Nyhetsstudio: Siste nytt

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Trond J. Strøm
  DEL
  Kim Jong-un: Atomberedskap mot USA og Sør-Korea
  Kim Jong-un styrer testoppskyting av en taktisk rakett i et arkivbilde fra 2014. Foto: KCNA / Reuters / NTB

  Nord-Koreas leder Kim Jong-un sa på søndag at landet bør være klar til å gjennomføre atomangrep når som helst. Formålet med beredskapen skal være å avskrekke fra krig.

  Kim anklager USA og Sør-Korea for å øke aktiviteten med felles militærøvelser. Det melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, skriver Reuters.

  Mandag starter USA og Sør-Korea øvelsen Freedom Shield, som skal vare i halvannen uke.

 • NTB
  DEL
  Flere sentralbanker inngår valutaavtale

  En rekke sentralbanker går sammen om tiltak som skal styrke likviditeten. Det dreier seg om en avtale om valutabytte.

  USAs sentralbank opplyste søndag at den har sluttet seg til sentralbankene i Canada, England og Japan, Den europeiske sentralbanken (ESB) og den sveitsiske nasjonalbanken i en koordinert aksjon for å forbedre tilførselen av likviditet.

  Dette skjer i forlengelsen av det den sveitsiske bankfusjonen samme kveld.

 • NTB
  DEL
  Stikk-offer siktet etter voldshendelse i Oslo lørdag
  Ambulansen på stedet etter at en mann ble funnet knivstukket på Skøyen lørdag. Foto: Terje Bendiksby, NTB

  Mannen som ble stukket flere ganger med en skarp gjenstand på Skøyen i Oslo lørdag, er nå siktet for vold selv.

  En mann i 40-årene ble lørdag pågrepet og siktet for grov kroppsskade. Søndag kveld opplyser politiet til VG at fornærmede også er siktet.

  – Det er en relasjon mellom dem. Varetektsfengsling vil bli vurdert på mandag, sier kriminaladjutant Nina Henrichson Kresse.

  Fornærmede er siktet for kroppsskade mot mannen som allerede er siktet for å ha påført ham stikkskadene.

  Mannen er skrevet ut av sykehus.

 • Trond J. Strøm
  DEL
  NRK: Slektninger lette etter den døde kvinnen i Sverige
  Foto: Peter Wixtröm, Aftonbladet

  Medlemmer av familien til en norsk kvinne skal ha prøvd å finne henne i 2019. Det skriver NRK. Kvinnens samboer er nå varetektsfengslet, mistenkt for drap og likskjending.

  Familiemedlemmet NRK har snakket med, snakket jevnlig med kvinnen til 2018. Så fikk de ikke kontakt lenger. Sommeren 2019 dro nær familie til huset i Sverige for å lete etter kvinnen.

  Samboeren skal da ha sagt at kvinnen var ute og luftet hunden. Familiemedlemmene skal ha meldt fra til svensk politi om sin bekymring for kvinnen.

 • NTB
  DEL
  Storbanken UBS kjøper opp Credit Suisse
  Sveits' president Alain Berset (i midten), finansminister Karin Keller-Sutter (til venstre) og sentralbanksjef Thomas J. Jordan samlet til en hasteinnkalt pressekonferanse søndag. Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB

  Sveits' største bank UBS kjøper opp Credit Suisse, bekrefter den sveitsiske nasjonalbanken. Myndighetene stiller med betydelig pengestøtte.

  Forbundsrådet i Sveits sier de ønsker overtagelsen velkommen. De understreker også at betydelige midler stilles til rådighet for å stabilisere markedet. De garanterer for 9 milliarder sveitsiske franc (rundt 105 milliarder norske kroner).

  Den sveitsiske presidenten Alain Berset beskriver oppkjøpet som svært viktig for stabiliteten til den internasjonale finanssektoren.

  – En ukontrollert kollaps av Credit Suisse ville ført til uoverskuelige konsekvenser for landet og det internasjonale finanssystemet, sa presidenten på den hasteinnkalte pressekonferansen.

 • NTB
  DEL
  Politiet: Gutt på 16 angrepet av gjeng i Stavanger

  En gutt på 16 år ble utsatt for vold av en gjeng i Stavanger søndag kveld, ifølge politiet. Flere i gjengen var maskerte.

  Politiet i Sørvest skriver på Twitter at gutten ble slått av en eller flere personer, og at det til sammen var sju til åtte ungdommer i gjengen.

  Gutten har skader i ansiktet og må til legevakten, skriver politiet.

  Operasjonsleder Victor Fenne-Jensen sier til VG at de ikke vet hvorfor voldshendelsen skjedde eller om det var en relasjon mellom gutten og gjengen.

 • NTB
  DEL
  Norsk aktivist tiltalt for menneskesmugling i Hellas

  Tommy Olsen, som driver en organisasjon som skal hjelpe båtflyktninger i Egeerhavet, er tiltalt for menneskesmugling i Hellas.

  TV 2 melder at nordmannen er tiltalt for menneskesmugling, spionasje og organisert kriminalitet og vil stille ham for retten.

  Olsen driver organisasjonen Aegan Boat Report fra Norge. Flyktninger i nød i Egeerhavet kan ringe inn og varsle at de trenger hjelp. Olsen videreformidler deretter informasjonen til gresk og tyrkisk kystvakt. Olsen sier at han mener greske myndigheter vil stilne ham.

 • NTB
  DEL
  Meteorologene varsler snøfokk og fare for skred

  Det varsles om snøfokk i Nord-Norge og betydelig skredfare på Vestlandet.

  – Faren avtar utover kvelden og natten, skriver Meteorologene på Twitter.

  Meteorologene melder også om betydelig skredfare, hovedsakelig på Vestlandet. Jotunheimen, Voss, Hardanger og Sunnmøre har faregrad 3. Også lenger nord i Helgeland i Nordland ventes er det meldt om snøskredfare.

  På nettsidene til Meteorologene anbefales det å unngå skredterreng.

 • NTB
  DEL
  Financial Times: Enighet om UBS-oppkjøp av Credit Suisse
  Det pågår en kamp mot klokka for å finne en løsning for kriserammede Credit Suisse før børsene åpner mandag. Illustrasjonsfoto: Michael Buholzer / AP / NTB

  Sveits' største bank UBS kjøper kriserammede Credit Suisse for mer enn 2 milliarder dollar, melder Financial Times.

  Meldingen er så langt ikke bekreftet fra andre kilder, og detaljene i det som er avklart, er ennå ikke kjent. Credit Suisse og UBS vil ikke kommentere meldingen overfor Reuters, og heller ikke sveitsiske myndigheter har uttalt seg.

  Tidligere søndag meldte den britiske finansavisen at et bud på 1 milliard dollar lå på bordet. Ifølge Bloomberg skal det imidlertid ha vært misnøye i Credit Suisse med budet, som banken mente var for lavt. Doblingen av summen skal imidlertid ha løst floken. Beløpet tilsvarer 21 milliarder norske kroner.

 • NTB
  DEL
  Ansatte ved Ullevål-avdeling krever at ledelsen går
  Ansatte ved avdelingen for hjerte- og lungekirurgi har gått sammen om en underskriftskampanje mot ledelsen. Foto: Lise Åserud / NTB

  Ansatte ved avdelingen for hjerte- og lungekirurgi på Ullevål har gått sammen om en underskriftskampanje mot ledelsen.

  – Tilliten er ikke lenger tynnslitt, nå er den faktisk fraværende, sier Eggen til VG.

  Fagansvarlig sykepleier Ingvill Eggen stiller seg bak underskriftskampanjen som 26 ansatte har signert. Avdelingen er bekymret for arbeidsbelastningen. De frykter at det ved ytterste konsekvens kan gå utover pasientsikkerheten ved sykehuset.

  Ansatte ber om at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

  Spesialrådgiver Ivar Greiner ved OUS sier at de ikke vil kommentere saken.

  Tillitsvalgte og verneombud har ikke vært involvert i eller informert om denne underskriftskampanjen, opplyser tillitsvalgt Stine Molvær Nesseth.

 • NTB
  DEL
  Drapssiktet nordmann varetektsfengslet i 14 dager

  Mannen som er siktet for drap og likskjending i Sverige, ble søndag ettermiddag varetektsfengslet i to uker.

  Det kommer frem i kjennelsen fra tingretten i Värmland. Mannen nekter straffskyld for drap, men erkjenner straffskyld for likskjending.

  Tidligere søndag sa mannens forsvarer, Stefan Liliebäck at hans klient har vært i avhør og svart på de spørsmålene han har fått, men Liliebäck kunne ikke gå i detaljer rundt avhøret.

  – Det finnes ikke tilstrekkelig bevis for at han har drept kvinnen, sier Liliebäck i et møte med pressen etter fengslingsmøtet

  Representant for påtalemyndigheten, Linda Karlsson sier at de foreløpig ikke har nok bevis for å fengsle mannen for drap, men de mistenker fortsatt dette.

 • NTB
  DEL
  Irans president invitert til Saudi-Arabia
  Irans president Ebrahim Raisi er positiv til invitasjonen fra den saudiarabiske kongen. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

  Kong Salman av Saudi-Arabia har invitert sin store rival i regionen, Irans president Ebrahim Raisi, på besøk. Raisi er positiv til invitasjonen.

  Etter kinesisk mekling ble de to landene nylig enige om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene og gjenåpne sine respektive ambassader.

  – I et brev til president Raisi ønsker kongen av Saudi-Arabia avtalen mellom de to broderlandene velkommen og inviterte ham til Riyadh, tvitrer Mohammad Jamshidi, den iranske presidentens nestleder for politiske anliggender.

  Han la til at «Raisi ønsket invitasjonen velkommen».

  Konflikten mellom de to landene bunner i at Saudi-Arabia i 2015 gikk til krig mot de Iran-støttede houthiopprørerne i Jemen.

 • NTB
  DEL
  Regjeringen avslutter luftambulansestreiken
  Et helikopter fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse fotografert i Kvitfjell i starten av mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Luftambulansestreiken avsluttes når regjeringen nå bruker tvungen lønnsnemnd for å få slutt på konflikten mellom Parat og NHO Luftfart.

  Statens helsetilsyn har vurdert at streiken vil føre til fare for liv og helse fra og med mandag, skriver regjeringen i en pressemelding.

  – I møtet med partene ble det klart at det ikke var mulig å finne en løsning på konflikten. Jeg har derfor vært nødt til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

  Elleve redningsmenn i Norsk Luftambulanse har vært i streik siden 5. mars. Luftambulansen i Tromsø sto på bakken på grunn av streiken, og det var varslet opptrapping mandag. Fredag sa Parat at fire nye baser ville bli rammet av streiken mandag: luftambulansen på Evenes, Brønnøysund, Bergen og Lørenskog.

  Forhandlingsleder i Parat, Lars Petter Larsen, mener tvungen lønnsnemnd ikke løser uenigheten.

  – Vi har to rimelige krav. Det er uforståelig for oss at arbeidsgiversiden valgte å unnlate å komme oss i møte, og heller ventet på at myndighetene til slutt måtte gripe inn. Tvungen lønnsnemnd løser ingen uenighet mellom partene i en streik, snarere tvert imot. Det er trist for alle parter at det endte sånn, sier Larsen.

  Mjøs Persen understreker at hun ikke er fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten er skjøvet over på regjeringen.

  – Det er partene selv som er ansvarlig for å finne en løsning. De har også ansvar for å benytte dispensasjoner og andre tiltak for å beskytte liv og helse. I denne arbeidskonflikten har partene ikke klart å bli enige, og det er en meget uheldig og beklagelig situasjon, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

 • NTB
  DEL
  Taiwans tidligere president besøker Kina

  Aldri før har en tidligere eller sittende president fra Taiwan besøkt Kina. I april blir ekspresident Ma Ying-jeou den første.

  Ma har fortsatt en høy stilling i Kuomintang, partiet som styrte Taiwan i en årrekke, men er nå i opposisjon.

  Mas stab sier han skal være i Kina fra 27. mars til 7. april og besøke byene Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing og Shanghai.

  Kina anser Taiwan for å være en del av Kina, men øya har i praksis styrt seg selv siden den nasjonalistiske regjeringen flyktet dit i 1949 under den kinesiske borgerkrigen.

 • NTB
  DEL
  Drapssiktet nordmann i Sverige erkjenner skyld for likskjending

  Nordmannen som er siktet etter at en kvinne ble funnet død i en fryseboks i Sverige, erkjenner likskjending, men nekter straffskyld for drap.

  Det sier mannens forsvarer Stefan Liliebäck til VG på vei inn til fengslingsmøtet søndag ettermiddag.

  Forsvareren sa tidligere søndag til NTB at hans klient er begjært varetektsfengslet i 14 dager.

  Fengslingsmøtet blir holdt for lukkede dører.

  Det var torsdag denne uken at det ble gjort funn av kroppsdeler fra kvinnen i en fryseboks hjemme hos mannen i Värmland. Ifølge politiet har likdelene trolig blitt oppbevart der i flere år.

 • NTB
  DEL
  Finlands president forsvarer Nato-innmelding uten Sverige
  Foto: Terje Pedersen

  Finlands president sier det ville ha vært vanskelig å be Tyrkia la være å ratifisere landets Nato-søknad selv om Sverige fortsatt står på gangen.

  I et intervju med Sveriges Television avviser Sauli Niinistö at Finland har sviktet sine nordiske naboer når de to landene ikke går inn i forsvarsalliansen.

  – Mener du at vi skulle nektet Tyrkia å ratifisere? Det høres jo underlig ut, sier Niinistö.

  Presidenten sier han ikke tror Sveriges mulighet til å bli medlem blir svekket av at Finland blir med først.

  Mandag skal Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og førsteminister Antti Kaikkonen treffe Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i alliansens hovedkvarter i Brussel.

 • NTB
  DEL
  BBC ber ansatte slette Tiktok-app

  Den britiske kringkasteren BBC ber sine ansatte slette den kinesiske videoappen Tiktok fra sine telefoner, med mindre den brukes i jobben.

  I en beskjed til de ansatte sier BBC at de vurdere om de skal forby appen helt, skriver medienettstedet Deadline.

  De nye retningslinjene er en tydelig kursendring etter at BBC det siste året har satset stort på Tiktok og ansatt eksperter på tjenesten i sitt sosiale medier-team.

  Den britiske regjeringen har allerede forbudt sine ansatte å ha den populære appen på sine jobbtelefoner.

  Både den danske kringkasteren DR og svenske SVT og Sveriges Radio har anbefalt sine ansatte å fjerne appen.

 • NTB
  DEL
  Syrias president på besøk i Emiratene

  Syrias president Bashar al-Assad kom søndag på offisielt besøk til De forente arabiske emirater sammen med kona Asma.

  Assad besøkte også Emiratene i fjor, hans første besøk i et arabisk land siden borgerkrigen i Syria startet i 2011. Siden det forrige besøket har flere arabiske land signalisert at de ønsker å bedre forholdet til Syria.

  Under borgerkrigen har Emiratene støttet opprørsgrupper som ønsket å styrte Assad.

  Tidligere denne måneden var Assad i Russland, og i februar besøkte han Jemen.

 • NTB/E24
  DEL
  Avis: UBS tilbyr 1 milliard dollar for Credit Suisse
  Foto: Michael Buholzer

  Storbanken USB er villig til å betale opptil 1 milliard dollar for kriserammede Credit Suisse, ifølge Financial Times.

  Samtidig planlegger sveitsiske myndigheter en lovendring for å hoppe over en avstemning blant aksjonærene i UBS for å rekke å få på plass en avtale før mandag, skriver avisen.

  Oppgjøret mellom de to største bankene i Sveits skal skje i aksjer, til en brøkdel av sluttkursen fredag. Det vil nærmest slette alle verdiene til dagens Credit Suisse-aksjonærene, forteller fire kilder med kjennskap til saken.

  Kildene sier avtalen etter planen skal signeres søndag kveld.

  Credit Suisse har i lang tid vært forfulgt av problemer. De siste fem årene har aksjen falt 90 prosent.

  Credit Suisse er ikke den eneste banken med problemer.

  Uroen startet med en rekke bankkollapser mot slutten av forrige uke. Først gikk kryptofokuserte Silvergate over ende, før markedene rettet blikket mot Silicon Valley Bank (SVB).

  Senere ble også Signature Bank satt under administrasjon av myndighetene i USA.

 • NTB
  DEL
  Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Den norske regissøren Emilie Beck var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».