Nyhetsstudio: Siste nytt
Minst fem antatt kriminelle og to soldater ble drept i en skuddveksling etter et bakholdsangrep mot soldater i Mexico, opplyser myndighetene.
Angrepet skjedde i landsbyen El Pescado i fjellene i Guerrero. Området er vanskelig tilgjengelig og er åsted for konflikter mellom kriminelle grupper.
En militær enhet ble utsatt for et angrep av rundt 18 bevæpnede sivile i to kjøretøy, og det oppsto en skuddveksling, heter det i hærens rapport. Fem av angriperne og to soldater ble drept. Ytterligere to personer fikk skuddskader.
Lokale myndigheter sier angriperne trolig tilhørte La Familia Michoacana, som tidligere var et av Mexicos mektigste narkotikakarteller. Gruppen har mistet mye av innflytelsen sin etter at lederne ble pågrepet, men har vært involvert i flere voldshendelser.
Myndighetene sier gruppen kjemper mot den kriminelle gruppen Los Tequileros om kontroll over et område der de driver narkotikahandel, utpressing og bortføring.
- Celina Therese EkholtDELBil har kjørt inn i et tre i Lund - fremstår alvorlig
Politiet har mottatt melding om en trafikkulykke i Drangsdalen i Lund.
–Bil kollidert i tre. Fremstår alvorlig, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.
Posten oppdateres.
- NTBDELRegnskapsfører dømt for grovt underslag – skyldte på fornærmedeEn kvinne i 30-årene er i Sør-Rogaland tingrett dømt til ett år og ni måneders fengsel for grovt underslag. Foto: Terje Pedersen / NTB
En kvinne i 30-årene er dømt til ett år og ni måneders fengsel for grovt underslag mot seks bedrifter i Sør-Rogaland tingrett.
Underslaget skal ha foregått i nesten to år, skriver Stavanger Aftenblad.
I dommen kommer det frem at kvinnen har brukt sin fagkunnskap til å opprette falske fakturaer og således underslå store summer.
I løpet av tidsperioden lurte kvinnen til seg i overkant av 3,7 millioner kroner. Selv hevdet hun at det var tre navngitte personer i tre av selskapene som sto bak underslagene. Disse tre personene navnga kvinnen da hun ble kalt inn til avhør i august 2020.
I tillegg til fengselsstraffen er kvinnen dømt til å tilbakebetale pengene hun lurte til seg.
Kvinnens forsvarer, advokat Sigurd Rønningen, sier til avisen at de vurderer å anke straffeutmålingen.
- NTBDELLe Pen spår sosial eksplosjon i FrankrikeLederen for det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samling i Frankrike, Marine Le Pen, advarer mot en «sosial eksplosjon» som følge av pensjonsreformen regjeringen i landet har tvunget gjennom. Foto: AP / NTB
Den franske regjeringens beslutning om å tvinge gjennom en omstridt pensjonsreform kan lede til sosial eksplosjon, mener ytre høyrelederen Marine Le Pen.
– Regjeringen legger til rette for en sosial eksplosjon, som om det nettopp er dette de er ute etter, sier lederen i partiet Nasjonal samling.
Le Pen sier at hun ikke vil være med på å «slukke brannen» som regjeringens pensjonsreform har utløst.
Den franske regjeringen gikk nylig utenom nasjonalforsamlingen da den innførte pensjonsreformen.
- NTBDEL187 drept i bandekrig i Haiti
Minst 187 mennesker ble drept og over 150 ble såret i oppgjør mellom kriminelle bander mellom 27. februar og 9. mars i Haiti, ifølge FN.
Hundrevis av mennesker har flyktet fra de voldelige bandene, blant dem mange bønder i Artbhonite-regionen som ikke lenger tør å dyrke jorda. Det har ført til matmangel og sult.
Volden er verst i hovedstaden Port-au-Prince, og den kriminelle Baz Gran Grif-banden står ifølge FN bak mesteparten.
– Situasjonen er aller mest alarmerende for barn, som ofte blir utsatt for alle former for væpnet vold, blant annet tvangsrekruttering og seksuelle overgrep, konstaterer FNs kontor i landet.
FN har også registrert nærmere 260 kidnappinger i Haiti siden årsskiftet.
- NTBDELNytt utbrudd av marburgviruset i Afrika
Minst fem mennesker med marburgvirus har mistet livet i Tanzania, bekrefter helseministeren. Viruset gir en svært smittsom og dødelig sykdom som ligner ebola.
– Resultater fra vårt folkehelse-laboratorium har bekreftet at denne sykdommen er forårsaket av marburgviruset, sier helseminister Ummy Mwalimu om sykdommen som har krevd fem liv.
Tre pasienter behandles på sykehus, mens 161 smittekontakter er sporet av myndighetene, opplyser Mwalimu. Hun oppfordrer befolkningen til å bevare roen og forsikrer at regjeringen har fått kontroll over smittespredningen.
Marburgvirus-sykdom kan ha en dødelighet på mellom 24 og 88 prosent, ifølge WHO. Det finnes ingen vaksine eller antivirale legemidler som er godkjent til behandling.
Sykdommen ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda som fant sted samtidig i 1967 i tyske Marburg og i Beograd i Serbia.
Viruset antas å stamme fra en flaggermusart og sprer seg mellom mennesker gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede.
I vestafrikanske Ekvatorial-Guinea har elleve mennesker dødd i et utbrudd som først ble påvist 7. januar i år. Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.
- NTBDELStor politiaksjon mot fiskerinæringen
Politiet har pågrepet tre personer og ransaket fiskemottak, fartøyer og flere selskaper i en omfattende aksjon i Tromsø tirsdag.
To personer i Tromsø og en person i Møre og Romsdal er pågrepet etter aksjonen tirsdag morgen. Med bistand fra Kystvakten ransaket Skatteetaten, Fiskeridirektoratet og Økokrim flere skip, fiskemottak og kontorlokaler.
– Vi kan ikke utelukke flere pågripelser eller at siktelsene vil bli utvidet, sier politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt på en pressekonferanse tirsdag kveld.
Bakgrunnen for saken er en anmeldelse som politiet mottok fra Fiskeridirektoratet for et års tid siden.
Det utløste en omfattende innledende etterforskning som har dannet grunnlag for aksjonen i dag.
– Dette er en bransje som omsetter for mange milliarder kroner, og hvor det tidligere er avdekket regelverksbrudd. Det er derfor svært viktig at Skatteetaten og andre kontrollmyndigheter er tett på for å avdekke lovbrudd og sikre like konkurransevilkår, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.
- NTB-Reuters-AFPDELKraftig jordskjelv har rystet fjellregion i Afghanistan
Et jordskjelv med styrke 6,5 har rystet Afghanistan, ifølge jordskjelvsenteret ESMC. Skjelvet var merkbart i Pakistan og India, men skadeomfanget er ukjent.
Også det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt skjelvet i fjellkjeden Hindu Kush nord i Afghanistan til styrke 6,5.
Skjelvet fant sted på 194 kilometers dybde, ifølge EMSC. Episenteret var i nærheten av den avsidesliggende provinsen Badakhshan, under 200 kilometer fra den afghanske byen Kunduz.
Det er foreløpig uklart om skjelvet har forårsaket store skader eller rammet tett befolkede områder.
Øyenvitner flere steder i Pakistan opplyser til nyhetsbyrået AFP at jordskjelvet tirsdag var merkbart også der.
Også fra Indias hovedstad New Delhi meldes det om rystelser fra skjelvet.
I fjor mistet over 1.000 mennesker livet øst i Afghanistan i et jordskjelv med styrke 6,1.
- Hilde BjørhovdeDELSporveksel-trøbbel på Ski stasjon
Problemer med en sporveksel på Ski stasjon førte til små forsinkelser i togtrafikken tirsdag ettermiddag.
Tog på østre linje kunne ikke kjøre gjennom Blixtunnelen, men måtte isteden kjøre gamle Østfoldbanen.
Feilen er utbedret, og trafikken vil normalisere seg, opplyser Bane Nors pressevakt klokken 17.20.
- NTBDELPutin: Kinas fredsplan kan danne grunnlag for en løsning
– Kinas fredsplan kan danne grunnlag for enighet i Ukraina når Kyiv og Vesten er klare.
Det sa Russlands president Vladimir Putin tirsdag ettermiddag ifølge nyhetsbyrået Tass.
Samtalene mellom Putin og Kinas president Xi Jinping ble avsluttet i 16.30-tiden tirsdag.
Putin sa at de to statslederne brukte «mye tid» på diskutere Kinas plan.
- Vi tror at mange punkter i den kinesiske fredsplanen samsvarer med Russlands syn, og at mange av disse punktene kan støttes i Vesten og i Kyiv.
På en pressekonferanse i etterkant sa Xi Jinping at Kina ikke tar stilling til noen av partene i krigen.
– Vi er for fred. Vi er for dialog, sa Xi. Han beskrev møtet som «åpent og vennlig».
Putin beskrev samtalene som «vellykkede og konstruktive». Begge omtalte hverandre som «kjære venn».
Det russiske nyhetsbyrået valgte å fokusere på at Putin brukte pressekonferansen til nye angrep på Vesten.
Bakgrunnen var meldinger tirsdag om at Storbritannia skal sende artilleriammunisjon med utarmet uran til Ukraina. Dette kom frem i dokumenter fra det britiske parlamentet.
- Russland vil bli tvunget til å reagere hvis det kollektive Vesten begynner å bruke våpen med et atomkomponent, sa Putin.
- NTBDELLO støtter Flytog-kompromissI et forsøk på å hindre nedleggelse foreslår Flytoget at driftsperioden utvides fra 2027 til 2033. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
I et forsøk på å hindre nedleggelse foreslår Flytoget at driftsperioden utvides fra 2027 til 2033. LO støtter forslaget.
Kjernen i forslaget er at folk som tar Flytoget, kan gå av på stasjonene mellom eksempelvis Asker og Lillestrøm. I dag kan de ikke gå av før de kommer til Gardermoen, skriver VG. Flytoget mener dette kan bidra til å avlaste kapasitetskrisen gjennom Oslo.
Flytoget ønsket å overta togtrafikken vest for Oslo på Østlandet, men 3. mars ble det offentliggjort at Vy beholder strekningene. LO kjempet hardt for at Vy skulle få beholde strekningene på Østlandet, men nå støtter de to togforbundene i LO kompromissforslaget, skriver VG.
- NTBDELFem menn tiltalt etter drapsforsøk på StovnerFem unge menn er tiltalt for drapsforsøk etter at en ung mann ble knivstukket på Stovner 16. mars i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Fem unge menn er tiltalt for drapsforsøk etter at en jevnaldrende mann ble knivstukket på Stovner 16. mars i fjor.
Den fornærmede mannen ble stukket flere ganger med kniv, skriver Avisa Oslo.
Skadene var potensielt livstruende og medførte at offeret umiddelbart måtte opereres, heter det i tiltalen.
Ifølge avisen er alle de tiltalte mellom 18 og 19 år gamle. Den yngste var 17 år da hendelsen fant sted.
Rettssaken finner sted i Oslo tingrett i mai. Det er ikke kjent hvordan mennene forholder seg til tiltalen.
- NTBDELRussland: Forlenger kutt i oljeproduksjonen
Russland forlenger sitt kutt i oljeproduksjonen på 500.000 fat pr. dag.
Kuttet i produksjonen forlenges til slutten av juni, sier den russiske visestatsministeren Alexander Novak ifølge Tass.
Han begrunner det med «den nåværende markedssituasjonen». Russland har tidligere varslet et kutt i produksjonen til 500.000 fat pr. dag. Da var begrunnelsen at vestlige land innførte pristak på russisk olje etter invasjonen av Ukraina. Målet om å redusere den russiske oljeproduksjonen vil være nådd i løpet av de nærmeste dagene, hevder Novak.
- NTBDELMann tiltalt for drap med stekegaffel i OsloEn person døde etter å ha blitt funnet kritisk skadet med stikkskader i Københavngata i Oslo i november 2021. Foto: Erik Johansen / NTB
Tirsdag i neste uke må en mann i 40-årene møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha drept en annen mann med en stekegaffel.
Drapet fant sted natt til 24. november 2021. I tiltalen kommer det frem at mannen stakk stekegaffelen gjennom en pulsåre på fornærmede og inn i mannens høyre lunge.
Fornærmede ble funnet kritisk skadet i inngangspartiet til hybelblokken Anker Apartments på Rodeløkka i Oslo. Han døde senere av skadene på sykehus. Den tiltalte mannen ble pågrepet kvelden etterpå hjemme hos seg selv.
Mannens forsvarer, advokat Jan Christian Kvanvik, sier til NTB at hans klient ikke erkjenner straffskyld.
– Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken før rettssaken begynner.
Bistandsadvokat Torkjell Solbø sier til NTB at tiden for de pårørende etter drapet har vært helt forferdelig.
– De kommer ikke til å være til stede i rettssaken. Hendelsen har vært svært traumatiserende for dem.
Solbø varsler også at han kommer til å fremme et krav om oppreisning for de pårørende. Det er satt av fire dager til rettssaken.
En person døde etter å ha blitt funnet kritisk skadd med stikkskader i Københavngata i Oslo i november 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB - Per Anders JohansenDELFrysebokssaken: Avdødes familie ba politiet om hjelp i 2019
Familien til den norske kvinnen som ble funnet død i en fryseboks, tok kontakt ved svensk politi allerede i 2019. Det skriver SVT.
Svensk politi opplyser til SVT at familien var urolig, men at saken ikke ble politianmeldt. Nå vil politiet gjennomføre avhør av familien.
Kvinnen som ble funnet partert i en fryseboks på en gård i Värmland i Sverige, ble trolig plassert der etter september 2018, ifølge svensk politi.
Familien dro til gården sommeren 2019. Da skal den siktede mannen ha fortalt at samboeren var på tur med hunden, fortalte en slektning NRK i helgen.
- NTBDELLNU: Mistet en av ti medlemmer i pandemienBarne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har fått overlevert en rapport fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Foto: Heiko Junge / NTB
Antallet aktive medlemmer har gått betydelig ned i barne- og ungdomsorganisasjoner. Et flertall av organisasjonene har mistet rundt en tidel av medlemmene.
Årsaken er at unge frivillige er slitne etter koronapandemien, ifølge en rapport fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).
Dette går hardt ut over driften av organisasjonene, både blant frivillige og sentralledd, sier LNU.
– Ildsjelene er slitne. Det vi trenger nå, er politikere som er villige til å satse på barne- og ungdomsfrivilligheten. Store ord om at ungdomsengasjement er viktig er vel og bra, men hjelper ikke mye når situasjonen er som den er, sier styreleder Margrete Bjørge Katanasho.
De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er under press og trenger tiltak som styrker dem, sier styrelederen.
Rapporten er overlevert kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).
LNU ber kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) komme på banen for frivillige organisasjoner. Foto: Fredrik Varfjell / NTB - NTBDELVedum vil beholde gunstig rederskattFinansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å ikke tukle med rederiskatten. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Rederiskatten, som sikrer norske rederier skattefritak for skipsfartsinntekter, skal beholdes, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Han legger dermed forslaget fra Torvik-utvalget i skuffen. Et flertall i utvalget, som like før jul lanserte en rekke skattegrep, går inn for å fjerne rederiskatten.
– Ikke bekymre dere for det. Vi kommer ikke til å gjøre det, sa Vedum da han snakket til Rederiforbundets årskonferanse tirsdag ettermiddag, skriver Dagbladet Børsen.
Rederiskatten gir rederiene en årlig skattefordel på 3,8 milliarder kroner, ifølge avisen.
Slik rederiskatteordningen er bygd opp i dag, er rederiselskaper som kvalifiserer for ordningen, fritatt fra inntektsbeskatning på skipsfartsvirksomheten.
Netto finansinntekter skattlegges, i tillegg til at det skal betales en moderat årlig tonnasjeskatt basert på skipets nettotonnasje.
- NTBDELKvinne får 6 mill. etter barnevern-svikt
Sør-Varanger kommune er i tingretten dømt til å betale en 53 år gammel kvinne 6 millioner kroner i erstatning for omsorgssvikt.
Kommunen er i Indre og østre Finnmark tingrett dømt til å betale kvinnen 5,95 millioner kroner i erstatning etter en barndom som var preget av vold, overgrep og alkoholproblemer hos foreldre, skriver iFinnmark.
Det var Sagat som først skrev om saken.
Ifølge NRK står det i rettspapirene at barnevernets faglige vurderinger var mangelfulle, også ut fra det som var praksis på 70- og 80-tallet. Den mangelfulle oppfølgingen har påført kvinnen et betydelig økonomisk tap som en følge av senskader og psykiske lidelser som igjen har gått utover utdanning og arbeid.
Sør-Varanger kommune mener at vilkårene for erstatningsansvar ikke var oppfylt, og at kommunen ikke har handlet uaktsomt. Kommunen mente også at kravet var foreldet. I tillegg til erstatningen ble kommunen dømt til å betale sakskostnader på 474.912 kroner.
Det er ikke kjent om kommunen vil anke dommen.
- Wasim RiazDELBarnevernsfilmen har satt ny rekord i NorgeDenne scenen i filmen «Mrs. Chatterjee vs. Norway» viser den indiske småbarnsmoren idet hun løper ved siden av bilen som tar med barna hennes. Foto: Zee Studios/Green Chili Entertainment
Fredag hadde den indiske filmen «Mrs. Chatterjee vs. Norway» premiere i flere land, deriblant Norge og India. Filmen er basert på historien til et indisk par som flyttet til Stavanger da mannen fikk jobb i Norge. I 2011 ble paret fratatt sine to barn etter en barnevernssak.
Nå melder flere indiske medier om at filmen er den mest sette Bolywood-filmen i Norge.
Times of India skriver at filmen har satt nye rekorder i Norge. Fra fredag til lørdag ble den sett av 4777 personer. Storfilmen «Pathan», som kom i januar, hadde den forrige rekorden. Den ble satt på kino på en onsdag, og ble sett av 4091 personer de fem første dagene.
«Siden filmen i stor grad dreier seg om Norge, har publikum der vært ekstremt nysgjerrige på å vite mer om konflikten i filmen. Midt i denne nysgjerrigheten og siden Norge er som en karakter i filmen, strømmet publikum til kinoene som aldri før», skriver Times of India.
Ifølge distributør i Norge, Shahzad Ghufoor, har det vært flere private lukkede visninger av filmen. Blant annet for barnevernsansatte.
- NTBDELNorge vil ha forbud mot selvstyrte våpen
Det trengs internasjonale kjøreregler for ubemannede våpen, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Norge jobber for et målrettet forbud.
– Utviklingen av autonome, helt eller delvis selvstyrte våpen, stiller oss overfor dype dilemmaer, slo Huitfeldt fast i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget.
Bruken av droner har tatt av de siste årene. Også ubemannede undervannssystemer benyttes i krigføring, såkalte Advanced Undersea Weapon System.
Ifølge Huitfeldt jobber regjeringen nå for å få på plass en internasjonal regulering av enkelte våpentyper som styres av kunstig intelligens. Sammen med andre land har Norge blant annet foreslått en tilnærming langs to spor: et målrettet forbud, kombinert med internasjonalt regelverk.
– Her ser vi tegn til positiv bevegelse, sier Huitfeldt.
- NTBDELGreta Thunbergs søksmål får grønt lys i SverigeGreta Thunberg er blant de rundt 300 ungdommene som har gått til søksmål mot den svenske staten, som de mener fører en ulovlig politikk på klimaområdet. Her deltar hun i en demonstrasjon mot vindturbinene på Fosen. Foto: Javad Parsa / NTB
Klimasøksmålet som er anlagt mot den svenske staten av Greta Thunberg og 300 andre ungdommer, skal behandles i en domstol. Det er klart etter at tingretten i Nacka ved Stockholm er kommet fram til at kravene er tydelig nok til å kunne prøves i en domstol.
Søksmålet ble levert inn av ungdomsorganisasjonen Aurora i november i fjor. Den svenske staten har nå tre måneder på seg til å gi sitt syn. Aurora mener at dagens svenske klimapolitikk er ulovlig og vil at en domstol skal fastslå at staten har en plikt til å iverksette visse tiltak mot klimaendringene.
Det er foreløpig ikke klart om det blir en rettssak, eller som saken blir avgjort i form av en skriftlig prosess. Lignende søksmål er blitt levert inn i en rekke andre land. I Nederland og Tyskland vant aktivistene, mens i Norge tapte Greenpeace og Natur og Ungdom sitt klimasøksmål mot staten i desember 2020.