Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
Drapssiktet nordmann i Sverige erkjenner skyld for likskjending
19. mars 15:24NTBNordmannen som er siktet etter at en kvinne ble funnet død i en fryseboks i Sverige, erkjenner likskjending, men nekter straffskyld for drap.
Det sier mannens forsvarer Stefan Liliebäck til VG på vei inn til fengslingsmøtet søndag ettermiddag.
Forsvareren sa tidligere søndag til NTB at hans klient er begjært varetektsfengslet i 14 dager.
Fengslingsmøtet blir holdt for lukkede dører.
Det var torsdag denne uken at det ble gjort funn av kroppsdeler fra kvinnen i en fryseboks hjemme hos mannen i Värmland. Ifølge politiet har likdelene trolig blitt oppbevart der i flere år.
- NTB1 min
Zelenskyj i Moldova for å delta på europeisk toppmøte
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble torsdag tatt imot av Moldovas president Maia Sandu som første gjest under det europeiske toppmøtet. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTBUkrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom torsdag morgen Moldova for å delta på et europeisk toppmøte.
Fra Norges side deltar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
I en melding på Telegram skriver Zelenskyj at han skal ha mange bilaterale møter, og at diskusjonene blant annet dreier seg om jagerfly.
– Vi utvikler en koalisjon av jagerfly og tilbyr en koalisjon av «patrioter». EU, Nato, fredsformel. Alt for å beskytte fremtiden vår, skriver Zelenskyj.
Moldova er i likhet med Ukraina en tidligere Sovjet-republikk som erklærte uavhengighet da Sovjetunionen brøt sammen for over 30 år siden.
Konferansen er den største i sitt slag som noen gang er arrangert i landet, og moldovske myndigheter sier den er et skritt i retning av å bli medlem av EU. Moldova fikk status som kandidatland i juni 2022.
Møtet blir holdt på et vinslott 35 kilometer utenfor hovedstaden Chisinau. Moldova har tre millioner innbyggere. Utbryterrepublikken Transnistria har siden 1990 vært kontrollert av russiskvennlige separatister.
- NTB14 min
Økte inntekter og lavere produksjon for Tine
Det ble levert 450 millioner liter kumelk til Tine i første tertial, 39 millioner liter mindre enn i fjor. Foto: TINE / NTBDen norske meierikonsernet Tine fikk et driftsresultat på 443 millioner i første tertial iår. Opp fra 354 millioner kroner i samme periode i fjor.
Tine hadde en vekst i salgsinntektene på 8 prosent drevet av prisøkninger i alle markeder for å møte et historisk høyt prisnivå på varer og tjenester, opplyser selskapet i en børsmelding torsdag.
Samtidig melder selskapet om volumfall i alle virksomheter i et marked som preges av mer prisbevisste forbrukere og vridning mot lavpris.
Det ble levert 450 millioner liter kumelk til Tine i første tertial. Det er et fall på 39 millioner liter sammelignet med samme periode i fjor.
- NTB18 min
Politiet i Sørøst godtar bot på 50.000 kroner
Politiet i Sørøst har fått et forelegg på 50.000 kroner som følge av at det var teknisk mulig å lytte til samtaler mellom arrestanter og advokater.
Det var i en periode fram til 2. februar i år at det ble gjennomført samtaler mellom arrestanter og advokater i arresten i Skien, samtaler som politiet kunne lytte til i sanntid.
– Politiets ansvar for å tilrettelegge for at konfidensialitet er ivaretatt i samtaler mellom advokat og klient er viktig. Selv om det ikke er noe som tilsier at det blitt lyttet til disse samtalene, er praksis lagt om. Det er en klar hovedregel at advokatsamtaler skal gjennomføre i rom uten overvåkingsutstyr, sier politimester Ole B. Sæverud.
Saken er etterforsket av Spesialenheten.
Samtalene ble tatt på telefoner arrestantene fikk overlevert av politiet. På disse var det overvåkingsutstyr.
- NTB08:07
Nytt milliardtap for SAS
Flyselskapet SAS gikk med over 1,4 milliarder svenske kroner i underskudd før skatt i årets andre kvartal.
Tapet er omtrent i tråd med det analytikerne hadde ventet.
Flyselskapet la torsdag fram et kvartalsresultat som viste et underskudd på 1414 millioner svenske kroner, mens analytikerne ifølge Bloomberg hadde regnet med et underskudd på 1400 millioner. Beløpet tilsvarer 1445 millioner norske kroner etter dagens kurs.
Samtidig økte inntektene noe sammenlignet med samme periode i fjor. De var i år på 8955 millioner svenske kroner mot 7048 millioner i andre kvartal i fjor.
– SAS leverer et resultat på minus 1,4 milliarder svenske kroner dette kvartalet, noe som er i linje med planen som er lagt for restrukturering av selskapet etter pandemien, sier sjef for SAS-Norge Kjetil Håbjørg i en epost til NTB.
Han er imidlertid optimistisk og mener selskapet er på rett vei.
– Samtidig gjør vi solide fremskritt i vårt arbeid for å skape et lønnsomt og attraktivt SAS for fremtiden, vi har en travel sommer foran oss med et stort antall nye ruter, og vi ser at kundene ønsker å reise med oss – noe vi er svært glade for, sier Håbjørg.
- NTB07:55
Stoltenberg: Døra står åpen for Ukraina
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ankommer Akershus slott for å delta på middag under Natos uformelle utenriksministermøte i Oslo. Foto: Rodrigo Freitas / NTBNato-sjef Jens Stoltenberg sier at Ukrainas ønske om å bli Nato-medlem – samt sikkerhetsgarantier til landet – blir tema på utenriksministermøtet.
Før møtet startet i Oslo ga Stoltenberg pressen en oppdatering på hva Nato-toppene skal snakke om. Ukraina er åpenbart det viktigste på agendaen.
Stoltenberg sier at Ukrainas ønske om å bli Nato-medlem skal diskuteres.
– Alle Nato-medlemmer er enige om at døren er åpen for nye medlemmer, sier Stoltenberg.
– Alle allierte er også enig om at Ukraina skal bli medlem av alliansen og at det er opp til de Nato-allierte og Ukraina å avgjøre når Ukraina skal bli medlem. Moskva skal ikke ha vetorett mot Nato-utvidelse, sier Nato-sjefen.
Han sier at det viktigste nå er å sørge for at Ukraina overlever som uavhengig nasjon.
– Når krigen tar slutt, må vi sørge for at historien ikke gjentar seg. Derfor må vi få på plass rammeverk som sørger for garantier for Ukrainas sikkerhet etter krigen, sier Stoltenberg.
- NTB07:48
Stoltenberg: Nato vil reagere på trusler mot Sverige
Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at han skal dra til Tyrkia for å forsøke å få landet til å godta Sveriges Nato-søknad.
Stoltenberg sier at han skal dra til Ankara i nær framtid. Nato-sjefen sier at Sveriges Nato-søknad blir tema på utenriksministermøtet i Oslo torsdag.
– Vi må huske på at alle allierte, også Tyrkia, inviterte Sverige til å bli fullverdig medlem, sier Stoltenberg.
Han sier at han har snakket med president Recep Tayyip Erdogan om problemstillingen etter at Erdogan vant presidentvalget sist helg.
– Mitt budskap er at Sveriges Nato-medlemskap er bra for Sverige, for Norden og Baltikum – men også for hele Nato. Det gjør Nato sterkere, og det er viktig også for Tyrkia, sier Stoltenberg.
Stoltenberg påpeker at Sverige nå integreres mer og mer i Nato-strukturene.
- Det er absolutt utenkelig at det kan komme en trussel mot Sverige nå uten at Nato reagerer, sier han.
- NTB07:37
Signalfeil på Oslo S skapte forsinkelser
Det var forsinkelser på Follobanen og Østfoldbanen i rushtida på grunn av en signalfeil på Oslo S.
Bane Nor varslet om feilen like etter klokka 7.30. Den er rettet, men det kan fortsatt bli forsinkelser.
- NTB07:27
Legger frem rapport om fornorskningspolitikk
I fem år har Dagfinn Høybråten ledet arbeidet til Sannhets- og forsoningskommisjonen, som har gransket fornorskningspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. Torsdag legger han fram rapporten for Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTBHvor mye urett har norske samer, kvener og norskfinner måttet lide opp gjennom historien, og hva skal til for å plastre sårene? Omsider kommer et svar.
Torsdag legger nemlig den mye omtalte Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport. Det skjer på Stortinget klokka 12.
Det er tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten som har ledet kommisjonen. Oppdraget har vært å granske den uretten som ble begått mot samer, kvener og norskfinner gjennom fornorskningspolitikken, som startet allerede på 1850-tallet. Fra da og fram til 1960-tallet førte norske myndigheter en målrettet fornorskningspolitikk mot samer og andre minoriteter.
Tredelt oppdrag
Kommisjonen ble nedsatt i juni 2018. Dermed har det tatt nesten fem år å sluttføre rapporten. Høybråten og de elleve andre i kommisjonen har gått bredt ut for å samle inn historier, men har så langt holdt kortene tett til brystet om hva konklusjonene er.
Oppdraget har vært delt i tre:
* gjennomføre en historiske kartlegging av fornorskningspolitikken
* granske virkningene av fornorskningen og om det fortsatt finnes noen ettervirkninger
* foreslå tiltak som kan bidra til videre forsoning
I tillegg har kommisjonen undersøkt hvordan fornorskningspolitikken har påvirket majoritetsbefolkningens syn på disse urbefolkningsgruppene.
- NTB06:58
13 døde på veiene i mai
Så langt i år har 40 personer mistet livet i på norske veier. Det er fire flere enn til samme tid i fjor. I mai mistet 13 personer livet i trafikken.
Blant de døde i mai var ti menn og tre kvinner. Tre av dødsulykkene var MC-ulykker, og i seks ulykker var tunge kjøretøyer involvert. Seks døde som følge av utforkjøring, mens fire mistet livet i møte med et annet kjøretøy.
For året under ett er kjønnsfordelingen 33 menn og sju kvinner. Seks av disse var fotgjengere, fem døde på MC og 23 omkom i personbil. Det viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.
En tendens er at like mange unge dør nå som for ti år siden
– Etter flere år med nedgang i antall unge mennesker som dør på veiene, ser vi i år en økning. Vi må ti år tilbake for å finne høyere tall for gruppen 16 til 24 år, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.
– Det oppleves spesielt meningsløst når unge mennesker, med livet foran seg, dør i trafikken, sier hun.
I innlandet har ni personer mistet livet i trafikkulykker så langt i år. Det er seks flere enn i fjor, som gjør dette til den verste starten på et trafikksikkerhetsår i fylket på mer enn ti år. Åtte av disse ni ulykkene var møteulykker.
– Innlandet er et stort fylke i areal med mye gjennomfartstrafikk. Det har vært kraftige møteulykker, og i to av ulykkene omkom flere personer, sier Christoffer Solstad Steen, pressesjef i Trygg Trafikk.
Rogaland har så langt i år sju trafikkdøde, der fem var utforkjøringsulykker.
Oslo, Vestfold og Telemark har så langt ingen døde i trafikken i år.
- NTB06:49
Kraftig boligbrann i Hvittingfoss
Alle kom seg ut da det begynte å brenne i et bolighus i Hvittingfoss i Kongsberg torsdag morgen, men det var lenge fare for spredning til andre bygninger.
Politiet opplyser at de fikk melding om brannen fra brannvesenet klokken 6.08.
Det er full overtenning i minst tre leiligheter, ifølge politiet.
– Brannmannskapene konsentrerer seg nå om å forhindre spredning, sier operasjonsleder Jan Tore Gregersen i Sørøst politidistrikt til NTB.
Sørøst 110-sentral opplyser ved 6.30-tiden at brannmannskapene har kontroll på situasjonen og at de trolig har klart å slå ned brannen og forhindre spredning.
- NTB06:38
Ny krisemåling for Ap og Sp
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) i forbindelse med Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Javad Parsa / NTBRegjeringspartiene Ap og Senterpartiet samlet får bare 21,5 prosent, langt under Høyres oppslutning på 32,1 prosent, på den første meningsmålingen i juni.
Arbeiderpartiet får en oppslutning på 16,3 prosent. Det er en nedgang på 1,4 prosentpoeng fra forrige måling, ifølge målingen Opinion har gjort for ABC Nyheter og Altinget.
– En trend som har vart siden de kom i regjering. For Aps del har det sett dårlig ut siden november i fjor, sier rådgiver Martin Stubban i Opinion til ABC Nyheter.
Regjeringspartner Senterpartiet går også ned, men marginale 0,3 prosentpoeng, til 5,2.
– Vi må tilbake til oktober 2022 sist Arbeiderpartiet var over 20 prosent. Senterpartiet ligger stabilt på seks og fem prosent, en nedgang fra 13,5 prosent etter valget. Det er blitt en slags ny normal, sier Stubban.
Høyre er fortsatt landets suverent største parti med 32,1 prosents oppslutning. Det er opp 2,3 prosentpoeng fra maimålingen.
- NTB06:22
Australia vil ha strengere lover for kunstig intelligens
Australia planlegger å regulere kunstig intelligens (KI) strengere, potensielt ved et forbud mot såkalt deepfake og falskt innhold som kan fremstå realistisk.
Myndighetene er bekymret for at teknologien misbrukes.
– Det er helt klart en bekymring i samfunnet for hvorvidt teknologien har gått for langt, sier industri- og vitenskapsminister Ed Husic til kanalen ABC TV.
En rapport fra det statlige vitenskaps- og teknologirådet som kom torsdag, viser at KI-generert innhold kan misbrukes i politiske prosesser ved å skape store mengder innhold for å villede opinionen.
– Regjeringen har en tydelig rolle når det gjelder å erkjenne risikoen, samt å sette tydelige grenser, sier Husic.
Australia var blant de første landene til å regulere KI tilbake i 2018, da de satt opp et etisk rammeverk for bruken.
- NTB06:21
Brannene langs Sørlandsbanen er slukket
Sørlandsbanen og E39 måtte onsdag kveld stenges på grunn flere branner langs togsporet. Brann i bremser på tog er trolig forklaringen.
Det var togene mellom Oslo og Stavanger, samt togene mellom Stavanger og Egersund som ble rammet av dette, ifølge Bane Nor.
Natt til torsdag var strekningen mellom Egersund og Sira fortsatt stengt, men den kunne åpnes igjen rett etter klokka 5.30.
– Trafikken er i gang igjen etter brann ved sporet, men du må fortsatt regne med forsinkelser, opplyser Bane Nor.
Ifølge Agder politidistrikt var det et tog med brann i bremsene som førte til brann flere steder over en lengre strekning.
- NTB06:07
«That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter
«That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet. Her er han fotografert med konen Bijou Philips. Foto: Brian Melley / AP / NTBEn jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.
Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.
Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.
Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.
Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.
- NTB06:04
CNN: Opptak kan avsløre Trump
USAs tidligere president Donald Trump innrømmer angivelig i et opptak justisdepartementet har skaffet seg, at han beholdt et gradert dokument om Iran da han forlot Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTBFøderale myndigheter har et opptak der ekspresident Donald Trump sier at han beholdt et hemmelig dokument om Iran da han forlot Det hvite hus, skriver CNN.
Dokumentet var angivelig fra forsvarsdepartementet og omhandlet et mulig angrep mot Iran, melder CNN, som viser til flere kilder.
CNN har ikke hørt opptaket, men siterer flere kilder som beskriver det. Opptaket viser at Trump, som forsøker å bli gjenvalgt i 2024, var klar over at dokumenter han hadde tatt med seg fra Det hvite hus, var graderte.
I opptaket antyder Trump angivelig at han ønsket å dele informasjonen i dokumentet, men la til at han visste at han ikke enkelt kunne frigi dem etter å ha forlatt embetet, forteller to kilder til CNN.
- NTB05:56
USAs gjeldskrise over nytt hinder
Representantenes hus, eller underhuset i Kongressen, stemte for et forslag om å heve USAs gjeldstak. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTBEt flertall i Representantenes hus i den amerikanske kongressen stemte onsdag for å godkjenne et lovforslag for å heve landets gjeldstak.
314 representanter stemte for, mens 117 stemte imot. Nå skal forslaget behandles i Senatet.
President Joe Biden ber om at dette skjer raskt.
– Denne avtalen er gode nyheter for det amerikanske folket og den amerikanske økonomien, sier han etter avstemmingen onsdag kveld lokal tid.
Forslaget må godkjennes før 5. juni, som er fristen for når finansdepartementet ikke lenger har midler til å betale nasjonens gjeld.
Hvis det skjer, kan det utløse økonomisk krise i USA, som kan gi videre gjengklang i andre lands økonomier.
- NTB05:56
Aksjonærer i Exxon Mobil og Chevron sier nei til klimatiltak
Aksjonærene i de to amerikanske oljegigantene Exxon Mobil og Chevron stemte onsdag ned en rekke tiltak for å få bukt med klimaendringer.
Selskapene står med det imot press fra investorgrupper om å følge trenden i Europa, der flere olje- og gasselskap har satt seg mål for å få ned utslipp og trappet opp investeringer i fornybar energi.
Europeiske klimaaktivister har stormet lignende møter holdt av europeiske Shell, BP og TotalEnergies, til tross for at disse har satt seg mål om et raskere skifte fra olje og gass.
Det problemet slapp de to amerikanske oljeselskapene da begge holdt digitale møter.
- NTB05:55
Grønland i Oslo får eget nabolagspoliti
Ida Melbo Øystese er Oslos nye politimester. Foto: Ole Berg-Rusten / NTBFra høsten innfører Oslopolitiet et eget nabolagspoliti på Grønland. Politifolkene der skal kun gå patrulje til fots.
Ifølge Avisa Oslo skjer det etter modell fra Tøyen, som siden februar i år har hatt sitt nabolagspoliti.
For Grønlands del blir det snakk om fire til fem patruljer som skjermes fra andre oppdrag.
– Jeg tror befolkningen trenger en lettere tilgang på oss. Det vil bidra til å skape en større trygghet og oppvekst for barn og unge. Vi er midt i et område hvor det skjer mye kriminalitet, sier Ida Melbo Øystese.
Det er ikke opprettet nye stillinger for å få til nabolagspolitiet på Grønland, men politiet omdisponerer mannskaper, ifølge Avisa Oslo.
- NTBi går23:30
Kjemper mot massive skogbranner Canada
Tjukke røykskyer på himmelen utenfor Halifax i Nova Scotia. Den canadiske provinsen er rammet av voldsomme skogbranner. Foto: Kelly Clark / The Canadian Press / AP / NTBI Canada kjemper brannvesenet i motbakke mot voldsomme skogbranner i Nova Scotia-provinsen. Myndighetene sier de ikke har sett lignende branner.
Det er hjelp på vei fra både føderale myndigheter og amerikanske brannmannskaper. Også militæret er blitt spurt om å bistå.
– Vi er i en krise i provinsen og vi vil ha og trenger all hjelp vi kan få. Disse brannene mangler sidestykke, sier Nova Scotias førsteminister Tim Houston.
Det er sendt inn materiell fra Ontario-provinsen, og et titall brannslukningshelikoptre fra omkringliggende provinser har sammen med kystvakten sluttet seg til slukningsarbeidet.
Statsminister Justin Trudeau beskriver brannene som hjerteskjærende og lover ubegrenset støtte.
Onsdag raste 14 skogbranner i provinsen, inkludert tre som var ute av kontroll. En av dem truer forsteder til provinshovedstaden Halifax.
- NTBi går22:19
Sørlandsbanen stengt på grunn av brann langs linjene
Sørlandsbanen er stengt mellom Egersund og Snartemo på grunn av brann ved sporet.
Det skriver Bane Nor på sine nettsider. Det er togene mellom Oslo og Stavanger, samt togene mellom Stavanger og Egersund som blir rammet av dette.
Nødetatene har rykket ut etter å ha mottatt melding om flere branner langs toglinjene.
Det skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.
– Det har kommet inn flere meldinger fra innbyggere som bor i nærheten av toglinjene om brann. Brannvesen er på stedet nå og har startet slukking, sier operasjonsleder Anders Oppedal til VG.
Vaktleder ved 110-sentralen Sørvest, Tor Kåre Steinskog, sier til samme avis at brann i vegetasjon langs toglinjen, blant annet i Moi, Sira og Drangsdalen.