Nyhetsstudio: Siste nytt

  • Festet innlegg

    Regjeringen avslutter luftambulansestreiken

    19. mars 15:40
    NTB
    Et helikopter fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse fotografert i Kvitfjell i starten av mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

    Luftambulansestreiken avsluttes når regjeringen nå bruker tvungen lønnsnemnd for å få slutt på konflikten mellom Parat og NHO Luftfart.

    Statens helsetilsyn har vurdert at streiken vil føre til fare for liv og helse fra og med mandag, skriver regjeringen i en pressemelding.

    – I møtet med partene ble det klart at det ikke var mulig å finne en løsning på konflikten. Jeg har derfor vært nødt til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

    Elleve redningsmenn i Norsk Luftambulanse har vært i streik siden 5. mars. Luftambulansen i Tromsø sto på bakken på grunn av streiken, og det var varslet opptrapping mandag. Fredag sa Parat at fire nye baser ville bli rammet av streiken mandag: luftambulansen på Evenes, Brønnøysund, Bergen og Lørenskog.

    Forhandlingsleder i Parat, Lars Petter Larsen, mener tvungen lønnsnemnd ikke løser uenigheten.

    – Vi har to rimelige krav. Det er uforståelig for oss at arbeidsgiversiden valgte å unnlate å komme oss i møte, og heller ventet på at myndighetene til slutt måtte gripe inn. Tvungen lønnsnemnd løser ingen uenighet mellom partene i en streik, snarere tvert imot. Det er trist for alle parter at det endte sånn, sier Larsen.

    Mjøs Persen understreker at hun ikke er fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten er skjøvet over på regjeringen.

    – Det er partene selv som er ansvarlig for å finne en løsning. De har også ansvar for å benytte dispensasjoner og andre tiltak for å beskytte liv og helse. I denne arbeidskonflikten har partene ikke klart å bli enige, og det er en meget uheldig og beklagelig situasjon, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
  • Wasim Riaz
    11:31

    Gratis kollektivtransport for barn i Oslo i sommerferien

    - Nå blir det enda billigere å tilbringe ferien i Oslo, sier samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) som har sørget for at barn kan reise gratis i sommer. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

    Fra 21. juni til 21. august reiser barn i følge med voksne gratis på buss, bane og båt i Oslo. Alle over 18 år med gyldig billett kan ta med seg inntil fire barn gratis i denne perioden.

    – I en tid da alt blir dyrere, er dette en håndsrekning til barnefamilier, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG) i en pressemelding.

    Ordningen er en utvidelse av grupperabatten (tidligere familierabatten) som vanligvis gjelder i helgene og hverdager etter klokken 18.

    Tilbudet kan kombineres med det nylig innførte produktet “Reis”, som gir inntil 40 prosent rabatt på enkeltbilletter. Barn under seks år reiser alltid gratis. De teller ikke med blant de fire man kan ha med seg.

    Muligheten til å ha med barn gratis i sommer gjelder kun i Oslo (sone 1). Den ordinære grupperabatten i helgene og etter klokken gjelder imidlertid i hele Ruters område, inkludert Viken.

  • Kjetil Magne Sørenes
    11:08

    Fosen-aktivister skal blokkere Statsministerens kontor

    Fosen-aktivistene tar seg fredag formiddag til Statsministeren kontor, for å blokkere bygningen. Foto: Torkjell Trædal

    Fosen-aktivister er på vei til Statsministerens kontor for å blokkere bygningen. Målet er å etablere blokader og lavvoer, og dermed starte en ny sivil ulydighetsaksjon. Det sier nestleder Tuva Mjelde Refsum i Natur og Ungdom til Aftenposten.

    Fredag 2. juni har det gått 599 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene, skriver aktivistene i en pressemelding.

    I februar blokkerte aksjonistene totalt 10 departementer, fylte regjeringskvartalet med lavvoer og lenker, og samlet over tusen mennesker til en stille markering foran Slottet. Statsministeren endte med å beklage overfor samene på Fosen og lovet en løsning.

    Men siden da har lite skjedd, skriver aktivistene.

    I dag tidlig samlet flere hundre mennesker seg foran Slottet under Kongen i statsråd, forvaltningens øverste beslutningsorgan. Kravet var at regjeringen bruker denne siste dagen på å hindre 100 nye dager med menneskerettighetsbrudd.

    Foto: Olav Olsen / Aftenposten
  • NTB
    10:40

    Stabile ledighetstall i mai

    2 prosent av arbeidsstyrken sto ved uten jobb ved utgangen av måneden, ifølge Nav. Foto: Terje Pedersen / NTB

    Arbeidsledigheten i Norge var stabil i mai. 2 prosent av arbeidsstyrken sto uten jobb ved utgangen av måneden, ifølge Nav.

    Ved utgangen av mai var 59.200 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Justert for normale sesongvariasjoner var dette tallet stabilt i mai, opplyser Nav i en pressemelding.

    – Ledigheten øker fortsatt innen blant annet bygg og anlegg, mens den går ned i andre yrkesgrupper. Selv om etterspørselen etter arbeidskraft har falt den siste tiden, lyses det fortsatt ut mange ledige stillinger, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.

    I tillegg var 21.800 personer delvis ledige, noe som er 0,7 prosent av arbeidsstyrken.

    Samlet var det dermed 81.000 registrerte arbeidssøkere hos Nav ved utgangen av mai, noe som utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken.

  • NTB
    10:27

    Fosen-aksjonister varsler aksjon på Slottsplassen

    Aksjonister med samisk flagg på Slottsplassen markerer at det er 599 dager siden Fosen-dommen. Aksjonistene planlegger å stå langs Slottsplassen mens regjeringsbilene kjører forbi på vei til statsråd på slottet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB

    Flere hundre Fosen-aksjonister varsler at de skal aksjonere på Slottsplassen når statsrådene fredag kjører for å samles hos Kongen i statsråd.

    Aksjonistene skal stå med bannere og flagg mens statsrådsbilene kjører forbi, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding. Aksjonistene mener det er uakseptabelt at det har gått nesten 100 dager siden regjeringen innrømmet at det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen.

    – Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våre skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd på nesten 100 dager. Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

    – Når ingenting skjer, må vi igjen vise regjeringen at vi fremdeles er her, og at vi ikke gir oss før vindturbinene på Fosen rives og landet er tilbakeført til reindriften, sier Elle Rávdná Näkkäläjärvi, leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

    Kongen i statsråd er regjeringens øverste beslutningsorgan der alle statsrådene samles hver fredag for å formelt fatte vedtak som statens utøvende makt.

    I februar okkuperte 15 menneskerettsaktivister Olje- og energidepartementet i fire døgn. Deretter ble blant annet inngangspartier til ti departementer blokkert. Det hele ble avsluttet med en støttedemonstrasjon der 1500 mennesker samlet seg i stille markering foran Slottet.

  • Wasim Riaz
    10:22

    En person siktet for drap

    En kvinne ble drept på Teisen sent torsdag kveld. Politiet pågrep en mann kort tid etter drapet. Foto: Harald Stolt-Nielsen

    Torsdag 1. juni rett før midnatt fikk politiet en melding fra helsepersonell om at en alvorlig skadet person var funnet på Teisen. Det ble foretatt livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde.

    Det skriver politiet i en pressemelding fredag formiddag.

    En person er pågrepet i saken. Dette er en mann i 30-årene. Vedkommende er siktet for drap.

    Fornærmede er en kvinne i 60-årene. Pårørende er varslet og følges opp av politiet.

    Det er for tidlig å si noe om foranledningen og motivet for hendelsen, skriver politiet.

    Siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag.

    Sulman Hussain er oppnevnt som forsvarer for mannen. Da Aftenposten snakket med ham, var han på vei til sin klient.

    – Det er snakk om en alvorlig sak. Jeg er på vei til min klient nå. Derfor vet jeg ikke hvordan han stiller seg til siktelsen, sier Hussain.

  • NTB
    09:00

    Havvind i Nordsjøen kan koste 23 milliarder

    Havvindprosjektet Sørlige Nordsjøen II kan komme til å koste skattebetalerne 23 milliarder kroner, bekrefter partiene som er enige om vilkårene for utbyggingen.

    − Dette er godt nytt for norske strømpriser og for klimaet. Dette er startskuddet for at en konkurransedyktig norsk leverandørindustri innen havvind kan vokse og videreutvikle seg langs hele kysten. Og etter hvert skal også nord med, sier Marianne Sivertsen Næss (Ap), leder av Stortingets energi- og miljøkomité.

    Regjeringspartiene er enige med SV, MDG og KrF om havvindsatsingen på Sørlige Nordsjø II. Partiene er enige om en havvindsatsing på inntil 23 milliarder kroner.

    Enigheten innebærer at det skal tas inn grundige miljø- og faunalkartlegginger i utredningen. God naturforvaltning skal være et konkurransefortrinn i den norske havvindsatsingen, og relevante miljøkrav vil integreres i konsesjonen for havvindparken, opplyser partiene som står bak satsingen.

  • NTB
    08:48

    Hackergruppe sier de har angrepet nettsidene til SAS

    Flyselskapet SAS' nettsider har problemer. En hackergruppe sier på Twitter at de har angrepet selskapet.

    NTB har bedt om en kommentar fra SAS, men har ikke fått det ennå. Nettsidene har vært nede og kommet opp igjen i morgentimene.

    På Twitter skriver en hackergruppe at de har stengt ned SAS-systemene, og at de krever 10 millioner dollar.

    Ut fra Avinors nettsider ser det ikke ut til at problemene påvirker flytrafikken.

  • NTB
    08:30

    Havvind-enighet på Stortinget

    Regjeringspartiene er enige med SV, MDG og KrF om havvindsatsingen på Sørlige Nordsjø II. Partiene er enige om en havvindsatsing på inntil 23 milliarder kroner.

    Tidligere mente regjeringen at det var nødvendig med 15 milliarder kroner i statlige subsidier, men nå er taket hevet til 23 milliarder kroner, meldte NRK onsdag.

    Debatten har rast om den norske havvindsatsingen de siste ukene etter at det ble klart at kostnadene ville bli betydelig høyere enn det regjeringen tidligere har anslått.

    Ap, Sp, MDG, KrF og SV har kalt inn til pressekonferanse klokken 9 fredag for å fortelle mer om enigheten om Sørlige Nordsjø II, Norges første, store havvindprosjekt.

    Høyre trakk seg denne uken fra forhandlingene om havvindsatsingen fordi de mener behovet for statlige subsidier har gått for langt.

    Torsdag ble det kjent at Rødt ønsker å avlyse utlysningen av Sørlige Nordsjø II- og Utsira Nord-feltene av hensyn til stor kostnadsvekst og manglende kunnskap om miljøkonsekvenser.

    MDG skal ifølge Dagens Næringsliv ha fått gjennomslag for at det skal gjennomføres miljøkartlegging.

    Hybridkabler

    Høyre og Venstre ønsket en utbygging med hybridkabler, som tillater eksport av kraften som produseres av havvindparken og som dermed vil gi selvstendige inntekter. Denne løsningen har Senterpartiet satt en stopper for i regjeringen fordi løsningen åpner for eksport av norsk vannkraft gjennom kablene,

    Også utenfor Stortinget har det vært debatt. Blant annet har den tidligere lederen for Energikommisjonen, Lars Sørgard, uttrykt bekymring for det som kan bli et «subsidiesluk,» og bedt regjeringen vurdere å pause hele satsingen.

    Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen sa til E24 i forrige uke at det er mulig å få lønnsomme havvindprosjekter og store mengder kraft til Norge. Men da må anleggene være større, og de må kobles til Europa og ikke bare til Norge, mente han.

    NVE-sjef Kjetil Lund, slo i slutten av april fast at havvind i Norge ikke er lønnsomt.

    Ikke lønnsomt

    – Havvind i Norge er i dag ikke lønnsomt, og flytende havvind er ganske langt fra å være lønnsomt. Om det blir lønnsomt noen gang, og i så fall når, vet vi ikke sikkert i dag. Det sa Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund på en pressekonferanse i anledning fremleggelsen av en ekspertrapport som pekte på 20 mulige områder for å bygge ut havvind.

    – Vi har ikke vurdert den økonomiske fornuften eller realismen i å bygge ut havvind i dette omfanget, understreket NVE-sjefen da han overleverte rapporten.

    – Hvor mye av felleskassen en vil bruke på å bygge ut kraftproduksjon som ikke er lønnsom, det er – og skal være – en politisk vurdering. Vi har ikke gått inn i det i dette arbeidet, sa Lund

  • NTB
    07:17

    Palestinsk treåring kritisk skadet etter skyting

    En tre år gammel palestinsk gutt er kritisk skadet etter å ha blitt skutt av israelske styrker på den okkuperte Vestbredden.

    Den israelske hæren sier at gutten ble truffet da israelske soldater svarte på ild som ble avfyrt mot dem av en væpnet gruppe ved Nevez Tzuf.

    Gutten ble fraktet til et israelsk sykehus. De opplyser at tilstanden hans er kritisk. En mann ble også såret, han er fraktet til palestinsk sykehus.

    Den israelske hæren har offentliggjort et kornete videoklipp som viser det de sier er den væpnede gruppen som skjøt mot dem. Hæren sier imidlertid at skytingen etterforskes og at de beklager at sivile er blitt såret.

  • NTB
    06:09

    Biden om heving av gjeldstaket: – Stor seier

    Et bilde fra TV-sendingen fra Senatet viser det endelige stemmetallet. 63 representanter stemte for og 36 stemte imot. Foto: Senate Television via AP / NTB

    Lovforslaget som vil heve USAs gjeldstak, har gått gjennom i Senatet.

    – En stor seier for økonomien og amerikanere, sier president Joe Biden.

    Senatet fordelte seg torsdag kveld på 63 stemmer for og 36 stemmer mot forslaget.

    Dagen før ble det vedtatt i Representantenes hus, med 314 stemmer for og 117 mot.

    – USA kan puste lettet ut, for gjennom denne prosessen unngår vi mislighold, sier senatsleder Chuck Schumer fra Demokratene.

    Lovforslaget har vært avhengig av godkjenning før 5. juni, som er fristen for når finansdepartementet ikke lenger har midler til å betale nasjonens gjeld.

    Hvis det skulle ha skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

  • NTB
    06:05

    Spanske kvinner med menssmerter får sykefravær

    En lov som innebærer at kvinner i Spania får lov til å ta fri når de har menssmerter, trådte i kraft torsdag. Loven er den første av sitt slag i Europa.

    Loven, som ble fremmet av landets venstreorienterte regjering, ble godkjent i nasjonalforsamlingen i februar. I tillegg til sykefraværet for kvinner som sliter med menssmerter, blir aborttilgangen økt, og transpersoner får enklere skifte kjønn.

    Sykefravær for menssmerter er ikke vanlig. Ifølge Euronews er det kun et lite utvalg land, blant dem Japan, Indonesia, Sør-Korea og Zambia, som har lovfestet mensfravær i en eller annen form.

    For å få godkjent fraværet må spanske kvinner få legeattest.

  • NTB
    06:04

    MC-fører fløyet til sykehus etter kollisjon i Odalen

    En bil og en motorsykkel kolliderte i Nord-Odal i Innlandet fylke. MC-føreren, en gutt i tenårene, var bevisstløs etter ulykken og ble fløyet til sykehus.

    Innlandet politidistrikt fikk melding om ulykken klokka 22.42 torsdag kveld. Alle nødetatene, inkludert luftambulanse, rykket ut.

  • Harald Stolt-Nielsen
    i går23:35

    Tre tenåringer pågrepet etter knivangrep i Sverige

    Fire tenåringsgutter er alvorlig skadet etter et knivangrep ved en idrettshall i Eskilstuna i Sverige. Alle er 15-årsalderen.

    Tre tenåringer er pågrepet, to 17-åringer og en 15-åring. Guttene ble pågrepet torsdag ettermiddag og kveld.

    Politiet etterforsker saken som drapsforsøk, skriver SVT.

  • NTB
    i går23:03

    Kuer ødela ferdigplen – bonde må betale millionerstatning

    En bonde må betale et millionbeløp i erstatning etter at kuene hans marsjerte inn på et område hvor Buskerud ferdigplen AS hadde lagt plen.Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB

    En bonde må betale over 1,1 millioner kroner i erstatning til et plenselskap etter at kuene hans maltrakterte en ferdigplen verdt 1,6 millioner kroner.

    Bonden mente han ikke hadde erstatningsplikt og ble frifunnet i jordskifteretten. I lagmannsretten ble han derimot dømt til å betale en erstatning på 800.000 kroner.

    Saken gikk helt opp til Høyesterett, som kom frem til at saken måtte behandles på nytt. Nå er han i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale en erstatning på 1,1 millioner kroner, skriver NRK.

    Kuene hadde gått inn på et område i Vestskogen i Holmestrand disponert av Buskerud ferdigplen AS. Skadene tilsvarer en verdi av 1,6 millioner kroner.

    Flertallet i lagmannsretten mener bonden har ansvaret og at han hadde forsikring som dekker skadene. Hendelsen skjedde i 2017.

  • NTB
    i går22:35

    Sterk dag på Wall Street

    Det var en god dag på Wall Street torsdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

    En mulig slutt på gjeldstakkrisen og forhåpninger om at rentehevingene settes på vent førte til en god dag på Wall Street.

    Den industritunge Dow Jones-indeksen gikk opp 0,5 prosent, og den brede S & P 500-indeksen opp 1 prosent. Best gikk det for teknologitunge Nasdaq, som steg med 1,3 prosent.

    Onsdag kveld uttalte styremedlemmet Philip Jefferson i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve at det vil gi banken et bedre beslutningsgrunnlag om man venter med ytterligere rentehopp. Investorene håper at banken venter med neste renteøkning, og uttalelsen bidro nok til den gode stemningen på børsen.

    Det gjorde trolig også avtalen om gjeldstaket som ble stemt gjennom Representantenes hus natt til torsdag.

  • Harald Stolt-Nielsen
    i går21:46

    Funn av død person i Valdres

    Torsdag kveld fant politiet en død person i et vann i Valdres, opplyser Innlandet politidistrikt.

    – Vi har i kveld varslet pårørende om funn av en død person vi antar er mannen som ble

    meldt savnet lørdag, sier stabssjef Pål Erik Teigen.

    Funnet ble gjort etter at politiet torsdag satte inn sonarsøk. Det var dykkere som fant personen.

    Mannen politiet antar er den avdøde, ble sist sett fredag kveld da han var på fisketur med en kamerat. Det var kameraten som meldte mannen savnet lørdag.

  • NTB
    i går21:35

    Sjåfør dumpet poteter på dansk bro – fengslet i to uker

    En 57 år gammel mann er siktet for å ha dumpet poteter i veibanen på Storebæltsbroen. Foto: presse-fotos.dk / NTB

    En 57 år gammel lastebilsjåfør er varetektsfengslet i Danmark etter at han «mistet» en større mengde poteter på Storebæltsbroen mellom Fyn og Sjælland.

    Det skal ha vært en politisk handling, ifølge mannens forsvarer. Torsdag vedtok det danske Folketinget et forslag som pålegger lastebiler en ny kilometeravgift fra og med 1. januar 2025, skriver dansk TV 2.

    Det er ikke kjent om det er denne loven mannen protesterer mot, men han ønsket at pressen skulle være til stede under fengslingsmøtet. Dommeren valgte imidlertid å lukke dørene.

    Mannen er siktet for å ha forårsaket fare for andre. Politiet mener han handlet sammen med andre, som foreløpig er ukjent. Han anklages også for å ha «forvoldt nærliggende fare for medtrafikanter ved å laste av en betydelig mengde poteter på motorveien på lavbroen.»

    Han skal også ha dumpet poteter på veien ved Kolding. Hele opptrinnet skjedde tidlig torsdag morgen.

  • Harald Stolt-Nielsen & Siril Thesen
    i går21:02

    Biden snublet og falt

    USAs president Joe Biden deltok torsdag på Air Force-akademiets vitnemålsseremoni i Colorado Springs.

    Etter å ha delt ut det siste vitnemålet, snublet og falt 80-åringen.

    Biden gikk tilbake til plassen sin igjen uten assistanse etter å ha blitt hjulpet opp igjen.

    – Det går bra med ham, skriver Ben LaBolt, Det hvite hus' kommunikasjonssjef, på Twitter.

    Han skriver at presidenten snublet i en sandsekk, som førte til at han falt.

    Her faller Biden Foto: BRENDAN SMIALOWSKI, AFP/NTB

    Dette er ikke første gang Biden har havnet i en slik situasjon.

    I 2021 falt han da han skulle gå opp trappen til Air Force One. Tidligere i år datt han av sykkelen, da han var ute på en sykkeltur i hjemstaten Delaware.

    Han var også uheldig da han i 2020 lekte med hunden sin. Da brakk han foten, etter at han falt og vrikket ankelen.

  • NTB
    i går20:59

    Falsk kapringsalarm for fly til Gardermoen

    Danmark sendte to kampfly på vingene for å følge et Norwegian-fly til Norge på grunn av mistanke om at flyet hadde problemer, opplyser det danske forsvaret.

    – Luftfartsmyndighetene har torsdag ettermiddag hatt grunn til å tro at det kunne være et problem på et sivilt fly som fløy på en rute vest for Jylland mot Norge, opplyser forsvaret til TV Midtvest torsdag kveld.

    Forsvaret opplyser at de danske F-16-kampflyene fulgte flyet til Oslo lufthavn Gardermoen. Deretter fløy det tilbake til Skrydsrup flybase, og norske myndigheter har overtatt saken, heter det.

    Operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt opplyser til NTB at politiet ved 16-tiden fikk melding om at en alarm om flykapring hadde gått om bord på et Norwegian-fly fra Spania til Oslo. Alarmen viste seg å være falsk.

    – Det ble raskt avklart fra politiets side uten tiltak, sier han.

    Han sier at det etter det han kjenner til ikke var tilløp til panikk eller annen dramatikk på flyet.