Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Ansatte ved Ullevål-avdeling krever at ledelsen går

  19. mars 17:53
  NTB
  Ansatte ved avdelingen for hjerte- og lungekirurgi har gått sammen om en underskriftskampanje mot ledelsen. Foto: Lise Åserud / NTB

  Ansatte ved avdelingen for hjerte- og lungekirurgi på Ullevål har gått sammen om en underskriftskampanje mot ledelsen.

  – Tilliten er ikke lenger tynnslitt, nå er den faktisk fraværende, sier Eggen til VG.

  Fagansvarlig sykepleier Ingvill Eggen stiller seg bak underskriftskampanjen som 26 ansatte har signert. Avdelingen er bekymret for arbeidsbelastningen. De frykter at det ved ytterste konsekvens kan gå utover pasientsikkerheten ved sykehuset.

  Ansatte ber om at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

  Spesialrådgiver Ivar Greiner ved OUS sier at de ikke vil kommentere saken.

  Tillitsvalgte og verneombud har ikke vært involvert i eller informert om denne underskriftskampanjen, opplyser tillitsvalgt Stine Molvær Nesseth.

 • NTB
  2 min

  Forsvarssjefen ber om 8 mrd. mer til forsvar i året

  Det er behov for å øke bevilgningene til forsvarssektoren med rundt 8 milliarder kroner i året fra 2025 til 2031, mener forsvarssjefens fagmilitære råd.

  – For å realisere rådets høyeste ambisjon er det estimert et behov for å øke bevilgningene til forsvarssektoren med om lag åtte milliarder kroner ekstra hvert år i perioden fra og med 2025 til og med 2031, heter det i rådet.

  Den totale økningen kommer i tillegg til allerede planlagt satsing, med unntak av regjeringens nylige beslutning om å nå Natos to prosents mål innen 2026.

  Les mer her.

 • NTB
  4 min

  Fri vil snakke med Thon Hotels etter nei til prideflagg

  Leder Inge Alexander Gjestvang i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) sier han gjerne inviterer Thon Hotels til et møte etter at det er kjent at de ikke vil flagge med regnbueflagg på noen av hotellene sine i år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Thon Hotels heiser ikke regnbueflagget på hotellenes flaggstenger i år. Organisasjonen Fri vil gjerne invitere hotellkjeden til prat om inkluderende arbeidsliv.

  – Vi inviterer gjerne Thon Hotels til en prat om viktigheten av inkluderende arbeidsliv, da vi mener at kunnskap og kompetanse er de viktigste stegene på veien mot gode avgjørelser, sier leder Inge Alexander Gjestvang i Fri til NTB.

  Organisasjonen jobber for likestilling og mot diskriminering av personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet i Norge og i resten av verden.

  Gjestvang understreker at det ikke er deres oppgave å få Thon Hotels til å endre mening.

  – Det må de ønske og ville selv, men om de vil møte oss til en prat er det bare å ta kontakt, sier han.

  Tirsdag ble det kjent at hotellkjeden Thon Hotels i år ikke vil heise pride-flagget på hotellenes flaggstenger.

  Årsaken er at de ønsker å være nøytrale, og at inkludering og mangfold skal favne alle, ifølge kjeden.

  Fri-lederen mener at nøytraliteten konserndirektøren i Thon snakker om i løpet av kort tid har utviklet seg til et omdømmeproblem for hotellkjeden. I sosiale medier har det vært mange reaksjoner det siste døgnet på flaggnekten.

 • NTB
  08:14

  Streik bidro til nedgang i industriproduksjon

  Norsk industriproduksjon falt 0,4 prosent fra mars til april, viser tal fra SSB.

  Fallet kommer etter en liten oppgang på 0,3 prosent fra februar til mars, skriver Statistisk sentralbyrå.

  Flere dager med driftsstans og streik blir meldt som viktige årsaker bak den lavere aktiviteten. I april var 22.947 LO-medlemmer og 1.441 YS-medlemmer tatt ut i streik.

  Det var særlig næringsgruppen gummi, plast og mineralsk industri som bidro mest til den samlede nedgangen med et klart fall på 5,9 prosent.

 • NTB
  08:04

  Utenriksministeren deltar på møte i anti-IS-koalisjonen

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt reiser til Saudi-Arabia for å delta på ministermøte. Foto: Hanna Johre / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) drar til Riyadh i Saudi-Arabia for å delta på ministermøte i anti-IS-koalisjonen.

  Saudi-Arabia og USAs utenriksministre er vertskap for møtet, og ministre fra koalisjonens 86 medlemsland skal delta.

  – På ministermøtet i Riyadh skal vi vise samhold og styrke i kampen mot terrorisme, sier Huitfeldt i en pressemelding.

  En sentralt tema på møtet vil være behovet for å fortsette kampen mot terrororganisasjonen i Irak og Syria.

 • NTB
  07:34

  Canadiske skogbranner røyklegger New York

  Røyken fra de canadiske skogbrannene ligger som en dyster tåke over New York og gir dårlig luftkvalitet og dårlig sikt over Hudsonelva til New Jersey. Foto: Patrick Sison / AP / NTB

  Røyken fra de mange skogbrannene som herjer i Canada, har nådd det nordøstlige USA og lagt seg som en dyster tåke over blant annet New York.

  Eksperter har varslet at Canada kan stå overfor sin verste skogbrannsesong noensinne. I Quebec er det over 150 aktive skogbranner tirsdag. Den fransktalende provinsen har bedt om internasjonal hjelp til å takle de mange brannene.

 • NTB
  07:34

  Sametinget beklager brevtabbe

  Statsminister Jonas Gahr Støre på talerstolen i Sametinget i mars.Foto: Jan Langhaug / NTB

  Det har vært en feilformulering i svarbrevene som ble sendt fra Sametinget til personer som ville innføres i valgmanntallet.

  Formuleringen i den norske versjonen av svarbrevene ble formulert som avslag, og ikke en anmodning om å sende inn flere opplysninger slik intensjonen var, skriver Sametinget i en pressemelding.

  – Da vi oppdaget at det var feil formuleringen i brevene som ble sendt ut i begynnelsen av april, så ble det sendt ut nye brev med riktig formulering, sier plenumsleder Tom Sottinen (Ap).

  Sametinget sier det er sterkt beklagelig at feilen skjedde.

 • NTB
  07:24

  Bane Nors eksperter advarte mot løsning på Follobanen

  Bane Nor testkjører Follobanen i 200 km/t gjennom Blixtunnelen. Foto: Heiko Junge / POOL / NTB

  Bane Nors egne eksperter var ikke fornøyd med løsningen entreprenøren på Follobanen hadde valgt.

  De advarte på høsten 2021 mot stor omdømmemessig belastning hvis et av de nye tunnelløpene måtte stenges ned for å utbedre feilene, melder Teknisk Ukeblad.

  Advarslene kommer fram i Bane Nors interne granskningsrapport om problemene som har vært på Follobanen. Det beskrives samhandlingsproblemer mellom totalentreprenøren AGJV, Bane Nor og Elecnor som sto for de jernbanetekniske arbeidene.

 • NTB
  07:17

  Antallet tilfeller tuberkulose i Norge økte i 2022

  Antallet meldte tilfeller med tuberkulosesykdom økte fra 155 tilfeller i 2021 til 174 i 2022.

  – Utviklingen må ses i lys av økt trafikk over landegrensen etter opphør av restriksjoner under koronaviruspandemien, samt økning i antall flyktninger til landet, skriver Folkehelseinstituttet.

  De aller fleste som blir syke av tuberkulose, er født i land med høy forekomst av sykdommen. Antallet norskfødte gikk ned i 2022, i denne gruppen var det 17 meldte tilfeller i 2022.

 • NTB
  06:53

  Spansk motorsyklist døde under løp

  Den spanske motorsyklisten Raul Torras Martinez (46) døde tirsdag kveld under motorsykkelløpet Isle of Man TT.

  Det er BBC som melder om ulykken.

  46-åringen var den raskeste spanske føreren som deltok i årets løp, som er regnet som det farligste i verden.

  Martinez var en rutinert fører. Han debuterte i 2017 og hadde deltatt i til sammen 21 TT-løp.

  Ifølge BBC døde han under en bratt seksjon på den siste av tre omganger tirsdag. Nettopp tirsdag kjørte han sin raskeste omgang i TT-løpet på Isle of Man med en gjennomsnittsfart på 202 kilometer i timen. Hver enkelt omgang er 61 kilometer lang.

  Spanjolen var også en regelmessig deltaker i løpene North West 200 og Ulster Grand Prix.

  Isle of Mann TT er i klassen Supertwin, der det kjøres med tosylindrede sykler på 700 kubikk.

  Siden 1911 er 267 personer blitt drept under Isle of Man TT, et løp som kjøres på lukkede offentlige veier på den selvstyrte britiske øya i Irskesjøen.

 • NTB
  06:52

  Historisk svak kommunemåling for Ap

  Arbeiderpartiets lederkvartett Kjersti Stenseng, Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre.Foto: Heiko Junge / NTB

  Arbeiderpartiet faller under 20 prosent på TV 2s siste lokalvalgsmåling.

  Målingen er ment å gi et nasjonalt bilde på stemningen før høstens kommunevalg. Ap har lenge ligget høyere på kommunemålingene enn stortingsvalgsmålingene, men de siste to månedene har trenden snudd i Kantars målinger for TV 2.

  ­­­– To måneder på rad er denne avstanden mellom de to målingene blitt klart mindre. Det kan tyde på at velgerne er i ferd med å bestemme seg, sier TV 2s tallanalytiker Terje Sørensen.

 • NTB
  06:17

  Kinesisk eksportfall i mai

  En kvinne har med seg hunden sin mens hun leverer esker med nudler i Beijing. Kinas eksport falt i mai for første gang på to måneder, noe som anses som et tegn på at den økonomiske innhentingen i landet etter pandemien avtar. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

  Kinas eksport minket i mai for første gang siden februar, melder statlige medier.

  Eksporten sank med 7,5 prosent sammenlignet med mai 2022, en skarp nedgang fra økning på 8,5 prosent i april, går det frem av tall publisert av det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

  Samtidig falt også importen i mai med 4,5 prosent, ifølge Xinhua.

  Nedgangen tolkes som et tegn på at den økonomiske innhentingen etter koronapandemien mister momentum. Økt global inflasjon, muligheter for resesjon i andre økonomier og det spente forholdet til USA har svekket etterspørselen etter kinesiske produkter.

  Økonomer i en spørreundersøkelse gjort av Bloomberg, ventet på forhånd at eksporten ville minke 1,8 prosent og at importen ville falle 0,8 prosent.

 • NTB
  06:02

  Steinkjer: Fortsatt problemer med togtrafikken

  Togtrafikken er fortsatt både forsinket og innstilt ved Steinkjer stasjon etter at et tog sporet av i forbindelse med et sporskifte mandag kveld.

  Toget sperrer sporet, og Bane Nor skriver på sine nettsider at de jobber med å fjerne det. En ny oppdatering om situasjonen kommer klokken 10.15 onsdag.

  Toglinjene som blir påvirket av avsporingen, er Nordlandsbanen mellom Trondheim S og Bodø og Dovre- og Nordlandsbanen mellom Støren, Trondheim S og Steinkjer.

  Det var kun en lokfører om bord i toget da det sporet av mandag kveld. Lokføreren ble ikke skadet.

 • NTB
  06:00

  Levninger i poser i Mexico er savnede arbeidere

  Levningene som ble funnet i 45 poser i Mexico i forrige uke, tilhører flere savnede telefonsenter-arbeidere, ifølge myndigheter i delstaten Jalisco.

  Levningene ble funnet i forrige uke i poser 40 meter nede i en ravine utenfor storbyen Guadalajara. Til sammen åtte ungdommer var meldt savnet. Det er uklart hvor mange av dem som er identifisert.

  Ungdommene arbeidet på et telefonsenter i Zapopan, en forstad til Guadalajara. Politiet tror de var involvert i telefonsvindel.

  Jalisco-kartellet CJNG ble underlagt sanksjoner fra det amerikanske finansdepartementet i april for å angivelig ha brukt ulovlige telefonsentre til å svindle eldre amerikanere.

 • NTB
  05:59

  Harris sier Israel trenger uavhengige domstoler

  Visepresident Kamala Harris kom med indirekte kritikk av den israelske regjeringens rettsreform da hun tirsdag talte under en mottakelse ved den israelske ambassaden i Washington i forbindelse med Israels 75 år som land. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Det israelske demokratiet er avhengig av uavhengige domstoler, sier USAs visepresident Kamala Harris. Israel har forsøkt å innføre en kontroversiell rettsreform.

  – USA vil fortsette å stå for verdiene som har vært grunnpilarer i forholdet mellom USA og Israel, inkludert fortsatt styrking av våre demokratier, som – slik den israelske ambassadøren har sagt – både bygges på sterke institusjoner og motvekter, og, vil jeg legge til: uavhengige domstoler, sa Harris tirsdag.

  Visepresidenten snakket ved en mottagelse i anledning Israels 75-årsdag. Vertskapet var den israelske ambassaden i Washington, og Harris' kommentar ble møtt med applaus.

  Etter at statsminister Benjamin Netanyahus regjering la frem den foreslåtte rettsreformen, fulgte ukevis med massive demonstrasjoner i landet. Som følge av press både på hjemmebane og fra USA, har Netanyahu utsatt reformen for å forsøke å fremforhandle et kompromiss med opposisjonen.

 • NTB
  05:56

  Bekymret for flysikkerheten i sommer

  Norsk Flygerforbunds leder Aleksander Wasland er bekymret over flysikkerheten i Europa foran den kommende sommeren. Han mener høyt press på flybesetninger kan føre til fatale konsekvenser. Foto: Annika Byrde / NTB

  Stort arbeidspress på piloter, spesielt i flyselskaper som tilbyr billige flyreiser, bekymrer Norsk Flygerforbund.

  – Krigen om billige flybilletter kan i verste fall bli fatal, sier forbundsleder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund i en pressemelding.

  Wasland peker på at det øverste europeiske luftfartsorganet Easa tirsdag utstedte en såkalt sikkerhetsbulletin, hvor de omtaler trusler luftfarten står overfor. Der heter det at presset mot flybesetninger er så stort at de frykter for flysikkerheten.

  – Fagbevegelsen har advart mot dette i flere år. At det øverste luftfartsorganet i Europa nå tar tak i dette, viser at utviklingen har gått i gal retning altfor lenge. Nå må arbeidshanskene på for virkelig å ta tak i dette før det er for sent, advarer Wasland.

 • NTB
  05:53

  To drept og fem såret i skyting i Virginia

  Politibiler på stedet etter en skyteepisode etter en avgangsseremoni for videregåendeelever i Richmond i Virginia. To personer er drept og ytterligere fem såret. Foto: Foto: Mike Kropf / Richmond Times-Dispatch via AP / NTB

  To ble drept og ytterligere fem såret da det ble åpnet ild etter en avgangsseremoni for elever ved en videregående skole i Richmond. En 19 år gammel mann er pågrepet.

  Skytingen fant sted like etter at avgangsseremonien var ferdig. De drepte er to menn på henholdsvis 18 og 36 år. Ifølge TV-kanalen WWBT var de far og sønn.

  En av de fem sårede er livstruende skadet, mens de andre ventes å overleve. Alle er menn. I tillegg ble en ni år gammel jente truffet av en bil i kaoset som oppsto under skytingen, og flere andre ble skadet da de falt, ifølge politisjef Rick Edwards i Richmond.

  Richmond er delstatshovedstad i Virginia. Amerikanske myndigheter anslår at byen har knappe 230.000 innbyggere.

 • NTB
  05:49

  Ap-politiker får ansvar for videre arbeid med viktig rapport

  Arbeiderpartiets Lubna Jaffery er valgt til saksordfører når Stortinget skal behandle Sannhetskommisjonens rapport. Foto: Marit Hommedal, NTB

  Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Lubna Jaffery er av kontroll- og konstitusjonskomiteen valgt som saksordfører for Sannhetskommisjonens rapport.

  Sannhets- og forsoningskommisjonens omfattende rapport ble overlevert Stortinget 1. juni, og nå skal Jaffery lede arbeidet med rapporten i Stortinget.

  – Dette er en stor oppgave, som jeg går til med ydmykhet. Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport gjør stort inntrykk. Kommisjonen har gjort et viktig arbeid, som gir oss mer kunnskap om en vond del av historien vår, sier Lubna Jaffery i en pressemelding.

  – Sannheten er at mange samer, kvener/norskfinner og skogfinner ikke har fått lov til å være den de er, med sin kultur, sitt språk og sin måte å leve på, sier Jaffery.

 • NTB
  05:46

  Helikopter med russer landet på Svalbard

  Den medisinske evakueringen av en russer fra et russisk fartøy som befinner seg nær Nordpolen, er nå avsluttet. Pasienten er nå i Longyearbyen.

  Ifølge Hovedredningssentralen (HRS) landet helikopteret med pasienten på Svalbard lufthavn Longyearbyen klokken 02.01 natt til onsdag.

  Piloten på helikopteret melder at det ikke oppsto noen problemer under oppdraget, skriver HRS på Twitter.

  Redningsoppdraget var krevende fordi fartøyet ligger helt i ytterkant av redningshelikopterets rekkevidde.

  Ifølge NRK befant personen seg på forskningsfartøyet North Pole på omtrent 86 grader nord rundt 500 nautiske mil nord for Longyearbyen.

 • NTB
  05:44

  Blinken møtte Saudi-Arabias kronprins

  USAs utenriksminister Antony Blinken (tredje fra venstre) tas imot av USAs ambassadør til Saudi-Arabia og saudiske tjenestepersoner etter ankomst i Jeddah. Tirsdag møtte Blinken landets kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Amer Hilabi, AP / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken møtte Saudi-Arabias kronprins og de facto leder Mohammed bin Salman tirsdag for å diskutere landenes forhold.

  I tillegg til forholdet diskuterte de to «samarbeidsaspekter på flere felt og utviklinger i regionale og internasjonale situasjoner», skriver Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå SPA.

  Blinkens besøk er for å bedre forholdet mellom de to landene etter forsuring de siste årene. Drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, og president Joe Bidens løfte i valgkampen om at landets ledelse skulle «få betale prisen» for dette, har bidratt til en anstrengt tone.