Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Oslo kommune ber ansatte fjerne Tiktok og Telegram

  23. mars 12:31
  Maria T. Pettrém

  Oslo kommune ber ansatte om å fjerne Tiktok og Telegram fra kommunens mobiler. Det bekrefter finansbyråd i Oslo Einar Wilhelmsen overfor Aftenposten.

  Det skjer bare timer etter at Bergen kommune gjorde det samme.

  – Det er naturlig for oss å følge råd fra sikkerhetsmyndighetene. I tråd med den sikkerhetsfaglige vurderingen fra NSM, fraråder vi ansatte å laste ned Tiktok og Telegram på sine tjenestemobiler og andre jobbenheter. Dette vil bli fulgt opp i hver enkelt virksomhet, skriver finansbyråden i en e-post.

  Torsdag formiddag ble det kjent at Stortinget forbyr både Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortingets systemer med umiddelbar virkning.

  Trondheim kommune ser ikke bort fra at den vil fraråde ansatte bruk av Tiktok og Telegram, skriver NTB.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  i går22:35

  USA: Kinesisk jagerfly opptrådte «aggressivt»

  Et kinesisk jagerfly utførte en «unødvendig aggressiv» manøver nær et amerikansk militærfly i Sør-Kina-havet tirsdag, ifølge Pentagon.

  I en uttalelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet står det at det kinesiske J-16-flyet tvang det amerikanske RC-135-flyet til å fly gjennom turbulensen i kjølvannet av manøveren.

  Hendelsen skjedde i internasjonalt luftrom i forrige uke.

  Det er ikke så lenge siden noe lignende hendte. I desember kom et kinesisk militærfly innenfor 3 meter av et amerikanske militærfly, som måtte gjøre en unnamanøver for unngå en kollisjon, ifølge Pentagon.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  i går21:45

  To skogbranner på Østlandet: – Ikke kontroll

  Brannvesenet har tirsdag rykket ut til to store skogbranner i Fetsund i Lillestrøm kommune og mellom Rakkestad og Eidsberg i Indre Østfold.

  Brannvesenet skriver på Twitter at de ikke har kontroll på brannen i Østfold. De får bistand fra Sivilforsvaret og Røde Kors. De har nå over 30 brannfolk på stedet.

  Det totale omfanget på brannen er ikke kartlagt, men brannvesenet omtaler det som stort.

  Brannen i Fetsund er under kontroll, opplyser brannvesenet. De advarer også om at det nå er svært tørt i skog og mark.

 • NTB
  i går21:33

  Kongressmedlem: Over halvparten er for gjeldstak

  Republikaneren Patrick McHenry i Representantenes hus sier at over halvparten av partifellene støtter kompromissforslaget om å heve USAs gjeldstak.

  McHenry leder finanskomiteen i underhuset av den amerikanske kongressen. Han er ikke i tvil om at forslaget vil bli godkjent i Representantens hus.

  – Med et knapt flertall i huset har vi det mest konservative resultatet vi muligens kunne fått, sier han.

  Republikanerne kontrollerer huset med 222 representanter mot Demokratenes 213. For å få et vedtak trengs 218 stemmer.

  Tirsdag klokken 21 norsk tid hadde behandlingen av forslaget i Representantens hus begynt. Prinsippavtalen, som har som mål å hindre katastrofalt mislighold av USAs statsgjeld, skal til votering onsdag.

  Skulle lovforslaget gå gjennom i huset, venter en ny runde i Senatet. Der trengs det 60 stemmer for å få loven vedtatt. Der har Demokratene 51 av de 100 setene.

 • NTB
  i går20:30

  Stoltenberg snakket med Erdogan om Sveriges Nato-søknad

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan før Nato-toppmøtet i Watford utenfor London i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har gratulert Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med valgseieren – og tatt opp Sveriges Nato-søknad.

  Stoltenberg la tirsdag kveld ut en Twitter-melding om samtalen.

  – Vi diskuterte nøkkelsaker for det kommende Nato-toppmøtet i Vilnius, fortsatt støtte til Ukraina, styrking av vår avskrekking og forsvar og å sluttføre Sveriges innlemmelse i Nato, skriver generalsekretæren.

  Nærmere detaljer om innholdet i samtalen er ikke kjent.

 • Celina Therese Ekholt
  i går20:27

  Luftambulanse på vei etter MC-ulykke på Toten

  En lett motorsykkel har kjørt inn i et tre på Østre Toten, skriver Innlandet politidistrikt på Twitter.

  Føreren er skadet og luftambulanse er på vei.

  Politiet skriver at den skadete er en 16 år gammel gutt. Foreldrene er varslet om hendelsen.

 • NTB
  i går20:22

  Funn av 6000 timer med video hos voldtektssiktet kommuneoverlege

  Politiet fant flere harddisker hjemme hos den voldtektssiktede legen i Frosta kommune. På harddiskene var det over 6000 timer med opptak.

  Det kommer frem i et dokument fra Statens helsetilsyn, skriver NRK.

  Harddiskene skal ha vært merket med dato og årstall. De første opptakene er fra 2016 og det siste fra 2021.

  Så langt har 89 personer status som fornærmet i saken mot den tidligere kommuneoverlegen. I forrige uke ble det kjent at mannen er siktet for voldtekt i 34 av sakene.

  Ifølge dokumentet har politiets gjennomgang vist at de fleste opptakene er av gynekologiske undersøkelser som legen har utført på pasienter. Politiet har fremdeles ikke gjennomgått alle opptakene.

  – Det er sensitive og detaljerte videoer, der flere viser det vi mener er definert som voldtekt, sa politifaglig etterforskningsleder, Ellen Mari Burheim, til VG i forrige uke.

  Hun sa også at det ikke er noe som tyder på at pasientene har vært klar over at de er blitt filmet.

  Statens helsetilsyn skriver i dokumentet at legen har forklart seg i avhør med politiet, men de mener det ikke er samsvar mellom legens forklaring og hvordan en gynekologisk undersøkelse skal gjennomføres. I tillegg strider legens forklaring mot innholdet i videoene som er funnet hjemme hos ham.

  Legen nekter straffskyld.

 • Celina Therese Ekholt
  i går20:21

  DN: Hotellpriser i taket under shippingmesse

  Hotellrom sentralt i Oslo og på Lillestrøm koster opp mot tre ganger normalpris under neste ukes Nor-Shipping-messe, skriver DN.

  De fleste hotellene i Oslo og på Lillestrøm er allerede fulle. Blant de hotellene som fortsatt er ledige, melder DN om skyhøye døgnpriser.

  Grand Hotell skal ha over 10.000 kroner for en overnatting uten frokost på det rimeligste ledige rommet, mens et rom på Amerikalinjen koster drøyt 9000 kroner.

  – Prisene gjenspeiler etterspørselen i markedet akkurat nå. Og det er jo stor aktivitet i Oslo om dagen, noe vi er veldig glade for. Oslo har ikke minst også blitt en kulturhovedstad som tiltrekker seg stadig flere utenlandske gjester, sier hotelldirektør på Grand Hotel Toril Flåskjær til DN.

 • Kjetil Magne Sørenes
  i går19:24

  Jimmy Carters kone er blitt dement

  Tidligere førstedame Rosalynn Carter (95), konen til den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter, er diagnosert med demens. Det melder Carter-senteret på Twitter. Hun har det ellers fint.

 • Kjetil Magne Sørenes
  i går18:55

  Mayday fra båt - ni personer berget fra sjøen.

  En båt i Tomrefjorden har sendt nødmeldingen. Ni personer skal ha havnet i sjøen. Det melder Sunnmørsposten.

  – Foreløpig vet vi svært lite, men en båt som har frakta folk har fått vansker, og ni personer skal være i sjøen. Hendelsesforløpet er foreløpig uklart, sier redningsleder Erik Willassen ved HRS Sør-Norge til Sunnmørsposten.

  De ni personene skal nå ha blitt berget.

 • Øystein Tronsli Drabløs & Vilde Skorpen Wikan
  i går18:09

  Tyrkia kommer ikke til Nato-møte i Oslo

  I utgangspunktet skulle alle Natos 31 utenriksminister, pluss Sverige, være til stede på Natos utenriksministermøte i Oslo.

  Men ett unntak blir det: Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

  Det sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag. Men han sa at det ikke kan leses som en politisk handling fra Tyrkias side.

  Reuters skrev tirsdag at Tyrkia ikke ville delta på møtet.

  Tyrkia og Sveriges utenriksminister skulle etter planen møtes i Oslo for å diskutere Sveriges medlemskap i Nato.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  i går18:01

  Nato skal utplassere 700 soldater i Kosovo

  Det sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag.

  Det skjer som følge av uroen i den serbiskbefolkede delen av Kosovo. Mandag ble 30 medlemmer av KFOR-styrken angrepet og skadet av serbiske demonstranter.

  – Vi fordømmer de uprovoserte angrepene i Nord-Kosovo. Det er uakseptabelt og må stoppe, sier han.

  Demonstrantene kastet bensinbomber, stein og andre gjenstander mot soldatene.

  Nato kunngjorde tidligere tirsdag at Nato har besluttet å utplassere en reservestyrke i området.

  De serbiske demonstrantene protesterer mot at tre kommuner har fått kosovoalbanske ordførere etter et valg som stort sett hele Kosovos serbiske minoritet boikottet, og som dermed kun hadde en valgdeltagelse på 3,5 prosent.

 • Kjetil Magne Sørenes
  i går17:38

  Skogbranner i Lillestrøm

  Brannvesenet er i Fetsund i Lillestrøm på to skogbranner. Ifølge brannvesenet brenner det godt på stedet.

  – Det brenner på et relativt stort område og det er mye ulendt terreng. Vi har mannskapet på stedet som jobber med å organisere seg. Samtidig er det bestilt brannhelikopter, sier vaktleder i 110-sentralen Frode Johannessen til NRK.

 • NTB
  i går16:58

  Oslo Børs snudde til minus

  Oslo Børs falt tirsdag. Foto: Erik Johansen / NTB

  Hovedindeksen på Oslo Børs endte med et fall på 0,47 prosent tirsdag etter å ha startet dagen positivt.

  Dermed endte hovedindeksen på 1209,81 poeng på ukas første handelsdag etter at børsen holdt pinsestengt mandag.

  Fallet blir drevet av nedgang hos store selskaper som Equinor (-1,85 prosent), Telenor (-1,09 prosent) og Orkla (-1,23 prosent).

  Dagens børsvinner ble flyselskapet SAS som steg med 18,8 prosent, mens det biofarmasøytiske selskapet BerGenBio ble dagens taper med et fall på 18,9 prosent.

  Oljeprisen falt kraftig tirsdag ettermiddag og lå ved stengetid tirsdag rundt tre dollar lavere enn da børsen stengte fredag i forrige uke.

  I Europa har det vært en blandet dag så langt. Både CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100 i London hadde i 16.30-tiden tirsdag ettermiddag falt med rundt 1 prosent, mens Dax 30 i Frankfurt var uendret i løpet av dagen.

 • NTB
  i går16:26

  Regjeringen vil ha Follo-svar fra Bane Nor

  Samferdselsministeren ber Bane Nor redegjøre for de nye problemene på Follobanen.

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier at det er svært uheldig at passasjerer ble sittende tre timer i et tog i tunnelen før de ble hentet ut. Etter hendelsen ble Follobanen stengt i flere dager mens det ble jobbet med lekkasjer i tunnelen.

  – Jeg registrerer at begge løpene i Blixtunnelen på Follobanen har blitt åpnet for trafikk igjen, slik at passasjerene nå får det togtilbudet de er lovet. Det er bra. På jernbanen er sikkerhet aller viktigst, og Bane Nor trengte litt tid til å utbedre feilen som vannet skapte, sier Nygård.

  – Det var svært uheldig at passasjerer i forrige uke ble sittende i tre timer i tunnelen før de ble hentet ut, og det er viktig at Bane Nor gjør alt de kan for å unngå det, sier Nygård.

  Dette blir tema på et møte i midten av juni. Samferdselsministeren hadde allerede innkalt Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn til et møte om en stans i Romeriksporten før jul.

  – På det samme møte har vi bedt om en gjennomgang av stansen i Blixtunnelen 22. mai, sier Nygård.

  Han understreker at en gjennomgang av problemene er viktig for å unngå lignende problemer framover.

  – Jeg ser fram til å få mer informasjon når den uavhengige gjennomgangen er klar i andre halvdel av juni i år, sier Nygård.

 • Andreas Brattåker Støyva
  i går15:36

  Trekker seg fra Amanda-juryen i protest

  Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen trekker seg fra Amandajuryen i protest mot kjønnsbaserte skuespillerpriser. Det skriver han selv på Twitter.

  Dagsavisen omtalte saken først. Til avisen sa Rolfsen at han mente kjønnsbestemte skuespillerpriser er utdatert og skaper et kunstig skille.

  – Jeg trekker meg i protest. Forhåpentligvis kan det skje en endring. Men når Amanda-ledelsen ikke er villige til å endre på det, da vil ikke jeg være med, sa Rolfsen til Dagsavisen.

 • NTB
  i går15:05

  Nato sender reservestyrke til Kosovo

  KFOR-soldater vokter en offentlig bygning i byen Zvecan nord i Kosovo, der mesteparten av befolkningen er serbere som ikke har anerkjent at Kosovo løsrev seg fra Serbia og erklærte uavhengighet for 15 år siden. Foto: Dejan Simicevic / AP / NTB

  Som følge av uroen i den serbiskbefolkede delen av Kosovo har Nato besluttet å utplassere en reservestyrke i området.

  Reservestyrken ORF kommer i tillegg til de fredsbevarende KFOR-styrkene som allerede befinner seg i Kosovo.

  – Utplasseringen av flere Nato-styrker i Kosovo er et forsiktighetstiltak for å sikre at KFOR har kapasiteten den trenger for å opprettholde sikkerheten i tråd med vårt mandat fra FNs sikkerhetsråd, sier Nato-kommandant Stuart B. Munsch i en pressemelding tirsdag.

  Her står det også at utplasseringen kommer som en følge av at 30 medlemmer av KFOR-styrken ble skadd da de mandag ble angrepet av serbiske demonstranter, som kastet bensinbomber, stein og andre gjenstander mot soldatene.

  De serbiske demonstrantene protesterer mot at tre kommuner har fått kosovoalbanske ordførere etter et valg som stort sett hele Kosovos serbiske minoritet boikottet, og som dermed kun hadde en valgdeltakelse på 3,5 prosent.

  Forsvarets operative hovedkvarter opplyser til NTB at det ikke er noen norske soldater som sendes til Kosovo nå.

 • Maria T. Pettrém
  i går14:42

  Bjørvika får ny storskole

  Oslo kommune har lenge jobbet med å se på muligheten for å bygge en ny stor grunnskole i Bjørvika. Men tomten er trang, det er krevende grunnforhold og luftkvaliteten er dårlig. Derfor har det tatt tid.

  Men nå anbefaler byrådet omsider at skolen bygges. Det kommer frem i byrådets forslag til revidert Oslo-budsjett for 2023, som ble lagt frem tirsdag ettermiddag.

  Skolen vil kunne komme til å koste opptil 2,1 milliarder kroner, ifølge eksterne analyser.

  Skolen vil etter planen stå ferdig høsten 2027 og vil ligge i Lohavn, nedenfor Ekebergskrenten. Før byrådet setter av penger må tomten kjøpes av HAV Eiendom. Byrådet venter derfor med å sette av penger til oppstarten av prosjektet. Tomtekjøpet inngår ikke i totalprisen.

  Skolen får plass til 840 elever og skal dekke 1.-10.-trinn. Den får også flerbrukshall med tre gymsaler, dansesal og en base for Oslo Sjøskole.

 • Ole Alexander Saue
  i går14:39

  Full fyr i en bil på Oslo vest

  Nødetatene er i krysset mellom Bygdøy alle og Drammensveien. Det er meldt om full fyr i en bil. Det skriver Oslopolitiet i en melding.

  «Dette medfører utfordringer for øvrig trafikk og trikken som går forbi stedet», skriver politiet.

  Brannvesenet melder klokken 14.37 at brannen er slukket.

 • Birgitte Iversen
  i går14:30

  – Historisk løft for eldreomsorg i Oslo

  Byrådet i Oslo vil bruke 175 millioner kroner på et kompetansefond for helsepersonell.

  Det ble kjent da byrådet la frem revidert budsjett for 2023 tirsdag.

  – Dette er et historisk løft. I dag bruker vi 10 millioner kroner til kompetansetiltak til denne sektoren, sier helsebyråd Marte Scharning Lund.

  Hun sier det er behov for å gi de ansatte påfyll med kompetanse fordi de eldre blir stadig sykere og har mer komplekse sykdommer.