Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

  23. mars 20:46
  NTB

  Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss»

  Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022, skriver Skien kommune i en pressemelding.

  I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

  Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

  Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.

 • NTB

  Frykter vulkanutbrudd på Filippinene – tusenvis evakuert

  Eksperter frykter at det kan bli et stort vulkanutbrudd ved Mayon-vulkanen på Filippinene i nærmeste framtid. Nå har myndighetene satt i gang en storstilt evakuering i området. Foto: John Michael Magdasoc / AP / NTB

  Hjelpemannskaper har begynt evakueringen av rundt 10.000 mennesker som bor nær Filippinenes mest aktive vulkan. Eksperter tror et stort utbrudd er på gang.

  Mayon-vulkanen i den østlige provinsen Albay har slynget ut varm aske og lava de siste dagene, ifølge Filippinenes institutt for vulkanologi og seismologi (Phivolcs).

  Mayon er nå på beredskapsnivå tre, noe som betyr at det er mye magma ved krateret og relativt høy risiko for et vulkanutbrudd de neste ukene eller dagene, advarer instituttet.

  Ifølge lokale myndigheter må rundt 10.000 mennesker evakueres fra faresonen.

  – Vi vil ikke ha noen ulykker eller dødsfall, så jeg håper vi klarer å evakuere alle til tryggere områder, sa Albay-guvernør Edcel Greco Lagman på et krisemøte torsdag.

  Taal-vulkanen nær hovedstaden Manila har også vist tegn på uro, og den siste uken har vulkanen spydd ut damp opptil 3000 meter over hovedkrateret.

  Dette har ført til at røykblandet tåke har lagt seg over store områder i Batangas-provinsen, like sør for Manila, og innbyggere er bedt om å bruke munnbind for å beskytte seg selv mot farlige utslipp.

  Phivolcs advarer om at aktiviteten ved vulkanene kan generere sur nedbør og vulkanske gassutslipp som kan skade avlinger og metalltak på hus og bygninger.

 • NTB
  8 min

  Visma: 67 forsvunne bekymringsmeldinger i barnevernet foreløpig kartlagt

  Visma har en feil som har ligget i systemet siden høsten 2020 og kan gjelde 244 norske kommuner. Bergen, Oslo og Tromsø bekrefter at de er rammet.Foto: Terje Pedersen / NTB

  Totalt har Visma nå registrert 67 bekymringsmeldinger i barnevernet som er tapt etter at det ble oppdaget en feil i selskapets tekniske løsning.

  Ifølge dataselskapet er de 67 forsvunne bekymringsmeldingene fordelt på 23 kommuner.

  Totalt er det 242 kommuner som bruker den tekniske løsningen som er rammet av feilen. Løsningen heter Familia og er en integrasjon mot Nasjonal portal for bekymringsmeldinger i barnevernet.

  Visma opplyser imidlertid at 51 kommuner foreløpig ikke har besvart om de er berørt av feilen.

  En kartlegging VG gjorde tidligere denne uken, viste at minst 63 bekymringsmeldinger er forsvunnet.

 • NTB
  14 min

  Forsker: – Trump kan få økt støtte

  Tidligere president Donald Trump er tiltalt for ulovlig håndtering av hemmelige dokumenter. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  De fleste republikanere tror rettsprosessene mot Donald Trump er politisk motivert, ifølge forsker Hilmar Mjelde.

  På kort sikt tror Mjelde derfor at den nye tiltalen mot Trump kan gi ham økt støtte. Tiltalen dreier seg om oppbevaring av hemmelige dokumenter på ekspresidentens eiendom i Florida.

  Tidligere er Trump blitt tiltalt av myndighetene i delstaten New York i den såkalte hysjpengesaken.

  – Republikanere flest tror sakene mot Trump er politisk motiverte forsøk på å ødelegge for Trump i regi av Biden-administrasjonen, sier Mjelde i en uttalelse til NTB.

  På lengre sikt tror han likevel at den nye tiltalen vil skade Trumps valgkamp frem mot det neste presidentvalget i 2024.

  Mjelde, som er ansatt ved Høgskulen på Vestlandet, mener republikanernes mistillit til statsapparatet gjenspeiler en tillitskrise som er farlig for demokratiet i USA.

 • Celina Therese Ekholt
  23 min

  Mann pågrepet i Stavanger for knivtrusler mot politiet

  Sør-Vest politidistrikt melder at de i 08.30-tiden pågrep en mann i 40-årene for trusler med kniv mot politiet.

  Forut for knivtrusselen skal mannen ha truet en vekter og vært utagerende mot andre personer.

  «Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll på siktede i forbindelse med pågripelsen. Det ble beslaglagt en kniv. I tillegg ble det funnet en kniv som var skjult på kroppen til mannen», skriver politiet på Twitter.

 • NTB
  23 min

  Svenske forskere tester ny koronavaksine

  Svenske forskere er i ferd med å utvikle en ny koronavaksine de håper vil være mer effektiv mot nye virusmutasjoner. Illustrasjonsfoto: Mary Altaffer / AP / NTB

  En ny koronavaksine som skal være effektiv mot muterte virusvarianter, testes nå på mennesker, opplyser Karolinska Institutet i Stockholm.

  Den nye vaksinen er DNA-basert og skal ifølge forskere gjøre mennesker mindre sårbare for nye varianter av covid-19.

  – Denne vaksinen gjør immunsystemets respons mer lik hvordan det ser ut ved en reell infeksjon i motsetning til hvordan det ser ut med dagens vaksine, sier professor i biomedisinsk analyse Matti Sällberg fredag.

  Han sier målet er at vaksinen setter i gang en bredere immunrespons, noe som vil være ekstra nyttig for personer som sliter med å danne antistoffer.

  Vaksinen er for tiden i første fase av de kliniske studiene og testes på 16 friske mennesker i alderen 18 til 65 år ved Karolinska universitetssykehus i den svenske hovedstaden.

  Håpet er at vaksinen skal være effektiv mot fremtidige mutasjoner av koronaviruset og dermed kunne brukes som et alternativ til mRNA-vaksiner som Pfizer og Moderna.

 • NTB
  25 min

  Mehl: PST og politiet i gang med oppfølgingen

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at hun har fått bekreftelse på at PST og politiet allerede er i gang med å følge opp 25. juni-rapporten.

  – Vi har hatt et møte. Det var godt og viktig. Politiet og PST er allerede i gang med oppfølgingen. Det fikk jeg en tydelig bekreftelse på, sier Mehl til NTB.

  Møtet avholdes i kjølvannet av den knusende evalueringsrapporten etter angrepet 25. juni.

  Statsråden forteller at det vil komme en oppfølgingsplan ved utgangen av juni.

  – Alle steiner må snus og sporene i rapporten må ettergås internt, sier hun.

  Mehl forteller at hun i møtet snakket om at det fremover skal være god dialog og involvering med skeive organisasjoner.

  – Jeg vet at også politiet og PST er innstilt på å involvere og legge til rette for det. Jeg opplever også at PST og politiet er opptatt av å ivareta de skeive, sier hun.

  Mehl forteller videre at hun i møtet tok opp at trygghet rundt Pride 2023 er enormt viktig å prioritere.

  – Det vet jeg at PST og politiet jobber intenst med. Nå er det en feiring oppi et stort alvor som skal få handle om frihet, glede og retten til å feire kjærligheten.

 • NTB
  28 min

  Høyeste vekst i matpriser siden 80-tallet

  Matvareprisen er det som trekker prisveksten mest opp. Prisene på matvarer alene er 13,2 prosent høyere sammenlignet med mai i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det som bidro mest til prisveksten fra april til mai, er matvareprisen, som økte med 2,4 prosent. Det er ikke vanlig at matprisene stiger så mye på denne tiden av året.

  Prisene på matvarer alene er 13,2 prosent høyere sammenlignet med mai i fjor. Det er den høyeste tolvmånedersendringen som er målt for matvarer siden tidlig på 80-tallet.

  – Matvareprisene fortsetter å stige etter at priskrigen mellom butikkjedene endte i april, sier Dane Cekov og Kjetil Olsen i en pressemelding fra Nordea.

 • NTB
  08:54

  PST-sjefen etter Mehl-møte: – Alle bør gå i seg selv

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) møtte PST-sjef Beate Gangås og politidirektør Benedicte Bjørnland fredag morgen etter at evalueringsrapporten om 25. juni-skytingen ble lagt fram torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  I møtet mellom justisminister Emilie Enger Mehl, PST-sjef Beate Gangås og politidirektør Benedicte Bjørnland snakket de om oppfølgingen av 25. juni-rapporten.

  – Vi snakket om oppfølgingen og hvordan vi skal jobbe videre med den, sa Gangås til pressen etter møtet, ifølge VG.

  Hun var på vei til et møte med egne ansatte i PST etter møtet med justisministeren.

  – Alle bør gå i seg selv og se om noe kunne blitt gjort bedre. Også jeg, sier Gangås.

  Torsdag ble det lagt frem en evalueringsrapport etter skytingen i fjor. PST får krass kritikk i rapporten.

 • Wasim Riaz
  08:48

  Skal rive T-banebro ved Bryn – veien blir stengt i helgen

  Denne broen over Østensjøveien rett nedenfor Bryn senter rives førstkommende helg (arkivfoto) Foto: Morten Uglum

  Fra natt til lørdag 10. juni stenger Østensjøveien ved Bryn senter for riving av den gamle og lave T-banebroen over veien. Fotgjengere og syklister får en passasje gjennom anleggsområdet, mens bilistene må finne alternative ruter.

  Veien blir gjenåpnet mandag morgen.

  – De gamle T-baneskinnene mellom Brynseng og Hellerud er revet, og nå til helgen skal prosjektet rive T-banebroen over Østensjøveien. Snart er den gamle og svingete T-banestrekningen for alvor historie, sier Sporveiens prosjektleder for Østensjøbane-prosjektet, Henning Johnsen i en pressemelding.

  T-banen skal fra begynnelsen av september få en ny bro som erstatter den nesten 100 år gamle broen. I tillegg jobber Sporveien for å klargjøre den nye tunnelen mellom Brynseng og Hellerud. Derfor er det for tiden buss for bane på store deler av T-banenettet øst for Helsfyr.

 • Celina Therese Ekholt
  08:22

  Syklist til sykehus etter trafikkulykke i Nittedal

  Nødetatene er på stedet etter kollisjon mellom syklist og bil på RV4 nord for Rotnes, melder Øst politidistrikt på Twitter.

  – Syklisten fremstår som skadet og får behandling på stedet, skriver politiet.

  Klokken 08.37 skriver politiet at syklisten er tatt med til Ullevål sykehus med ambulanse. Skadeomfanget er ukjent.

  Det meldes om trafikale utfordringer på stedet.

  Posten oppdateres.

 • NTB
  08:09

  SSB: Den svake kronen vil føre til reallønnsnedgang

  Det vil ta lengre tid å få ned inflasjonen på grunn av den svake kronekursen. Det vil igjen føre til et år med reallønnsnedgang, spår SSB.

  – Vi legger til grunn en årslønnsvekst på 5,3 prosent i år. Med en forventet inflasjon på 5,6 prosent innebærer det at reallønnen faller litt i år også, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

  Han minner om at det knapt har vært reallønnsvekst siden 2015.

  I Statistisk sentralbyrås (SSB) prognoser er anslaget for årslønnsveksten i 2023 justert opp fra 5,0 prosent til 5,3 prosent.

  Selv om anslaget for årslønnsveksten er oppjustert, vil anslaget for veksten i konsumprisindeksen (KPI) på 5,6 prosent for i år tilsi en nedgang i reallønnen.

  SSB forventer fremover en KPI-vekst litt i overkant av 2 prosent, og dermed en årlig reallønnsvekst på rundt 2 prosent frem mot 2026.

  Kronekursen har svekket seg med mer enn 10 prosent i løpet av årets fem første måneder. En stor svekkelse kan sette pengepolitikken og lønnsdannelsen på prøve, skriver SSB-forskerne i sin prognose. For Norges Bank vil det også bli vanskeligere å nå inflasjonsmålet.

 • NTB
  08:01

  SSB spår ytterligere to rentehevinger i 2023

  Svak kronekurs gjør at Statistisk sentralbyrå tror at Norges Bank vil sette opp renten til 3,75 prosent i år.

  – Vi anslår at sentralbanken setter opp renten med 0,25 prosentpoeng både i juni og september, slik at rentetoppen blir på 3,75 prosent i høst, sier SSB-forsker Thomas von Brasch i en pressemelding.

  Etter hvert vil både høyere renter og avtagende prisvekst i utlandet bidra til å trekke prisveksten ned i Norge. Ifølge beregningene vil inflasjonen falle til 3,0 prosent i 2024, og nærme seg inflasjonsmålet på 2 prosent i 2026.– Hvis det ikke skjer flere forstyrrelser i økonomien fremover, vil vi omsider også få reallønnsvekst i 2024, sier Thomas von Brasch.

 • Celina Therese Ekholt
  08:00

  Prisene har steget med 6,7 prosent det siste året

  – Prisveksten fortsetter å holde seg oppe, og vi ser at den har stabilisert seg på et høyt nivå, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

  Kristiansen viser til prisene på flyreiser, mat og husleier som bakgrunn for prisveksten.

  – I tillegg fortsetter prisveksten på importerte varer å være høy, trolig godt hjulpet av den svake kronen, sier Espen Kristiansen.

 • NTB
  08:00

  Røyk fra kassebil stenger Oslofjordtunnelen

  E134 Oslofjordtunnelen er stengt fredag morgen. Årsaken er røykutvikling i en kassebil.

  Tunnelen er stengt i begge retninger, opplyser Vegtrafikksentralen øst.

  De meldte om stengningen klokka 7.57 fredag morgen.

 • NTB
  07:58

  PST-sjefen og politidirektøren har ankommet møtet med Mehl

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) møter PST-sjef Beate Gangås og Politidirektør Benedicte Bjørnland fredag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  PST-sjef Beate Gangås og politidirektør Benedicte Bjørnland møter Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) fredag morgen etter at evalueringsrapporten om 25. juni-skytingen ble lagt fram torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) møter PST og Politidirektoratet om evalueringsrapporten om 25. juni-skytingen.

  Møtet startet fredag morgen klokken 7.45, og PST-sjef Beate Gangås og politidirektør Benedicte Bjørnland ankom kort tid i forkant.

  – Jeg vil få deres forsikringer om at dette har høyeste prioritet hos PST og politiet. Jeg har bedt om å få en konkret oppfølgingsplan innen utgangen av juni, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB torsdag ettermiddag.

  Torsdag ble det lagt frem en evalueringsrapport etter skytingen i fjor. PST får krass kritikk i rapporten.

 • Wasim Riaz
  07:36

  24-åring døde etter haiangrep i Egypt

  En russisk mann er død etter å ha blitt angrepet av en hai utenfor Hurghada, opplyser egyptiske og russiske myndigheter.

  Flere medier, deriblant The Guardian, har skrevet om angrepet. Det er også lagt ut video på Twitter som angivelig viser angrepet.

  Egypts miljøverndepartement opplyser at mannen ble drept torsdag etter å ha blitt angrepet av en tigerhai. I kjølvannet av hendelsen har myndighetene stengt flere kilometer med kystlinjen ved stedet.

  Haien ble senere fanget og skal nå undersøkes i et laboratorium for å prøve å finne årsakene til angrepet.

  Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass melder at den drepte var en russisk mann født i 1999 som bodde i Egypt på heltid og ikke var turist.

 • NTB
  06:36

  Togstans ved Drammen

  Det er togstans ved Drammen fredag morgen på grunn av strømproblemer.

  – Vi jobber med å rette feilen, men vet foreløpig ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor på sine nettsider klokken 6.17 fredag morgen.

  Vy skriver på sine nettsider at Bane Nor vil komme med mer informasjon klokken 10.

  De skriver videre at reisende må regne med forsinkelser og innstillinger som følge av problemene. Vy setter opp shuttlebusser på flere av strekningene som er berørt, mens Bergensbanen vil kjøre en alternativ rute mellom Oslo S og Hønefoss.

 • NTB
  06:19

  Mange foreldre ønsker mindre skjermbruk i grunnskolen

  Hele 49 prosent av foreldre svarer i en fersk undersøkelse at de ønsker mindre skjermbruk i undervisningen på skolen. 41 prosent svarer at dagens bruk er passe. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Blant foreldre til barn i grunnskolen ønsker hele 49 prosent av de spurte mindre bruk av skjerm i undervisningen. Det viser en ny undersøkelse.

  Kun 4 prosent ønsker mer skjermbruk, mens 41 prosent mener bruken er passe. Vet ikke-andelen er på 6 prosent, viser en ny undersøkelse fra Opinions samfunnsmonitor.

  – Disse tallene viser at ønsket om mindre skjermbruk ikke er begrenset til en liten gruppe, men er delt av en betydelig andel foreldre, sier Tove Botnen i Opinion.

  64 prosent av foreldrene i Oslo oppgir at de ønsker mindre skjermbruk i undervisningen i skolen, mens i Nord-Norge oppgir 38 prosent det samme.

  – Dette kan ha flere forklaringer. Kanskje er det mer fokus på dette blant foreldre i Oslo, eller kan det skyldes at det brukes mer skjerm i undervisningen i hovedstaden enn i Nord-Norge, sier Botnen.

  Regjeringen har opprettet et eget utvalg som skal se nærmere på konsekvensene av barns skjermbruk. Utvalget ledes av Robert Steen, tidligere helsebyråd i Oslo.

 • NTB
  06:02

  Sprekker i bakken: Flere høyhus i kinesisk storby evakuert

  Tusenvis av mennesker ble evakuert fra flere høyhus i kinesiske Tianjin etter at det ble oppdaget store sprekker i bakken i nærheten, melder statlige medier.

  Det ble dannet store sprekker på veier i nærheten av et boligkompleks i Jinnan-distriktet i Tianjin. Geologieksperter mener de trolig skyldes hulrom mer enn 1,3 kilometer under bakken, ifølge lokale myndigheter.

  3. juni var til sammen 3899 beboere fra minst tre 25 etasjer høye bygg evakuert til nærliggende hiteller, siteres lokale myndigheter på av den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times.

  Myndighetene i Tianjin omtaler hendelsen som en «plutselig geologisk katastrofe». På bilder i sosiale medier kan man se veier som er vridd, mens andre viser veggflis som har falt på gulvet.

 • NTB
  06:00

  Lantto og Kuhn er tildelt Nynorsk barnelitteraturpris

  Forfatter Markus Lantto og illustratør Camilla Kuhn har mottatt Nynorsk barnelitteraturpris for boken «Kåre og Marimba hjelper til».

  Juryen som besto av Ingrid Rogne, Roald Kaldestad og Kristin Hatledal, mener forfatterne har skrevet en herlig barnebok som egner seg like godt for voksne.

  – Forfatteren og illustratøren har laget en ellevill og fantasifull historie med detaljrike, originale bilder. Dette er en bok man kan lese om igjen flere ganger og stadig finne nye ting å glede seg over, heter det.

  Prisen ble delt ut under festspillene på Aasentunet i Ørsta torsdag.