Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Kommune søkte etter singel kokk med sixpack

  23. mars 20:53
  NTB

  Da Vestre Slidre lyste ut stillingen som institusjonskokk inneholdt annonsen et ønske om at søkere skulle ha sixpack og være singel.

  – Dette er rett og slett en liten glipp, sier Rolf Stalenget, kommunedirektør i Vestre Slidre kommune til NRK.

  Dagsavisen omtalte saken først.

  Torsdag morgen publiserte kommunen annonsen på Finn.no, Arbeidsplassen og jobbsøkerportalen Webcruiter, hvor det sto: «Vestre Slidre sykehjem søker etter en singel mannlig institusjonskokk på ca. 45 år. Det er ønskelig at du har sixpack og passe store biceps.»

  – Det var nok noen som hadde laget en annonse med noen kreative forslag som ikke ble fjernet da annonsen skulle ut offentlig, sier han til kanalen.

  Han understreker at man hverken trenger å være mann, 45 eller ha sixpack for å få jobben.

  – Også andre søkere vil bli vurdert.

 • NTB

  Kosovo ber Serbia utlevere seks menn

  Kosovos innenriksminister Xhelal Svecla hevder at seks menn mistenkt for angrepene i Nord-Kosovo, har krysset grensen til Serbia. Han krever at de blir utlevert.

  – Informasjon vi har fått så langt, viser at seks terrorister blir behandlet på et sykehus i Novi Pazar. Vi ber Serbia om å umiddelbart overlevere dem til kosoviske myndigheter slik at de kan stå til ansvar for det de har gjort, sa Svecla til journalister mandag.

 • NTB
  7 min

  Ap åpner for samtaler med Høyre i Bergen

  Byrådsleder i Bergen, Rune Bakervik (Ap). Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

  Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) i Bergen åpner nå for samtaler med Høyres Christine Meyer for å få Bybanen over Bryggen.

  – Om Christine Meyer vil ha samtaler med oss for å få laget en avtale, så er vi her, sier Bakervik til Bergens Tidende.

  Siden kommunevalget for to uker siden har Bybanen i Bergen skapt hodebry for byens politikere og blitt et sentralt tema for hvem som skal lede byen de neste fire årene.

  Mandag fortsatte Meyer og Høyre forhandlingene om byrådsmakt med partiene som ønsker en ny utredning av bybanetunnel gjennom sentrum.

 • NTB
  25 min

  Fem tenåringer tiltalt for rystende drap i Sverige

  Fire brødre og en jente er tiltalt for drap på en 26 år gammel taxisjåfør, skriver svenske medier. Offeret ble funnet hengt i en skog i vår.

  De tiltalte er fire brødre i alderen 15 til 18 år og ei jente på 16 år. De fem ble pågrepet i april.

  – De har planlagt og gjennomført dette sammen, sier aktor Lina Elfwig.

  Alle fem nekter straffskyld etter tiltalen. Saken har fått stor oppmerksomhet i Sverige og blir omtalt som «taxidrapet». Offeret ble funnet i en skog i Hjälstaviken nordvest for Stockholm.

 • NTB
  15:16

  Norge fordømmer angrep på politi i Kosovo

  - Nå må spenningsnivået reduseres og den politiske dialogen gjenopptas, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt om situasjonen i Kosovo. Foto: Annika Byrde / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer angrepene mot politi nord i Kosovo søndag. Fire personer, deriblant én politimann, ble drept i sammenstøtene.

  – Nå må spenningsnivået reduseres og den politiske dialogen gjenopptas, sier Huitfeldt i en uttalelse til Dagbladet.

  Kampene fant sted ved et kloster i nærheten av Bajske, ikke langt fra grensen til Serbia. Statsminister Albin Kurti hevder at serbiskstøttede kriminelle sto bak angrepet, noe serbiske myndigheter avviser.

 • NTB
  15:00

  Klimaaktivister demonstrerte med kjempeblekksprut

  Klimaaktivister har plassert en stor rosa blekksprut utenfor Arbeiderpartiets landsstyremøte i Samfunnssalen i Oslo. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / PO

  I forbindelse med Arbeiderpartiets landsstyremøte hadde Greenpeace montert en fem meter høy blekksprut på Arbeidersamfunnets Plass i Oslo.

  Det hele skal ha vært en protest mot at regjeringen i sin mineralstrategi åpner for gruvedrift på havbunnen.

  I høst skal Stortinget behandle saken. Greenpeace krever at Arbeiderpartiets landsstyre snur i saken og stopper åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen.

 • NTB
  14:36

  Kong Carl Gustav om raset: – Takk og lov for at ingen omkom

  Kong Carl Gustav sammen med infrastrukturminister Andreas Carlson (venstre) og lederen for länsstyrelsen i Västra Götalands län, Sten Tolgfors. Foto: Foto: Adam Ihse / TT / NTB

  Kong Carl Gustav tok rasområdet nord for Göteborg i nærmere øyesyn mandag. – Takk og lov for at ingen omkom, sier han.

  – Når noe så dramatisk skjer, ville jeg ta meg hit og se hva som har skjedd, sier han.

  Et stort jordskred førte til at E6 raste ut og åpnet et flere hundre meter bredt hull nord for Göteborg. Raset gikk natt til lørdag.

  – Det er enormt heldig at det ikke skjedde på en annen plass, som i et tettbebygd området, men det er jo ille nok. Takk og lov for at ingen omkom, sa svenskekongen.

 • NTB
  14:14

  7 prosent økning i inntektene til inkassoselskapene

  Tallet på inkassosaker er økende, viser tall fra Finanstilsynet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Den samlede inntekten til inkassoselskapene ved utgangen av første halvår 2023 var på 1,8 milliarder kroner, en økning på 7 prosent.

  Inkassogjelden til inndrivelse ved utgangen av første halvår var 121,4 milliarder kroner – en økning med litt over 4 prosent.

  – Inkassogjelden som knytter seg til boliglån, økte med over 15 prosent i samme periode, og inkassogjeld mot næringsdrivende økte med nesten 14 prosent, skriver Finanstilsynet i sin halvårsrapport over innrapporterte inkassotall.

 • NTB
  13:54

  Drapssak i Bergen henlagt – siktede en av de døde

  Drapsalarmen gikk etter at to personer som ble funnet livstruende skadet i Bergen i julen i fjor, døde kort tid etter. Nå er saken henlagt fordi siktede var en av de to som døde. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Politiet har kommet til at mannen i 30-årene tok sitt eget liv etter å ha knivstukket ekskjæresten. Nå er drapssaken henlagt.

  – Saken ble henlagt av Riksadvokaten den 5. september fordi siktede er død. I de undersøkelsene som er gjort, er det ingenting som tilsier at noen andre har vært involvert i handlingen, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland til Bergensavisen.

  En kvinne i 20-årene og ekskjæresten ble funnet kritisk skadet på Lønborg i Ytre Sandviken i Bergen i julen i fjor, og døde samme kveld.

  Drap og selvdrap var politiets hovedteori allerede da. Nå er det også utelukket at noen andre var involvert.

 • NTB
  13:51

  Zelenskyj: Abrams-stridsvogner er kommet

  Abrams-stridsvogner fra USA er på plass i Ukraina, melder landets president Volodymyr Zelenskyj.

  – Gode nyheter fra minister Umerov. Abrams er allerede i Ukraina og blir forberedt til å forsterke brigadene våre. Jeg er takknemlig for de allierte for at de innfrir forpliktelsene, skriver Zelenskyj i sosiale medier.

 • NTB
  13:50

  FN-rapport: Russiske medier kan oppfordre til folkemord

  En FN-rapport om menneskerettighetsbrudd i Ukraina advarer om at retorikk i enkelte russiske medier kan utgjøre en oppfordring til folkemord.

  Leder for etterforskningen er den tidligere høyesterettsdommeren Erik Møse.

  I sin første fullstendige rapport i mars fastslo etterforskerne at russiske myndigheter hadde begått «et bredt omfang av krigsforbrytelser».

  Møse sa den gang at kommisjonen var klar over anklager om folkemord, inkludert tvangsoverføring av ukrainske barn til områder under russisk kontroll, og lovte å undersøke påstandene nærmere.

  I sin oppdatering mandag sa han at kommisjonen fortsatt undersøker påstandene om bortføring.

 • NTB
  13:28

  Aftonbladet: Brannalarm i Riksdagen

  Nødetatene er varslet om en brann i parlamentsbygningen i Stockholm. Redningsmannskaper er på stedet, skriver Aftonbladet. Det skal dreie seg om varmgang i en heismotor.

  Store områder av øya som Riksdagen holder til på, er sperret av, og det er også stor pågang på Norrbro.

  Brannmannskapene skal ha tatt i bruk droner.

 • NTB
  13:26

  Mann siktet for drap etter at kvinne ble funnet forbrent i Porsgrunn i fjor

  Politiadvokat Tine Henriksen. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

  En mann i slutten av 30-årene ble søndag pågrepet. Han er siktet for drap etter at en kvinne i slutten av 20-årene døde av brannskader 12. september 2022.

  Hendelsen skjedde natt til 9. september 2022 på en adresse i Porsgrunn. Nødetatene kom til stedet, og kvinnen ble fraktet til sykehus, men døde av skadene 12. september på Haukeland sykehus i Bergen.

 • NTB
  13:21

  Barn står bak historisk klimahøring

  En mann prøver å hindre at en skogbrann når husene i landsbyen Casal da Quinta i Portugal i juli. Foto: Joao Henriques / AP / NTB

  Seks portugisiske barn og unge har klaget inn 32 land i Europa, deriblant Norge, for ikke å ha gjort nok for å beskytte dem mot klimaendringene i deres levetid.

  Onsdag holder storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) høring i saken, ifølge Norges institusjon for menneskerettigheter (NiM).

  Barna anklager de 32 europeiske landene for å ikke ha gjort nok for å unngå menneskeskapte klimaendringer. De hevder konsekvensene av dette, som fremtidige skogbranner og hetebølger, utgjør et brudd på retten til liv, retten til privatliv og diskrimineringsvernet i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

  Saken er en av tre historiske klimasaker som skal behandles i EMDs storkammer i år. EMD behandler kun saker i storkammeret når de mener det reiser så viktige spørsmål at avgjørelsen kan få stor betydning for rettighetsvernet i Europa.

 • NTB
  13:18

  Erdogan møter Aserbajdsjans president

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tok mandag turen til den aserbajdsjanske enklaven Nakhitsjevan for å møte Aserbajdsjans president Ilham Alijev.

  Opplysningene stammer fra tyrkisk fjernsyn, som viste et videoinnslag fra Erdogans presidentkontor.

  De to presidentene møttes i et område som ligger mellom Armenia og Iran og grenser til Tyrkia. Møtet skulle opprinnelig markere starten på byggingen av en gassrørledning, men de to presidentene vil også drøfte situasjonen i enklaven Nagorno-Karabakh, melder tyrkiske medier.

 • NTB
  13:07

  FN: Russisk medie-retorikk kan oppfordre til folkemord

  En FN-rapport om menneskerettighetsbrudd i Ukraina siden invasjonen advarer mot retorikken i enkelte russiske medier.

  Leder for etterforskningen, Erik Møse, sier han er bekymret.

  I en tale i FNs menneskerettighetsråd sier han at noe av retorikken i enkelte russiske statlige medier kan tilsi en oppfordring til folkemord.

 • NTB
  13:03

  Tidligere biskop: – Kirkemøtet tar et skritt mot høyre

  Tidligere biskop Halvor Nordhaug ser at Kirkemøtet er blitt mer konservativt etter årets kirkevalg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Tidligere biskop Halvor Nordhaug registrerer en tydeligere konservativ gruppe i Kirkemøtet enn tidligere etter at opptellingen av kirkevalget er gjennomført.

  Resultatet av valget har ført til følgende mandatfordeling:

  * Åpen folkekirke – 34 mandater

  * Nominasjonskomiteen – 26 mandater

  * Bønnelista – 10 mandater

  * Frimodig kirke – 7 mandater

  – Det er vel slik at sammensetningen av Kirkemøtet tar et skritt til høyre, sier tidligere biskop Halvor Nordhaug til Dagen.

 • NTB
  13:02

  Filippinene vil fjerne hindringer i Sør-Kina-havet

  Filippinske fiskere protesterer mot den kinesiske kystvaktens fremferd ved atollen Scarborough Shoal i Sør-Kina-havet. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB

  Filippinske myndigheter vil gjøre det som er nødvendig for å fjerne det de mener er kinesiske hindringer for fiske ved en kjede av rev i Sør-Kina-havet.

  En 300 meter lang flytende barriere ble funnet ved innseilingen til Scarborough Shoal i forrige uke under en rutineleveranse av forsyninger til filippinske fiskere som opererer i farvannet.

  Kina tok kontroll over atollen fra Filippinene i 2012 og har utplassert kystvaktskip og andre båter i nærområdet for å regulere fisket. De flytende barrierene hindrer de filippinske båtene i å ta seg inn i grunne farvann der det er mest fisk.

  Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Eduardo Ano sier at filippinske myndigheter vil gjøre det som er nødvendig for å fjerne barrierene og beskytte fiskernes rettigheter. Filippinene fordømmer utleggingen av disse barrierene og sier at de krenker tradisjonelle og historiske fiskerettigheter.

 • NTB
  12:55

  Mener Norge bør betale mer i klimaskatt

  Gordon Brown mener Norge og andre oljenasjoner må bla opp for å hjelpe fattige land med å bekjempe klimaendringer. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Oljenasjoner som Norge bør hjelpe fattige land mer for å bekjempe klimaendringer, mener Gordon Brown, tidligere statsminister i Storbritannia.

  Flere land tjente godt på høy oljepris i fjor. Oljenasjoner som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Norge bør derfor bidra mer for å hjelpe fattige land å bekjempe klimaendringer, mener Brown.

  – Disse produsentlandene har bokstavelig talt ikke gjort noe for å gjøre seg fortjent til disse uventede inntektene, sier Brown til BBC.

  Han var statsminister for Labour mellom 2007 og 2010. Før det var han finansminister i ti år.

 • NTB
  12:43

  Har fjernet omfattende overgrepsmateriale på nett

  En ny metode utviklet av Kripos og Nasjonalt cyberkrimsenter gjør det nå vanskeligere å dele overgrepsmateriale både på det åpne og det mørke nettet.

  Siden løsningen ble tatt i bruk, er om lag 12.000 filer med overgrepsmateriale fjernet fra internett. Så langt er mer enn 16.000 saker som inneholder vel 57.000 videofilmer og 900.000 bilder, sikret.

  – For ofrene er det viktig at bilder og videoer som viser overgrepene av dem, fjernes, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos i en pressemelding.

  – Det florerer av overgrepsmateriale på internett. I 20 år har det plaget meg at vi ikke har klart å gjøre det vanskeligere å dele bilder og videoer av barn som voldtas, sier Ludvigsen.

 • NTB
  12:38

  Inkassoselskapene tjener mer penger

  Inntektene for inkassoselskapene var 1,8 milliarder kroner høyere i første halvår enn ved nyttår, opplyser Finanstilsynet. Det er en oppgang på 7 prosent.

  Inkassogjelden til inndrivelse ved utgangen av første halvår var 121,4 milliarder kroner – en økning med litt over 4 prosent.