Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Svensk nordlysrakett skapte himmelfenomen

  23. mars 21:13
  NTB

  Mange i Nord-Norge klødde seg i hodet da de så lysende objekter på himmelen torsdag. Det var en svensk rakett som ble skutt opp.

  Raketten har fått navnet Bror og er skutt opp av Swedish Space Corporation i samarbeid med nordlysforskere fra det svenske instituttet for romfysikk. Oppskytingen ble streamet live på Youtube.

  Himmelfenomenet fikk flere til å ta kontakt med avisen Nordlys. Lesere sendte inn bilder og videoer av glødende, fargede kuler som beveget seg på himmelen og eksploderte. Flere lurte på om det kunne være ufoer eller kinesiske spionballonger, skriver avisen.

  – Det er våre kolleger ved Esrange i Kiruna som har skutt opp i kveld. De har i likhet med oss hatt rakett på rampen i flere dager på vent etter optimale forhold, og det fikk de i kveld. De har skutt opp en rakett med kjemiske fargestoffer som reagerer i atmosfæren. Disse brukes til å kartlegge vindforhold i atmosfæren, cirka på samme høyde som nordlyset, sier Kolbjørn Blix, divisjonssjef i Sub-Orbital ved Andøya Space.

  De norske rakettforskerne skal selv sende opp en rakett. Det håper de å gjøre torsdag kveld rundt klokken 23. Den oppskytingen blir også streamet.

Siste innlegg
 • NTB
  7 min

  Norwegian fløy 1,9 millioner passasjerer i mai

  Flyselskapet Norwegian fraktet 1,9 millioner passasjerer og mai og hadde passasjerer på 84 prosent av setene i gjennomsnitt.

  Til de mest populære feriedestinasjonene var fyllingsgraden 90 prosent, melder selskapet i en børsmelding tirsdag.

  – Mai var nok en sterk måned for Norwegian. Mange av kundene benyttet seg av langhelger og helligdager i mai til å rise til populære strand- og storbydestinasjoner rundt om i Europa, konsernsjef Geir Karlsen.

 • NTB
  15 min

  Nye samtaler om å bedre forholdet mellom USA og Kina

  USA og Kina har hatt åpne og konstruktive samtaler om hvordan forholdet mellom de to land kan bedres, opplyser kinesisk UD.

  USAs viseutenriksminister med ansvar for regionen, Daniel Kritenbrink, besøker denne uken Kina og hadde mandag samtaler med blant andre Kinas viseutenriksminister Ma Zhaoxu.

  – De to sider kommuniserte på åpent, konstruktivt og effektivt vis om hvordan man kan bedre forholdet, heter det i en oppsummering fra kinesisk UD.

  USA betegner mandagens samtaler som «oppriktige og produktive».

  President Joe Biden og hans kinesiske motpart Xi Jinping møttes i november under G20-toppmøtet på Bali i Indonesia og ble enige om å på ryddig vis å diskutere det de to land måtte være uenige om.

 • NTB
  07:39

  Minst 30 pågrepet for angivelig kuppforsøk i Kirgisistan

  Minst 30 personer som anklages for å ha planlagt et statskupp, er blitt pågrepet i Kirgisistan, ifølge sikkerhetstjenestene.

  – Statskomiteen for den nasjonale sikkerhet har forpurret de ulovlige aktivitetene til en gruppe mennesker som gjennomførte skjulte forberedelser for å organisere opptøyer i landet for å ta makten, heter det i en uttalelse.

  Kirgisistan er regionens mest demokratiske, men også mest ustabile land. Tre presidenter er blitt avsatt som følge av gateprotester siden landet ble uavhengig i 1991.

 • NTB
  07:21

  Østerrikske sosialdemokrater valgte feil leder

  Østerrikes sosialdemokratiske parti (SPÖ) måtte mandag omgjøre resultatet av lørdagens ledervalg etter at det ble oppdaget en grov feil i et regneark.

  Lørdagens ledervalg ble opprinnelig vunnet av Hans Peter Doskozil, som er regionspresident i Burgenland langs den ungarske grensen.

  Mandag måtte imidlertid lederen for SPÖs valgkomité, Michaela Grubesa, hasteinnkalle til pressekonferanse og kunngjøre at det var gjort grove feil.

  Siden det manglet en stemme, gjorde man en omtelling. Underveis oppdaget man at det hadde skjedd en feil da resultatet ble lagt inn i et digitalt regneark.

  I realiteten var det nemlig den mer venstreorienterte småbyordføreren Andreas Babler som hadde vunnet ledervalget med 317 mot 280 stemmer.

 • NTB
  05:51

  Canadisk provins ber om internasjonal hjelp

  Røyk fra skogbrannene i naboprovinsen Quebec siger inn over den canadiske hovedstaden Ottawa. Quebec ber om hjelp fra flere andre land til håndtere skogbrannene. Minst 114 av dem var ute av kontroll mandag. Foto: Spencer Colby / The Canadian Press via AP / NTB

  Quebec-provinsen kjemper mot mer enn 160 skogbranner og ber om internasjonal hjelp. Det er frykt for at Canada står overfor sin verste skogbrannsesong noensinne.

  Med mer enn 480 brannmannskaper på bakken kan Quebec håndtere rundt 30 branner, ifølge Quebecs førsteminister François Legault. Vanligvis sender andre provinser brannmannskaper når det trengs.

  – Når jeg snakker med førsteministrene i andre provinsene, sier de at de har hendene fulle, sa Legault mandag. Fredag ettermiddag var det 324 aktive skogbranner i Canada, og mandag morgen hadde antallet økt til 413. Det fortsatte å stige utover dagen.

  Minst 114 skogbranner er ute av kontroll i Quebec, og mer enn 10.000 mennesker er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. Nova Scotia-provinsen som også nylig ble rammet av skogbranner, har fått regn, og har dermed kunnet sende slukningshelikoptre til Quebec.

  I tillegg er ytterligere 200 brannmannskaper på vei fra Frankrike og USA, ifølge Legault.

 • NTB
  05:48

  Minst 42 omkom i flom og skred i Haiti

  En mann i rullestol blir hjulpet gjennom en oversvømt gate i Port-au-Prince etter at tunge regnbyger rammet Haiti. Regnværet førte til flom og jordskred, og minst 42 personer har mistet livet. Foto: Odelyn Joseph, AP / NTB

  Minst 42 mennesker har mistet livet og 11 er savnet i Haiti, der voldsomme regnbyger utløste flom og jordskred i helgen.

  Uværet rammet sju av landets ti provinser. Ifølge FN ble 37.000 mennesker rammet og 13.400 fordrevet.

  Landsbyen Leogane, som ligger rundt fire mil sørvest for hovedstaden Port-au-Prince, er særlig hardt rammet. Tre elver i nærheten ble oversvømt, og ifølge haitiske myndigheter har minst 20 personer dødd i landsbyen. Desperate innbyggere trenger både mat, drikkevann og medisiner.

  Værkatastrofen kommer mens landet allerede står i flere kriser. Gjengvold, politisk krise og økonomisk nedgang er blant problemene Haiti allerede strir med. Allerede før den hadde nesten halve landets befolkning behov for humanitær hjelp, ifølge FN. Andelen har doblet seg på bare fem år.

  Skadene viser hvor dårlig rustet Haiti er til å takle naturkatastrofer, og uværet rammet landet like før orkansesongen.

 • NTB
  05:47

  Colombia skroter arrestordre på geriljaleder

  Colombias riksadvokat har droppet en arrestordre på Antonio Garcia, som leder den venstreorienterte ELN-geriljaens fredssamtaler med landets regjering.

  Ordren ble droppet på forespørsel fra president Gustavo Petro, opplyser riksadvokat Francisco Barbosa.

  Den colombianske regjeringen og ELN, den siste aktive geriljagruppen i landet, gjenopptok de formelle fredssamtalene i Venezuela i november. Før dette hadde forhandlingene vært innstilt siden 2019, da et opprørsangrep rammet en politiskole i hovedstaden Bogota. Her ble 23 mennesker drept.

  Mexico, Brasil, Venezuela, Chile, Cuba og Norge er såkalte garantistland for fredssamtalene.

 • NTB
  05:45

  Listhaug vitne til skolevold

  Frp-leder Sylvi Listhaug skulle diskutere vold og trusler i skolen da hun selv ble vitne til en voldshendelse på Lyngdal ungdomsskole mandag. Foto: Terje Pedersen, NTB

  Under et skolebesøk på Lyngdal ungdomsskole mandag, ble Frp-leder Sylvi Listhaug vitne til at en elev ble oppsøkt av noen andre gutter og havnet i slåsskamp.

  Da hun ankom skoleplassen, så Listhaug noen ungdommer ryke sammen i det hun oppfattet som slåsskamp, skriver VG.

  – Vi så en lærer som sprang av gårde da vi gikk inn til møtet. Det gikk litt tid, men underveis i møtet kom det en lærer springende inn og måtte ha med seg rektor, forteller Listhaug til avisen.

  Det viste seg at guttene kom fra en annen skole og hadde oppsøkt eleven i 10. klasse. Da rektor grep inn, ble han spyttet på av de lite velkomne gjestene.

  Paradoksalt nok var det nettopp vold og trusler i skolen som var temaet Listhaug skulle diskutere under besøket. Hun mener at hendelsen illustrerer utfordringene i den norske skolen.

  Operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt bekrefter overfor avisen at det var en voldshendelse på skolen mandag. Det er ikke meldt om personskader.

 • NTB
  05:43

  Lula lanserer plan for å redde Amazonas

  President Lula da Silva og hans miljøminister Marina Silva presenterte mandag planen for hvordan avskogingen i Amazonas skal stanses innen 2030. Foto: Gustavo Moreno, AP / NTB

  Etter at Lula da Silva vant presidentvalget i Brasil i fjor, lovet han å stanse all avskoging i den brasilianske delen av Amazonasregnskogen.

  Mandag la han frem en plan for hvordan målet skal nås. Den omfatter flere enn ti departementer, styrket etterretning og satellittovervåking og satsing på miljøvennlig næringsvirksomhet i Amazonas.

  Pengestrømmer skal sjekkes for å avsløre ulovlig hugst og kvegdrift. Nye økonomiske incentiver skal legge til rette for skogbevaring.

  Samtidig skal det satses på økoturisme og andre «grønne» næringer, som et alternativ til hugst og jordbruk som fører til tap av skog.

  Avskoging av regnskog fører både til tap av arter og store utslipp av klimagasser. Dette er bakgrunnen for at Norge gjennom en årrekke har støttet skogbevaring i Brasil med store pengebeløp. Støtten ble stanset da Jair Bolsonaro var Brasils president, og deretter gjenopptatt da Lula for andre gang ble landets leder.

 • NTB
  05:41

  DSB setter inn ekstra helikoptre på grunn av økt skogbrannfare

  Den høye skogbrannfaren gjør at DSB forlenger den ekstra beredskapen i Viken og Agder fram til torsdag denne uken. Kjeller har to ekstra helikoptre og Kjevik ett. Foto: Trond Reidar Teigen, NTB (arkivfoto)

  På grunn av den store skogbrannfaren forlenger DSB beredskapen til de ekstra skogbrannhelikoptrene i Viken og Agder.

  I Viken settes det inn to helikoptre som kommer til å ha base på Kjeller, og ett på Kjevik, melder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på Twitter.

  Helikoptrene kommer til å være i beredskap frem til 8. juni. De ble satt inn i ekstra beredskap 2. juni, men denne beredskapen blir nå forlenget frem til torsdag på grunn av værmeldingene.

  Det er høynet farevarsel til oransje nivå for deler av Østlandet, Agder og sørlige deler av Rogaland, og det er meldt en del vind.

  Også i Rogaland har det stått et ekstra helikopter i beredskap fra 2. juni og frem til mandag.

  Den faste beredskapsmaskinen står på Torp utenfor Sandefjord mellom 15. april og 15. august.

 • NTB
  i går23:26

  Spiondømt amerikaner døde i fengsel

  En rettstegning av Robert Hanssen (i midten) fra domfellelsen i 2002. Foto: William Hennessy, Jr. / AP / NTB

  Den tidligere FBI-agenten Robert Hanssen, som ble dømt til livsvarig fengsel for spionasje til fordel for russerne, er død.

  Hanssen ble regnet som en av spionene som har påført USA mest skade noensinne. I 2002 ble han dømt til livsvarig fengsel.

  Mandag ble han funnet død på cellen, 79 år gammel, ifølge fengselsmyndighetene. Han sonet livstidsdommen i et høysikkerhetsfengsel i delstaten Colorado. En ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået AP at det antas at han døde av naturlige årsaker.

 • NTB
  i går22:02

  Hagleskudd avfyrt gjennom vegg i leilighetskompleks

  To personer er pågrepet etter at det ble avfyrt et hagleskudd gjennom en vegg til en tilfeldig leilighet i Lillestrøm mandag kveld. Ingen personer er skadet.

  Det er gjort funn av en hagle, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 19.44.

 • NTB
  i går21:42

  Professor stiller som presidentkandidat i USA

  Aktivisten, professoren og forfatteren Cornel West har kunngjort at han stiller som presidentkandidat for det venstreorienterte Folkets parti i USA. På bildet taler han under Bernie Sanders valgkamp i 2020. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Aktivisten og professoren Cornel West sier han stiller som kandidat i neste års presidentvalg i USA for venstreorienterte Folkets parti.

  West (70) er en kjent svart filosof og forfatter i USA, og han er tidligere professor ved både Harvard og Princeton.

  I en video lagt ut på Twitter mandag sier West at han vil kjempe for sannhet og rettferdighet og stille som presidentkandidat.

  – For å bekjempe fattigdom, massefengsling, for å få en slutt på kriger og økologisk kollaps, for å garantere boliger, helsetjenester, utdanning og levelige lønninger for alle.

  Han har kommet med krass kritikk av både det demokratiske og det republikanske partiet, og av deres frontfigurer Joe Biden og Donald Trump.

  West har tidligere også kritisert ekspresident Barack Obama og kalt ham en krigsforbryter, og han støttet demokraten Bernie Sanders i presidentvalgkampene i 2016 og 2020.

  Folkets parti ble grunnlagt i 2017 av folk som jobbet for Sanders under hans presidentvalgkamp i 2016.

 • NTB
  i går21:24

  Apple lanserer AR-briller

  Apple-sjef Tim Cook under konferansen i Cupertino mandag der de nye AR-brillene ble presentert. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB

  Tek-giganten Apple har presentert et nytt produkt: Briller som blander virkelighet og virtuell virkelighet.

  – Dette er det første Apple-produktet som du ser gjennom, og ikke på, sa toppsjef Tim Cook på lanseringen i Cupertino i California mandag.

  Nyvinningen, som ligner litt på slalåmbriller, kan blande datagenererte bilder inn i synsfeltet. Den kontrolleres med hender, stemme eller øyne.

  Under presentasjonen ble det vist et eksempel der en person brukte brillene til å delta på en bursdagsfeiring et helt annet sted.

  Blandingen av virkelighet og virtuell virkelighet kalles på engelsk augmented reality (AR) – og omtales på norsk som «utvidet virkelighet».

  Apple-brillene, som har fått navnet Vision Pro, er utstyrt med et tredimensjonalt kamerasystem. Prisen vil minimum bli 3499 dollar, tilsvarende over 38.000 kroner.

 • NTB
  i går21:20

  Tog har sporet av på Steinkjer stasjon

  Togtrafikken er stengt ved Steinkjer stasjon etter at et tog sporet av i forbindelse med et sporskifte.

  – Ingen er skadet. Kun lokfører i toget, skrev Trøndelag politidistrikt på Twitter klokken 21.05 mandag.

  Bane Nor skriver på sine nettsider at de jobber med å fjerne toget, men at de ikke vet hvor lang tid det vil ta.

  Tidligere mandag var det strømproblemer på Dovrebanen. Problemene førte til at togtrafikken mellom Stange og Hamar ble stengt, men mandag kveld var problemene rettet, og togtrafikken er i gang igjen.

  Togtrafikken er også i gang igjen forbi Lysaker etter at en signalfeil førte til forsinkelser og innstillinger.

 • NTB
  i går20:56

  Biden: Danmark er en av våre beste allierte

  Mette Frederiksen og Joe Biden i Det ovale kontor i Det hvite hus mandag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USAs president Joe Biden skrøt av Danmark da han mandag fikk besøk av statsminister Mette Frederiksen.

  – Danmark er en av våre beste allierte og mest trofaste venner, sa den amerikanske presidenten.

  Han sa at landene deler mange av de samme verdiene, og at dette blant annet omfatter å stå opp mot russisk aggresjon.

  – Når krig igjen har vendt tilbake til Europa, er det så viktig at vi holder sammen med våre venner og allierte, sa Frederiksen.

  – Ikke kandidat

  Hun er blitt omtalt som en aktuell kandidat til å overta etter Jens Stoltenberg som Natos generalsekretær. Biden fikk mandag spørsmål fra en journalist om han satt ved siden av den neste Nato-sjefen, men svarte ikke på dette.

  Frederiksen har flere ganger avvist at hun er kandidat til Nato-jobben. Det gjorde hun også etter møtet med Biden i Det hvite hus.

  – Jeg er ikke kandidat, og jeg er glad for å være statsminister i Danmark, sa Frederiksen.

  Jagerfly

  I forkant av møtet var det ventet at hun og Biden ville drøfte muligheten for å gi F-16-fly til Ukraina.

  Siden 1970-tallet har Danmark kjøpt titalls F-16-fly fra USA. Danske myndigheter har antydet at de kan være villige til å la noen av disse gå til Ukraina.

  Frederiksen har ikke tidligere vært på besøk i Det hvite hus. I forrige uke kunngjorde hennes regjering at Danmark skal bruke 143 milliarder kroner på forsvar de neste ti årene. Det betyr at landet innen 2030 vil nå Natos mål om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar og sikkerhet.

 • Celina Therese Ekholt
  i går20:47

  Bensinstasjon ranet i Stavanger

  En mann truet til seg penger og tobakk fra en bensinstasjon ved Tjensvollkrysset i Stavanger mandag kveld.

  – Ransalarmen ble utløst fra bensinstasjonen ved Tjensvollkrysset klokken 20.10. En mann truet personalet med en hammer eller lignende før han forsvant i retning Eiganes, opplyser Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

  Politiet leter etter mannen som beskrives som ca. 180 høy med blondt hår som muligens er en parykk, iført grønn bukse og hvit skjorte.

 • Celina Therese Ekholt
  i går20:20

  Mann stukket i kroppen med skarp gjenstand – alvorlig skadet

  Politiet ved åstedet mandag kveld. Foto: PhotoRunner AS

  En mann fremstår alvorlig skadet etter å ha blitt stukket i kroppen med en skarp gjenstand på Vålerenga i Oslo. Vedkommende er kjørt til sykehus.

  Politiet jobber på stedet med å innhente vitneopplysninger og søker etter gjerningspersoner.

  – Det er gjort funn av en gjenstand som vi mistenker kan være brukt i hendelsen. Ytterligere undersøkelser vil avklare dette, opplyser politiet.

  Gjerningspersonene er beskrevet som mørke i huden og mørkkledde, melder Oslo politidistrikt.

  – Det er blitt nevnt at det skal være snakk om en guttegjeng på fire personer, sier operasjonsleder Svein Christian Lie til Avisa Oslo.

  Da mannen ble kjørt til sykehuset rundt klokken 20.30 var han våken og bevisst, ifølge politiet.

  Les mer om saken her.

 • NTB
  i går20:13

  Nytt tilskudd til den britiske kongefamilien

  Ernest George Ronnie Brooksbank ble født 30. mai, kunngjorde Buckingham Palace mandag. Han er sønn av prinsesse Eugenie og hennes ektemann Jack Brooksbank. Foto: Prinsesse Eugenie / Buckingham Palace via AP / NTB

  Storbritannias prinsesse Eugenie og ektemannen Jack Brooksbank har fått sin sønn nummer to, opplyser Buckingham Palace mandag.

  Ernest George Ronnie Brooksbank ble født 30. mai, heter det i kunngjøringen fra Buckingham Palace.

  Prinsesse Eugenie (33) er yngste datter av prins Andrew og ekskona hertuginne Sarah av York, og dermed niese av kong Charles.

  Prinsessen og Jack Brooksbank har fra før sønnen August (2).

  Prinsesse Eugenie og ektemannen Jack Brooksbank (t.h.), her sammen med prins Harry under kroningen av kong Charles 6. mai. Foto: AP / NTB