Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Nord-Korea hevder å ha testet undersjøisk dronevåpen

  23. mars 22:32
  NTB
  På dette bildet inspiserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un det som skal være den ubemannede undervannsdronen Haeil og som ble testet i øvelser denne uken. Foto: KCNA / AP / NTB
  Nord-Koreas leder Kim Jong-un ledet denne ukens øvelser, melder KCNA. Foto: KCNA / AP / NTB
  Den nordkoreanske regjeringen har publisert dette bildet som viser det som skal være en krysserrakett av typen Hwasal under en øvelse torsdag. Foto: KCNA / AP / NTB

  Nord-Korea har testet en ny undersjøisk angrepsdrone som kan utstyres med atomstridshode, melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

  – Denne kjernefysiske undersjøiske angrepsdronen kan utplasseres ved enhver kyst og havn, eller fraktes av et skip, står det i KCNAs melding.

  Dronen ble sjøsatt tirsdag. Deretter fartet den rundt i 59 timer og 12 minutter på en dybde mellom 80 og 150 meter før den torsdag detonerte et teststridshode, ifølge KCNA.

  Dronen omtales av byrået som et «hemmelig våpen», konstruert for å kunne utløse en «radioaktiv tsunami» som kan ødelegge fiendtlige marinefartøy og havneanlegg. Testen ble ifølge nyhetsbyrået ledet av landets leder Kim Jong-un.

  KCNA skriver også at Nord-Korea avfyrte strategiske krysserraketter under testen, som varte fra 21. til 23. mars. Rakettene var av typen Hwasal-1 og Hwasal-2, og var utstyrt med juke-stridshode for å simulere et atomstridshode, ifølge KCNA.

  I meldingen advarer Kim landets fiender mot å holde det han kaller uforsvarlige krigsøvelser rettet mot Nord-Korea.

  USA og Sør-Korea gjennomførte fra 13. til 24. mars øvelsen Freedom Shield 23. Det er USA og Sør-Koreas største felles øvelse siden 2017. I juni i år skal de to allierte gjennomføre en enda større øvelse.

  Nord-Korea meldte mandag at landet i helgen gjennomførte to dager med militærøvelser som simulerte det som ble omtalt som et kjernefysisk motangrep.

 • NTB
  12 min

  Togstans ved Drammen

  Det er togstans ved Drammen fredag morgen på grunn av strømproblemer.

  – Vi jobber med å rette feilen, men vet foreløpig ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor på sine nettsider klokken 6.17 fredag morgen.

  Vy skriver på sine nettsider at reisende må regne med forsinkelser og innstillinger som følge av problemene.

 • NTB
  29 min

  Mange foreldre ønsker mindre skjermbruk i grunnskolen

  Hele 49 prosent av foreldre svarer i en fersk undersøkelse at de ønsker mindre skjermbruk i undervisningen på skolen. 41 prosent svarer at dagens bruk er passe. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Blant foreldre til barn i grunnskolen ønsker hele 49 prosent av de spurte mindre bruk av skjerm i undervisningen. Det viser en ny undersøkelse.

  Kun 4 prosent ønsker mer skjermbruk, mens 41 prosent mener bruken er passe. Vet ikke-andelen er på 6 prosent, viser en ny undersøkelse fra Opinions samfunnsmonitor.

  – Disse tallene viser at ønsket om mindre skjermbruk ikke er begrenset til en liten gruppe, men er delt av en betydelig andel foreldre, sier Tove Botnen i Opinion.

  64 prosent av foreldrene i Oslo oppgir at de ønsker mindre skjermbruk i undervisningen i skolen, mens i Nord-Norge oppgir 38 prosent det samme.

  – Dette kan ha flere forklaringer. Kanskje er det mer fokus på dette blant foreldre i Oslo, eller kan det skyldes at det brukes mer skjerm i undervisningen i hovedstaden enn i Nord-Norge, sier Botnen.

  Regjeringen har opprettet et eget utvalg som skal se nærmere på konsekvensene av barns skjermbruk. Utvalget ledes av Robert Steen, tidligere helsebyråd i Oslo.

 • NTB
  06:02

  Sprekker i bakken: Flere høyhus i kinesisk storby evakuert

  Tusenvis av mennesker ble evakuert fra flere høyhus i kinesiske Tianjin etter at det ble oppdaget store sprekker i bakken i nærheten, melder statlige medier.

  Det ble dannet store sprekker på veier i nærheten av et boligkompleks i Jinnan-distriktet i Tianjin. Geologieksperter mener de trolig skyldes hulrom mer enn 1,3 kilometer under bakken, ifølge lokale myndigheter.

  3. juni var til sammen 3899 beboere fra minst tre 25 etasjer høye bygg evakuert til nærliggende hiteller, siteres lokale myndigheter på av den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times.

  Myndighetene i Tianjin omtaler hendelsen som en «plutselig geologisk katastrofe». På bilder i sosiale medier kan man se veier som er vridd, mens andre viser veggflis som har falt på gulvet.

 • NTB
  06:00

  Lantto og Kuhn er tildelt Nynorsk barnelitteraturpris

  Forfatter Markus Lantto og illustratør Camilla Kuhn har mottatt Nynorsk barnelitteraturpris for boken «Kåre og Marimba hjelper til».

  Juryen som besto av Ingrid Rogne, Roald Kaldestad og Kristin Hatledal, mener forfatterne har skrevet en herlig barnebok som egner seg like godt for voksne.

  – Forfatteren og illustratøren har laget en ellevill og fantasifull historie med detaljrike, originale bilder. Dette er en bok man kan lese om igjen flere ganger og stadig finne nye ting å glede seg over, heter det.

  Prisen ble delt ut under festspillene på Aasentunet i Ørsta torsdag.

 • NTB
  05:59

  Vil ha permanent opphold for ukrainske flyktninger

  EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA) oppfordrer unionens medlemsland til å forberede seg på å permanent bosette ukrainske flyktninger. Bildet er fra mars i 2022, da mange ukrainske flyktninger ble tatt imot i Råde. Foto: Javad Parsa / NTB

  EUs regjeringer bør forberede seg på å integrere ukrainske flyktninger permanent, mener unionens byrå for grunnleggende rettigheter (FRA).

  I byråets årsrapport heter det videre at hjelpetiltakene bør finsiktes mer mot kvinnene og barna som utgjør majoriteten av flyktningene.

  Rundt 8,3 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden Russland invaderte i februar i fjor, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

  Av disse har rundt 5,1 millioner midlertidig opphold under spesialordninger som gjør at de ikke trenger å søke asyl i EU, Sveits og Norge.

  Videre skriver FRA at de fleste ukrainske flyktningene som er i jobb, er i jobber som krever langt mindre utdanning enn den de har. Byrået tar til orde for bedre språktrening og mer bevissthet rundt ukrainernes kvalifikasjoner.

 • NTB
  05:57

  Sudan utviser FN-utsending

  FN-utsending Volker Perthes er erklært uønsket i Sudan, opplyser landets utenriksdepartement.

  – Den sudanske regjeringen har orientert FNs generalsekretær om at Volker Perthes er erklært som persona non grata fra og med i dag, heter det i en uttalelse fra departementet torsdag.

  Det skjer noen uker etter at militærsjef Abdel Fattah al-Burhan anklaget Perthes for å bidra til konflikten i landet og ba FNs generalsekretær António Guterres om å bytte ham ut, noe Guterres nektet å gjøre.

  – Guterres er stolt av den jobben Volker Perthes har gjort og fastholder at han har full tillit til spesialutsendingen, het det fra Guterres-talsmann Stephane Dujarric den gangen.

  Regjeringshæren i Sudan, under ledelse av Burhan, har siden midten av april ligget i krig med den halvmilitære RSF-militsen, ledet av hærsjefens tidligere nestkommanderende Mohamed Hamdan Dagalo.

  Begge de to har sittet i militærjuntaen som grep makten i landet i 2019, men Dagalo ble nylig avsatt.

 • NTB
  05:56

  Blinken planlegger Kina-besøk

  USAs utenriksminister Antony Blinken planlegger å besøke Kina, muligens allerede neste uke, ifølge politikknettstedet Politico. Foto: Javad Parsa / POOL / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken planlegger å besøke Kina snart, muligens allerede neste uke, melder Politico.

  Et planlagt besøk tidligere i år ble avlyst på grunn av den kinesiske ballongen som USA mener var en spionballong. Kina hevder at det dreier seg om en værballong på avveie.

  Blinken skal etter planen dra til Beijing etter den pågående turen til Midtøsten, opplyser kilder med kjennskap til utenriksministerens planer til Politico.

 • NTB
  05:56

  Tidligere Coop-topp får over 10,8 millioner i etterlønn

  Tidligere Coop-sjef Geir Inge Stokke mottar over 18 millioner fra konsert fordelt på 18 måneder. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Den tidligere Coop-sjefen Geir Inge Stokke får en etterlønn på 10,83 millioner kroner fordelt på 18 måneder.

  Det kommer frem i årsrapporten fra Coop som ble publisert torsdag

  Stokke fikk nær seks millioner kroner i lønn, godtgjørelser og pensjonskostnad i 2022, frem til han sa opp sin stilling den 31. juli, skriver Nettavisen.

  I årsrapporten heter det at Coop betaler 18 måneders fastlønn etter at arbeidsforholdet ble avsluttet. Det utgjør 10,83 millioner kroner. I Coops tilfelle dreier det seg om en konkurranseklausul, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis til avisen.

  Dette bekrefter Stokke overfor Dagens Næringsliv.

  – Klausulen er basert på at jeg har stor innsikt i Coop sine planer og strategier. I praksis betyr dette to år der jeg ikke kan jobbe for virksomheter i direkte konkurranse med Coop, hverken i dagligvarebransjen eller byggevarebransjen. Det blir jeg kompensert for, skriver han i en tekstmelding til avisen.

 • NTB
  05:53

  Stockholm har fått selvkjørende ferge

  En selvkjørende ferge har kjørt sin første tur i Stockholm. Byen er dermed den første i verden til å ta i bruk teknologien, ifølge den norske produsenten.

  En kaptein følger med på at alt går som det skal, men trenger ikke å styre fergen. Fra mandag skal MF Estelle begynne å kjøre korte ruter mellom øyer i den svenske hovedstaden.

  Administrerende direktør Stein Andre Herigstad-Olsen i Torghatten, som produserer fergen, sier at målet på sikt er å gjøre den helt selvstendig.

  Båten er utstyrt med radar, kameraer, laserteknologi for å skanne omgivelsene og ultrasoniske systemer. Den kombinerer informasjonen den innhenter med verktøyene for å velge kurs, opplyser operativ leder Erik Nilsson i Torghatten.

 • NTB
  05:12

  Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka

  Tidligere statsråd og fredsmekler Erik Solheim er kritisk til at Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka. Han mener beslutningen er tatt for å spare penger og på grunn av manglende interesse for Sør-Asia. Foto: Terje Bendiksby, NTB

  Bare to år etter at Norge brukte flere millioner kroner på ny ambassade på Sri Lanka, blir den lagt ned for godt.

  Norge har i mange år hatt et omfattende engasjement på Sri Lanka, og i 2021 ble det brukt 7,3 millioner kroner på en ny ambassade, skriver Panorama.

  I disse dager stenges imidlertid ambassaden ned for godt, knappe to år etter at norske diplomater flyttet inn. UD har nå sagt opp alle lokalt ansatte.

  Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er svært kritisk til beslutningen.

  – Dette er helt gal beslutning, det er uklokt og det er kortsynt. Det har jeg også kommunisert til regjeringen, sier han.

  Stengningen kommer som et resultat av at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i fjor varslet om endringer i utenrikstjenesten for å «ivareta norske interesser i en ny tid i Europa».

  Det innebærer at flere ambassader og utenriksstasjoner blir lagt ned i år. Ambassaden i New Delhi overtar ansvaret for Sri Lanka.

 • NTB
  05:10

  Kontroll på hyttebrann på Kvitfjell

  Det er full overtenning i en hytte på Kvitfjell i Gudbrandsdalen natt til fredag. Brannvesenet foretar en kontrollert nedbrenning.

  Brannmannskapene har sikret en garasje som ligger like ved hytta, og hytteeier har opplyst til politiet at det ikke skal være noen personer i hytta.

  Det brenner litt i skogen rundt hytta, men det er ikke fare for ytterligere spredning, sier operasjonsleder Stig Folstad Hansen i Innlandet politidistrikt til NTB.

  Nødetatene fikk melding om brannen klokken 02.10 natt til fredag.

 • NTB
  i går21:59

  Biden: Brite kvalifisert til å etterfølge Stoltenberg

  President Joe Biden mener Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace er godt kvalifisert for jobben som ny Nato-sjef. Foto: AP / NTB

  Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace er «svært godt kvalifisert» til å overta etter Jens Stoltenberg som sjef for Nato, sier president Joe Biden.

  – De har en kandidat som er svært godt kvalifisert, sa Biden under en felles pressekonferanse med Storbritannias statsminister Rishi Sunak i Det hvite hus torsdag.

  Biden understreket samtidig at den nye generalsekretæren må få tilslutning fra alle de 30 medlemslandene i Nato.

  Stoltenberg forlater posten som generalsekretær til høsten, og det har lenge vært spekulert i hvem som kommer til å etterfølge ham som leder av forsvarsalliansen.

 • NTB
  i går21:59

  Norsk kvinne funnet død på strand i USA

  En 26 år gammel norsk kvinne ble mandag funnet død på en strand i South-Carolina i USA.

  Kvinnens pårørende er varslet om dødsfallet, som trolig skyldes drukning, ifølge lokale medier.

  – Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger er død i USA. Vi kan ikke kommentere ytterligere på grunn av taushetsplikt, sier pressetalsperson Ragnhild H. Simenstad til VG.

  Den norske kvinnen var på stranden sammen med en venninne da hun ble funnet livløs mandag ettermiddag lokal tid.

 • NTB
  i går21:58

  Avviser melding om kinesisk lyttestasjon på Cuba

  Det stemmer ikke at Kina har inngått en avtale Cuba om å opprette en elektronisk lyttestasjon der, ifølge Pentagon.

  Wall Street Journal skrev torsdag at Kina har inngått en prinsippavtale med Cuba om å opprette en slik lyttestasjon, og at Beijing skal ha gått med på å betale cubanske myndigheter flere milliarder dollar for dette.

  Avisen siterer amerikanske tjenestemenn med tilgang på høyt graderte dokumenter, men Pentagon avviser nå at dette stemmer og sier at de ikke er kjent med at det foreligger slike kinesiske planer.

  – Basert på informasjon vi har, er dette ikke riktig. Vi kjenner ikke til at Kina og Cuba er enige om å bygge en ny spionstasjon, sier Pentagons talsmann Patrick Ryder.

 • NTB
  i går20:58

  Englandskabelen går på halv kapasitet

  North Sea Link, strømkabelen mellom England og Norge, går inntil videre for halv maskin på grunn av en feil på norsk side.

  Torsdag klokken 12.38 gikk kapasiteten på englandskabelen til null i begge retninger, skriver Europower. I minuttene før var eksporten 1299 MW fra Norge.

  – Torsdag ettermiddag oppsto det en teknisk feil på forbindelsen mellom Storbritannia og Norge, NSL-kabelen som går fra Suldal til Blyth. Feilen førte til at en komponent må byttes, og forbindelsen driftes på halv kapasitet inntil denne er på plass, opplyser Statnett.

  North Sea Link ble satt i drift høsten 2021 og kabelen har en kapasitet på 1400 MW.

  – Feilen oppsto i landanlegget på norsk side og førte til at forbindelsen falt ut. Som en konsekvens av feilen må en komponent byttes, og forbindelsen driftes med en kapasitet på 700 MW inntil feilen er reparert og komponenten byttet ut, melder Statnett torsdag kveld.

 • NTB
  i går20:57

  EU delvis enige om felles asyl- og migrasjonspolitikk

  Etter flere år med forhandlinger har EUs medlemsland nå enige om hovedlinjene i en felles asyl- og migrasjonspolitikk.

  EU-kommissærene Margaritis Schinas og Ylva Johansson la i september 2020 frem EU-kommisjonens forslag til ny asyl- og migrasjonspakt.

  Den innebærer nye felles regler for raskere behandling ved grensene, økt fokus på å sende tilbake dem som får avslag på asylsøknader, samt en tvingende solidaritet der landene lover hverandre hjelp når kriser oppstår.

  Forslaget må på vanlig vis godkjennes både av EU-parlamentet og samtlige medlemsland, og i vår kom parlamentet frem til enighet.

  Under torsdagens ministermøte ble det enighet om hovedlinjene, og til høsten er det klart for såkalte kompromissforhandlinger. Da må det endelige puslespillet legges før den nye politikken formelt kan godkjennes. Det ventes å skje i første kvartal 2024, i god tid før neste EU-valg.

 • NTB
  i går20:23

  Biden kalte Sunak president

  President Joe Biden tok torsdag imot den britiske statsministeren Rishi Sunak i Det hvite hus. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  President Joe Biden snublet i ordene da han torsdag tok imot Rishi Sunak i Det hvite hus og tiltalte den britiske statsministeren som «mr. president».

  Biden hentet seg raskt inn og forsøkte å spøke bort det hele ved å si at han hadde «forfremmet» Sunak.

  Sunak, som var på sitt første besøk i Det hvite hus siden han overtok som statsminister i oktober, så ut til å ta det hele med et smil.

  – De siste månedene har vi møtt hverandre i San Diego, deretter i Belfast og i Hiroshima. Og nå skal vi løse alle verdensproblemer i løpet av de neste 20 minuttene, sa Biden.

  Sunak har gjort et poeng av å fremme Storbritannia som et sentrum for utviklingen av såkalt kunstig intelligens (KI), og har kunngjort at hans regjering vil samle politikere, forskere og ledere i teknologibransjen til et «toppmøte» om KI-sikkerhet til høsten.

 • NTB
  i går20:23

  Leveransene av nye trikker i Oslo er gjenopptatt

  Leveransen av de nye trikkene til Oslo er gjenopptatt. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Leveransen av de nye trikkene til hovedstaden gjenopptas etter at det ble midlertidig stans i leveringen tidligere i år.

  Leveransene ble stanset i mai etter på grunn av mangel på reservedeler som følge av krigen i Ukraina og etterdønninger av pandemien.

  – Trikken betyr mye for mange. Den er svært godt likt og en viktig del av bybildet i Oslo og kollektivtilbudet for alle reisende. Jeg er derfor glad for at vi nå får flere nye trikker til Oslo igjen, sier konsernsjef Birte Sjule i Sporveien i en pressemelding.

  Målet er at alle de 87 nye trikkene skal leveres og fases inn innen utgangen av neste år. Sporveien har så langt fått levert 21 av trikkene og Oslo mangler altså 66 trikker, meldte Aftenposten i mars.

  Men ifølge Sporveien er det fortsatt utfordrende å få tak i nok reservedeler for å vedlikeholde de trikkene som Sporveien allerede har mottatt og tatt i bruk.

  I 2020 var kostnadene for de nye trikkene 4,1 milliarder kroner. I tillegg kommer utgifter på mer enn fire milliarder til oppgradering av gater, skinnegang og vann og avløp.

 • Maria T. Pettrém
  i går18:42

  Oslo: Brann langs T-banen ved Vollebekk

  Klokken 19 melder politiet at brannvesenet har kontroll på brannen.

  T-banen er nå stanset mens brannvesenet jobber langs linjen.

  Brannen befinner seg mellom Vollebekk og Linderud T-banestasjon.