Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
USAs sanksjoner mot Iran har ikke hatt ønsket effekt
23. mars 23:08NTBFinansminister Janet Yellen erkjenner at sanksjonene mot Iran så langt ikke har virket etter hensikten.
– Effekten har vært langt mindre enn vi ideelt sett skulle ønske, sa Yellen i en høring i Kongressen torsdag.
Hun sa samtidig at USA ser etter måter å styrke sanksjonene mot Iran.
- NTB3 min
Stor variasjon i svartider hos legevaktene
Nye tall viser at folk i distriktene får raskere svar når de ringer legevakten enn de som bor i de store byene.
Akuttmedisinforskriften krever at 80 prosent av de som ringer legevakt skal få svar før det har gått to minutter. I dag klarer en av tre legevaktsentraler dette kravet, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.
Det er i de store byene at de fleste må vente mer enn to minutter før de får svar. I Oslo var det 21 prosent som fikk svar innen to minutter i 2022, i Trondheim var tallet på 29 prosent.
- NTB8 min
Tyrkia krever «konkrete skritt» fra Sverige
Tyrkias utenriksminister forventer «konkrete skritt» fra svensk side før Nato-søknaden kan godkjennes. Det ikke kjent hva han mener svenskene må gjøre.
Beskjeden kom fra Tyrkias nyutnevnte utenriksminister Hakan Fidan i en telefonsamtale med hans svenske kollega Tobias Billström onsdag, skriver avisen Daily Sabah.
De to ministrene skal ha blitt enige om å fortsette diskusjonene på neste ukes møte mellom Sverige og Tyrkia, opplyser det tyrkiske utenriksdepartementet. Møtet holdes på tjenestemannsnivå.
Torsdag skal Billström treffe Nato-sjef Jens Stoltenberg for å diskutere innmeldingsprosessen.
- NTB16 min
9000 elever i Viken har søkt om eksamens-annullering
Hittil har 9000 elever i Viken fylke søkt om å få årets norskeksamen annullert etter dataproblemer.
Totalt var rundt 11.000 elever oppe til eksamen i Viken 22. mai, skriver P4-nyhetene.
Det oppsto problemer med Utdanningsdirektoratets nettsider i hele landet da eksamen skulle starte klokken 9.
I Viken fikk de fleste elevene logget inn mellom klokken 9.30 og 10.30, ifølge fylkeskommunen. Men det løste seg ikke for alle.
Fristen for å søke om annullering er fredag 9. juni. Alle søknadene må håndteres og ferdigstilles innen fredag 16. juni.
- NTB06:55
Skogbranner i Canada gir dårlig luftkvalitet i USA
Det har ikke blitt registrert dårligere luftkvalitet i New York enn onsdag. Målingene startet i 1999. Foto: Andy Bao / AP / NTBSkogbrannene som herjer øst i Canada, har røyklagt byer på både canadisk og amerikansk side av grensen. Det har ikke blitt registrert dårligere luftkvalitet i New York enn på onsdag, skriver New York Times.
Det amerikanske miljødirektoratet EPA har siden 1999 registrert luftkvaliteten. Onsdag bidro store mengder finpartiklet støv fra skogbranner til at luftkvalitetsindeksen i New York nådde 413, skriver avisen. Det er mer enn dobbelt så ille som toppnoteringen fra tirsdag. Indeksen går ikke høyere enn 500.
Er tallet høyere enn 100, fører det gjerne til at det blir utstedt helseadvarsler for barn, eldre og andre i risikogrupper. Verdier over 300 anses som skadelige for alle. Aller verst står det ifølge CBS til i Philadelphia, der indeksen natt til torsdag lå på 447.
Det er varslet at Canada kan stå overfor sin verste skogbrannsesong noensinne. I Quebec var det over 150 aktive skogbranner tirsdag. Den fransktalende provinsen har bedt om internasjonal hjelp til å takle de mange brannene.
- NTB06:50
Mann sendt til sykehus etter slagsmål i Bergen
En mann i 50-årene er sendt til sykehus etter et slagsmål i Bergen tidlig torsdag morgen. To menn i 20-årene er pågrepet.
– Det ble beskrevet at det var observert en skarp gjenstand. Politiet rykket derfor ut bevæpnet, sier operasjonsleder Stine Mjelde i Vest politidistrikt til Bergensavisen.
Politiet fikk klokken 5.02 torsdag melding om en slåsskamp mellom tre personer i området ved Øvre Korskirkeallmenningen og Lille Øvregaten.
Det var Bergens Tidende som først omtalte hendelsen. Skadeomfang er ukjent.
- NTB06:32
Donald Trump er mål for føderal etterforskning
Donald Trump er mål for føderal etterforskning i dokumentsaken. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTBUSAs ekspresident Donald Trump er orientert om at han er målet i etterforskningen av hans håndtering av hemmelige dokumenter, ifølge ABC News. Det kan bety at en føderal tiltale er på trappene.
Justisdepartementet sender et såkalt «target letter» til personer som ligger an til å bli tiltalt i forbindelse med en etterforskning i en føderal storjury. Dette gir dem muligheten til å legge frem egne bevis eller vitne før de blir tiltalt. Påtalemyndigheten anser et etterforskningsmål som en person det finnes «betydelige beviser» for at er knyttet til en forbrytelse, skriver Politico.
- NTB05:54
Vekter truet med øks i Trondheim
Politiet har pågrepet en mann som natt til torsdag truet en vekter i Trondheim med øks.
Politiet bevæpnet seg da de fikk melding om at en sykkeltyv hadde truet en vekter med øks.
Mannen i 20-årene ble imidlertid pågrepet uten dramatikk, og ingen ble skadet i hendelsen, skriver politiet på Twitter.
Ifølge politiet er gjerningsmannen kjent fra før, og han satt natt til torsdag i arresten.
- NTB05:53
Vulkanutbrudd på Hawaii
Det tyter lava ut av vulkanen Kilauea på Hawaii, tre måneder etter det forrige utbruddet. Vulkanen er en av verdens mest aktive. Det skal ikke være fare for folk. Foto: Janice Wei / National Park Service / AP / NTBDet strømmer på ny lava ut av vulkanen Kilauea på Hawaii, etter tre måneder med opphold. Vulkanen er en av verdens mest aktive.
Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS er all vulkansk aktivitet i nasjonalparken der vulkanen ligger, og det er ingen fare for folk og samfunn i nærheten.
Kilauea er Hawaiis nest største vulkan. Fra september 2021 og frem til desember hadde den et sammenhengende utbrudd. Deretter fulgte en liten pause, før den var aktiv igjen i januar. Den gang varte utbruddet i 61 dager, frem til mars.
700 boliger ble ødelagt i et utbrudd i 2018.
- NTB05:52
Sammenstøt etter israelsk raid i Ramallah
Det oppsto sammenstøt etter at israelske styrker raidet den palestinske byen Ramallah på den okkuperte Vestbredden torsdag. Seks meldes skadet.
Israel sier aksjonen var for å rive huset til en «terrorist som sto bak bombeangrepet i Jerusalem i november». To personer ble drept i de to eksplosjonene, og minst 14 ytterligere ble såret.
Et vitne forteller til Reuters at en stor militærkolonne ankom sentrum av Ramallah, der den palestinske regjeringen holder til, og at hundrevis av palestinere samlet seg i området.
Noen palestinske ungdommer kastet steiner på de israelske soldatene, som skjøt med skarpt og kastet sjokk- og tåregassgranater tilbake, ifølge vitnet.
Ifølge palestinske myndigheter har minst 158 palestinere blitt drept av israelske styrker siden januar. Israels utenriksminister oppgir at 20 israelere og to utlendinger er drept i palestinske angrep i samme tidsrom.
- NTB05:50
Færre tok sitt eget liv i fjor
Totalt tok 610 personer sitt eget liv i fjor. Det er en nedgang fra 660 året før. Det er flest menn som avslutter livet for egen hånd.
Totalt 436 menn tok livet sitt i fjor, mot 484 i 2021, viser tallene fra Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister.
Det er det laveste antallet siden 2017, men fortsatt langt høyere enn på 90-tallet.
Blant kvinner var det 174 som tok sitt eget liv i fjor, en liten nedgang fra 176 i 2021.
De siste fem årene har i gjennomsnitt 648 mennesker tatt sitt eget liv årlig.
- NTB05:50
Over 1200 oppsagt etter lovendring i byggebransjen
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen. Foto: Gorm Kallestad, NTBEn rundspørring hos bemanningsbyråer viser at rundt 1200 fast ansatte er sagt opp etter en lovendring som skulle sikre bedre forhold for ansatte i byggebransjen
Rundspørringen er foretatt av Oslo Høyre blant bemanningsbyråer i Oslo, Viken og tidligere Vestfold, som forbudet omfatter.
Bemanningsbyråene bekrefter tallene overfor Aftenposten. De forventer flere oppsigelser når overgangsperioden er over 1. juli.
Meningen med loven er å sikre at innleie ikke benyttes på bekostning av faste og direkte stillinger. Målet er å få flere ansatt direkte hos entreprenørene.
Bemanningsbyråene anslår at bare rundt 10 prosent av de som er sagt opp, har fått tilbud hos jobb hos entreprenørene, slik intensjonen var, skriver avisen.
Dermed er altså rundt 1200 tidligere fast ansatte sagt opp uten at de har fått et tilbud hos entreprenørene.
- NTB05:49
1400 reddet fra overfylte båter utenfor Italias sørkyst
Mer enn 1400 migranter er reddet fra overfylte båter som forsøkte å ta seg til Sør-Italia, opplyste den italienske kystvakten onsdag.
Menneskene var på fiskebåter og en seilbåt som havnet i trøbbel utenfor Calabria-regionen, ifølge kystvakten. 47 av dem på seilbåten, to av dem barn, hadde behov for umiddelbar medisinsk hjelp.
De er reddet opp i fire separate redningsaksjoner, den første mandag. Det er ikke oppgitt hvor de kom fra eller hvilken rute de hadde tatt før de ble reddet. Mange av båtene med migranter som blir sett i Det joniske hav utenfor Italia, kommer fra menneskesmuglere i Tyrkia.
Tidligere i år gikk en båt med migranter som var på den samme ruten, forliste utenfor Crotone i februar. 76 mennesker døde etter at båten ble slått i stykker, de fleste av dem afghanere.
- NTB05:48
Kraftig økning i antall døde i fjor
Antall dødsfall i Norge steg med hele 10,2 prosent fra 2021 til 2022. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. Antall overdosedødsfall steg med hele 33 prosent. Foto: Jil Yngland, NTBI fjor døde 45.947 personer i Norge. Det er en økning på 10,2 prosent fra 41.713 dødsfall året før, viser tall fra Folkehelseinstituttet.
Dødsfall etter hjerte- og karsykdommer økte markant i 2021, og var da det høyeste siden 1995 med 10.175 dødsfall. I fjor økte dette antallet ytterligere til 10.381, men oppgangen var noe mindre enn året før.
2853 personer døde av covid-19 i 2022 – mot 864 året før – og fem dødsfall er registrert på grunn av covid-vaksinen.
Dødsfall på grunn av sykdommer utgjør den største andelen, hele 42.429 av de 45.947 dødsfallene skyldes sykdom, mens de øvrige 2747 dødsfallene der årsak er registrert, skyldes ytre årsaker som ulykker, selvdrap og drap.
Hele 4,5 prosent av dødsfallene i fjor var ulykker, og den største andelen av disse igjen var fallulykker, der eldre over 70 år utgjør den største andelen av de omkomne.
I fjor var det 321 overdosedødsfall i Norge. Det er en økning på hele 33 prosent fra året før.
På den positive siden kommer at antall selvdrap har gått tilbake. Totalt tok 610 personer sitt eget liv i fjor. Det er en nedgang fra 660 året før.
- NTB05:41
Sametinget beklager avslag på oppføring i valgmanntall
Plenumsleder Tom Sottinen i Sametinget beklager at en oversettelsesfeil fra samisk til norsk har gjort at 250 personer har fått avslag i sin søknad om å bli opptatt i det samiske valgmanntallet. Søknadene skal nå behandles på nytt. Foto: Terje Bendiksby, NTBSametinget har, bare i april, gitt 250 avslag på ønsker om oppføring i det samiske valgmanntallet. Etter flere klager beklager Sametinget avslagene.
I løpet av det siste halvåret har mer enn 2000 samer over hele landet søkt om å få registrere seg i Sametingets valgmanntall, skriver Klassekampen.
En egen nemnd i det samiske parlamentet går gjennom søknadene og tilrår eller avslår.
Det største opposisjonspartiet Nordkalottfolket har protestert mot at samer får nei på å stå i manntallet og dermed ikke kan delta i det samiske demokratiet.
Sametingets plenumsleder Tom Sottinen (Ap) avviser dette på det sterkeste, og opplyser i en pressemelding at det har vært en feilformulering i den norske oversettelsen av svarbrevene.
Søknadene til de 250 som fikk avslag ved en feil, skal bli behandlet, og de skal få nytt svarbrev.
- NTB05:39
Steve Bannon stevnet i sak om Kongress-stormingen
Tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon er stevnet i det amerikanske justisdepartementets etterforskning av stormingen av Kongressen. Foto: Cornelius Poppe, NTBDonald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon er stevnet av en føderal storjury i forbindelse med etterforskningen av stormingen av Kongressen, melder NBC.
Bannon er bedt om å vitne for en jury i Washington DC, siterer NBC flere kilder på.
Ifølge kanalen ble stevningen sendt i slutten av mai. Bannon må både gi forklaring og overgi dokumenter, heter det videre. Juryen etterforsker Trumps handlinger i forbindelse med Kongress-stormingen og forsøkene på å hindre at Joe Biden ble innsatt som USAs president. Den er separat fra en jury i Florida som ser på Trumps håndtering av hemmelige dokumenter.
Begge etterforskningene ledes av spesialetterforsker Jack Smith.
Bannon, som nå er podkastvert, ble i fjor sommer dømt for å ha utvist forakt for Kongressen etter å ha nektet å samarbeide med kongresskomiteen som etterforsket stormingen av Kongressen.
Han er dømt til fire måneders fengsel, men soningen er satt på vent mens Bannons anke behandles.
- Anne Sofie Bergvalli går23:40
Storbritannia vil diskutere internasjonal KI-sikkerhet
Storbritannias statsminister Rishi Sunak vil invitere til et internasjonalt toppmøte om sikkerhet rundt kunstig intelligens (KI). Det melder Reuters.
På møtet, som skal arrangeres i høst, vil deltagerne diskutere risikoene ved KI og hvordan disse kan reduseres gjennom internasjonale reguleringer.
- NTBi går22:22
Togbrann i tunell i Østerrike er slukket
Det er foreløpig ikke meldt om personskader etter at det begynte å brenne i et passasjertog i en nesten 16 kilometer lange tunnel i Østerrike onsdag kveld.
Ifølge Tiroler Tageszeitung ble brannen i Terfnertunnelen i Tyrol meldt klokka 20.45 og store brannmannskaper kom raskt til stedet.
Toget som var på vei nordover mot Hamburg og Amsterdam, hadde rundt 200 passasjerer om bord, og brannmannskaper rykket straks inn i tunnelen for å starte evakuering.
Utenfor tunnelåpningen ble det etablert skademottak, men det er foreløpig ikke meldt om personskader.
Redningsledelsen meldte raskt at brannen var under kontroll, og etter drøyt to timer kom det også melding om at den var slukket.
I 22.45-tiden onsdag ble det opplyst at 25 passasjerer var hentet ut, men at evakueringen er tidkrevende ettersom det må benyttes spesialutstyr for å hindre at det pustes inn røyk.
Det er også satt inn utstyr for å lufte ut røyk fra tunnelen, ifølge Tiroler Tageszeitung.
Terfnertunnelen har dobbeltspor og er godkjent for hastigheter opp mot 220 km/t.
Ifølge den østerrikske kringkasteren ORF skal brannen ha startet da en kjøreledning falt ned på togsettet og utløste brann i biler som ble fraktet på en av vognene.
- NTBi går22:05
FN oppretter arkiv over forbrytelser begått av IS i Irak
FN oppretter om kort tid et sentralt arkiv med millioner av digitaliserte dokumenter som beviser hvilke forbrytelser IS har begått i Irak.
FNs organ for å granske IS-forbrytelser begått i Irak (Unitad) begynte sitt feltarbeid for fem år siden.
Etterforskerne har samlet beviser for en rekke forbrytelser, blant annet drap, tortur, massevoldtekter, slaveri og folkemord.
Sjefetterforsker Christian Ritscher understreker viktigheten av å stille dem som sto bak slike «avskyelige internasjonale forbrytelser», til ansvar og straffe dem «gjennom bevisbaserte rettssaker ved kompetente domstoler».
- Anne Sofie Bergvalli går21:54
USA og EU truer Kosovo med sanksjoner
Utsendinger fra EU og USA krever at myndighetene i Kosovo skal roe ned spenningene med den serbiske befolkningen i Nord-Kosovo. Ellers ville det få «konsekvenser» fra sine vestlige allierte, melder Reuters.
Utsendingene krevde også at myndighetene avsetter de albanske ordførerne i Nord-Kosovo og gir serberne mer selvstyre. Dette hvis de ønsker å bli medlem i Nato og EU.
Konflikten mellom serberne og albanerne blusset opp i forbindelse med lokalvalget for noen uker tilbake. Serberne krevde mer autonomi, og boikottet valgene i protest. Med kun 3 prosents oppslutning ble albanske ordførere valgvinnerne. Det kontroversielle valget har ført til voldelige sammenstøt, der blant annet flere fredsbevarende Nato-soldater er blitt skadet.