Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
Salmonella-kjøtt kan ha vært i omløp
26. mars 13:30NTBFlere titalls tonn med namibisk storfekjøtt som kan ha inneholdt salmonella er blitt solgt i store deler av landet.
– Det dreier seg om rundt 70 tonn, sier Ingeborg Sveinsdottir i Mattilsynet til Nationen.
Ifølge Mattilsynet er mesteparten av kjøttet enten spist eller trukket tilbake.
storfekjøttet fra importøren.
FHI bekrefter at de så langt ikke har påvist noen opphopning av tilfeller eller utbrudd som kan knyttes til funnet av salmonella i dette kjøttet.
- Wasim Riaz2 min
Stortinget vurderer mindre vanning av gresset
Det er vanningsrestriksjoner i Oslo kommune. Likevel ble det brukt spreder i forbindelse med vanning utenfor Oslo torsdag morgen. Foto: Andreas Bakke FossAftenposten kunne torsdag fortelle at offentlige organer som Gravplassetaten og Stortinget fremdeles vanner med spreder. Dette til tross for at Oslo kommune har innført forbud mot det.
Stortinget vurderer nå tiltak for å redusere vanningen.
– Vi er opptatt av å bidra til å redusere vanning slik kommunen anmoder om, og vi vil vurdere hensiktsmessige tiltak. Det betyr blant annet at vanning av gresset kan bli redusert i en periode.
Det skriver avdelingssjef Terje Olsen i en e-post.
– Vi vil gjøre løpende vurderinger. Så langt det er mulig vil vi gjennomføre tiltakene, slik at Stortingets planter og grøntanlegg fremstår representativt for publikum. Dette er ønskelig spesielt i sommersesongen med mange turister og besøkende som kommer for å se stortingsbygningen.
- Anne Lindholm16 min
Regjeringen vil bruke totalt 3 mrd. ekstra på psykisk helse
Det sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). I dag legger hun frem flere tiltak for å styrke psykisk helse i Norge.
Ett av tiltakene er at unge under 30 skal få en egen kontaktperson.
Satsingen skal gå over ti år.
- NTB30 min
Greta Thunberg avslutter skolestreiken
Greta Thunbergs skolestreiker er blitt et kjent syn i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTBKlimaaktivisten Greta Thunberg skal ikke lenger gå i skolestreik hver fredag. Etter 251 uker med streiker har hun nemlig avsluttet skolegangen.
– Da jeg begynte å streike i 2018, trodde jeg aldri at det kunne føre til noe. Etter å ha streiket hver dag i tre uker, var vi en liten gruppe barn som bestemte oss for å fortsette med dette hver fredag. Og det gjorde vi, og det er sånn Fridays for Future ble til, skriver Thunberg på Twitter.
Hun begynte skolestreiken utenfor Riksdagen i Stockholm i august 2018. Målet var å påvirke politikerne til å leve opp til kravene i Parisavtalen.
Siden 2018 har Thunberg blitt en av verdens mest kjente klimaaktivister. I tillegg til skolestreikene, som ble særlig utbredt i 2019, har hun deltatt i en rekke andre demonstrasjoner og på klimakonferanser rundt om i verden.
- NTB10:56
Rekordmange studenter på utveksling
Rekordmange nordmenn er på utvekslingsstudier i utlandet. Storbritannia er fortsatt den mest populære destinasjonen. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTBDet har aldri vært så mange norske utvekslingsstudenter i utlandet som nå, men færre tar hele graden sin utenlands.
Studieåret 2022–2023 får 22.400 norske studenter lån og stipend fra Lånekassen til utdanning i utlandet. Antallet gikk ned under pandemien, men er nå på vei opp igjen.
Hele 8600 av dem er på utveksling, som er flere en noen gang før. Antallet gradsstudenter er imidlertid lavere enn før pandemien
– Det er gledelig å se at norske studenter igjen velger å ta utdanning i utlandet. Utenlandsstudier gir verdifull erfaring, og blir ofte sett på som attraktivt av fremtidige arbeidsgivere, sier Kjetil Moen, administrerende direktør i Lånekassen i en pressemelding.
Storbritannia og Danmark er fortsatt to av de mest populære studiedestinasjonene for norske studenter, selv om disse er mindre populære enn før pandemien. Australia øker derimot mest i popularitet.
- Celina Therese Ekholt10:41
Oslo kommune dømt etter stupeulykke på Munch brygge
Oslo kommune ble fredag dømt til å betale erstatning i forbindelse med en stupeulykke. Geir Kåre Nyland ble lam da han stupte fra bryggen ved Munchmuseet i mai 2021.
Utmålingen av erstatningen er ikke fastsatt, men det følger av dommen fra Oslo tingrett at erstatningskravet for selve skaden er beregnet til ca. 2,7 millioner. I tillegg kommer det økonomiske tapet som følge av uførhet.
Fordi retten mente at Nyland var uaktsom og «brøt alminnelige badevettsregler», vil erstatningen avkortes med 25 prosent.
- NTB10:33
Kritisk for to barn etter knivangrepet i Frankrike
Blomster lagt på en lekeplass i Frankrike der fire barn og to voksne ble skadd i et knivangrep torsdag. Tilstanden var fredag fortsatt livstruende for to av barna. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTBTo småbarn kjemper fortsatt for livet etter at en mann knivstakk seks personer i Annecy i Frankrike torsdag. President Emmanuel Macron skal møte ofrene fredag.
Det sier den franske regjeringens talsperson Olivier Véran fredag. Veran advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner i saken.
Det var torsdag formiddag at en mann med kniv angrep fire små barn og to voksne på en lekeplass i en park i Annecy, som ligger i Alpene. Barna var i 2-3-årsalderen, og tre av dem fikk kritiske skader.
Angriperen skal ha vært en syrisk asylsøker, men myndighetene mener ikke det var et åpenbart terrormotiv.
Frankrikes president Emmanuel Macron var fredag på vei til Annecy for å møte ofrene og deres familier. Han uttalte torsdag at angrepet etterlot nasjonen i sjokk og kalte det «feigt».
- Wasim Riaz10:19
Tenåringsgutt skal ha laget farlig stoff på egen hånd
En tenåringsgutt er siktet for å ha utsatt allmennheten for fare etter at det ble funnet et giftig stoff i en leilighet på Bøler i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB– Forprøvene som er utført viser at det kan være et svært giftig og skadelig stoff. Det gjøres videre undersøkelser av stoffet. Foreløpig går vi ikke ut med opplysninger om selve stoffet av etterforskningsmessige hensyn, skriver politiet i en pressemelding fredag.
Tenåringen som er siktet i saken, ble avhørt av politiet i natt. Det tyder på at han har produsert det farlige giftstoffet på egen hånd. Det er ingenting som tyder på at noen andre er involverte.
Det er ikke fare for andre i området.
Gutten i tenårene er foreløpig siktet for befatning med et giftig stoff som kan medføre fare for allmennheten.
- NTB09:55
Sverige åpner for Nato-soldater før medlemskapet er godkjent
Sveriges Nato-søknad er fortsatt ikke godkjent, men statsminister Ulf Kristersson (til venstre) – her sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg – åpner allerede for at Nato-soldater kan delta i felles forberedelser på svensk jord. Arkivfoto: Jonas Ekströmer / TT / NTBSverige vil tillate Nato å plassere soldater i landet også før den svenske medlemssøknaden er formelt godkjent, sier statsministeren og forsvarsministeren.
Statsminister Ulf Kristersson og forsvarsminister Pål Jonson sier regjeringen har bestemt at det svenske forsvaret kan samarbeide med Nato og enkeltland i alliansen for å legge til rette for felles øvelser i fremtiden.
– Slike forberedelser kan inkludere midlertidig plassering av utenlandsk utstyr og personell på svensk territorium. Denne beslutningen sender et tydelig signal til Russland og styrker Sveriges forsvar, skriver der to ministrene i en kronikk i avisen Dagens Nyheter fredag.
De sier Russland vil fortsette å være en trussel mot sine naboland i overskuelig fremtid. Ministrene legger til at de er usikre på hvor langt president Vladimir Putins territorielle ambisjoner strekker seg.
Finland, som søkte om Nato-medlemskap samtidig som Sverige og som har en lang grense mot Russland, ble med i forsvarsalliansen i april. Ungarn og Tyrkia har fortsatt ikke formelt godkjent Sveriges søknad.
- Celina Therese Ekholt09:47
DN: Hagen gir to millioner til Høyres valgkamp
Nok en gang blir det Hagen-eide selskapet Canica AS en av Høyres største valgkampdonorer med et bidrag på to millioner kroner.
Matmilliardær Stein Erik Hagen sier til DN at han håper på et maktskifte i Oslo.
– Jeg håper og tror at de vil gjøre et godt valg i mange byer og kommuner. I Oslo tror jeg det vil være fornuftig med et skifte, skriver Hagen.
I 2023 har Høyre mottatt i overkant av ni millioner kroner fra private givere.
- NTB09:40
Frykter vulkanutbrudd på Filippinene – 10 000 evakuert
Eksperter frykter at det kan bli et stort vulkanutbrudd ved Mayon-vulkanen på Filippinene i nærmeste framtid. Nå har myndighetene satt i gang en storstilt evakuering i området. Foto: John Michael Magdasoc / AP / NTBHjelpemannskaper har begynt evakueringen av rundt 10.000 mennesker som bor nær Filippinenes mest aktive vulkan. Eksperter tror et stort utbrudd er på gang.
Mayon-vulkanen i den østlige provinsen Albay har slynget ut varm aske og lava de siste dagene, ifølge Filippinenes institutt for vulkanologi og seismologi (Phivolcs).
Mayon er nå på beredskapsnivå tre, noe som betyr at det er mye magma ved krateret og relativt høy risiko for et vulkanutbrudd de neste ukene eller dagene, advarer instituttet.
Ifølge lokale myndigheter må rundt 10.000 mennesker evakueres fra faresonen.
– Vi vil ikke ha noen ulykker eller dødsfall, så jeg håper vi klarer å evakuere alle til tryggere områder, sa Albay-guvernør Edcel Greco Lagman på et krisemøte torsdag.
Taal-vulkanen nær hovedstaden Manila har også vist tegn på uro, og den siste uken har vulkanen spydd ut damp opptil 3000 meter over hovedkrateret.
Dette har ført til at røykblandet tåke har lagt seg over store områder i Batangas-provinsen, like sør for Manila, og innbyggere er bedt om å bruke munnbind for å beskytte seg selv mot farlige utslipp.
Phivolcs advarer om at aktiviteten ved vulkanene kan generere sur nedbør og vulkanske gassutslipp som kan skade avlinger og metalltak på hus og bygninger.
- NTB09:32
67 forsvunne bekymringsmeldinger kartlagt
Visma har en feil som har ligget i systemet siden høsten 2020 og kan gjelde 244 norske kommuner. Bergen, Oslo og Tromsø bekrefter at de er rammet.Foto: Terje Pedersen / NTBTotalt har Visma nå registrert 67 bekymringsmeldinger i barnevernet som er tapt etter at det ble oppdaget en feil i selskapets tekniske løsning.
Ifølge dataselskapet er de 67 forsvunne bekymringsmeldingene fordelt på 23 kommuner.
Totalt er det 242 kommuner som bruker den tekniske løsningen som er rammet av feilen. Løsningen heter Familia og er en integrasjon mot Nasjonal portal for bekymringsmeldinger i barnevernet.
Visma opplyser imidlertid at 51 kommuner foreløpig ikke har besvart om de er berørt av feilen.
En kartlegging VG gjorde tidligere denne uken, viste at minst 63 bekymringsmeldinger er forsvunnet.
- NTB09:26
Forsker: – Trump kan få økt støtte
Tidligere president Donald Trump er tiltalt for ulovlig håndtering av hemmelige dokumenter. Foto: Evan Vucci / AP / NTBDe fleste republikanere tror rettsprosessene mot Donald Trump er politisk motivert, ifølge forsker Hilmar Mjelde.
På kort sikt tror Mjelde derfor at den nye tiltalen mot Trump kan gi ham økt støtte. Tiltalen dreier seg om oppbevaring av hemmelige dokumenter på ekspresidentens eiendom i Florida.
Tidligere er Trump blitt tiltalt av myndighetene i delstaten New York i den såkalte hysjpengesaken.
– Republikanere flest tror sakene mot Trump er politisk motiverte forsøk på å ødelegge for Trump i regi av Biden-administrasjonen, sier Mjelde i en uttalelse til NTB.
På lengre sikt tror han likevel at den nye tiltalen vil skade Trumps valgkamp frem mot det neste presidentvalget i 2024.
Mjelde, som er ansatt ved Høgskulen på Vestlandet, mener republikanernes mistillit til statsapparatet gjenspeiler en tillitskrise som er farlig for demokratiet i USA.
- Celina Therese Ekholt09:18
Mann pågrepet i Stavanger for knivtrusler mot politiet
Sør-Vest politidistrikt melder at de i 08.30-tiden pågrep en mann i 40-årene for trusler med kniv mot politiet.
Forut for knivtrusselen skal mannen ha truet en vekter og vært utagerende mot andre personer.
«Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll på siktede i forbindelse med pågripelsen. Det ble beslaglagt en kniv. I tillegg ble det funnet en kniv som var skjult på kroppen til mannen», skriver politiet på Twitter.
- NTB09:17
Svenske forskere tester ny koronavaksine
Svenske forskere er i ferd med å utvikle en ny koronavaksine de håper vil være mer effektiv mot nye virusmutasjoner. Illustrasjonsfoto: Mary Altaffer / AP / NTBEn ny koronavaksine som skal være effektiv mot muterte virusvarianter, testes nå på mennesker, opplyser Karolinska Institutet i Stockholm.
Den nye vaksinen er DNA-basert og skal ifølge forskere gjøre mennesker mindre sårbare for nye varianter av covid-19.
– Denne vaksinen gjør immunsystemets respons mer lik hvordan det ser ut ved en reell infeksjon i motsetning til hvordan det ser ut med dagens vaksine, sier professor i biomedisinsk analyse Matti Sällberg fredag.
Han sier målet er at vaksinen setter i gang en bredere immunrespons, noe som vil være ekstra nyttig for personer som sliter med å danne antistoffer.
Vaksinen er for tiden i første fase av de kliniske studiene og testes på 16 friske mennesker i alderen 18 til 65 år ved Karolinska universitetssykehus i den svenske hovedstaden.
Håpet er at vaksinen skal være effektiv mot fremtidige mutasjoner av koronaviruset og dermed kunne brukes som et alternativ til mRNA-vaksiner som Pfizer og Moderna.
- NTB09:15
Mehl: PST og politiet i gang med oppfølgingen
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at hun har fått bekreftelse på at PST og politiet allerede er i gang med å følge opp 25. juni-rapporten.
– Vi har hatt et møte. Det var godt og viktig. Politiet og PST er allerede i gang med oppfølgingen. Det fikk jeg en tydelig bekreftelse på, sier Mehl til NTB.
Møtet avholdes i kjølvannet av den knusende evalueringsrapporten etter angrepet 25. juni.
Statsråden forteller at det vil komme en oppfølgingsplan ved utgangen av juni.
– Alle steiner må snus og sporene i rapporten må ettergås internt, sier hun.
Mehl forteller at hun i møtet snakket om at det fremover skal være god dialog og involvering med skeive organisasjoner.
– Jeg vet at også politiet og PST er innstilt på å involvere og legge til rette for det. Jeg opplever også at PST og politiet er opptatt av å ivareta de skeive, sier hun.
Mehl forteller videre at hun i møtet tok opp at trygghet rundt Pride 2023 er enormt viktig å prioritere.
– Det vet jeg at PST og politiet jobber intenst med. Nå er det en feiring oppi et stort alvor som skal få handle om frihet, glede og retten til å feire kjærligheten.
- NTB09:12
Høyeste vekst i matpriser siden 80-tallet
Matvareprisen er det som trekker prisveksten mest opp. Prisene på matvarer alene er 13,2 prosent høyere sammenlignet med mai i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTBDet som bidro mest til prisveksten fra april til mai, er matvareprisen, som økte med 2,4 prosent. Det er ikke vanlig at matprisene stiger så mye på denne tiden av året.
Prisene på matvarer alene er 13,2 prosent høyere sammenlignet med mai i fjor. Det er den høyeste tolvmånedersendringen som er målt for matvarer siden tidlig på 80-tallet.
– Matvareprisene fortsetter å stige etter at priskrigen mellom butikkjedene endte i april, sier Dane Cekov og Kjetil Olsen i en pressemelding fra Nordea.
- NTB08:54
PST-sjefen etter Mehl-møte: – Alle bør gå i seg selv
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) møtte PST-sjef Beate Gangås og politidirektør Benedicte Bjørnland fredag morgen etter at evalueringsrapporten om 25. juni-skytingen ble lagt fram torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTBI møtet mellom justisminister Emilie Enger Mehl, PST-sjef Beate Gangås og politidirektør Benedicte Bjørnland snakket de om oppfølgingen av 25. juni-rapporten.
– Vi snakket om oppfølgingen og hvordan vi skal jobbe videre med den, sa Gangås til pressen etter møtet, ifølge VG.
Hun var på vei til et møte med egne ansatte i PST etter møtet med justisministeren.
– Alle bør gå i seg selv og se om noe kunne blitt gjort bedre. Også jeg, sier Gangås.
Torsdag ble det lagt frem en evalueringsrapport etter skytingen i fjor. PST får krass kritikk i rapporten.
- Wasim Riaz08:48
Skal rive T-banebro ved Bryn – veien blir stengt i helgen
Denne broen over Østensjøveien rett nedenfor Bryn senter rives førstkommende helg (arkivfoto) Foto: Morten UglumFra natt til lørdag 10. juni stenger Østensjøveien ved Bryn senter for riving av den gamle og lave T-banebroen over veien. Fotgjengere og syklister får en passasje gjennom anleggsområdet, mens bilistene må finne alternative ruter.
Veien blir gjenåpnet mandag morgen.
– De gamle T-baneskinnene mellom Brynseng og Hellerud er revet, og nå til helgen skal prosjektet rive T-banebroen over Østensjøveien. Snart er den gamle og svingete T-banestrekningen for alvor historie, sier Sporveiens prosjektleder for Østensjøbane-prosjektet, Henning Johnsen i en pressemelding.
T-banen skal fra begynnelsen av september få en ny bro som erstatter den nesten 100 år gamle broen. I tillegg jobber Sporveien for å klargjøre den nye tunnelen mellom Brynseng og Hellerud. Derfor er det for tiden buss for bane på store deler av T-banenettet øst for Helsfyr.
- Celina Therese Ekholt08:22
Syklist til sykehus etter trafikkulykke i Nittedal
Nødetatene er på stedet etter kollisjon mellom syklist og bil på RV4 nord for Rotnes, melder Øst politidistrikt på Twitter.
– Syklisten fremstår som skadet og får behandling på stedet, skriver politiet.
Klokken 08.37 skriver politiet at syklisten er tatt med til Ullevål sykehus med ambulanse. Skadeomfanget er ukjent.
Det meldes om trafikale utfordringer på stedet.
Posten oppdateres.
- NTB08:09
SSB: Den svake kronen vil føre til reallønnsnedgang
Det vil ta lengre tid å få ned inflasjonen på grunn av den svake kronekursen. Det vil igjen føre til et år med reallønnsnedgang, spår SSB.
– Vi legger til grunn en årslønnsvekst på 5,3 prosent i år. Med en forventet inflasjon på 5,6 prosent innebærer det at reallønnen faller litt i år også, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.
Han minner om at det knapt har vært reallønnsvekst siden 2015.
I Statistisk sentralbyrås (SSB) prognoser er anslaget for årslønnsveksten i 2023 justert opp fra 5,0 prosent til 5,3 prosent.
Selv om anslaget for årslønnsveksten er oppjustert, vil anslaget for veksten i konsumprisindeksen (KPI) på 5,6 prosent for i år tilsi en nedgang i reallønnen.
SSB forventer fremover en KPI-vekst litt i overkant av 2 prosent, og dermed en årlig reallønnsvekst på rundt 2 prosent frem mot 2026.
Kronekursen har svekket seg med mer enn 10 prosent i løpet av årets fem første måneder. En stor svekkelse kan sette pengepolitikken og lønnsdannelsen på prøve, skriver SSB-forskerne i sin prognose. For Norges Bank vil det også bli vanskeligere å nå inflasjonsmålet.