Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Avis: Agatha Christie-bøker er omskrevet

  26. mars 15:47
  NTB

  Endringer er gjort i en rekke bøker av Agatha Christie, ifølge The Telegraph. Formålet har vært å fjerne støtende formuleringer.

  Det er snakk om bøker om Miss Marple og Hercule Poirot, meldte den britiske avisa lørdag.

  De er angivelig blitt gjennomgått av såkalte sensitivitetslesere på oppdrag fra forlaget HarperCollins. Noen av de nye versjonene skal allerede være utgitt.

  Ett eksempel på en endring er i omtalen av en karakter i India, som i originalutgaven har et «indisk temperament». Her er «indisk» fjernet.

  I en annen bok sier Poirot om en person at vedkommende er «jøde, naturligvis». Denne uttalelsen er borte i den reviderte utgaven.

  Flere tilfeller av det såkalte n-ordet er også luket bort. Dette ordet brukes heller ikke av The Telegraph i artikkelen om endringene.

 • Maria T. Pettrém
  15 min

  Alvorlig ulykke ved Holmestrand

  Nødetater er på vei til stedet etter melding om trafikkulykke ved Holmestrand, melder politiet på Twitter.

  En enslig MC-fører har kjørt av veien. Nødetater er på stedet.

  – Redningshelikopter er i ferd med å lande på stedet. Det fremstår som en alvorlig trafikkulykke, opplyser politiet.

  Veien er stengt på stedet.

 • Maria T. Pettrém
  17 min

  Rogaland: Jente flys til sykehus etter påkjørsel

  Politiet i Sør-Vest fikk klokken 17.18 melding om trafikkuhell ved Tau i Rogaland.

  – En jente skal ha blitt påkjørt, skriver politiet på Twitter.

  Jenta flys nå til sykehus. Skadeomfanget er uklart, ifølge politiet.

 • Maria T. Pettrém
  17:59

  FNs sikkerhetsråd møtes etter demning-kollaps

  FNs sikkerhetsråd samles til et hasteinnkalt møte klokka 22 norsk tid i kveld for å drøfte situasjonen rundt den ødelagte Kakhovka-demningen i Sør- Ukraina. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Både Ukraina og Russland har bedt om at Sikkerhetsrådet møtes om saken. Ukraina og Russland anklager hverandre for å stå bak ødeleggelsene av demningen.

  Kakhovka-demningen sør i Ukraina brast natt til tirsdag, trolig som følge av en eksplosjon, og store områder på begge sider av Dnipro-elven oversvømmes av vann.

  Ukrainske myndigheter sier 17.000 mennesker er i ferd med å bli evakuert fra flomrammede områder ved den ødelagte Kakhovka-demningen.

 • Maria T. Pettrém
  17:18

  Hovedredningssentralen evakuerer russisk statsborger

  – Hovedredningssentralen Nord-Norge har iverksatt en medisinsk evakuering av en russisk statsborger fra et russisk fartøy nært Nordpolen.

  Det skriver de på Twitter.

  – Oppdraget er krevende i forhold til at fartøyet ligger helt i ytterkant av redningshelikopterets rekkevidde, skriver sentralen videre.

 • NTB
  17:12

  Oslofjordtunnelen stengt

  Oslofjordtunnelen er i 17-tiden stengt i begge retninger etter problemer med et vogntog.

  Det var først melding om at det var røykutvikling fra vogntoget, men det viste seg etterhvert at det var en damp og lekkasje av frostvæske.

  Det er bestilt berging, og tunnelen vil åpne igjen så fort vogntoget er fjernet.

 • Maria T. Pettrém
  17:04

  Washington Post: USA visste om planlagt gassrør-angrep

  Foto: Swedish Coast Guard

  I september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær Bornholm.

  Nå skriver avisen Washington Post at Biden-administrasjonen fikk informasjon om et planlagt hemmelig angrep fra det ukrainske militæret – allerede tre måneder før lekkasjene på gassrørledningene.

  Opplysningene skal ha kommet fram i graderte dokumenter som ble lekket av den amerikanske 21-åringen Jack Teixeira i april. Detaljer om planen skal ha blitt delt med CIA i juni 2022, skriver avisen.

  Både Danmark, Sverige og Tyskland deltar i etterforskningen av hendelsene ved gassrørledningene. Tyske medier meldte i mars at etterforskere hadde undersøkt en båt som kan ha blitt brukt under aksjonen mot de to rørledningene. Båten skal ha vært leid av et ukrainsk selskap.

  New York Times siterte også etterretningskilder i USA som hevdet at en proukrainsk gruppe uten tilknytning til ukrainske myndigheter kan ha stått bak sprengingen.

 • Maria T. Pettrém
  16:36

  Finland utviser ni ansatte ved den russiske ambassaden

  Finland utviser ni ansatte ved den russiske ambassaden i Helsinki. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  Finske myndigheter anklager de ni for å jobbe med etterretning, ifølge en uttalelse fra det finske presidentkontoret gjengitt av Reuters.

 • Maria T. Pettrém
  16:31

  Oslo: Trafikkulykke på E6 skaper mye kø

  Det har vært en trafikkulykke på E6 utgående ved Helsfyr, melder politiet på Twitter.

  Det skal ikke være snakk om personskade, men det er mye kø på stedet.

 • NTB
  16:17

  Sikkerhetsavstand opprettet etter konteinerbrann i Hokksund

  Det er opprettet en sikkerhetsavstand på 100 meter etter melding om brann i en konteiner i Hokksund som inneholder litiumbatterier.

  – Konteineren er frittstående, og per nå er det ingen spredningsfare, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Det er ingen opplysninger om personskade.

 • NTB
  16:02

  Brasiliansk bossanova-stjerne er død

  Den brasilianske sangeren Astrud Gilberto poserer for fotografen under et besøk i New York i 1981. Foto: Dave Pickoff / AP / NTB

  Astrud Gilberto, som gjorde «The Girl from Ipanema» til en verdenshit, er død, 83 år gammel.

  Familien bekreftet tirsdag dødsfallet via en av Gilbertos samarbeidspartnere, Paul Ricci.

  – Hun var en viktig del av all brasiliansk musikk i verden, og hun forandret mange liv med sin energi, skriver Ricci i sosiale medier.

  Det var en tilfeldighet at det var hun som i 1963 endte opp med å synge den kjente bossanova-sangen på en innspilling med jazzmusikeren Stan Getz i New York, skriver The Guardian.

  Hun var med da ektemannen João Gilberto dro til USA for å spille inn platen med Getz og en annen kjent bossanova-artist, Antônio Carlos Jobim.

  Produsenten ønsket en sanger som kunne engelsk for å nå frem til et amerikansk publikum, og ettersom Astrud Gilberto var den eneste som snakket engelsk, falt valget på henne.

 • NTB
  15:22

  Takako Ellefsen (83) får likevel opphold i Norge

  83 år gamle Takako Ellefsen får likevel opphold i Norge. Utlendingsnemnda først mente at hun ikke oppfylte kravene for oppholdstillatelse.

  – Hun har fått opphold, og de legger vekt på hennes tilknytning til Norge i tillegg til alderen hennes, sier Ellefsens advokat Alexander Nyheim Jenssen til Aftenbladet.

  Tidligere besluttet Utlendingsnemnda at Ellefsen, som var gift med en nordmann i 46 år, måtte reise tilbake til Japan – hvor hun kommer fra opprinnelig. Dette skyldtes at ekteparet hadde bodd mange år i utlandet. I desember 2022 bestemte Utlendingsnemnda seg for å se på saken på nytt.

  Nå får altså 83 år gamle Ellefsen likevel opphold i Norge. Ektemannen Karsten Ellefsen døde i 2009.

  Ellefsen har ytret ønske om å bo hos sin datter i Stavanger og å bli begravet ved siden av sin ektemann når den tid kommer.

  – Jeg er så veldig glad, jeg vil si takk for støtten jeg har fått. Tusen takk, sier Takako Ellefsen til Aftenbladet.

  Også datteren til Ellefsen takker for støtten.

 • NTB
  15:21

  Sverige feirer nasjonaldag og 500-årsjubileum

  Kong Carl Gustav og dronning Silvia i en åpen hestekortesje langs Kungsportsavenyen. Som følge av jubileumsåret skal paret besøke samtlige 21 fylker. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

  Tirsdag feirer Sverige nasjonaldag og at det er 500 år siden Gustav Vasa ble konge. Også kong Carl Gustaf feirer. Han har sittet 50 år på tronen.

  Den 6. juni 1523 ble Gustav Eriksson Vasa valgt til konge i Roggeborgen i Strängnäs noen mil vest for Stockholm.

  Da han ble innsatt, okkuperte danskene Stockholm og slottet Tre Kronor. Gustav Vasas far var blitt halshugd på ordre fra den danske kongen tre år tidligere, i likhet med mange andre som ønsket å ta makten i Sverige.

  Ved midtsommer inntok Gustav Vasa Stockholm slott, og frøet til en nasjonalstat ble født. Den nærmest eneveldige eneherskeren kontrollerte et land med om lag 600.000 innbyggere.

  Men for Sveriges innbyggere hadde maktskiftet lite å si, ifølge professor emeritus Rolf Torstendahl på Uppsala universitet,

  – Man har veldig lett for å overvurdere valget av Gustav Vasa. Dette med statsmaktens former er overvurdert sammenlignet med den sosiale utviklingen. Det at vi fikk en svensk konge i stedet for en dansk-svensk-norsk konge gjorde ytterst lite forskjell for folk, sier Torstendahl.

 • Maria T. Pettrém
  15:07

  Innfører restriksjoner på hagevanning i Oslo

  Oslo kommune innfører restriksjoner på hagevanning med vannslange og spreder fra tirsdag kl. 15. Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.

  Årsaken er utfordringer med kapasiteten på grunn av høyt vannforbruk de siste dagene, kombinert med at Skullerud vannbehandlingsanlegg er ute av drift.

  Forbudet gjelder alle Oslos husstander inntil videre. Det innebærer vanning av gressplen med hageslange og spreder.

  For å vanne planter og busker i hagen, kan man bruke vannkanne.

  – Vi har mindre kapasitet enn vanlig og når vannforbruket i tillegg er veldig høyt, får vi utfordringer med å levere nok vann til hele byen. Gresset klarer seg uansett fint uten vann, sier Frode Hult, assisterende avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten.

  Det er stor skogbrannfare på Østlandet nå.

  Det er derfor viktig at vannkapasiteten er tilstrekkelig, slik at brannvesenet har tilgang på nok vann ved hendelser, skriver kommunen. En større vannlekkasje vil også kunne skape store leveringsproblemer.

 • NTB
  14:25

  FHI: Svært lav risiko for influensasmitte fra fugler

  FHI vurderer fremdeles at det er svært lav risiko for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Foto: Lise Åserud / NTB

  Til tross for økt spredning av en ny variant av fugleinfluensa vurderer FHI fremdeles at det er svært lav risiko for smitte til mennesker.

  Siden høsten 2020 har en undergruppe av fugleinfluensavirus spredt seg blant fugler i Europa og andre deler av verden. Viruset har også ført til sykdom hos rovdyr og sjøpattedyr.

  Likevel vurderer Folkehelseinstituttet (FHI) risikoen for smitte til mennesker som svært lav. Det skriver de selv i en pressemelding tirsdag.

  FHI skriver at det er en middels usikkerhet i vurderingene.

  Personer som har nær kontakt med et stort antall smittede fjærfe eller villfugl uten å beskytte seg, har noe økt, men fortsatt lav risiko for smitte, skriver FHI.

 • NTB
  14:03

  Flertall ønsker oppmykning av genteknologiloven

  Saken oppdateres.

  Flertall i utvalg ønsker betydelig oppmykning av genteknologiloven.

 • NTB
  13:33

  Krever svar fra Bufdir om tapte bekymringsmeldinger

  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ber om en statusoppdatering fra Bufdir om tapte bekymringsmeldinger innen 16.00 tirsdag.

  Etter at det mandag ble avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Familia, ber barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ber om en statusoppdatering fra Bufdir.

  Over 240 kommuner bruker systemet.

  – Vi viser til meldinger om svikt i den nasjonale løsningen for elektronisk bekymringsmelding. Feilen innebærer at bekymringsmeldingen ikke er kommet fram til barnevernstjenesten, mens systemet har gitt melder beskjed om det motsatte.

  Nå ber barne- og familiedepartementet om en statusoppdatering innen klokken 16 tirsdag.

 • Maria T. Pettrém
  13:21

  VG: Minst 70 bekymringsmeldinger tapt

  Minst 70 bekymringsmeldinger fra 22 kommuner rundt om i landet er gått tapt som følge av den tekniske feilen i barnevernets datasystemer. Det skriver VG.

  Mandag ble det kjent at det er avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Familia, som er fagsystemet mange norske kommuner benytter.

  Visma som er leverandør av Familia, har forsikret om at feilen nå skal være rettet.

  Det jobbes nå med å få oversikt over hvor mange kommuner og bekymringsmeldinger som er rammet av feilen.

 • NTB
  13:11

  Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban

  Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban som åpner for at kvinner igjen kan få jobbe for hjelpeorganisasjonen i flere afghanske provinser.

  – Jeg er glad for å kunne bekrefte at vi har vært i stand til å gjenoppta mesteparten av våre humanitære operasjoner i Kandahar samt en rekke andre regioner i Afghanistan, sier generalsekretær Jan Egeland.

  – Alt vår arbeid er rettet mot kvinner og menn, jenter og gutter, med likeverdig deltakelse av våre kvinnelige og mannlige kollegaer, sier han.

 • NTB
  13:10

  Valgstyret i Oslo vil frita Solås fra Frp-listen

  Lars Petter Solås, Frps listetopp i Oslo, er fratatt medlemskapet i partiet etter hendelsene under et nachspiel på landsmøtet i slutten av april. Foto: Fremskrittspartiet / NTB

  I et møte tirsdag ble det klart at valgstyret i Oslo ikke tar en klage til følge. De vil fortsatt frita listetopp Lars Petter Solås fra Frp-valglisten.

  Dermed går klagen videre til Kommunaldepartementet, som er endelig klageinstans og vil avgjøre om Solås fritas eller ikke.

  Solås er fratatt sitt medlemskap i Frp og har bedt om å få trekke seg fra partiets liste, etter «uønsket adferd» på et nachspiel på Frps landsmøte.

  25. mai vedtok et enstemmig valgstyre i Oslo å frita den ekskluderte listetoppen fra Frps valgliste.

 • Andreas Bakke Foss
  12:54

  NRK: – Oslo-terroren kunne vært avverget

  Evalueringsutvalget etter terrorangrepet 25. juni i fjor mener angrepet kunne vært avverget, skriver NRK.

  Ifølge NRK står det i rapporten at «det er mulig angrepet kunne vært avverget som følge av et varsel PST mottok dagen før angrepet».