Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Huitfeldt: Henter kvinner og barn fra Syria på bakgrunn av konkret helseinformasjon

  28. mars 18:15
  NTB
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på preseskonferansen tirsdag kveld. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

  Det er konkrete opplysninger som har gjort at man har valgt å hjelpe de to søstrene fra Bærum og deres barn i Syria, ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt.

  – Beslutningen om å innvilge konsulær bistand er gjort av hensyn til barnas liv og helse, på bakgrunn av konkret helseinformasjon som er gjennomgått av medisinsk ekspertise i Norge, sa Huitfeldt (Ap) på en pressekonferanse tirsdag kveld.

  To kvinner og tre barn har fått hjelp av norske myndigheter til å reise hjem fra al-Roj-leiren i Syria. Kvinnene er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) og vil bli pågrepet ved ankomst, som skal være senere tirsdag.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  21:06

  Politiet undersøker leilighet i Moss etter bortføring

  Politiet har forseglet døren til en leilighet i Moss, der det er gjort undersøkelser i forbindelse med en bortføringssak på Østlandet.

  – Vi har gode indikasjoner på én adresse i Moss. Etterforskningen vil avdekke hvorvidt det kan være snakk om flere steder, sier politiadvokat Christian Finnanger til NRK.

  Ifølge politiet var den fornærmede mannen «frihetsberøvet over en betydelig tid». De har derimot ikke ville si noe om hvor bortføringen fant sted.

  To av de tre siktede nekter straffskyld, mens den tredje ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet. Alle tre er ifølge politiet tidligere straffedømte.

  Mennene ble mandag varetektsfengslet i Søndre Østfold tingrett. To av dem er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, mens den tredje er varetektsfengslet i én uke.

  To av mennene ble pågrepet ved bilen, mens den tredje mannen ble pågrepet senere samme natt.

 • NTB
  20:56

  Enighet i sykehusoppgjøret

  Onsdag kveld ble det enighet lønnsoppgjøret mellom Spekter Helse, Fagforbundet og YS.

  Ansatte i stillingsgruppene 1, 2 og 3 har fått et generelt kronetillegg på 23.000,- fra 1. mai, skriver Fagforbundet i en pressemelding.

  Gruppene 4 og 5 får et tillegg på 5 prosent. Gruppe 4 fra 1. mai, gruppe 5 fra 1. juli og direkte plasserte 1. juni.

 • NTB
  20:50

  Biden vil uttale seg om gjeldstaket onsdag kveld

  USAs president Joe Biden vil uttale seg om det amerikanske gjeldstaket onsdag kveld, opplyser Det hvite hus ifølge Reuters.

  Videre heter det at Biden forventer at avtalen vil være klar til signering innen 5. juni, dagen da finansdepartementet sier at den amerikanske statskassen går tom om ikke gjeldstaket heves.

  Biden og flertallsleder Kevin McCarthy i Representantenes hus ble enige om en prinsippavtale for å heve gjeldstaket i helgen. Det er planlagt avstemning om avtalen i Representantenes hus onsdag.

 • NTB
  20:50

  Amerikansk sentralbanktopp antyder at rentehevingene kan settes på vent

  Styremedlem Philip Jefferson i den amerikanske sentralbanken antyder at en pause i rentehevingene kan være i vente. Bankens neste rentebeslutning kommer 14. juni. Foto: Ken Cedeno / Pool via AP / NTB

  Philip Jefferson, som sitter i styret i USAs sentralbank, sier at det å vente med ytterligere rentehopp vil gi banken et bedre beslutningsgrunnlag.

  – Å hoppe over en renteheving på det kommende rentemøtet, vil gjøre at komiteen får mer informasjon før vi tar avgjørelser om ytterligere innstramminger i politikken, sa Jefferson under en konferanse torsdag.

  Sentralbanken har hevet styringsrenten ti ganger siden den begynte en aggressiv kampanje for å få bremset prisveksten. Bankens foretrukne inflasjonsmål viser at prisveksten i april var på 4,4 prosent fra samme måned i fjor. Målet er å holde inflasjonen på 2 prosent.

  Bankens beslutningstagere er splittet om kursen videre før den neste rentebeslutningen 14. juni.

 • Maria Möhring
  20:33

  Medier: Mike Pence vil stille som presidentkandidat

  Mike Pence taler til et lokalsamfunn i Des Moines, Iowa tidligere denne måneden. Om en uke vil ha annonsere presidentkandidaturet sitt samme sted. Foto: Charlie Neibergall

  Tidligere visepresident Mike Pence tar opp nominasjonskampen mot ekspresident Donald Trump når han annonserer sitt kandidatur som republikansk president neste uke.

  Det melder NBC News og Reuters.

  Ifølge kanalen skal Pence annonsere sin presidentkampanje i Des Moines i delstaten Iowa onsdag 7. juni.

  Pence er kjent for sine tradisjonelle, og svært konservative synspunkter i en rekke sosiopolitiske og økonomiske saker.

  Hans største utfordring i nominasjonskampen vil trolig bli å reposisjonere seg overfor de republikanske velgerne, da mange fortsatt ser ham som Trumps visepresident.

  Pence har forsøkt å ta avstand fra Trump i etterkant av Kongress-stormingen i januar i 2021.

  Så langt leder Trump meningsmålingene med hele 53 prosent.

  Guvernør Ron DeSantis i Florida har 22 prosent, mens Pence støttes av 3,8 prosent av republikanerne pr. i dag.

 • NTB
  20:19

  Skjerper kontrollen med teknologi-investeringer

  En ny nederlandsk lov gir myndighetene makt til å vurdere utenlandske investeringer i teknologisektoren og stanse oppkjøp med henvisning til nasjonal sikkerhet.

  Landets økonomiminister Micky Adriaansens skal lede kontoret som skal vurdere investeringene. Hun opplyser at hun også har åpnet en nettportal der nederlandske selskaper kan se hvilke utenlandske firmaer de trygt kan gjøre forretninger med, og hvor det er lovlig å eksportere det som omtales som «sensitiv» teknologi.

  USA har presset på for å få Nederland til å innføre slike eksportrestriksjoner. En hovedårsak er det nederlandske selskapet ASML, som er verdensledende innen såkalt nanolitografi. Maskinene er sentrale i produksjonen av de mest avanserte databrikkene, og USA vil hindre at denne teknologien havner i for eksempel Kina.

  – Overtagelser, fusjoner og andre former for investeringer blir stadig oftere tatt i bruk av stater som vil oppnå geopolitiske mål, heter det i en uttalelse fra den nederlandske regjeringen.

  – Vi er blitt enige om at nederlandske forretningsinteresser og nasjonale sikkerhet skal beskyttes bedre, står det videre.

  I dag er det Taiwan og Sør-Korea som står for nesten all produksjon av de mest avanserte databrikkene, og USA og EU er blitt hengende etter i utviklingen.

 • NTB
  20:08

  Milliardsprekk for havvindsatsing

  Havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II sprekker med 8 milliarder kroner. Nå setter regjeringen et tak på 23 milliarder kroner i statlige subsidier.

  Tidligere mente regjeringen at det var nødvendig med 15 milliarder kroner i statlige subsidier, nå er altså taket hevet til 23 milliarder kroner, skriver NRK. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter tallene overfor NRK

  Tidligere onsdag trakk Høyre seg fra forhandlingene om havvind i Stortinget fordi de mente det ble for dyrt. De varsler at de vil stemme mot regjeringens forslag til rammevilkår for Sørlige Nordsjø II, Norges første store havvindprosjekt. Også Venstre vil trekke seg fra forhandlingene

  Energikomiteen skal etter planen avgi sin innstilling innen 7. juni, slik at regjeringens forslag kan vedtas før sommeren, og auksjonen for Sørlige Nordsjø organiseres før årsslutt.

 • NTB
  20:06

  Politiet tror vinningskriminelle står bak tyveri på Karmøy

  Politiet oppretter sak etter at det ble stjålet klær til en verdi på over 50.000 kroner på Amfi Åkrehamn onsdag.

  Væpnet politi kontrollerte tidligere onsdag et kjøretøy på Vestre Karmøy som ble knyttet til et tyveri på Amfi Åkrehamn.

  Politiet var væpnet grunnet historikken til personene som er tilknyttet kjøretøyet, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

  – De mistenkte har ikke benyttet farlig redskap eller våpen i dag, understreker politiet.

  Onsdag kveld melder Sørvest politidistrikt at det trolig er mobile vinningskriminelle som står bak tyveriet, hvor det ble stjålet klær til en verdi på over 50.000 kroner.

  – Det foreligger ingen grunn til bekymring for innbyggere. Sak opprettes, skriver politiet på Twitter.

 • Mina Madeleine Nystuen
  20:00

  Forskere utvider søk etter intelligent utenomjordisk liv

  Ved å overvåke et stjernetett område mot kjernen av vår galakse, utvider forskere søket etter teknologisk avanserte utenomjordiske sivilisasjoner.

  Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Tidligere har forskerne sett etter et bestemt type radiosignal, men nå leter de etter tegn på en annen måte.

  Nå vil forskerne fange opp signaler potensielt mellom intelligente utenomjordiske vesener over lengre avstander.

 • NTB
  19:23

  Støre ønsket Blinken velkommen til Oslo

  USAs utenriksminister Antony Blinken møter statsminister Jonas Gahr Støre i regjeringens representasjonsbolig i Oslo, i forbindelse med Natos utenriksministermøte.Foto: Heiko Junge / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre tok onsdag imot USAs utenriksminister Antony Blinken i regjeringens representasjonsbolig.

  Blinken er i Norge i forbindelse med Natos uformelle utenriksministermøte, som finner sted i hovedstaden denne uken.

  Han landet på Oslo lufthavn Gardermoen i 18-tiden, før han dro videre til regjeringens representasjonsbolig hvor han altså ble mottatt av statsminister Støre.

  Saken som troner øverst på utenriksministrenes agenda i Oslo er ikke uventet Ukraina. Nato-landene må blant annet bli enige om hvilket svar Ukraina skal få på sin Nato-søknad, som ble sendt av gårde i høst.

  USAs utenriksminister Antony Blinken møter statsminister Jonas Gahr Støre i regjeringens representasjonsbolig i Oslo, i forbindelse med Natos utenriksministermøte.Foto: Heiko Junge / NTB
 • NTB
  19:12

  Gasslekkasjen på Melkøya er stanset

  Gasslekkasje på Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest onsdag formiddag, er stanset. Foto: Jonathan Jæger / Hammerfestingen / NTB

  Gasslekkasjen på Melkøya er stanset, opplyser Equinor. Det er for tidlig å si når produksjonen kan gjenopptas, opplyser selskapet.

  Meldingen om lekkasjen kom inn til nødetatene klokken 11.17 onsdag. Først fire timer senere belte politiet at lekkasjen var under kontroll og at nødetatene hadde forlatt stedet. Ved 19-tiden melder Equinor at gasslekkasjen på LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest i Finnmark, er stanset.

  – Det var totalt 98 personer inne på fabrikken da hendelsen oppsto. Alt personell er gjort rede for og det er ikke meldt om skadde, opplyser Equinor i en pressemelding.

  Etter at lekkasjen ble oppdaget ble det opprettet en sikkerhetssone på 300 meter. Anlegget ble evakuert og produksjonen stanset. Ifølge Equinor er det for tidlig å si når produksjonen på anlegget kan gjenopptas.

  – Lekkasjen oppsto i tilknytning til en ventil på en av anleggets kjølekretser. Gassen som lekket ut brukes i forbindelse med nedkjøling ved produksjon av flytende naturgass (LNG), skriver Equinor. Petroleumstilsynet sier til Teknisk Ukeblad at de ser alvorlig på hendelen.

  – Vi ser alvorlig på hendelsen og følger opp videre mot Equinor, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil.

  Anlegget Hammerfest LNG produserer gass som vanligvis utgjør 5 prosent av norsk gasseksport, med 6,5 milliarder kubikkmeter gass i året. Gassanlegget på Melkøya ble rammet av brann i september 2020 – og produksjonen måtte stenges i vel halvannet år.

 • NTB
  18:58

  Bergens Tidende: Anker dommen i Åsane-drapet

  Mannen som er dømt for å ha drept Sunniva Borgen i september 2021, anker spørsmålet om straffeutmålingen til Høyesterett.

  Det skriver mannens forsvarer John Christian Elden i en tekstmelding til Bergens Tidende.

  – Skyldspørsmålet, og hva som skjedde, har vi fått svar på ved tingrettens dom. Nå gjenstår bare å fastsette riktig straff, skriver Elden.

  Sunniva Borgen ble 12. september 2021 angrepet i sitt eget hjem i Bergen. Hun døde av skadene.

  Hordaland tingrett mente det var særlig skjerpende omstendigheter ved drapet og dømte Borgens ekskjæreste til 17 års fengsel.

 • NTB
  18:50

  Color Line kansellerer ytterligere en avgang fra Larvik

  Color Lines Superspeed 2 har den siste uka vært ute av drift etter at den traff en molo i Hirtshals. Foto: Heiko Junge / NTB.

  Heller ikke fredag morgen vil Color Lines Superspeed 2-ferge seile mellom Larvik og Hirtshals. Skipet vil derimot være klart til ettermiddagen.

  – Vi trenger litt lengre tid, men planen er at skipet skal gå som normalt klokken 12.45 sier salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line til NTB.

  Seilingene er kansellert etter at fergen traff moloen da den skulle legge til kai i Hirtshals lørdag. Båten ligger nå ved et verft i Frederikshavn, der skadene repareres.

 • NTB
  18:12

  Nasa med folkemøte om ufo-prosjekt

  Nasa har holdt folkemøte om ufoer før organisasjonen skal legge frem sin endelige rapport om en studie av flyvende objekter.

  Romfartsorganisasjonen kringkastet selv det timelange møtet, der et uavhengig ekspertpanel deltok. Panelet besto av 16 forskere og andre eksperter utpekt av Nasa.

  – Om jeg skal oppsummere i én linje hva vi har lært, så er det at vi trenger bedre data, sa panelets leder David Spergel.

  En endelig rapport ventes innen slutten av juli.

 • NTB/Mina Madeleine Nystuen
  17:59

  USAs utenriksminister Antony Blinken har landet i Norge

  USAs utenriksminister Antony Blinken har landet på Oslo lufthavn Gardermoen.

  Blinken ankommer Norge i forbindelse med Natos utenriksministermøte i Oslo. En stor bilkortesje er på plass for å sørge for at Blinken kommer seg trygt til hovedstaden.

  Bilkortesjen ble en halvtime forsinket som følge av en trafikkulykke på E6, men hadde beregnet god tid og var på plass før Blinkens ankomst.

 • NTB
  17:40

  Kongen mottok Natos utenriksministre

  Utenriksminister Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir fra Island hilser på kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under mottakelsen av Natos utenriksministre i Speilsalen på Slottet i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL

  Kong Harald holdt onsdag en mottagelse for Natos utenriksministere på slottet. Også dronningen og kronprinsen var til stede.

  Denne uken møtes 31 Nato-utenriksministre samt den svenske utenriksministeren i Oslo til uformelle samtaler i forkant av Nato-toppmøtet i Vilnius i juli.

  Onsdag var det mottagelse på Slottet.

  Der hilste kongeparet og kronprins Haakon blant andre på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, samt utenriksministrene Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir (Island), James Cleverly (Storbritannia), Lars Løkke Rasmussen (Danmark) og den franske utenriksministeren Catherine Colonna.

  Nato-ambassadør Zeki Levent Gümrükçü fra Tyrkia deltar på Nato-møtet i Oslo onsdag og torsdag. Her hilser han på kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under mottagelsen i Speilsalen på Slottet i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL
 • Mina Madeleine Nystuen
  17:38

  Skogbrannfare: Flere branner på Østlandet

  Det er fortsatt skogbrannfare på Østlandet og i Agder. Det har ført til flere branner onsdag.

  Det meldes om en brann på Stange i Åsvang 17.37, skriver politiet i Innlandet. Brannvesen på stedet skal ha kontroll.

  Politiet meldte tidligere om en brann på Vestby i Viken. Den skal nå være slukket, skriver Øst 100-sentralen på Twitter.

  En skogbrann spredte seg også i Stor-Elvdal tidligere onsdag. Brannvesenet har nå kontroll.

  Meteorologene anbefaler å være forsiktig med åpen ild. Vegetasjon kan lett ta fyr, noe som kan berøre store områder.

  Farevarselet vil gjelde inntil det kommer en betydelig mengde nedbør, skriver de på Twitter.

 • NTB
  17:26

  Macron: Burde lyttet til østeuropeiske advarsler

  Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Frankrike og resten av Vesten burde lyttet mer til advarsler fra land i Øst-Europa om Russlands stridslyst før invasjonen av Ukraina. Foto: Brendan Smialowski / Pool via AP / NTB

  Frankrike burde ha lyttet mer til advarsler fra østeuropeiske land om et krigshissig Russland før invasjonen av Ukraina, sier landets president Emmanuel Macron.

  I en tale i Slovakias hovedstad Bratislava onsdag sa Macon at det ikke må være splittelse mellom «gamle Europa» og «nye Europa», med henvisning til langvarige meningsforskjeller blant østlige og vestlige EU-medlemmer om flere saker, blant dem Russland.

  – Noen sa at dere hadde gått glipp av en mulighet til å ti stille. Jeg tror vi også gikk glipp av en mulighet til å høre på dere. Denne tiden er over, sa Macron til applaus fra publikum.

  Macron viste til en kommentar i 2003 fra Frankrikes daværende president Jacques Chirac, om at østeuropeiske land som tok parti med USA og Storbritannia i spørsmålet om invasjonen av Irak, hadde gått glipp av en «god mulighet til å ti stille». Enkelte store vestlige land, blant dem Frankrike og Tyskland, var motstandere av invasjonen.

  Utspillet ble møtt med skarpe reaksjoner i Øst-Europa og har bidratt til vedvarende mistillit blant noen av EUs ferskeste medlemsland. Den har blusset opp på ny i forbindelse med Ukraina-krigen.

  Etter invasjonen kritiserte blant andre Polen Macron for å ha fortsatt kommunikasjonen med Russlands president Vladimir Putin. Han ble også kritisert for å ha sagt at Russland ikke bør bli «ydmyket» i forbindelse med forsøkene på å få slutt på krigen.

 • NTB
  17:20

  Retten vil løslate siktede etter Furuset-skyting

  Retten vil løslate mannen som er siktet etter en skyteepisode utenfor Ikea på Furuset i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

  Oslo tingrett mener mannen som er siktet for drapsforsøk etter skytingen utenfor Ikea på Furuset i Oslo, bør løslates.

  Det kom fram i en kjennelse fra Oslo tingrett onsdag, skriver Dagbladet. Mannen blir likevel sittende i varetekt fram til det er avgjort om politiet vil anke avgjørelsen om løslatelse.

  Det var 21. februar i år at mannen i 40-årene fyrte av flere skudd med automatvåpen mot en mann i 30-årene. Fornærmede tok seg selv til Ahus, hvor han var innlagt og fikk behandling for en skuddskade.

  Tre personer har status som fornærmet i saken. Siktede har erkjent at han skjøt, men har forklart at han bare mente å skremme.