Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Limte seg til «Skrik». Nå er to kvinner dømt i Oslo tingrett.

  29. mars 13:45
  Wasim Riaz
  Politiet rykket ut til Nasjonalmuseet etter melding om hærverk mot Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet i november. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

  De to kvinnene som limte seg fast til Munch-maleriet «Skrik» i november i fjor, er nå dømt for det i Oslo tingrett.

  Kvinnene, som er 25 og 34 år gamle, var også siktet for å ha deltatt i to demonstrasjoner i Oslo i 2022 der «alminnelige fred og orden» ble forstyrret. Blant annet skal de ha hindret trafikken.

  Nå er 25-åringen dømt til å betale en bot på 16.000 kroner. Den andre kvinnen er dømt til å betale en bot på 24.500 kroner. Sistnevnte må også betale saksomkostninger på 1500 kroner.

 • NTB
  29 min

  SAS fjerner Freia-produkter

  Kvikklunsj fjernes fra SAS' flygninger etter at Mondelez i slutten av mai havnet på Ukrainas svarteliste. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Siden Freia-eier Mondelez står på Ukrainas svarteliste, stopper flyselskapet SAS salget av Freias sjokolader.

  Fra og med torsdag besluttet SAS å stoppe salget av Mondelez-produkter om bord på sine flyvninger, bekrefter pressesjef Tonje Sund i SAS til VG.

  – Vi har tatt bort produkter fra Mondelez, som er på Ukrainas International War Sponsors list, sier Sund til avisen.

  Det var i slutten av mai at Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet satte opp en svarteliste over selskap som bidrar til inntekter i den russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er ett av selskapene på listen.

  Det amerikanske selskapets sjef Dirk Van de Put opplyste sist høst at Mondelez ikke planla å trekke seg ut av Russland, men han understreket at de «ikke på noe vis bidrar til krigen».

  Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland og er ifølge Kyiv School of Economics markedsledende innenfor salg av kjeks og sjokolade i Russland.

  Norske Freia ble i 1983 kjøpt opp av Kraft Foods, som i 2012 endret navn til Mondelez International.

 • NTB
  14:34

  Politidirektøren har ikke vurdert sin stilling

  – Hvis du spør om jeg vurderer min stilling, gjør jeg ikke det nå. Jeg har ikke fått indikasjoner fra politisk nivå om at de ikke har tillit til meg, sier politidirektøren til NTB etter kritikken som kommer frem i rapporten om 25. juni-skytingen.

  Da hun torsdag kommenterte 25. juni-rapporten erkjente hun at hun burde ha innhentet mer informasjon fra Oslopolitiet, før solidaritetsmarkeringen etter 25. juni-skytingen ble avlyst.

  I rapporten kommer det frem at Bjørnland ikke hadde tilstrekkelig grunnlag for å overprøve politiets operative vurderinger av om solidaritetsmarkeringen kunne gjennomføres to dager etter angrepet, mandag 27. juni. Bjørnland sier PST-sjefen i et møte i regjeringens sikkerhetsutvalg fremla alvorlig informasjon i forbindelse med angrepet.

  PST-sjefen anbefalte at solidaritetsmarkeringen ble avlyst.

  – Jeg ser i dag at jeg kunne forsøkt å innhente mer informasjon fra Oslo politidistrikt til tross for tidspress. Jeg ser at Oslo politidistrikts egne vurderinger kunne ha vært vektet enda tyngre i avveiningen mellom å anbefale avlysning på grunn av trusselen, og på grunn av grunnleggende ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

 • NTB
  14:08

  Riksrevisjonen kritiserer norsk Syria-bidrag

  Den norske bistanden til Syria har vært mangelfull og har i liten grad bidratt til å nå fastsatte mål, konkluderer Riksrevisjonen i en ny rapport.

  Riksrevisjonen har gransket norsk bistand til Syria og nabolandene i perioden 2011–2020. I løpet av disse årene har Norge gitt rundt 14 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene.

  – Utenriksdepartementet har ikke sikret seg god nok dokumentasjon av resultatene fra alle tilskuddsmottagerne og har heller ikke gjort systematiske vurderinger av resultatene, heter det i Riksrevisjonens rapport.

  47 prosent av midlene er gitt til Syria, 24 prosent til Libanon, 11 prosent til Jordan, 3 prosent til Tyrkia, samt noe til regionale tiltak.

  Bistanden til Syrias naboland har først og fremst vært rettet mot tiltak som skal bidra til å bedre forholdene for de syriske flyktningene, herunder matvarehjelp, kontantoverføringer til flyktninger, utdanning, helse- og sanitærtjenester.

  Syriakrisen har vært særlig høyt prioritert i norsk bistand siden 2016.

 • Sondre Myhre
  14:05

  Leveransen av nye trikker starter opp igjen

  De nye trikkene er igjen på vei til Oslo. Foto: Terje Pedersen, NTB

  I mars skrev Aftenposten at leveransen av Oslos nye trikker hadde stoppet opp grunnet delemangel.

  Nå skal delene være på plass, ifølge Sporveien. Den neste trikken, nummer 67 i rekken, skal være på plass i Oslo i løpet av juni.

  – Jeg er veldig glad for at vi nå får flere nye trikker til Oslo igjen, og at vi i tiden fremover vil kunne ta i bruk enda flere nye trikker med bedre plass til alle i daglig trafikk, sier konsernsjef i Sporveien, Birte Sjule.

  Målet er at alle 87 nye trikker skal leveres og fases inn innen utgangen av 2024.

  Men det er fortsatt utfordrende å få tak i nok reservedeler for å vedlikeholde de trikkene som Sporveien allerede har mottatt og tatt i bruk på linjenettet i Oslo.

 • Stine Barstad
  13:37

  Mehl vil redegjøre for Stortinget om terrorkritikken

  Emilie Enger Mehl sier det ikke er noen tvil om at angrepet under Pride-markeringen i Oslo i fjor fremstår som et terrorangrep. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Justisminister Emilie Enger Mehl sier kritikken som kommer frem i rapporten om masseskytingen 25.juni i fjor som alvorlig.

  Hun både hun og politiet tar rapporten på det største alvor, og understreker at hun vil sørge for at funnene blir fulgt opp.

  Hun sier hun vil møte politiet og PST fredag morgen.

  Hun sier også at hun har skrevet brev til Stortinget og bedt om å få redegjøre om funnene i rapporten der.

  Om selve angrepet sa hun:

  - Det er et angrep jeg fordømmer, uansett hva etterforskningen kommer frem til.

  - Angrepet fremstår som et terrorangrep, og har fått konsekvenser som et terrorangrep. Det har tatt liv og skapt frykt. Det er en utrygghet der ute nå som jeg ikke kan akseptere, sier hun.

  Mehl har tidligere fått kritikk fordi hun ikke har omtalt angrepet som et terrorangrep.

 • NTB
  13:30

  Politimester: Sviktet de skeive når de trengte oss som mest

  Oslopolitiet håndterte skytingen 25. juni på en god måte, slår evalueringsutvalg fast. Politimesteren mener likevel det er tungt at myndighetene har sviktet.

  – De hendelsene som vi nå har fått beskrevet, viser etter min mening at vi som myndigheter har sviktet de skeive når de trengte oss som mest, sa Oslos politimester Ida Melbo Øystese etter å ha mottatt rapporten.

  Ifølge rapporten håndterte Oslo politidistrikt stort sett hendelsen på en tilfredsstillende måte.

  – Det skal vi bygge videre på. Vi skal lese, vi skal lære og utvikle oss slik at dette ikke skjer igjen, sa hun.

  Politimesteren understreket også at årets pride er trygt å delta på.

  – Jeg forstår at mange er redde etter skytingen i fjor. Men Oslo politidistrikt har lang og god erfaring med å ta vare på sikkerheten på store arrangementer. Det skal vi klare nå også.

  – La det ikke være noen tvil: Vi gjør vårt ytterste for å lage en god og trygg ramme rundt årets feiring, la hun til.

 • NTB
  13:28

  Regjeringen kaller Politidirektoratet og PST inn på teppet

  Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) har invitert PST og Politidirektoratet til et møte fredag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har bedt PST og Politidirektoratet om et møte fredag morgen.

  Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG. Han sier at Mehl ønsker å få deres forsikringer om at rapporten følges opp raskt.

  – Vi vil jobbe tett med det skeivet miljøet i dette viktige oppfølgingsarbeidet. Rapporten peker på flere svakheter. Disse må følges opp, sier han.

 • NTB
  13:11

  Siktede i frysebokssaken i Sverige er ikke psykisk syk

  Det var i dette huset at kvinnen ble funnet død i mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Den norske mannen i 50-årene som er siktet for drap og likskjending av sin samboer i Värmland i Sverige, har ingen alvorlige psykiske lidelser.

  Lokalavisen Nya Wermlands-Tidningen skriver at mannen har gjennomgått en flere uker lang rettspsykiatrisk utredning.

  Konklusjonen er at han ikke hadde noen psykisk lidelse ved tidspunktet man mistenker drapet skjedde, og heller ikke har det i dag. Dermed kan han dømmes til fengsel.

  I mars ble den norske mannens samboer, en norsk kvinne i 60-årene, funnet i en fryseboks i et hus utenfor Årjäng, drøyt to mil fra den norske grensen.

  Mannen er siktet for drap og likskjending, og påtalemyndigheten mistenker at drapet skjedde tidlig i 2018. Han erkjenner å ha lagt kvinnen i fryseboksen, men ikke å ha drept henne.

 • NTB
  13:02

  Riksrevisjonen: – Ikke gjort nok for å bedre fiskevelferd

  Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Myndighetene har ikke iverksatt gode nok tiltak for å redusere utfordringene med sykdommer og dårlig fiskevelferd i havbruksnæringen, ifølge Riksrevisjonen.

  – Dette fører til høy fiskedødelighet og økonomiske tap, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.

  Riksrevisjonen har i sin nyeste rapport sett på fiskevelferden i havbruksnæringen. Konklusjonen er at Nærings- og fiskeridepartementet og underliggende etater ikke har gjort nok for å redusere de vedvarende utfordringene med sykdom og dårlig fiskevelferd.

  Det er kritikkverdig, mener Riksrevisjonen. Dette er den nest mest alvorlige formen for kritikk Riksrevisjonen kan komme med. Det betyr at revisjonen har funnet betydelige svakheter, feil og mangler, som ofte vil kunne få moderate til store konsekvenser for enkeltmennesker eller samfunnet.

  Les også: Riksrevisjonen med ramsalt kritikk av dyrevelferden i norsk fiskeoppdrett

 • NTB
  12:58

  Birgitte Tengs' strømpebukse sendes til Nederland

  Eksperter ved Rettsmedisinsk institutt i Nederland skal undersøke strømpebuksen til Birgitte Tengs.

  – Vårt ønske er at saken er så godt opplyst som overhodet mulig når ankesaken starter, sier tiltaltes forsvarer Stian Kristensen til Stavanger Aftenblad.

  En 52 år gammel mann ble i Haugaland og Sunnhordland tingrett 6. februar dømt til 17 års ubetinget fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

  Påtalemyndigheten og den drapstiltalte mannens forsvarere er enige om at det skulle gjøres nye undersøkelser av Tengs' strømpebukse.

  Ankeforhandlingene er berammet til å starte 4. september i Gulating lagmannsrett i Stavanger.

 • NTB
  12:33

  EU tilbyr brannmannskaper til Canada

  Skogbrann herjer i store deler av Canada og fører til økt luftforurensing i USA. Nå har EU tilbudt seg å hjelpe med slukningsarbeidet. Foto: Communications Nova Scotia / The Canadian Press / AP / NTB

  EU-land har tilbudt seg å sende nesten 300 brannmannskaper til Canada for å hjelpe å slukke de voldsomme skogbrannene i landet.

  – Canada har bedt om støtte fra EU, og vi svarer raskt. Frankrike, Portugal og Spania har tilbudt seg å hjelpe med over 280 brannmenn. Det kommer flere, skriver EU-kommisjonens sjef Ursula von der Leyen på Twitter torsdag.

  Ødeleggende skogbranner har brent opp rundt 3,8 millioner hektar land i Canada og ført til at over 20.000 mennesker er blitt evakuert. Canadas statsminister Justin Trudeau har beskrevet årets skogbrannsesong som den verste noensinne.

 • NTB
  11:46

  EU tar rettslige skritt mot Polen

  EU-kommisjonen sier de har tatt første steg i en juridisk prosess mot Polen etter innføringen av en lov som de mener kan begrense demokratiske friheter.

  – Kommisjonen vurderer at den nye loven urimelig hindrer den demokratiske prosessen og kan begrense effektiviteten av folkevalgtes politiske rettigheter, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

  Den såkalte loven om «russisk innflytelse» kan ifølge kritikere brukes til å hindre opposisjonspolitikere fra å holde folkevalgte verv.

  – Den nye loven har en svært bred og lite spesifikk definisjon av «russisk innflytelse» og «aktiviteter». Komiteen som loven etablerer for å regulere russisk innflytelse i Polen, kan innføre sanksjoner som hindrer en folkevalgt i å sitte i verv relatert til bruken av offentlige midler i opptil ti år, skriver EU-kommisjonen.

 • Stine Barstad
  11:24

  Verden slipper ut rekordmye klimagasser

  Verdens utslipp av klimagasser er på et historisk høyt nivå og fører til en rekordsterk global oppvarming.

  Det slår en ny studie laget av 50 internasjonale forskere fast. To klimaforskere ved Cicero senter for klimaforskning har bidratt til rapporten.

  – Til tross for rekordstor utrulling av solkraft, vindkraft, elbiler, rekordmye klimapolitikk og løfter om å kutte utslippene til netto null, fortsetter klimagassutslippene å øke og vil trolig gjøre det igjen i 2023, sier seniorforsker Glen Peters ved Cicero.

  Rapporten slår også fast at verden har tatt store jafs av karbonbudsjettet, altså mengden CO₂ man kan slippe ut i atmosfæren for å ha en rimelig sjanse til å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

  Dette budsjettet har ifølge forskerne blitt halvert de siste tre årene. Da hadde vi 500 milliarder tonn igjen. Nå har vi 250 milliarder. Med dagens utslippstempo vil budsjettet altså være spist opp i løpet av under fem år.

  – Vi har ikke råd til å krysse fingrene og håpe at fremtiden vil ordne seg selv. Vår kollektive fremtid avhenger veldig av hva vi gjør akkurat nå, sier seniorforsker Robbie Andrew ved Cicero.

  Rapporten kommer samme dag som det ble klart at Norge kuttet klimagassutslippene med 200.000 tonn i fjor. For å nå klimamålene for 2030, må Norge dermed kutte utslippene med 3,2 millioner tonn hvert år de neste åtte årene.

 • NTB
  11:17

  Aller Medias influenserbyrå legges ned

  Aller Media legger ned sitt influenserbyrå kalt Aller Social Club. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Aller Medias satsing på influensere, kalt Aller Social Club, legges ned etter kun et og et halvt år i drift. Selskapet inngår sluttavtale med sine ansatte.

  – Vi har dessverre ikke klart å skape tilstrekkelig volum og den lønnsomheten vi ønsket, knyttet til dette segmentet i markedet, skriver daglig leder Hillevi Forsman i en e-post til Kampanje.

  – Vi ser at influencere ligger for langt unna Aller Medias eksisterende virksomhetsområde, med publisistiske, redaktørstyrte kanaler.

  Selskapet, som tidligere var i drift i mange år under navnet Adlink, hadde rundt ti ansatte og jobbet med å koble annonsører til sine egne influencere. Avviklingen skal innebærer en nedbemanning på fire ansatte.

 • Tuva Hilton, NTB
  10:42

  Flere barn knivstukket i Frankrike

  Flere personer, inkludert barn, er knivstukket i en park i Annecy sørøst i Frankrike, melder den franske avisen Le Dauphine.

  Ifølge øyenvitner ble barna angrepet av en mann rundt klokken 9.45 mens de lekte på en lekeplass nær en innsjø i byen, skriver avisen.

  Den mistenkte er pågrepet av politiet. Han skal være en syrisk flyktning. Motivet er ikke kjent, skriver Reuters.

  – Flere personer, inkludert barn, ble skadet av en person bevæpnet med en kniv på en plass i Annecy. Personen ble arrestert takket være politiets raske intervensjon, skriver Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin på Twitter.

  Fire barn og én voksen er skadet i angrepet, melder Reuters. Tidligere ble det meldt at åtte barn og én voksen var skadet, dette er nå nedjustert.

  Statsminister Élisabeth Borne er på vei til stedet, opplyser en talsperson for hennes kontor. En debatt i parlamentet i Paris ble avbrutt for å holde ett minutts stillhet for ofrene, ifølge TV-kanalen BFMTV.

  Landets president, Emmanuel Macron, kommenterer hendelsen på Twitter:

  – Et angrep av absolutt feighet i morges i en park i Annecy. Barna og en voksen svever mellom liv og død. Landet er i sjokk. Våre tanker er med dem, familiene deres og sikkerhetsstyrkene.

  Ca. klokken tolv melder Reuters at to barn og én voksen er i livstruende tilstand. To andre barn har mindre skader.

 • NTB
  10:37

  Indisk idrettstopp etterforskes for seksuell trakassering

  Den indiske idrettsministeren lover at man skal etterforske anklagene om seksuell trakassering mot brytepresident Brij Bhushan Sharan Singh.

  Flere elitebrytere i landet har i flere måneder bedt om at Singh må straffes for seksuell trakassering. I alt er det seks kvinner og et barn som har anmeldt presidenten i det indiske bryteforbundet. Singh har hele tiden nektet for å ha gjort noe.

  Bryterne har lenge protestert mot at ingen har grepet inn mot Singh, men onsdag uttalte idrettsminister Anurag Thakur at myndighetene skal ta affære.

  Ifølge ministeren har politiet planer om å ta ut siktelse mot Singh innen 15. juni. Fram til da skal utøverne avstå fra sine protester. Singh er blitt avhørt i saken.

 • May Synnøve Rogne
  10:34

  Skal spille Harald og Sonja i ny serie

  Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell Foto: Ihne Pedersen

  Viaplay er i gang med en stor produksjon som tar for seg kjærlighetshistorien til Kong Harald og Dronning Sonja. Norges konge og dronning kjempet i ni lange år for å få lov til å gifte seg med hverandre.

  Det er Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell som skal spille det unge kronprinsparet. Anders Baasmo og Anneke von der Lippe spiller kong Olav og Sonjas mor Dagny Haraldsen, melder Viaplay i en pressemelding.

  Serien har akkurat startet innspilling, og har forventet premiere i 2025.

 • NTB
  09:49

  Tyrkia bøtelegger opposisjonsvennlige medier

  Fire TV-kanaler i Tyrkia har fått bøter av landets medietilsyn RTUK for kommentarer som ble ytret av programdeltagere foran valget i mai.

  Den tyrkiske journalistforeningens leder kaller avgjørelsen «et uakseptabelt brudd på offentlighetens rett til å få informasjon og gjøre valg».

  – Den nådeløse straffen mot ytringsfriheten har gjort RTUK til et instrument som regjeringen kan bruke for å stilne opposisjonen og kritikere, sier Nazmi Bilgin videre.

 • Tuva Hilton
  09:40

  Bil kjørte gjennom butikkvindu i Odda

  En bil har kjørt gjennom vinduet på en Power-butikk i Odda. Det melder Vest politidistrikt på Twitter.

  Det er ikke meldt om skadede personer. Fører er oppgående.

  Kl. 09.52 opplyser politiet om at de er ferdige på stedet og oppretter sak.

  – Fører er uskadet, bilen er kjørbar, minimale skader på både bil og butikk, skriver politiet.