Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Skolebyråden snur: Likevel ok med dugnader for skoleturer

  05. mai 16:21
  Wasim Riaz / Abdirahman Hassan
  Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Foto: Terje Pedersen, NTB

  For en uke siden sa Oslos skolebyråd, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) at skoleturer som baserer seg på egenandeler, gaver og foreldredugnad ikke lenger er lov.

  Nå har byråden snudd.

  – Det er ikke tvil om at vi trenger en innstramming av hvordan skoleturer blir finansiert, men vi har kommet frem til at et forbud mot dugnad ikke er måten å løse dette på. Vi må bruke andre virkemiddel for å oppnå det vi ønsker. Dersom foreldre ønsker å bidra til skoleturer kan de det, men det må være reelt frivillig. Ingen skal bli presset til å delta, skriver hun til Aftenposten.

  Byråden vil be Utdanningsetaten om å finne gode løsninger på hvordan man kan unngå press på dugnad og innsamling.

  – Dette skal de gjøre i dialog med Oslo kommunale foreldreutvalg, Elevorganisasjonen og de ansattes organisasjoner. Jeg vil også be Utdanningsetaten gi skolene tettere veiledning i disse sakene, legger Eidsvoll til.

  Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, er glad for at byrådet snur.

  – Det var en grunnleggende gal beslutning å nekte barna å reise på klasseturer som foreldrene finansierte på dugnad. Det rammet også turer der barna lærte om konsekvensene av ekstremisme.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • Anne Sofie Bergvall
  17:16

  Alvorlig trafikkulykke i Nordland

  En lastebil og en personbil var involvert i en ulykke på Fylkesvei 78 ved Drevja. Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Ulykken omtales av politiet i Nordland som alvorlig, og nødetatene jobber på stedet.

  FV78 er stengt, med omkjøring via Forsmovegen.

 • NTB
  16:52

  Setter ned «havarikommisjon» etter skandalekamp

  Skandalescenene som førte til at derbyet mellom Djurgården og AIK ble avbrutt i en time har fått Sveriges fotballforbund til å nedsette en «havarikommisjon». Foto: Jonas Ekströmer, TT / NTB

  Sveriges fotballforbund (SvFF) har besluttet å nedsette en «havarikommisjon» etter at derbyet mellom Djurgården og AIK ble avbrutt i en time etter tribunebråk.

  Samtidig kaller justisminister Gunnar Strömmer forbundet inn på teppet for å redegjøre om sikkerhet på svenske fotballarenaer.

  AIK-tilhengere kastet knallskudd og bluss etter at Djurgården tok ledelsen i det 82. minutt, og situasjonen eskalerte etter at en AIK-spiller ble utvist på overtid. Kampen måtte avbrytes, og politi i opprørsutstyr rykket inn på banen. Først etter en time kunne kampen spilles ferdig.

  Forbundet avventer kampdelegatenes rapport før sanksjoner iverksettes, men man nedsetter også en kommisjon som skal finne ut hvordan slike situasjoner skal unngås i fremtiden.

 • NTB
  15:41

  To drept i droneangrep i Libya

  Minst to personer skal være drept i droneangrep i Libya. I tillegg er flere såret, blant dem nevøen til en parlamentariker.

  Angrepene skjedde i nærheten av byen Zawiya vest i Libya. Myndighetene sier aksjonen var rettet mot smuglernettverk.

  Medlemmer av parlamentet i det østlige Libya beskylder samlingsregjeringen GNU i Tripoli for å ha beskutt boligen til parlamentarikeren Ali Bouzribah, som representerer Zawiya.

 • NTB
  14:35

  Sveriges kronprinsesse Victoria besøker Svalbard

  Kronprinsesse Victoria av Sverige skal besøke Svalbard 15. juni. Foto: Lise Åserud / NTB

  Kronprinsesse Victoria skal sammen med Sveriges utdanningsminister Mats Persson besøke Svalbard 15. juni.

  Kronprinsessen skal på rundtur med isbryteren Odin i Adventfjorden ved Longyearbyen på Svalbard, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider.

  I tillegg skal hun besøke Bjørndalen der bredden av klimaforskningen på Svalbard foregår.

 • NTB
  14:24

  Spanias statsminister utlyser nyvalg

  Spanias statsminister Pedro Sánchez har utlyst nyvalg 23. juli. Her fra et besøk i Det hvite hus 12. mai. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Spanias statsminister Pedro Sánchez sier han vil oppløse parlamentet og utlyse nyvalg 23. juli etter resultatene av søndagens lokalvalg.

  – Jeg tok avgjørelsen da jeg så resultatene av valget i går, sier Sanchez i en TV-sendt tale mandag formiddag.

  Statsministerens parti sosialdemokratene gjorde det dårligere enn ventet under lokalvalget. Før søndag styrte de, enten på egen hånd eller i koalisjon, ti av de tolv regionene som det var valg i. I tre av disse har makten nå gått til de konservative.

 • NTB
  14:20

  Oslopolitiet skryter av amerikanere: – Har oppført seg helt eksemplarisk

  Mannskapet om bord på det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford får skryt av politiet i Oslo etter besøket i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Politiet i Oslo skryter av oppførselen til amerikanerne som har besøkt hovedstaden med hangarskipet USS Gerald R. Ford.

  – De har oppført seg helt eksemplarisk. Det har ikke vært noen problemer, sier operasjonsleder Tore Solberg til NTB.

  Mange av skipets 4500 soldater har i løpet av besøket fått gå i land, og det har vært godt med besøk på byens utesteder og puber.

  – Vi var jo litt spent på hvordan dette ville bli på forhånd, men nå som de har reist er det viktig å skryte av dem. Det har vært et veldig hyggelig besøk, sier operasjonslederen.

 • NTB
  13:35

  Nato-soldater utplassert i byer i Kosovo

  Nato-soldater i Kosovo ble mandag satt inn for å holde demonstrerende serbere i sjakk ved tre rådhus som har fått kosovoalbanske ordførere.

  Serberne boikottet lokalvalget i april, men godtar likevel ikke at kosovoalbanere skal styre i byer der det er serbisk flertall.

  Rundt 90 prosent av Kosovos befolkning er kosovoalbansk, mens serberne er i flertall i de fire nordlige kommunene som grenser mot Serbia.

 • NTB
  13:11

  Tyrkias utenriksminister uteblir fra Nato-møtet

  Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu kommer ikke til Nato-møtet i Oslo torsdag, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billströms pressekontakt.

  Planen var at alle Natos utenriksministre skulle møtes i Oslo, det første møtet av sitt slag siden president Recep Tayyip Erdogans gjenvalg på søndag.

  Det er ventet at Sveriges stilling som kandidatland i forsvarsalliansen vil bli ett av flere temaer under samlingen. Tidligere på mandag sa Billström at det ville bli et møte mellom de to kollegene på sidelinjen av Nato-møtet. Dette blir ikke noe av.

  Det kan derimot bli et møte på lavere nivå. Tyrkia sender sannsynligvis sin Nato-ambassadør.

  Tyrkia og Ungarn er de to eneste Nato-landene som ennå ikke har ratifisert Sveriges Nato-søknad.

 • NTB
  13:07

  Nigerias nye president tatt i ed

  Nigerias president Bola Tinubu ble mandag tatt i ed under en seremoni i landets hovedstad Abuja. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Foto: Ben Curtis / AP / NTB

  Den innflytelsesrike politikeren Bola Tinubu ble mandag tatt i ed som president i Nigeria. Han overtar etter den tidligere generalen Muhammadu Buhari.

  – Som president i den føderale republikken Nigeria skal jeg fylle min nye stilling så godt jeg kan i samsvar med grunnloven, sa den 71 år gamle presidenten under en seremoni i hovedstaden Abuja mandag.

  Tusener av nigerianere og flere utenlandske statsoverhoder var til stede da presidenten ble tatt i ed.

  Tinubu skal styre Afrikas mest folkerike land i en periode med sikkerhetsutfordringer, utbredt fattigdom og mye sosial uro.

  Den nye presidenten er tidligere guvernør i Lagos, Nigerias økonomiske midtpunkt.

 • Sondre Myhre
  12:01

  Innbrudd i Oppsal-kiosk - la igjen mystisk beskjed

  Denne beskjeden la tyvene igjen Foto: Oppsal IF

  Mandag morgen fikk daglig leder i Oppsal IF, Jørgen Grydeland, flere meldinger om at kioskvinduet deres var knust.

  Da han kom til kiosken oppdaget han at det hadde vært innbrudd. Pengeskrin, ipader, terminaler og varer var borte. I tillegg var kjøleskapet knust.

  – Det er veldig kjedelig for en breddeklubb. Det er frivillige som står her og vi hadde nettopp pusset den opp, sier Grydeland.

  Han estimerer at det er knust og stjålet for verdier på 15-20.000 kroner.

  Ved kioskåpningen hadde tyvene lagt igjen en beskjed: «Linje 1 on top. Fakk Oppsal». Oppsal stasjon ligger langs linje 3, men Grydeland kjenner ikke til at hverken klubben eller noen andre skal ha noe problemer med noen fra banen som går fra Frognerseteren til Bergkrystallen.

  - Det er sjelden vi har hatt trøbbel med linje 1. Mange har spurt meg om jeg vet om noe krangling, men jeg har ikke hørt noe.

 • NTB
  11:42

  USS Gerald R Ford forlater Oslo

  Hangarskipet USS Gerald R. Ford tar mandag formiddag opp ankeret og er om kort tid på vei ut Oslofjorden.

  Flere slepebåter og fartøyer fra Forsvaret er på plass for å følge hangarskipet ut av Oslofjorden.

  Skipet har ligget på sørsiden av Malmøya i Bunnefjorden siden onsdag og skal etter planen sette kursen nordover langs norskekysten.

  Ifølge NRK skal den amerikanske marinens største og nyeste fartøy delta i øvelsen Arctic Challenge Exercise i Vesterålen-området.

  – Planen til amerikanerne styrer amerikanerne. Våre planer med dem er å få trent mye med hangarskipets forsvarsgruppe. Hæren, luft- og sjøforsvaret og spesialstyrkene har planlagt å trene mye med dem, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til kanalen.

  NTB var fredag i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). De kunne ikke bekrefte dette.

 • Sondre Myhre
  11:34

  Erdogan skal snakke med Biden

  Søndag vant Recep Tayyip Erdogan presidentvalget i Tyrkia.

  Mandag kveld skal Erdogan snakke med den amerikanske presidenten Joe Biden på telefon, melder Reuters.

 • Sondre Myhre
  11:22

  Regjeringen i Spania går av – nytt valg i juli

  Den spanske statsministeren Pedro Sanchez har bestemt seg for at regjeringen i landet trer til side. Han tar til orde for nyvalg 23. juli.

  Det skriver Reuters.

  Sanchez uttaler at han tok beslutningen etter søndagens lokalvalg i landet.

 • Sondre Myhre
  09:49

  Ugandas president vedtar dødsstraff for homofile

  Ugandas president Yoweri Museveni har samtykket til en lov mot homofili i landet, sier en talsperson for parlamentet mandag.

  Loven er en av verdens strengeste mot LQBTQ+. Den vil blant annet gjøre at homoseksuelle handlinger kan straffes med døden.

  Dødsstraffen vil gjelde for «serieforbrytere» og for å ha sex med funksjonshemmede av samme kjønn, ifølge Human Rights Watch.

  Lovforslaget er blitt fordømt av FN, vestlige styresmakter, bedrifter og menneskerettighetsorganisasjoner.

  Likekjønnet ekteskap var fra før ulovlig i Uganda.

  – Jeg oppfordrer nå de som har plikt under loven til å utføre mandatet som er gitt dem i Anti-Homosexuality Act. Folket i Uganda har talt, og det er din plikt å nå håndheve loven på en rettferdig, standhaftig og fast måte, skriver parlamentsleder Anita Among i et innlegg på Twitter.

 • NTB
  09:39

  Bilfører siktet etter kollisjon med syklist

  En tenåring er siktet etter en kollisjon med en syklist i Slitu i Østfold søndag. Føreren av bilen stakk fra stedet, men meldte seg til politiet senere.

  Fører av bilen har kontaktet politiet og blir avhørt av etterforsker, skriver avisen Smaalenene. Vedkommende har status som siktet.

  – Bilføreren, en ung mann i tenårene fra Romerike, ble tatt med til legevakt for blodprøve, sier operasjonsleder Joachim Ormåsen i Øst politidistrikt til avisen.

  Politiet fikk melding om påkjørselen klokken 13.58 søndag ettermiddag.

  Operasjonsleder Finn Håvard Aas i politiet sa søndag til TV 2 at skadene til syklisten fremstår som alvorlige.

 • Sondre Myhre
  09:27

  Harde kamper i Sudan tross våpenhvile

  Beboere i Sudans hovedstad Khartoum melder om harde og vedvarende sammenstøt i byen, skriver Reuters.

  Det skjer timer før den avtalte våpenhvilen utgår mellom den sudanske hæren og militsgruppen RSF går ut.

  Konflikten har pågått i seks uker.

  Våpenhvilen ble innført for å kunne frakte inn nødvendig førstehjelp til sivile i området. Og begge parter har sagt at de vurderer å forlenge den.

  Søndag uttalte Saudi Arabia og USA, som har forhandlet frem våpenhvilen, at begge parter i konflikten har ved flere anledninger brutt våpenhvilen og gjort leveransen av førstehjelp vanskelig.

 • NTB
  09:16

  Color Lines kansellerer avganger

  Color Lines Superspeed 2-ferge fikk en bulk i skroget da den traff moloen lørdag. Mandag er avgangene mellom Hirtshals og Larvik kansellert, ifølge Color Line.

  – Det vil ta noen dager før skipet er i drift igjen, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt Erik Brynhildsbakken i Color Line til Dagbladet.

  Båtens tur fra Hirtshals til Larvik lørdag kveld ble innstilt etter kollisjonen med moloen i Hirtshals. Også alle avgangene på søndag ble kansellert.

 • NTB
  08:47

  Nordlandsbanen stengt etter ras

  Nordlandsbanen mellom Trofors og Mosjøen er stengt på grunn av ras, opplyser Bane Nor.

  Nordlandsbanen som kjører mellom Trondheim og Bodø påvirkes av raset.

  Det kommer en ny oppdatering klokken 16.00.

 • NTB
  06:57

  Vei åpen igjen etter ulykke i Tønsberg

  Kopstadveien er åpen igjen for trafikk etter en utforkjøring i Tønsberg tidlig mandag morgen. En mann i 40-årene er sendt til sykehus.

  Ulykken førte til at Kopstadveien i Tønsberg var stengt i en periode, men den er nå åpen igjen for trafikk.

  Bilen havnet på taket, og mannen måtte frigjøres av nødetatene. Han var ved bevissthet da de ankom stedet, og er nå sendt til sykehus med redningshelikopter, ifølge brannvesenet.

  Mannen var alene i bilen da ulykken skjedde.