Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Vil trykke eksamen på papir etter problemene i går

  23. mai 16:58
  NTB / Wasim Riaz

  Utdanningsdirektoratet åpner for at digital eksamen skal kunne skrives ut på papir etter dataproblemene mandag.

  – For å trygge at hendelsen ikke skjer igjen, og for at sektor fortsatt skal ha tillit til systemene og en digital eksamen, mener vi det er nødvendig å gjeninnføre trykk og distribusjon av eksamener som et risikoreduserende tiltak for kommende eksamensperiode, skriver Utdanningsdirektoratet i en orientering til Kunnskapsdepartementet.

  Mandag oppsto det kaos flere steder på grunn av dataproblemer med skriftlig eksamen.

  Det fantes ingen organisert reserveløsning da systemet kræsjet under avgangseksamen for videregående skole. Dermed ble det opp til skolene selv å improvisere.

  Direktør i Utdanningsdirektoratet, Morten Rosenkvist, sier til Aftenposten at de er opptatt av å få en totaloversikt over hvilke problemer som oppsto på skolene.

  - Vi har bedt statsforvalterne om å kontakte sine fylker, så de kan rapportere hvordan eksamensavviklingen gikk. Statsforvalterne leverer til oss i morgen ettermiddag, forteller han.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  13 min

  Blinken trygg på at Sverige blir Nato-medlem snart

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs utenriksminister Antony Blinken på Oslo rådhus for det uformelle Nato-møtet. Foto: Lise Åserud / NTB

  Å sikre Sverige fullverdig medlemskap i Nato er en av toppsakene før Nato-toppmøtet i Vilnius i juli, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

  – Vi må sikre at alle medlemmene er på plass før toppmøtet. Jeg er sikker på at det vil skje, sa Blinken på en kort møte med pressen sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg før det uformelle Nato-møtet startet på Oslo rådhus.

  Ifølge Blinken står tre hovedsaker på dagsordenen før toppmøtet i Vilnius: Fortsatt støtte til Ukraina, styrking av forsvarsalliansen, samt altså Sverige.

  Stoltenberg opplyste tidligere torsdag at han vil dra til Ankara i nær framtid, og at han har snakket med president Recep Tayyip Erdogan om Sveriges Nato-søknad etter at Erdogan vant presidentvalget sist helg.

  Tyrkia har til nå nektet å ratifisere søknaden.

  – Mitt budskap er at Sveriges Nato-medlemskap er bra for Sverige, for Norden og Baltikum – men også for hele Nato. Det gjør Nato sterkere, og det er viktig også for Tyrkia, sier Stoltenberg.

  Blinken roste også Norge for å arrangere det uformelle Nato-møtet, som han beskriver som et svært viktig skritt på veien til toppmøtet i Vilnius.

  – Det er vidunderlig å være her, sier han.

 • Stine Barstad
  25 min

  Ministermøte ga trafikk-kaos i sentrum

  Det var stillestående køer over store deler av Oslo sentrum i morgentrafikken torsdag.

  Køene skyldes at utenriksministrene som skulle delta på Nato-toppmøtet i Oslo rådhus ble kjørt i kortesje.

  Da sperres gatene manuelt av politiet så kortesjebilene får fri passasje.

  – Det har vært mye kortesjekjøring i sentrum den siste tiden, men det er i stor grad gjennomført nå, sier operasjonsleder Vidar Pedersen.

  Han sier det nå kun er de faste sperringene rundt Rådhuset som gjenstår.

  Ministrene bor på forskjellige steder i byen. I ettermiddag blir det en ny runde med midlertidige sperringer når kortesjene skal kjøre tilbake fra Rådhuset.

 • NTB
  09:10

  Follobane-kaos dro ned Vys punktlighet

  Tog på vei sørover inn i Blixtunnelen. Follobanen har hatt mye trøbbel og trekker ned den totale punktligheten, omtalt i Vys tertialrapport. Foto: Alf Simensen / NTB

  Vy rapporterer om en punktlighet på 85 prosent i sin rapport for første tertial. Follobanen får hovedskylda for tallene, som ligger langt under målet.

  Det er 3 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor, og 5 prosentpoeng under målet på 90 prosent, ifølge en pressemelding fra selskapet – som vedgår at lav punktlighet gir dårlige opplevelser.

  – Utfordringer med infrastrukturen og en langvarig stengning av Follobanen er hovedårsaken til den svake punktligheten, opplyser konsernsjef Gro Bakstad, som beklager overfor passasjerene.

  Driftsresultat for årets første fire måneder ble minus 140 millioner kroner, som likevel er en forbedring på 97 millioner kroner fra samme periode i fjor.

  – Tar vi hensyn til koronastøtten vi fikk for å kjøre tog i Norge i første tertial i fjor, er resultatforbedringen på 371 millioner kroner, opplyser Vy.

  Reisetallene for tog i Norge er oppe i 93 prosent av normalåret 2019.

 • NTB
  09:10

  Fem personer druknet i mai

  Fem mennesker mistet livet i drukningsulykker i mai. Så langt i år har 26 mennesker druknet i Norge, som er like mange som på samme tid i fjor.

  Tre av ulykkene i mai skjedde i forbindelse med bruk av fritidsbåt. I tillegg var det én fallulykke og én dykkerulykke, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

  Tallene viser også at 96 prosent av de som har druknet i årets fem første måneder er menn.

  Så langt i år har seks personer omkommet i drukningsulykker i Rogaland. Fem personer har druknet i Trøndelag, fire i Agder og tre i Møre og Romsdal.

  I tillegg har det vært én drukningsulykke i både Oslo, Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken, Innlandet og Svalbard.

 • NTB
  09:00

  Zelenskyj i Moldova for å delta på europeisk toppmøte

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble torsdag tatt imot av Moldovas president Maia Sandu som første gjest under det europeiske toppmøtet. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom torsdag morgen Moldova for å delta på et europeisk toppmøte.

  Fra Norges side deltar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

  I en melding på Telegram skriver Zelenskyj at han skal ha mange bilaterale møter, og at diskusjonene blant annet dreier seg om jagerfly.

  – Vi utvikler en koalisjon av jagerfly og tilbyr en koalisjon av «patrioter». EU, Nato, fredsformel. Alt for å beskytte fremtiden vår, skriver Zelenskyj.

  Moldova er i likhet med Ukraina en tidligere Sovjet-republikk som erklærte uavhengighet da Sovjetunionen brøt sammen for over 30 år siden.

  Konferansen er den største i sitt slag som noen gang er arrangert i landet, og moldovske myndigheter sier den er et skritt i retning av å bli medlem av EU. Moldova fikk status som kandidatland i juni 2022.

  Møtet blir holdt på et vinslott 35 kilometer utenfor hovedstaden Chisinau. Moldova har tre millioner innbyggere. Utbryterrepublikken Transnistria har siden 1990 vært kontrollert av russiskvennlige separatister.

 • NTB
  08:47

  Økte inntekter og lavere produksjon for Tine

  Det ble levert 450 millioner liter kumelk til Tine i første tertial, 39 millioner liter mindre enn i fjor. Foto: TINE / NTB

  Den norske meierikonsernet Tine fikk et driftsresultat på 443 millioner i første tertial iår. Opp fra 354 millioner kroner i samme periode i fjor.

  Tine hadde en vekst i salgsinntektene på 8 prosent drevet av prisøkninger i alle markeder for å møte et historisk høyt prisnivå på varer og tjenester, opplyser selskapet i en børsmelding torsdag.

  Samtidig melder selskapet om volumfall i alle virksomheter i et marked som preges av mer prisbevisste forbrukere og vridning mot lavpris.

  Det ble levert 450 millioner liter kumelk til Tine i første tertial. Det er et fall på 39 millioner liter sammelignet med samme periode i fjor.

 • NTB
  08:43

  Politiet i Sørøst godtar bot på 50.000 kroner

  Politiet i Sørøst har fått et forelegg på 50.000 kroner som følge av at det var teknisk mulig å lytte til samtaler mellom arrestanter og advokater.

  Det var i en periode fram til 2. februar i år at det ble gjennomført samtaler mellom arrestanter og advokater i arresten i Skien, samtaler som politiet kunne lytte til i sanntid.

  – Politiets ansvar for å tilrettelegge for at konfidensialitet er ivaretatt i samtaler mellom advokat og klient er viktig. Selv om det ikke er noe som tilsier at det blitt lyttet til disse samtalene, er praksis lagt om. Det er en klar hovedregel at advokatsamtaler skal gjennomføre i rom uten overvåkingsutstyr, sier politimester Ole B. Sæverud.

  Saken er etterforsket av Spesialenheten.

  Samtalene ble tatt på telefoner arrestantene fikk overlevert av politiet. På disse var det overvåkingsutstyr.

 • NTB
  08:07

  Nytt milliardtap for SAS

  Flyselskapet SAS gikk med over 1,4 milliarder svenske kroner i underskudd før skatt i årets andre kvartal.

  Tapet er omtrent i tråd med det analytikerne hadde ventet.

  Flyselskapet la torsdag fram et kvartalsresultat som viste et underskudd på 1414 millioner svenske kroner, mens analytikerne ifølge Bloomberg hadde regnet med et underskudd på 1400 millioner. Beløpet tilsvarer 1445 millioner norske kroner etter dagens kurs.

  Samtidig økte inntektene noe sammenlignet med samme periode i fjor. De var i år på 8955 millioner svenske kroner mot 7048 millioner i andre kvartal i fjor.

  – SAS leverer et resultat på minus 1,4 milliarder svenske kroner dette kvartalet, noe som er i linje med planen som er lagt for restrukturering av selskapet etter pandemien, sier sjef for SAS-Norge Kjetil Håbjørg i en epost til NTB.

  Han er imidlertid optimistisk og mener selskapet er på rett vei.

  – Samtidig gjør vi solide fremskritt i vårt arbeid for å skape et lønnsomt og attraktivt SAS for fremtiden, vi har en travel sommer foran oss med et stort antall nye ruter, og vi ser at kundene ønsker å reise med oss – noe vi er svært glade for, sier Håbjørg.

 • NTB
  07:55

  Stoltenberg: Døra står åpen for Ukraina

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ankommer Akershus slott for å delta på middag under Natos uformelle utenriksministermøte i Oslo. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

  Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at Ukrainas ønske om å bli Nato-medlem – samt sikkerhetsgarantier til landet – blir tema på utenriksministermøtet.

  Før møtet startet i Oslo ga Stoltenberg pressen en oppdatering på hva Nato-toppene skal snakke om. Ukraina er åpenbart det viktigste på agendaen.

  Stoltenberg sier at Ukrainas ønske om å bli Nato-medlem skal diskuteres.

  – Alle Nato-medlemmer er enige om at døren er åpen for nye medlemmer, sier Stoltenberg.

  – Alle allierte er også enig om at Ukraina skal bli medlem av alliansen og at det er opp til de Nato-allierte og Ukraina å avgjøre når Ukraina skal bli medlem. Moskva skal ikke ha vetorett mot Nato-utvidelse, sier Nato-sjefen.

  Han sier at det viktigste nå er å sørge for at Ukraina overlever som uavhengig nasjon.

  – Når krigen tar slutt, må vi sørge for at historien ikke gjentar seg. Derfor må vi få på plass rammeverk som sørger for garantier for Ukrainas sikkerhet etter krigen, sier Stoltenberg.

 • NTB
  07:48

  Stoltenberg: Nato vil reagere på trusler mot Sverige

  Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at han skal dra til Tyrkia for å forsøke å få landet til å godta Sveriges Nato-søknad.

  Stoltenberg sier at han skal dra til Ankara i nær framtid. Nato-sjefen sier at Sveriges Nato-søknad blir tema på utenriksministermøtet i Oslo torsdag.

  – Vi må huske på at alle allierte, også Tyrkia, inviterte Sverige til å bli fullverdig medlem, sier Stoltenberg.

  Han sier at han har snakket med president Recep Tayyip Erdogan om problemstillingen etter at Erdogan vant presidentvalget sist helg.

  – Mitt budskap er at Sveriges Nato-medlemskap er bra for Sverige, for Norden og Baltikum – men også for hele Nato. Det gjør Nato sterkere, og det er viktig også for Tyrkia, sier Stoltenberg.

  Stoltenberg påpeker at Sverige nå integreres mer og mer i Nato-strukturene.

  - Det er absolutt utenkelig at det kan komme en trussel mot Sverige nå uten at Nato reagerer, sier han.

 • NTB
  07:37

  Signalfeil på Oslo S skapte forsinkelser

  Det var forsinkelser på Follobanen og Østfoldbanen i rushtida på grunn av en signalfeil på Oslo S.

  Bane Nor varslet om feilen like etter klokka 7.30. Den er rettet, men det kan fortsatt bli forsinkelser.

 • NTB
  07:27

  Legger frem rapport om fornorskningspolitikk

  I fem år har Dagfinn Høybråten ledet arbeidet til Sannhets- og forsoningskommisjonen, som har gransket fornorskningspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. Torsdag legger han fram rapporten for Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Hvor mye urett har norske samer, kvener og norskfinner måttet lide opp gjennom historien, og hva skal til for å plastre sårene? Omsider kommer et svar.

  Torsdag legger nemlig den mye omtalte Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport. Det skjer på Stortinget klokka 12.

  Det er tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten som har ledet kommisjonen. Oppdraget har vært å granske den uretten som ble begått mot samer, kvener og norskfinner gjennom fornorskningspolitikken, som startet allerede på 1850-tallet. Fra da og fram til 1960-tallet førte norske myndigheter en målrettet fornorskningspolitikk mot samer og andre minoriteter.

  Tredelt oppdrag

  Kommisjonen ble nedsatt i juni 2018. Dermed har det tatt nesten fem år å sluttføre rapporten. Høybråten og de elleve andre i kommisjonen har gått bredt ut for å samle inn historier, men har så langt holdt kortene tett til brystet om hva konklusjonene er.

  Oppdraget har vært delt i tre:

  * gjennomføre en historiske kartlegging av fornorskningspolitikken

  * granske virkningene av fornorskningen og om det fortsatt finnes noen ettervirkninger

  * foreslå tiltak som kan bidra til videre forsoning

  I tillegg har kommisjonen undersøkt hvordan fornorskningspolitikken har påvirket majoritetsbefolkningens syn på disse urbefolkningsgruppene.

 • NTB
  06:58

  13 døde på veiene i mai

  Så langt i år har 40 personer mistet livet i på norske veier. Det er fire flere enn til samme tid i fjor. I mai mistet 13 personer livet i trafikken.

  Blant de døde i mai var ti menn og tre kvinner. Tre av dødsulykkene var MC-ulykker, og i seks ulykker var tunge kjøretøyer involvert. Seks døde som følge av utforkjøring, mens fire mistet livet i møte med et annet kjøretøy.

  For året under ett er kjønnsfordelingen 33 menn og sju kvinner. Seks av disse var fotgjengere, fem døde på MC og 23 omkom i personbil. Det viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.

  En tendens er at like mange unge dør nå som for ti år siden

  – Etter flere år med nedgang i antall unge mennesker som dør på veiene, ser vi i år en økning. Vi må ti år tilbake for å finne høyere tall for gruppen 16 til 24 år, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

  – Det oppleves spesielt meningsløst når unge mennesker, med livet foran seg, dør i trafikken, sier hun.

  I innlandet har ni personer mistet livet i trafikkulykker så langt i år. Det er seks flere enn i fjor, som gjør dette til den verste starten på et trafikksikkerhetsår i fylket på mer enn ti år. Åtte av disse ni ulykkene var møteulykker.

  – Innlandet er et stort fylke i areal med mye gjennomfartstrafikk. Det har vært kraftige møteulykker, og i to av ulykkene omkom flere personer, sier Christoffer Solstad Steen, pressesjef i Trygg Trafikk.

  Rogaland har så langt i år sju trafikkdøde, der fem var utforkjøringsulykker.

  Oslo, Vestfold og Telemark har så langt ingen døde i trafikken i år.

 • NTB
  06:49

  Kraftig boligbrann i Hvittingfoss

  Alle kom seg ut da det begynte å brenne i et bolighus i Hvittingfoss i Kongsberg torsdag morgen, men det var lenge fare for spredning til andre bygninger.

  Politiet opplyser at de fikk melding om brannen fra brannvesenet klokken 6.08.

  Det er full overtenning i minst tre leiligheter, ifølge politiet.

  – Brannmannskapene konsentrerer seg nå om å forhindre spredning, sier operasjonsleder Jan Tore Gregersen i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Sørøst 110-sentral opplyser ved 6.30-tiden at brannmannskapene har kontroll på situasjonen og at de trolig har klart å slå ned brannen og forhindre spredning.

 • NTB
  06:38

  Ny krisemåling for Ap og Sp

  Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) i forbindelse med Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Javad Parsa / NTB

  Regjeringspartiene Ap og Senterpartiet samlet får bare 21,5 prosent, langt under Høyres oppslutning på 32,1 prosent, på den første meningsmålingen i juni.

  Arbeiderpartiet får en oppslutning på 16,3 prosent. Det er en nedgang på 1,4 prosentpoeng fra forrige måling, ifølge målingen Opinion har gjort for ABC Nyheter og Altinget.

  – En trend som har vart siden de kom i regjering. For Aps del har det sett dårlig ut siden november i fjor, sier rådgiver Martin Stubban i Opinion til ABC Nyheter.

  Regjeringspartner Senterpartiet går også ned, men marginale 0,3 prosentpoeng, til 5,2.

  – Vi må tilbake til oktober 2022 sist Arbeiderpartiet var over 20 prosent. Senterpartiet ligger stabilt på seks og fem prosent, en nedgang fra 13,5 prosent etter valget. Det er blitt en slags ny normal, sier Stubban.

  Høyre er fortsatt landets suverent største parti med 32,1 prosents oppslutning. Det er opp 2,3 prosentpoeng fra maimålingen.

 • NTB
  06:22

  Australia vil ha strengere lover for kunstig intelligens

  Australia planlegger å regulere kunstig intelligens (KI) strengere, potensielt ved et forbud mot såkalt deepfake og falskt innhold som kan fremstå realistisk.

  Myndighetene er bekymret for at teknologien misbrukes.

  – Det er helt klart en bekymring i samfunnet for hvorvidt teknologien har gått for langt, sier industri- og vitenskapsminister Ed Husic til kanalen ABC TV.

  En rapport fra det statlige vitenskaps- og teknologirådet som kom torsdag, viser at KI-generert innhold kan misbrukes i politiske prosesser ved å skape store mengder innhold for å villede opinionen.

  – Regjeringen har en tydelig rolle når det gjelder å erkjenne risikoen, samt å sette tydelige grenser, sier Husic.

  Australia var blant de første landene til å regulere KI tilbake i 2018, da de satt opp et etisk rammeverk for bruken.

 • NTB
  06:21

  Brannene langs Sørlandsbanen er slukket

  Sørlandsbanen og E39 måtte onsdag kveld stenges på grunn flere branner langs togsporet. Brann i bremser på tog er trolig forklaringen.

  Det var togene mellom Oslo og Stavanger, samt togene mellom Stavanger og Egersund som ble rammet av dette, ifølge Bane Nor.

  Natt til torsdag var strekningen mellom Egersund og Sira fortsatt stengt, men den kunne åpnes igjen rett etter klokka 5.30.

  – Trafikken er i gang igjen etter brann ved sporet, men du må fortsatt regne med forsinkelser, opplyser Bane Nor.

  Ifølge Agder politidistrikt var det et tog med brann i bremsene som førte til brann flere steder over en lengre strekning.

 • NTB
  06:07

  «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet. Her er han fotografert med konen Bijou Philips. Foto: Brian Melley / AP / NTB

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

 • NTB
  06:04

  CNN: Opptak kan avsløre Trump

  USAs tidligere president Donald Trump innrømmer angivelig i et opptak justisdepartementet har skaffet seg, at han beholdt et gradert dokument om Iran da han forlot Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  Føderale myndigheter har et opptak der ekspresident Donald Trump sier at han beholdt et hemmelig dokument om Iran da han forlot Det hvite hus, skriver CNN.

  Dokumentet var angivelig fra forsvarsdepartementet og omhandlet et mulig angrep mot Iran, melder CNN, som viser til flere kilder.

  CNN har ikke hørt opptaket, men siterer flere kilder som beskriver det. Opptaket viser at Trump, som forsøker å bli gjenvalgt i 2024, var klar over at dokumenter han hadde tatt med seg fra Det hvite hus, var graderte.

  I opptaket antyder Trump angivelig at han ønsket å dele informasjonen i dokumentet, men la til at han visste at han ikke enkelt kunne frigi dem etter å ha forlatt embetet, forteller to kilder til CNN.