Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Gram: Norge støtter opplæring av ukrainsk personell på F16

  Onsdag 19:03
  NTB

  Regjeringen støtter trening og opplæring av ukrainsk personell på jagerfly. Stortinget ble orientert onsdag ettermiddag om beslutningen.

  – Norge vil vurdere ulike måter å bidra til opplæring og trening av ukrainsk personell på jagerflyet F-16, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding fra regjeringen.

  USA og flere europeiske land har indikert at de stiller seg positive til opplæring og trening av ukrainsk personell på F-16.

  – Regjeringen stiller seg positiv til et slikt initiativ. Sammen med allierte og partnere vurderer Norge nå hvordan vi kan bidra til opplæring og trening, sier Gram.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  27 min

  Bergensbanen kan åpnes klokken 10

  Lørdag morgen er Bergensbanen mellom Voss og Myrdal fortsatt stengt, men Bane Nor håper på å åpne igjen klokken 10.

  – Vi har jobbet med å utbedre kontaktledningen i hele natt, sier pressekontakt Anne Kirkhusmo i Bane Nor til Bergens Tidende.

  Fredag oppsto det problemer i togtrafikken mellom Oslo og Bergen etter at et tog på vei til Oslo skal ha revet ned kontaktledningen i nærheten av Voss.

 • NTB
  29 min

  Twitter trekker seg fra avtale med EU

  Twitter trekker seg fra en avtale med EU om å bekjempe desinformasjon. Foto: AP / NTB

  Twitter trekker seg fra en frivillig EU-avtale om bekjempelse av desinformasjon, opplyser EU-kommissær Thierry Breton.

  – Twitter forlater EU-kodekset mot desinformasjon. Men forpliktelsene består. Du kan flykte, men du kan ikke gjemme deg, sier Breton, som er kommissær for det indre marked.

  EU-kodekset inneholder forpliktelser om å overvåke politisk reklame, stoppe inntektsgenerering fra desinformasjon og samarbeide med faktasjekkere.

  Google, Tiktok og Meta sluttet seg til kodekset i 2018.

 • Anne Sofie Bergvall
  09:09

  Politiet leter etter savnet 15-åring i Fredrikstad

  Politiet i Øst og frivillige mannskaper leter etter en ung jente på 15 år i Fredrikstad-området. Letearbeidet har holdt på gjennom natten. Dette melder politiet på Twitter.

  Også droner og helikopter tas i bruk i leteaksjonen.

  Jenten beskrives slik: «Halvlangt hår og pannelugg, ca 167 cm høy, hvite sko med mintgrønt merke, grå treningsbukse, sort strikkejakke med høy hals og sort veske.»

  Personer med opplysninger bes ringe politiet på 02800.

 • NTB
  08:13

  To av fem utsetter masteren ved UiO

  42 prosent av masterstudenter ved UiO utsetter masteroppgaven. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Nesten halvparten av masterstudenter ved Universitetet i Oslo (UiO) utsetter masteroppgaven med ett eller flere år.

  Det viser tall Universitas har hentet fra UiO. 29 prosent av bachelorstudenter og 42 prosent av masterstudenter ved UiO er forsinket i studieløpet, skriver studentavisen.

  Til sammenligning er det 25 prosent av masterstudentene ved det andre universitetet i hovedstaden, Oslo Met, som utsetter masteroppgaven.

  Vanlige årsaker til at studenter utsetter masterskriving er ofte sykdom og permisjon, men også utfordringer med datainnsamling, sier viserektor for utdanning Bjørn Stensaker ved UiO til Universitas.

 • Anne Sofie Bergvall
  08:06

  Haukelifjell stengt i perioder lørdag

  Lørdag gjennomføres sykkelrittet Tour of Norway over Haukelifjell. Det betyr at strekningen vil være stengt deler av dagen.

  Det melder Statens Vegvesen på Twitter. E134 over Haukelifjell i retning Bergen vil være stengt klokken 14.30–17.45. Rv. 9 vil være stengt på strekningen Hovden–Haukeli, mellom klokken 16.15 og 18.30.

  I motgående retning blir det ingen forbikjøringsmuligheter.

 • NTB
  07:13

  Mann døde i arresten i Sverige

  En mann i 35-årsalderen ble funnet død i arresten hos politiet i Stockholm fredag kveld, melder politiet selv.

  Politiet har opprettet en rutinemessig sak for å undersøke om det er begått feil fra deres side i forbindelse med dødsfallet.

  Mannen ble funnet død fredag kveld i arresten i Västberga, en bydel i Stockholm.

  Aftonbladet skriver at det er gjort tekniske undersøkelser på stedet, men det er foreløpig ikke startet etterforskning.

  Mannens pårørende er varslet om dødsfallet. Det er ikke kjent hva mannen døde av.

 • NTB
  07:09

  Transportøkonomisk institutt vil sette klima først i samferdselspolitikken

  Bjørne Grimsrud mener klima må sitte i førersetet i samferdselspolitikken.Foto: Terje Pedersen / NTB

  Direktør Bjørne Grimsrud i Transportøkonomisk institutt (TØI) vil at klima og miljø skal sitte i førersetet i samferdselspolitikken.

  – Om ikke transportsektoren når klimamålene, når ikke Norge klimamålene. Vi må ta det som utgangspunkt i planleggingen i mye større grad, sier Grimsrud til Klassekampen.

  Han mener det ikke er ønskelig for natur og klima å fortsette veksten i transporten på samme måten som i dag. Ifølge Miljødirektoratet kommer 33 prosent av klimagassutslippene i Norge fra transportsektoren.

  – Om vi setter klimamålene som ramme, vil helt andre prosjekter være viktige, sier han.

  Neste år legger regjeringen frem Nasjonal transportplan (NTP) for 2025–2036.

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) skriver i en e-post til avisen at klima et ett av fem likestilte mål for transportplanen.

  – Som en del av beslutningen for NTP har vi bedt virksomhetene gjennomføre klimaanalyser, og blant annet kartlegge klimaeffekt og kostnad pr. tonn CO₂ av infrastrukturprosjekter, skriver han til avisen.

 • Gunnar Kagge
  i går22:55

  Falsk alarm i Blixtunnelen, åpnes igjen

  Fredag kveld gikk brannalarmen i Blixtunnelen på Follobanen.

  - Vi sendte inn et arbeidstog, det fastslo at alarmen var falsk, sier pressevakt Anne Kirkhusmo.

  Brannalarm gikk i ett av tverrslagene i Blixtunnelen på Follobanen. Dermed ble det ene sporet som var åpent stengt igjen.

  - Så snart arbeidstoget er ute av tunnelen, begyner togene å gå i det ene løpet som er åpent, sier Kirkhusmo.

  Det har vært problemer på Follobanen hele uka. Mandag ble et tog med 70 passasjerer om bord stående fast i tunnelen etter at en strømledning hadde blitt revet ned og kommet i kontakt med toget. Etterpå fant man lekkasjer flere steder i Blixtunnelen.

 • NTB
  i går22:50

  Ny frist for gjeldstaksforhandlingene i USA

  Partene som forhandler fram en avtale knyttet til USAs gjeldstak har fått ytterligere fire dager på seg til å bli enige. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

  USAs finansminister Janet Yellen har gitt partene i forhandlingene om landets gjeldstak en ny frist til 5. juni med å bli enige.

  Den tidligere fristen gikk ut 1. juni, og det ble fredag meldt om vanskelige møter og utestående spørsmål.

  I et brev til republikanernes leder Kevin McCarthy advarte Yellen fredag ettermiddag lokal tid om at USA kan komme til misligholde sine låneforpliktelser dersom det ikke blir enighet mellom Representantenes hus og regjeringen om det såkalte gjeldstaket og forslag til kutt i budsjettet.

  Det har blitt meldt om at forhandlingene ser ut til å nærme seg slutten – men nå har de fått fire dager ekstra til å diskutere.

  – Håpefull

  USAs president Joe Biden sier han håper at det innen kort tid vil bli klart om forhandlingene om gjeldstaket har ført fram til en avtale.

  – Vi er veldig nære, og jeg er optimistisk. Jeg håper vi vil vite innen i kveld om vi kommer fram til en avtale, sa Biden fredag ettermiddag lokal tid.

  23 oljefond

  Yellen har tidligere advart mot følgene av å ikke heve gjeldstaket og sier at mislighold av statsgjelden kan true verdensøkonomien.

  Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond.

  Enhver avtale Biden og McCarthy kommer fram til må stemmes gjennom i Representantenes hus og i Senatet. Republikanerne har flertallet i førstnevnte, mens Demokratene har flertallet i sistnevnte.

  Innen rekkevidde

  En avtale er innen rekkevidde, opplyste en av hovedforhandlerne fra den republikanske siden fredag kveld lokal tid. Men de er ikke helt enige ennå, sa Patrick McHenry, og gjentok med de takter som har vært å høre fra USAs hovedstad i flere dager nå.

  Ifølge en tjenesteperson er de to partene nesten enige om å heve gjeldstaket i to år, og skal også være enige om begrensninger i den offentlige pengebruken.

  Men de er fortsatt uenige om hvorvidt arbeidskravene skal skjerpes for enkelte stønadsordninger som skal motvirke fattigdom.

 • NTB
  i går22:45

  Ett spor åpnes på Follobanen etter falsk brannalarm

  En falsk brannalarm stengte det ene sporet som var åpent i Blixtunnelen på Follobanen. Bane Nor opplyser at sporet åpner igjen for trafikk snart.

  – Så fort vårt arbeidstog er ute av tunnelen så vil det åpnes for trafikk igjen, sier pressevakt Anne Kirkhusmo i Bane Nor.

  Det ene sporet på Follobanen ble først åpnet fredag kveld, men altså stengt igjen på grunn av en falsk brannalarm.

  Det har vært problemer på Follobanen hele uka. Mandag ble et tog med 70 passasjerer om bord stående fast i tunnelen etter at en strømledning hadde blitt revet ned og kommet i kontakt med toget. Etterpå fant man lekkasjer flere steder i Blixtunnelen.

 • Gunnar Kagge
  i går21:59

  Finsk dykker døde i Kristiansund

  Fredag døde en finsk dykker utenfor Kristiansund, forteller operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt Arild Reite til VG.

  Dykkeren var med i en gruppe på totalt fire personer. Det var de andre i gruppen som fant ham bevisstløs.

  De pårørende er varslet.

  Politiet skal nå forsøke å klargjøre årsaken til ulykken.

 • Gunnar Kagge
  i går21:25

  Sjåfør siktet etter kollisjon med ambulanse

  Sør-Øst politidistrikt opplyser på Twitter at de mistenker en sjåfør for å kjøre bil mens han var ruset, melder VG.

  Ved 19-tiden fredag kjørte han inn i en ambulanse på Kongsberg.

  To av de tre i sykebilen ble skadet.

  Også føreren av bilen som krasjet inn i ambulansen ble kjørt til legevakt for sjekk. Der skal det også tas blodprøve.

 • NTB
  i går20:58

  IMF: svak styrking av amerikansk økonomi

  Arbeidsledigheten i USA er nå den laveste på mange år. Bildet viser en pizzarestaruant i Illionois som søker etter folk. Foto: AP / NTB

  Det internasjonale pengefondet (IMF) venter at USAs økonomi vil styrke seg svakt utover i 2023 sammenlignet med tidligere anslag.

  IMF-sjef Kristalina Georgieva sier at amerikansk økonomi har vist seg motstandsdyktig.

  BNP vil vokse med 1,7 prosent i år, opp fra et anslag på 1,6 prosent tidligere i år. Men i 2024 vil veksten synke til 1,0 prosent, framgår det av IMF-tallene.

  Ledigheten i USA er nesten rekordlav. Det er ventet en ledighet på 4,4 prosent ved utgangen av 2024.

 • NTB
  i går20:50

  Skadd person evakueres fra båt på Svalbard

  En mann er skadd på en båt ved Forlandet på Svalbard. Det er sendt helikopter til stedet for å evakuere mannen fra båten.

  Det opplyser Hovedredningssentralen i Nord-Norge på Twitter.

  Skadetomfanget er ukjent.

 • NTB
  i går20:22

  Lula takket nei til invitasjon fra Putin

  Lula da Silva har takket nei til president Putins invitasjon. Foto: AP / NTB

  Brasils president Lula da Silva sier han har takket nei til en invitasjon fra president Vladimir Putin om å komme til Russland.

  Putin skal ha invitert Lula til St. Petersburg der et flernasjonalt økonomisk forum skal gå av stabelen i midten av juni.

  – Jeg takket for invitasjonen, men sa at jeg ikke kunne dra til Russland på nåværende tidspunkt, skriver den brasilianske presidenten på Twitter fredag.

  – Men jeg gjentar at Brasil, likeledes som India, Indonesia og Kina, er tilgjengelig for å snakke med begge parter i konflikten for å finne en løsning, skriver han videre med henvisning til krigen i Ukraina.

 • Gunnar Kagge
  i går20:19

  Malmö: Unge jenter skal ha planlagt mord

  Svensk politi har fengslet to 17 år gamle jenter.

  I mars ble jentene siktet for grove brudd på våpenloven, og politiet ville ha dem varetektsfengslet. Men begge ble satt på frifot. Nå er de arrestert igjen, melder Sydsvenskan.

  Politiet mener at den videre etterforskningen har avdekket hva de skulle med våpnene. Mistanken er at de to planla drapsforsøk.

  Begge nekter straffskyld. Det samme gjør to unge menn som ble arrestert samtidig. De er rundt 20 år gamle.

  Ifølge Expressen har politiet siktet jentene for mordforsøk.

 • Jan Gunnar Furuly
  i går19:52

  Follobanen åpner ett av to spor

  Ett av to spor er nå åpnet i Blixtunnelen på Follobanen mellom Oslo S og Ski.

  Det melder Bane Nor på sine nettsider.

  Det andre sporet er fortsatt stengt for feilretting på grunn av strømproblemer. Prognosene for når dette sporet kan åpne er uviss.

  Ifølge Bane Nor må de reisende på strekningen fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger den nærmeste tiden.

 • NTB
  i går19:47

  Rødt-kasserer dømt for millionunderslag

  En kasserer er dømt til ni måneder i fengsel for grovt underslag av mer enn en million kroner fra Rødt Vestfold og Telemark.

  Det kommer fram i en dom fra Telemark tingrett fredag, skriver NRK.

  Saken ble anmeldt til politiet i slutten av 2021. Mannen erkjente underslaget i avhør hos politiet.

  Underslaget fra partiets konto skjedde over en periode på seks måneder.

  – Vi har måttet bruke tid på å rydde opp i dette, og mistet mye penger som vi gjerne skulle brukt på politisk aktivitet, sier leder Maren Njøs Kurdøl i Rødt Vestfold og Telemark.

  Påtalemyndigheten ba om ti måneder i fengsel, men retten konkluderte med at mannen skulle få strafferabatt fordi han har innrømmet underslaget.

  Mannen må også betale tilbake nærmere 900.000 kroner til partiet Rødt.

  Domfelte går nå til behandling for rus og spilleproblemer. Hans forsvarer Tollef Skobba har så langt ikke snakket med klienten sin om dommen, men utelukker ikke at det kommer en anke.

 • NTB
  i går19:39

  Ambulanse påkjørt på Kongsberg – to skadet

  En ambulanse er påkjørt av en annen bil på Kongsberg. I ambulansen befant det seg tre ansatte. To av dem er skadet, ifølge politiet.

  Sørøst politidistrikt fikk melding om ulykken klokken 19.06 fredag kveld.

  – Trafikken går forbi i ett felt ved hjelp av manuell dirigering, skriver operasjonssentralen.

  Føreren av den andre bilen, en mann i 30-årene, blir avhørt på stedet.

  Ifølge Laagendalsposten er det tre ambulanser på stedet i tillegg til den som var involvert i ulykken.

 • NTB
  i går19:30

  Brasil blir vert for FNs klimatoppmøte i 2025

  Brasils president Lula da Silva. Foto: Louise Delmotte / AP / NTB

  Klimatoppmøtet COP30 skal holdes i Belém i Brasil i november 2025, opplyser Brasils president Lula da Silva.

  – Jeg er overbevist om at det kommer til å bli et storslagent arrangement, sa Lula da han kunngjorde nyheten i en videotale fredag.

  FNs klimatoppmøter er blitt holdt nesten hvert år siden 1995. I november i fjor var Egypt vert for Cop27, mens årets klimatoppmøte COP28 går av stabelen i Dubai i november. Neste år holdes COP29 i Australia.

  Forkortelsen COP står for Conference of the Parties. «Partene» er i denne sammenhengen landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.