Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Russland og Belarus har signert avtale om atomvåpen

  25. mai 08:47
  NTB
  Russiske soldater med et Iskander-missil i 2015. Foto: Sergei Karpukhin / X00944

  Russland og Belarus har undertegnet en avtale om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

  Avtalen ble undertegnet av de to lands forsvarsministre torsdag.

  Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu sier til russiske medier at vestlige land fører en «uerklært krig» mot Russland og Belarus.

  De to landene er nære allierte, og russiske styrker benyttet Belarus da de invaderte Ukraina i februar i fjor.

  Russlands president Vladimir Putin opplyste i april at Russland ville utplassere taktiske atomvåpen i Belarus.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  3 min

  Mener reindriften må akseptere tap til kongeørn

  Reindriftsutøvere har søkt om å få ta ut kongeørn flere ganger etter at dyr er blitt drept. Statsforvalteren i Troms og Finnmark gir dem tillatelse til å ta ut én ungfugl. Disse reinene er fotografert i Karasjok i Finnmark. Foto: Jan Langhaug / NTB

  Statsforvalteren i Troms og Finnmark mener at reindriftsutøvere i Hjerttind-området må akseptere at flere dyr tapes til kongeørn. Kun én ungfugl får felles.

  – De vil nok måtte akseptere et videre tap, ja, for det er jo flere kongeørn uansett, men håpet er jo at dette vil begrense tapet, sier rovviltforvalter Rasmus Kristoffer Høyning i Statsforvalteren i Troms og Finnmark til Folkebladet.

  Reindriftsutøvere med dyr i Hjerttind-området har søkt om å få ta ut flere kongeørner. Opprinnelig ble det søkt om å få ta ut fire ørner, noe de fikk avslag på. Etter å ha funnet 60 reinkalvkadavre, fikk de tillatelse til å felle én ungfugl. De søkte om å få ta ut to.

  – Kravene i forskriften er veldig strenge når det gjelder uttak av kongeørn. En forutsetning for skadefelling er at det rettes mot konkrete individer. Åpner vi for felling av flere individer, øker sannsynligheten for at feil individ felles.

  Han tror det innvilgede uttaket vil begrense skadene.

 • NTB
  10 min

  Ulv tok sau inne i fjøs på Tynset

  En sau ble drept av en ulv inne i et fjøs på Tynset søndag morgen. Ulven tok også en sau på et jorde utenfor fjøset.

  Sauebonde Kjersti Ane Bredesen i Teldalen på Tynset fant en av de to døde sauene inne i fjøset og kunne konstatere at det måtte ha vært en ulv som hadde vært der, skriver avisene Tynsetingen og Arbeidets Rett.

  En annen sau ble funnet drept av ulven på et jorde utenfor fjøset.

  – Ulven har faktisk vært innenfor fjøsdørene. Her ligger det ordentlige blodkladder, og det er tydelig at det har vært en kamp. Sauene mine går inn her og legger seg om natten. Jeg har ikke store flokken og har følt meg trygg med opplegget på at de kan gå inn og ut av fjøset, sier Bredesen til Arbeidets Rett.

  Statens Naturoppsyn gjorde søndag formiddag undersøkelser og fastslo at det dreier seg om et ulveangrep.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  14 min

  Tyrkia og Sverige skal møtes om Nato-medlemskap

  Det sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Ankara søndag.

  – President Erdogan og jeg er enige om å møte Sverige 12. juni, sa Stoltenberg.

  Også Finland skal delta i møtet, opplyste han.

  Stoltenberg gjentar at det fortsatt er mulig at Sverige er Nato-medlem i tide til neste toppmøte i Vilnius i juli.

  Tyrkia har lenge vært en hindring i veien mot svensk medlemskap. Det samme har Ungarn.

  Nå har Sverige tatt grep for å imøtekomme Tyrkias bekymringer, som blant annet har dreiet seg om frykt for terror.

  – Sverige har gjort grep for å forebygge terror, de har opphørt forbudet med våpeneksport til Tyrkia og har også endret grunnloven sin, listet Stoltenberg opp.

 • NTB
  14:43

  Fortsatt signalfeil på Sørlandsbanen

  En signalfeil på Vegårshei fører til at Sørlandsbanen er stengt ut søndag og natt til mandag mellom Nelaug og Neslandsvatn i Agder.

  Bane Nor opplyste søndag morgen at strekningen mellom Nelaug og Neslandsvatn var stengt på grunn av en signalfeil. På ettermiddagen var feilen fortsatt ikke løst, og de varsler ny oppdatering først klokken 8 mandag morgen.

  GoAhead opplyser at de kjører buss for tog på strekningen.

 • NTB
  14:28

  Spesialenheten har startet avhør etter politiskyting

  Spesialenheten for politisaker har startet etterforskning etter at en mindreårig gutt natt til lørdag ble skutt i beinet av politiet på Åmot i Modum kommune.

  – Vi har tatt noen innledende avhør og begynner å danne oss et bilde av situasjonen, sier etterforskningsleder Kari Anne Hille Valla i Spesialenheten til VG.

  Natt til lørdag fikk politiet flere meldinger om en person som skulle ha forsøkt å ta seg inn i en bolig i Åmot. Personen oppførte seg ifølge politiet truende overfor andre personer på stedet.

  – Politipatruljen som dro til stedet, bevæpnet seg da det også kom meldinger om at personen skulle være i besittelse av en farlig gjenstand, skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

  Politiet opplyser videre at det oppsto en situasjon der politipatruljen ble forsøkt angrepet med denne gjenstanden. Siden forsøk på å snakke til gutten og bruk av varselskudd ikke førte frem, valgte politiet derfor avfyre skudd mot gutten.

  Gutten, som er under 18 år og ikke kjent av politiet fra før, er ikke livstruende skadet. Han er nå mistenkt for trusler mot politiet.

 • Tuva Hilton
  14:13

  Bilbrann på Gol med fare for spredning – har kontroll

  Nødetatene har rykket ut etter melding om en bilbrann på Gol med mulig spredningsfare til bebyggelse. Det er kontroll på brannen.

  – Brann og redning akkurat kommet frem på stedet og begynner slukking, skriver politiet på Twitter.

 • NTB
  14:07

  Regnbueflagg tent på i Seljord

  Et regnbueflagg som hang ved Seljord barne- og ungdomsskole, ble natt til søndag kappet ned fra flaggstangen og tent på.

  Hendelsen er meldt til politiet, opplyser ordfører Beate Marie Dahl Eide til NRK.

  Eide skriver i en pressemelding at hun synes det er leit at noen har angrepet regnbueflagget, som er et symbol på at alle skal få være den de er og elske den de vil.

  Hun mener ingen bør føle seg truet av flaggbrenningen og oppfordrer alle til å delta i Bygdepride lørdag 17. juni.

  – Vi hadde en kjempeflott parade for første gang i fjor. Seljord skal være bygda for alle, og jeg håper at flest mulig møter opp og viser det også i år, skriver ordføreren.

  Et nytt flagg ble hengt opp kort tid etter, forteller Eide til Varden.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  13:12

  Skogbrann ved eldresenter i Oslo under kontroll

  Det brant i skogen ved Kantarellen eldresenter på Mortensrud i Oslo.

  Først ble det meldt om risiko for spredningsfare. Men kort tid etter brannen skriver politiet at brannen viste seg å være udramatisk.

  Brannvesenet er fremme og kontrollerer brannen. 110-sentralen skriver at naboene har slått ned de verste flammene. De skriver at naboene har gjort «en kjempeinnsats».

 • NTB
  12:45

  5-åring døde etter heisulykke i Göteborg

  En gutt i femårsalderen som ble alvorlig skadet i en heisulykke i Göteborg onsdag, er død, opplyser Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  Gutten fikk beinet fastklemt mellom heisdøren og heissjakten i femte etasje i en boligblokk. Da redningstjenesten kom for å få gutten løs, falt han ned i sjakten.

  – Nå skjedde det som ikke må skje, det aller verste, sier sjefen for redningstjenesten, Lars Klevensparr, etter søndagens dødsbudskap.

  Alle brannmennene som var involvert i redningsoppdraget, er permittert med lønn ettersom de har det såpass dårlig, ifølge Klevensparr.

  – Jeg er inne i mitt ellevte år som sjef for redningstjenesten i Storgöteborg, og en så nedslått og preget organisasjon har jeg ikke opplevd tidligere, sier han.

  Gutten, som ifølge politiet var i femårsalderen, har siden onsdag blitt behandlet for livstruende skader på sykehuset. Heisen han ble sittende fast i, er fra 1939, samme år som boligblokken ble bygd.

  Hendelsen er blitt anmeldt til det svenske arbeidstilsynet, og politiet har også innledet etterforskning for å se om det ble begått feil under redningsinnsatsen.

 • NTB
  12:30

  Oransje farevarsel om skogbrannfare i Sør-Norge

  Det er stor skogbrannfare flere steder i Sør-Norge. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå for deler av Østlandet, Agder og sørlige del av Rogaland. Bildet er fra en tidligere skogbrann sør for Halden. Foto: Skogbrann Helikopter / NTB

  Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om skogbrannfare på oransje nivå for deler av Østlandet, Agder og sørlige del av Rogaland.

  «Vær svært forsiktig med åpen ild. Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt», skriver varslingstjenesten Varsom på sine nettsider.

  De skriver at det er stor skogbrannfare inntil det kommer tilstrekkelig nedbør.

  – Det vi vet, er at det er ekstremt tørt, og at én gnist eller glo kan bli til en stor brann på et blunk. Ikke bruk åpen ild i skog og mark, sa brannmester Erik Nygaard i Vestfold interkommunale brannvesen fredag kveld.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  12:10

  Hormonbehandling av barn kan bli strammet inn

  Helsedirektoratet skal nå vurdere om det bør bli strengere krav til hormonbehandling av transpersoner under 18 år.

  Det skriver VG.

  All behandling vil i så fall flyttes til spesialisthelsetjenesten. Hverken private eller kommunale tjenester, som Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) i Oslo, vil da få tilby slik behandling lenger.

  HKS ga i 2021 kjønnsbekreftende hormoner til 100 ungdommer og voksne.

 • NTB
  11:53

  Minst 14 mennesker mistet livet i jordras i Kina

  14 mennesker er funnet omkommet og fem personer er savnet etter at det gikk et jordskred i Sichuan-provinsen sørvest i Kina, opplyser lokale myndigheter.

  Jordskredet gikk i et fjellområde i Jinkouhe, som ligger i nærheten av millionbyen Leshan. Det inntraff tidlig søndag morgen lokal tid.

  Over 180 redningsarbeidere er sendt til stedet, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse på nettet.

 • NTB
  10:43

  Nordmenns forbruksgjeld økte med over 3 milliarder

  Ved inngangen til juni var den totale forbruksgjelden i Norge på 156,8 milliarder kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Ved inngangen til juni var den totale forbruksgjelden i Norge på 156,8 milliarder kroner. Det er 3,3 milliarder kroner mer enn sist måned.

  Økningen er på 2,1 prosent, opplyser Norsk Gjeldsinformasjon i en pressemelding.

  – Den store økningen i forbruksgjelden siden forrige måned skyldes sannsynligvis at mange har betalt med kredittkort når de har bestilt feriereiser, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

  I løpet av det siste året har forbruksgjelden økt med 6,0 milliarder kroner, det vil si 4 prosent. Forbrukslån har økt med 4,6 milliarder (+5,7 prosent) og kredittkortgjeld har økt med 1,8 milliarder (+2,6 prosent).

  Inkasso-Partner i Kristiansand opplyser til NRK at også de kan se at forbruksgjelden øker, og at de møter nye kunder som ikke har slitt med inkassogjeld tidligere.

  – Folk bruker for mye penger i ferien. Når de kommer hjem, ligger det gjerne et inkassokrav og venter, sier daglig leder og inkassorådgiver Geir Grindland.

  Han frykter at mange vil slite med å betale for seg etter sommeren.

 • Øystein Tronsli Drabløs & NTB
  10:31

  Hevder å ha funnet årsaken til togulykken i India

  Politiet holder vakt ved ulykkesstedet søndag, der myndighetene har begynt å fjerne togvraket fra skinnene. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

  Indias jernbaneminister sier at årsaken til togulykken er avdekket, og at de har funnet fram til personene som hadde ansvaret for at to passasjertog sporet av.

  Årsaken skal være det elektroniske signalsystemet, men ministeren vil foreløpig ikke utdype. Det er upassende med flere opplysninger før saken er ferdig etterforsket, mener han.

  – Vi har identifisert årsaken til ulykken og personene som har ansvaret for den, sier jernbaneminister Ashwini Vaishnaw til nyhetsbyrået ANI søndag.

  Nærmere 300 mennesker er bekreftet omkommet i ulykken, som skjedde fredag kveld i delstaten Odisha øst i landet. Hundrevis ble skadd, mange av dem alvorlig.

  De to passasjertogene transporterte i alt 2.296 personer.

 • NTB
  09:35

  Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Kristiansand

  En mann ble natt til søndag fraktet til sykehus etter en alvorlig voldshendelse i Kristiansand. Så langt er ingen pågrepet etter hendelsen.

  Politiet i Agder opplyser på Twitter at de fikk melding om hendelsen ved en privat adresse ved 4-tiden natt til søndag.

  Til Fædrelandsvennen opplyser politiet at den skadde er en mann i 40-årene, og at han skal ikke være livstruende skadd. Politiet skriver at mannen er fraktet til Sørlandet sykehus i Kristiansand.

  Så langt er ingen personer pågrepet.

  – Vi driver med teknisk og taktisk etterforskning, skriver politiet like før klokken 9.30.

  – Politiet ble varslet og kom etter at hendelsen hadde skjedd. Det var en av personene som var på stedet, som varslet politiet, sier Sondre Halvorsen, jourhavende jurist hos politiet i Agder til VG.

 • NTB
  09:32

  AP: Årsaken til togulykken i India identifisert

  Nyhetsbyrået AP melder at årsaken til den tragiske togulykken i India er identifisert.

  – Ulykken ble forårsaket av en feil i signalsystemet som gjorde at toget skiftet spor, sier Indias jernbaneminister, Ashwini Vaishnaw til nyhetsbyrået.

  288 personer er døde og nesten 900 er skadet, etter at et passasjertog sporet av øst i India fredag forrige uke.

 • Thelma Kathinka Klevan
  09:05

  Göteborg: Gutt falt ned i heissjakt og døde

  En ti år gammel gutt er død etter en heisulykke i Johannesburg i Göteborg, melder Sahlgrenska Universitetssykehus.

  Gutten fikk beinet fastklemt mellom heisdøren og heissjakten i femte etasje i en boligblokk onsdag morgen. Da redningstjenesten kom for å få gutten løs, falt han ned i sjakten, skriver Göteborgs-Posten.

  – Det er en forferdelig hendelse og mine tanker er hos familien, sier Lars Klevensparr, direktør i Storgöteborg redningstjeneste til SVT.

  Hendelsen er anmeldt til det svenske arbeidstilsynet. Politiet etterforsker saken for å se om det ble gjort feil under redningsaksjonen.

 • NTB
  08:49

  Dansk politi skjøt mot svenske biler

  Dansk politi avfyrte søndag morgen flere skudd mot to svenskregistrerte biler i København, melder EkstraBladet.

  Fire personer ble pågrepet i aksjonen, skriver den danske avisen.

  Bilene befant seg på Sjællandsbroen ved motorveien som går over Øresund, da de ble beskutt. Flere personer skal ha forsøkt å flykte fra den ene bilen, men ble innhentet, opplyser politiet i København.

  Politiet vil ikke si noe om hva etterforskningen dreier seg om, men lover å komme med flere opplysninger utover dagen.

 • Thelma Kathinka Klevan
  08:04

  Bane NOR: Signalfeil på Sørlandsbanen

  Sørlandsbanen er stengt ved Vegårshei og mellom Nelaug og Neslandsvatn i Agder på grunn av signalfeil. Det melder Bane NOR.

  De varsler ny oppdatering ved 14-tiden.

  GoAhead opplyser at de kjører buss for tog på strekningen.