Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Gassalarm på Statfjord A – produksjonen stengt

  25. mai 21:30
  NTB

  Det har vært en gasslekkasje Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Som et føre var-tiltak flyttes en del av personellet til naboplattformer og til land.

  Pressekontakt Ellen Maria Skjelsbæk i Equinor bekrefter situasjonen overfor Bergens Tidende.

  – Jeg kan bekrefte at det har oppstått en hydrogensulfidlekkasje i det ene skaftet på plattformen Statfjord A, sier pressekontakten.

  Hendelsen skjedde rett etter klokka 19 torsdag. Mannskap som ikke har prioriterte oppgaver, blir sendt til naboplattformer og til land.

  Det dreier seg ikke om eksplosiv gass.

  – Grunnen til at vi flytter personell, er at vi ikke ønsker at de skal eksponeres. Det er ingen som er eksponert til nå, sier Ellen Maria Skjelsbæk.

  – Stemningen er rolig. Det er ikke noe dramatikk i situasjonen, sier hun videre.

  Til Dagbladets Børsen opplyser pressekontakten av det var totalt 168 personer om bord, og at 100 av disse er evakuert.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  1 min

  Stabile ledighetstall i mai

  2 prosent av arbeidsstyrken sto ved uten jobb ved utgangen av måneden, ifølge Nav. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Arbeidsledigheten i Norge var stabil i mai. 2 prosent av arbeidsstyrken sto ved uten jobb ved utgangen av måneden, ifølge Nav.

  Ved utgangen av mai var 59.200 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det utgjør 2 prosent av arbeidsstyrken. Justert for normale sesongvariasjoner holdt antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak seg stabilt i mai, opplyser Nav i en pressemelding.

  – Etter fem måneder med økning i antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var ledigheten stabil i mai. Ledigheten øker fortsatt innen blant annet bygg og anlegg, mens den går ned i andre yrkesgrupper. Selv om etterspørselen etter arbeidskraft har falt den siste tiden, lyses det fortsatt ut mange ledige stillinger, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.

  I tillegg var 21.800 personer delvis ledige, som er 0,7 prosent av arbeidsstyrken.

  Samlet var det dermed 81.000 registrerte arbeidssøkere hos Nav ved utgangen av mai, noe som utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken.

 • NTB
  14 min

  Fosen-aksjonister varsler aksjon på Slottsplassen

  Aksjonister med samisk flagg på Slottsplassen markerer at det er 599 dager siden Fosen-dommen. Aksjonistene planlegger å stå langs Slottsplassen mens regjeringsbilene kjører forbi på vei til statsråd på slottet fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB

  Flere hundre Fosen-aksjonister varsler at de skal aksjonere på Slottsplassen når statsrådene fredag kjører for å samles til Kongen i statsråd.

  Aksjonistene skal stå med bannere, kamprop og flagg, mens statsrådsbilene kjører forbi for å samles til Kongen i statsråd, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding. Aksjonistene mener det er uakseptabelt at det har gått nesten 100 dager siden regjeringen innrømmet at det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen.

  – Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våres skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd på nesten 100 dager. Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille! Sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

  – Når ingenting skjer, må vi igjen vise regjeringen at vi fremdeles er her, og at vi ikke gir oss før vindturbinene på Fosen rives og landet er tilbakeført til reindrifta, sier Elle Rávdná Näkkäläjärvi, leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

  Kongen i statsråd er regjeringens øverste beslutningsorgan der alle statsrådene samles hver fredag med kongen, klokken 11.00, for å formelt fatte vedtak som statens utøvende makt.

  I februar okkuperte 15 menneskerettsaktivister Olje- og energidepartementet i fire døgn. Deretter ble blant annet inngangspartier til ti departementer blokkert. Det hele ble avsluttet med en støttedemonstrasjon der 1500 mennesker samlet seg i stille markering fremfor slottet.

 • Wasim Riaz
  19 min

  En person siktet for drap

  En kvinne ble drept på Teisen sent torsdag kveld. Politiet pågrep en mann kort tid etter drapet. Foto: Harald Stolt-Nielsen

  Torsdag 1. juni rett før midnatt fikk politiet en melding fra helsepersonell om funn av alvorlig skadet person på Teisen. Det ble foretatt livreddende førstehjelp, men livet var ikke til å redde.

  Det skriver politiet i en pressemelding fredag formiddag.

  En person er pågrepet i saken. Dette er en mann i 30-årene. Vedkommende er siktet for drap.

  Fornærmede er en kvinne i 60-årene. Pårørende er varslet i saken, og følges opp av pårørendekontakter i politiet.

  Etterforskningen er i en innledende fase. Det er for tidlig å si noe om foranledningen og motivet for hendelsen, skriver politiet.

  Siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag.

 • NTB
  09:00

  Havvind i Nordsjøen kan koste 23 milliarder

  Havvindprosjektet Sørlige Nordsjøen II kan komme til å koste skattebetalerne 23 milliarder kroner, bekrefter partiene som er enige om vilkårene for utbyggingen.

  − Dette er godt nytt for norske strømpriser og for klimaet. Dette er startskuddet for at en konkurransedyktig, norsk leverandørindustri innen havvind kan vokse og videreutvikle seg langs hele kysten. Og etter hvert skal også nord med, leder sier Marianne Sivertsen Næss (Ap) av Stortingets energi- og miljøkomité.

  Regjeringspartiene er enige med SV, MDG og KrF om havvindsatsingen på Sørlige Nordsjø II. Partiene er enige om en havvindsatsing på inntil 23 milliarder kroner.

  Det bekreftet partiene på en pressekonferanse fredag morgen. De ble torsdag kveld enige om rammevilkårene for det de kaller en historisk havvindsatsing i havområdet Sørlige Nordsjø II.

  Enigheten innebærer dessuten at det skal tas inn grundige miljø- og faunalkartlegginger i utredningen. Det er avgjørende å få på plass ambisiøse mål og god kunnskap for å sikre god sameksistens og ivaretakelse av natur, miljø og marint liv. God naturforvaltning skal være et konkurransefortrinn i den norske havvindsatsingen, og relevante miljøkrav vil integreres i konsesjonen for havvindparken.

 • NTB
  08:48

  Hackergruppe sier de har angrepet nettsidene til SAS

  Nettsidene til flyselskapet SAS har problemer. En hackergruppe sier på Twitter at de har angrepet selskapet.

  NTB har bedt om en kommentar fra SAS, men har ikke fått det ennå. SAS-nettsidene har vært nede og kommet opp igjen i morgentimene.

  På Twitter skriver en hackergruppe at de har stengt ned SAS-systemene og at de krever 10 millioner dollar.

  Nettsidene til SAS i Norge, Sverige og Danmark var nede i morgentimene. Ut fra Avinors nettsider ser det ikke ut til å påvirke flytrafikken.

 • NTB
  08:30

  Havvind-enighet på Stortinget

  Regjeringspartiene er enige med SV, MDG og KrF om havvindsatsingen på Sørlige Nordsjø II. Partiene er enige om en havvindsatsing på inntil 23 milliarder kroner.

  Tidligere mente regjeringen at det var nødvendig med 15 milliarder kroner i statlige subsidier, men nå er taket hevet til 23 milliarder kroner, meldte NRK onsdag.

  Debatten har rast om den norske havvindsatsingen de siste ukene etter at det ble klart at kostnadene ville bli betydelig høyere enn det regjeringen tidligere har anslått.

  Ap, Sp, MDG, KrF og SV har kalt inn til pressekonferanse klokken 9 fredag for å fortelle mer om enigheten om Sørlige Nordsjø II, Norges første, store havvindprosjekt.

  Høyre trakk seg denne uken fra forhandlingene om havvindsatsingen fordi de mener behovet for statlige subsidier har gått for langt.

  Torsdag ble det kjent at Rødt ønsker å avlyse utlysningen av Sørlige Nordsjø II- og Utsira Nord-feltene av hensyn til stor kostnadsvekst og manglende kunnskap om miljøkonsekvenser.

  MDG skal ifølge Dagens Næringsliv ha fått gjennomslag for at det skal gjennomføres miljøkartlegging.

  Hybridkabler

  Høyre og Venstre ønsket en utbygging med hybridkabler, som tillater eksport av kraften som produseres av havvindparken og som dermed vil gi selvstendige inntekter. Denne løsningen har Senterpartiet satt en stopper for i regjeringen fordi løsningen åpner for eksport av norsk vannkraft gjennom kablene,

  Også utenfor Stortinget har det vært debatt. Blant annet har den tidligere lederen for Energikommisjonen, Lars Sørgard, uttrykt bekymring for det som kan bli et «subsidiesluk,» og bedt regjeringen vurdere å pause hele satsingen.

  Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen sa til E24 i forrige uke at det er mulig å få lønnsomme havvindprosjekter og store mengder kraft til Norge. Men da må anleggene være større, og de må kobles til Europa og ikke bare til Norge, mente han.

  NVE-sjef Kjetil Lund, slo i slutten av april fast at havvind i Norge ikke er lønnsomt.

  Ikke lønnsomt

  – Havvind i Norge er i dag ikke lønnsomt, og flytende havvind er ganske langt fra å være lønnsomt. Om det blir lønnsomt noen gang, og i så fall når, vet vi ikke sikkert i dag. Det sa Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund på en pressekonferanse i anledning fremleggelsen av en ekspertrapport som pekte på 20 mulige områder for å bygge ut havvind.

  – Vi har ikke vurdert den økonomiske fornuften eller realismen i å bygge ut havvind i dette omfanget, understreket NVE-sjefen da han overleverte rapporten.

  – Hvor mye av felleskassen en vil bruke på å bygge ut kraftproduksjon som ikke er lønnsom, det er – og skal være – en politisk vurdering. Vi har ikke gått inn i det i dette arbeidet, sa Lund

 • NTB
  07:17

  Palestinsk treåring kritisk skadet etter skyting

  En tre år gammel palestinsk gutt er kritisk skadet etter å ha blitt skutt av israelske styrker på den okkuperte Vestbredden.

  Den israelske hæren sier at gutten ble truffet da israelske soldater svarte på ild som ble avfyrt mot dem av en væpnet gruppe ved Nevez Tzuf.

  Gutten ble fraktet til et israelsk sykehus. De opplyser at tilstanden hans er kritisk. En mann ble også såret, han er fraktet til palestinsk sykehus.

  Den israelske hæren har offentliggjort et kornete videoklipp som viser det de sier er den væpnede gruppen som skjøt mot dem. Hæren sier imidlertid at skytingen etterforskes og at de beklager at sivile er blitt såret.

 • NTB
  06:09

  Biden om heving av gjeldstaket: – Stor seier

  Et bilde fra TV-sendingen fra Senatet viser det endelige stemmetallet. 63 representanter stemte for og 36 stemte imot. Foto: Senate Television via AP / NTB

  Lovforslaget som vil heve USAs gjeldstak, har gått gjennom i Senatet.

  – En stor seier for økonomien og amerikanere, sier president Joe Biden.

  Senatet fordelte seg torsdag kveld på 63 stemmer for og 36 stemmer mot forslaget.

  Dagen før ble det vedtatt i Representantenes hus, med 314 stemmer for og 117 mot.

  – USA kan puste lettet ut, for gjennom denne prosessen unngår vi mislighold, sier senatsleder Chuck Schumer fra Demokratene.

  Lovforslaget har vært avhengig av godkjenning før 5. juni, som er fristen for når finansdepartementet ikke lenger har midler til å betale nasjonens gjeld.

  Hvis det skulle ha skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

 • NTB
  06:05

  Spanske kvinner med menssmerter får sykefravær

  En lov som innebærer at kvinner i Spania får lov til å ta fri når de har menssmerter, trådte i kraft torsdag. Loven er den første av sitt slag i Europa.

  Loven, som ble fremmet av landets venstreorienterte regjering, ble godkjent i nasjonalforsamlingen i februar. I tillegg til sykefraværet for kvinner som sliter med menssmerter, blir aborttilgangen økt, og transpersoner får enklere skifte kjønn.

  Sykefravær for menssmerter er ikke vanlig. Ifølge Euronews er det kun et lite utvalg land, blant dem Japan, Indonesia, Sør-Korea og Zambia, som har lovfestet mensfravær i en eller annen form.

  For å få godkjent fraværet må spanske kvinner få legeattest.

 • NTB
  06:04

  MC-fører fløyet til sykehus etter kollisjon i Odalen

  En bil og en motorsykkel kolliderte i Nord-Odal i Innlandet fylke. MC-føreren, en gutt i tenårene, var bevisstløs etter ulykken og ble fløyet til sykehus.

  Innlandet politidistrikt fikk melding om ulykken klokka 22.42 torsdag kveld. Alle nødetatene, inkludert luftambulanse, rykket ut.

 • Harald Stolt-Nielsen
  i går23:35

  Tre tenåringer pågrepet etter knivangrep i Sverige

  Fire tenåringsgutter er alvorlig skadet etter et knivangrep ved en idrettshall i Eskilstuna i Sverige. Alle er 15-årsalderen.

  Tre tenåringer er pågrepet, to 17-åringer og en 15-åring. Guttene ble pågrepet torsdag ettermiddag og kveld.

  Politiet etterforsker saken som drapsforsøk, skriver SVT.

 • NTB
  i går23:03

  Kuer ødela ferdigplen – bonde må betale millionerstatning

  En bonde må betale et millionbeløp i erstatning etter at kuene hans marsjerte inn på et område hvor Buskerud ferdigplen AS hadde lagt plen.Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB

  En bonde må betale over 1,1 millioner kroner i erstatning til et plenselskap etter at kuene hans maltrakterte en ferdigplen verdt 1,6 millioner kroner.

  Bonden mente han ikke hadde erstatningsplikt og ble frifunnet i jordskifteretten. I lagmannsretten ble han derimot dømt til å betale en erstatning på 800.000 kroner.

  Saken gikk helt opp til Høyesterett, som kom frem til at saken måtte behandles på nytt. Nå er han i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale en erstatning på 1,1 millioner kroner, skriver NRK.

  Kuene hadde gått inn på et område i Vestskogen i Holmestrand disponert av Buskerud ferdigplen AS. Skadene tilsvarer en verdi av 1,6 millioner kroner.

  Flertallet i lagmannsretten mener bonden har ansvaret og at han hadde forsikring som dekker skadene. Hendelsen skjedde i 2017.

 • NTB
  i går22:35

  Sterk dag på Wall Street

  Det var en god dag på Wall Street torsdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

  En mulig slutt på gjeldstakkrisen og forhåpninger om at rentehevingene settes på vent førte til en god dag på Wall Street.

  Den industritunge Dow Jones-indeksen gikk opp 0,5 prosent, og den brede S & P 500-indeksen opp 1 prosent. Best gikk det for teknologitunge Nasdaq, som steg med 1,3 prosent.

  Onsdag kveld uttalte styremedlemmet Philip Jefferson i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve at det vil gi banken et bedre beslutningsgrunnlag om man venter med ytterligere rentehopp. Investorene håper at banken venter med neste renteøkning, og uttalelsen bidro nok til den gode stemningen på børsen.

  Det gjorde trolig også avtalen om gjeldstaket som ble stemt gjennom Representantenes hus natt til torsdag.

 • Harald Stolt-Nielsen
  i går21:46

  Funn av død person i Valdres

  Torsdag kveld fant politiet en død person i et vann i Valdres, opplyser Innlandet politidistrikt.

  – Vi har i kveld varslet pårørende om funn av en død person vi antar er mannen som ble

  meldt savnet lørdag, sier stabssjef Pål Erik Teigen.

  Funnet ble gjort etter at politiet torsdag satte inn sonarsøk. Det var dykkere som fant personen.

  Mannen politiet antar er den avdøde, ble sist sett fredag kveld da han var på fisketur med en kamerat. Det var kameraten som meldte mannen savnet lørdag.

 • NTB
  i går21:35

  Sjåfør dumpet poteter på dansk bro – fengslet i to uker

  En 57 år gammel mann er siktet for å ha dumpet poteter i veibanen på Storebæltsbroen. Foto: presse-fotos.dk / NTB

  En 57 år gammel lastebilsjåfør er varetektsfengslet i Danmark etter at han «mistet» en større mengde poteter på Storebæltsbroen mellom Fyn og Sjælland.

  Det skal ha vært en politisk handling, ifølge mannens forsvarer. Torsdag vedtok det danske Folketinget et forslag som pålegger lastebiler en ny kilometeravgift fra og med 1. januar 2025, skriver dansk TV 2.

  Det er ikke kjent om det er denne loven mannen protesterer mot, men han ønsket at pressen skulle være til stede under fengslingsmøtet. Dommeren valgte imidlertid å lukke dørene.

  Mannen er siktet for å ha forårsaket fare for andre. Politiet mener han handlet sammen med andre, som foreløpig er ukjent. Han anklages også for å ha «forvoldt nærliggende fare for medtrafikanter ved å laste av en betydelig mengde poteter på motorveien på lavbroen.»

  Han skal også ha dumpet poteter på veien ved Kolding. Hele opptrinnet skjedde tidlig torsdag morgen.

 • Harald Stolt-Nielsen & Siril Thesen
  i går21:02

  Biden snublet og falt

  USAs president Joe Biden deltok torsdag på Air Force-akademiets vitnemålsseremoni i Colorado Springs.

  Etter å ha delt ut det siste vitnemålet, snublet og falt 80-åringen.

  Biden gikk tilbake til plassen sin igjen uten assistanse etter å ha blitt hjulpet opp igjen.

  – Det går bra med ham, skriver Ben LaBolt, Det hvite hus' kommunikasjonssjef, på Twitter.

  Han skriver at presidenten snublet i en sandsekk, som førte til at han falt.

  Her faller Biden Foto: BRENDAN SMIALOWSKI, AFP/NTB

  Dette er ikke første gang Biden har havnet i en slik situasjon.

  I 2021 falt han da han skulle gå opp trappen til Air Force One. Tidligere i år datt han av sykkelen, da han var ute på en sykkeltur i hjemstaten Delaware.

  Han var også uheldig da han i 2020 lekte med hunden sin. Da brakk han foten, etter at han falt og vrikket ankelen.

 • NTB
  i går20:59

  Falsk kapringsalarm for fly til Gardermoen

  Danmark sendte to kampfly på vingene for å følge et Norwegian-fly til Norge på grunn av mistanke om at flyet hadde problemer, opplyser det danske forsvaret.

  – Luftfartsmyndighetene har torsdag ettermiddag hatt grunn til å tro at det kunne være et problem på et sivilt fly som fløy på en rute vest for Jylland mot Norge, opplyser forsvaret til TV Midtvest torsdag kveld.

  Forsvaret opplyser at de danske F-16-kampflyene fulgte flyet til Oslo lufthavn Gardermoen. Deretter fløy det tilbake til Skrydsrup flybase, og norske myndigheter har overtatt saken, heter det.

  Operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt opplyser til NTB at politiet ved 16-tiden fikk melding om at en alarm om flykapring hadde gått om bord på et Norwegian-fly fra Spania til Oslo. Alarmen viste seg å være falsk.

  – Det ble raskt avklart fra politiets side uten tiltak, sier han.

  Han sier at det etter det han kjenner til ikke var tilløp til panikk eller annen dramatikk på flyet.

 • NTB
  i går20:01

  Støre om avlysning av barne-pridefestival: – Alvorlig

  Statsminister Jonas Gahr Støre intervjues på vei inn til EPF-toppmøtet i Moldova torsdag. Foto: Peter Talos / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre mener det er alvorlig at Redd Barna så seg nødt til å avlyse et pride-arrangement for barn på grunn av trusler.

  – Jeg har fått høre den nyheten. Jeg kjenner Redd Barna som en kunnskapsrik organisasjonen i arbeidet for barns rettigheter, arrangementer og forståelsen for det som er av betydning for barn, sier Støre til NTB.

  – Når de har gått til det skrittet så er det alvorlig. Og hvis det skyldes trusler mot barn eller de som arrangerer lovlige arrangementer for barn, er det noe jeg på det sterkeste vil ta avstand fra.

  Han tar forbehold om at han har vært på reise i Moldova torsdag og må få mer informasjon.

  – Redd Barna vet hva de driver med og når de har tatt den beslutningen er det åpenbart fordi de har funnet det nødvendig og det er alvorlig.

 • NTB
  i går19:47

  Kosovos president sier seg villig til å holde nyvalg

  Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

  Kosovos president Vjosa Osmani sier hun er villig til å lyse ut nyvalg nord i landet om de blir utløst gjennom en lovlig prosess.

  Osmani møtte Serbias president Aleksandar Vucic torsdag i forbindelse med toppmøtet i Moldova.

  Til stede var også EUs utenrikssjef Josep Borrell, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz, som tok initiativ til møtet. Osmanis utspill kom etter møtet.

  Tyskland og Frankrike ba innstendig lederne i Kosovo og Serbia om å organisere nye valg så snart som mulig i kommunene som er rammet av demonstrasjoner og vold.