Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Tåregass mot klimaaktivister utenfor Totals generalforsamling i Paris

  26. mai 08:14
  NTB
  Klimaaktivister sperret fredag inngangen til et konferansesenter i Paris der oljeselskapet TotalEnergies hold generalforsamling. Foto: AP / NTB
  Demonstranter viste banner med teksten «Total, dere er økoterroristene» før oljegigantens årlige generalforsamling i Paris fredag. Foto: Thibault Camus / AP / NTB
  Klimaaktivister sperret gatene til konferansesenteret fredag morgen. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

  Politi har brukt tåregass mot demonstranter som har samlet seg utenfor det franske oljeselskapet TotalEnergies' generalforsamling i Paris fredag.

  Klimaaktivister sperret ved daggry gatene som førte inn til konferansesenteret Salle Pleyel, og de ble møtt med tåregass da de nektet å etterkomme politiets anmodning om å flytte seg.

  Demonstrantene ropte «Alt vi vil er å velte Total» og «En, to og tre grader, vi har Total å takke», med henvisning til den globale oppvarmingen. Enkelte helte en oljelignende svart væske over hodet.

  Politiet slo ring rundt bygningen og måtte eskortere aksjeeiere inn til generalforsamlingen. Demonstrantene oppfordret på sin side politifolkene til ikke å bruke makt mot dem.

  – Vil ikke la dem slippe unna

  – Vær snille politifolk, vi gjør dette for barna deres, lød et av slagordene som ble ropt.

  Lignende protester er tidligere holdt når andre store oljeselskap som Shell og BP har holdt møter.

  – Vi vil ikke la dem slippe unna, sier klimagruppa Alternatibas talsperson Marie Cohuet.

  TotalEnergies står for «det verste av det som er gjort med tanke på utnytting av folk og planeten», la hun til.

  Ukraina-krigen ga rekordfortjeneste

  I takt med klimaendringene har klimaforkjempere blitt mer utålmodige overfor oljeselskapene. I fjor hentet mange inn rekordfortjeneste fordi Ukraina-krigen gjorde at olje- og gassprisene skjøt i været.

  TotalEnergies sier at en tredel av selskapets investeringer skal være i lavutslippsenergi innen 2030, og at det innen samme frist skal være i stand til å produsere 100 gigawatt med fornybar energi.

  Frankrikes energiminister Agnes Pannier-Runacher oppfordret fredag selskapet til å få fart i sakene.

 • NTB
  27 min

  Krever svar fra Bufdir om tapte bekymringsmeldinger

  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ber om en statusoppdatering fra Bufdir om tapte bekymringsmeldinger innen 16.00 tirsdag.

  Etter at det mandag ble avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Familia, ber barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ber om en statusoppdatering fra Bufdir.

  Over 240 kommuner bruker systemet.

  – Vi viser til meldinger om svikt i den nasjonale løsningen for elektronisk bekymringsmelding. Feilen innebærer at bekymringsmeldingen ikke er kommet fram til barnevernstjenesten, mens systemet har gitt melder beskjed om det motsatte.

  Nå ber barne- og familiedepartementet om en statusoppdatering innen klokken 16 tirsdag.

 • Maria T. Pettrém
  13:21

  VG: Minst 70 bekymringsmeldinger tapt

  Minst 70 bekymringsmeldinger fra 22 kommuner rundt om i landet er gått tapt som følge av den tekniske feilen i barnevernets datasystemer. Det skriver VG.

  Mandag ble det kjent at det er avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Familia, som er fagsystemet mange norske kommuner benytter.

  Visma som er leverandør av Familia, har forsikret om at feilen nå skal være rettet.

  Det jobbes nå med å få oversikt over hvor mange kommuner og bekymringsmeldinger som er rammet av feilen.

 • NTB
  13:10

  Valgstyret i Oslo vil frita Solås fra Frp-listen

  Lars Petter Solås, Frps listetopp i Oslo, er fratatt medlemskapet i partiet etter hendelsene under et nachspiel på landsmøtet i slutten av april. Foto: Fremskrittspartiet / NTB

  I et møte tirsdag ble det klart at valgstyret i Oslo ikke tar en klage til følge. De vil fortsatt frita listetopp Lars Petter Solås fra Frp-valglisten.

  Dermed går klagen videre til Kommunaldepartementet, som er endelig klageinstans og vil avgjøre om Solås fritas eller ikke.

  Solås er fratatt sitt medlemskap i Frp og har bedt om å få trekke seg fra partiets liste, etter «uønsket adferd» på et nachspiel på Frps landsmøte.

  25. mai vedtok et enstemmig valgstyre i Oslo å frita den ekskluderte listetoppen fra Frps valgliste.

 • Andreas Bakke Foss
  12:54

  NRK: – Oslo-terroren kunne vært avverget

  Evalueringsutvalget etter terrorangrepet 25. juni i fjor mener angrepet kunne vært avverget, skriver NRK.

  Ifølge NRK står det i rapporten at «det er mulig angrepet kunne vært avverget som følge av et varsel PST mottok dagen før angrepet».

 • NTB
  12:34

  Blinken til Saudi-Arabia for å styrke båndene til landet

  USAs utenriksminister Antony Blinken besøker Saudi-Arabia i et forsøk på å bedre forholdet til landet. Foto: Lehtikuva / AP / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken ankom tirsdag Saudi-Arabia, der han skal styrke båndene og blant annet diskutere landets krigføring i Jemen.

  USA har historisk hatt tette bånd til Saudi-Arabia, men forholdet har de siste årene surnet.

  Drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, og president Joe Bidens løfte i valgkampen om at landets ledelse skulle «få betale prisen» for dette, har bidratt til en anstrengt tone.

  Det samme har Saudi-Arabias og Irans avtale om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene, og Den arabiske ligas nylige beslutning om å slippe Syrias leder Bashar al-Assad inn i varmen igjen.

  Blinken skal etter planen møte Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman i Jeddah tirsdag kveld. Onsdag reiser han videre til Riyadh der han skal delta på et møte i Golfrådet der alle de arabiske golfstatene er representert.

 • NTB
  12:22

  Kronprinsen på åpningen av Nor-Shipping-konferansen

  Kronprins Haakon får blomster av Emilia Mathilde Kjos (8 år) før besøket til Nor-Shipping messen på Lillestrøm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Kronprins Haakon deltok tirsdag på åpningen av Nor-Shipping. Messen er en av verdens viktigste møteplasser for shippingbransjen og havnæringene.

  Da han ankom Lillestrøm, fikk kronprinsen blomster av 8 år gamle Emilia Mathilde Kjos.

  – Vi gleder oss til å ønske Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon velkommen til Nor-Shipping, sier direktør Sidsel Norvik i en pressemelding.

  Nor-Shipping pågår mellom 6. og 9. juni på Lillestrøm og i Oslo. Ifølge Dagens Næringsliv koster hotellrom i Oslo og på Lillestrøm opp mot tre ganger normalpris dagene messen pågår på grunn av stor etterspørsel.

 • NTB
  12:11

  Verdens eldste kjente gravplass funnet i Sør-Afrika

  Paleontologen Lee Berger holder en kopi av skallen til Homo naledi i Sør-Afrika i september 2015. Arkivfoto: Themba Hadebe / AP / NTB

  Paleontologer i Sør-Afrika sier de har funnet den eldste kjente gravplassen i verden.

  Den inneholder levningene etter en fjern slektning av mennesket, som man tidligere antok ikke var i stand til å utføre komplekse handlinger.

  Ifølge ekspertgruppen, som ledes av den anerkjente paleontologen Lee Berger, har de oppdaget skjelettrester av en Homo naledi, en treklatrende menneskeart som levde i steinalderen, hadde hjerne på størrelse med en appelsin, og som var 1,5 meter høy.

  Restene ble funnet rundt 30 meter under bakken i et grottesystem nær Johannesburg. Området blir kalt for menneskehetens vugge og har fått status som verdensarv av FN-organisasjonen Unesco.

  Studien er ennå ikke er fagfellevurdert, men en foreløpig versjon er nå publisert i tidsskriftet Elife.

 • NTB
  11:52

  Internasjonale studenter skal betale skolepenger

  Internasjonale studenter må betale skolepenger i framtida. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB

  Kun Rødt og Venstre sier nei til en lovendring som gjør det mulig for regjeringen å kreve studieavgift for studenter fra land utenfor EU og Sveits.

  – Dette er en sorgens dag for solidariteten, sier Rødts Hege Bae Nyholt, som er leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

  Regjeringen møtte mye motstand etter at de i fjor høst foreslo å innføre studieavgift for denne gruppen studenter. Gjennom budsjettavtalen med SV fikk regjeringen flertall for forslaget, til tross for at SV er imot innføringen.

  Det må imidlertid også til en endring i universitets- og høyskoleloven. Utdanningskomiteen på Stortinget skulle etter planen behandle forslaget til lovendring i mai, men fikk utsatt fristen til 6. juni.

  Les mer her:

  teaser
  10. mars
  Utenlandske studenter må betale skolepenger. Men studiestedene har ikke lov til å kreve inn pengene.
 • NTB
  11:43

  Tyskland vil øke militærsamarbeidet med India

  Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius ankommer et møte med Indias forsvarsminister Rajnath Singh i New Delhi tirsdag. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB

  Tyskland vil utvide landets militære samarbeid med India, ifølge forsvarsminister Boris Pistorius.

  – Det handler om å skape et dypere strategisk partnerskap, sier Pistorius, som tirsdag er på besøk i landet sammen med representanter for tysk våpenindustri.

  I et intervju med den tyske rikskringkasteren ARD understreker han at han ikke er kommet til landet «med kontrakter i lommen», men at han er kommet for å jobbe med det.

  For tiden diskuteres det salg av tyske ubåter til India, en kontrakt som er verdt flere milliarder euro.

  Ifølge Pistorius har India og Tyskland samarbeidet militært siden 1980-tallet. Han gjør det klart at samarbeidet ikke er avhengig av at India tar avstand fra Russlands krigføring i Ukraina.

  India er også svært avhengig av russisk våpenimport og har ikke fordømt invasjonen.

 • NTB
  11:42

  Ingen pågrepet etter Vålerenga-knivstikking

  Politiet rykket ut mandag kveld etter en melding om at person var stukket i kroppen med skarp gjenstand på Vålerenga. Foto: Terje Bendiksby, NTB

  Så langt er ingen personer pågrepet i forbindelse med knivstikkingen på Vålerenga i Oslo mandag kveld.

  Politiadvokat Hanna Kaplon sier til NRK at politiet jobber med innhenting av video fra området og med å gjennomgå dette.

  – Politiet jobber intenst med å få identifisert gjerningspersonene. Fornærmede og noen vitner har også gitt beskrivelse av gjerningspersonene og politiet gjennomgår nå dette. Det er beskrevet at gjerningspersonene er under 18 år, sier hun til kanalen.

  En 18 år gammel mann ble kjørt til sykehus med det som fremsto som alvorlige skader etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand på Vålerenga i Oslo mandag kveld.

  Politiet opplyste mandag kveld at de søker etter fire mistenkte gjerningspersoner som løp fra stedet. De ble beskrevet som mørke i huden og mørkkledde.

 • NTB
  11:40

  Vil ta et oppgjør med uregjerlige flypassasjerer

  Luftfartstilsynet vil ta grep for å få ned antallet passasjerer som ikke oppfører seg i luften. Foto: Mats Torbergsen, NTB

  Luftfartstilsynet vil ta grep for å sørge for at antallet passasjerer som ikke oppfører seg i luften, går ned.

  – I 2019 ble det rapportert om 339 tilfeller i Norge, og i 2022 ble det rapportert om 288 tilfeller. I år har vi allerede rundt 150 innrapporterte hendelser i Norge, sier Flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet David Opsahl Moldskred i en pressemelding.

  Luftfartstilsynet og en rekke andre aktører i norsk luftfart har signert en felles erklæring mot økende utfordringer med uregjerlige passasjerer. Målet er å øke de ansattes og passasjerenes trygghet.

  – Vi erkjenner viktigheten av god passasjeroppførsel, og vil jobbe kontinuerlig for å redusere antall uregjerlige passasjerer, fortsetter David Moldskred.

 • NTB
  11:21

  Har lovet at ingen rohingyaer blir tvangsreturnert

  En rohingya-flyktning med en gassbeholder i en av flyktningleirene ved Cox's Bazar i Bangladesh. Foto: Mahmud Hossain Opu, AP / NTB

  Bangladesh har lovet at ingen av de mange rohingyaene som har flyktet til landet, kommer til å bli tvangsreturnert til Myanmar, sier en FN-topp.

  – Flyktninger som ønsker å returnere, bør få tilgang til klar og faktabasert informasjon for å kunne gjøre frie og informerte valg, sier FNs visehøykommissær for flyktninger, Kelly T. Clements, under et besøk i Bangladesh.

  – Ikke under noen omstendighet bør flyktninger bli tvunget til å returnere, noe regjeringen har gitt oss forsikringer om at ikke kommer til å skje, sier hun videre.

  Om lag en million rohingyaer har slått seg ned Bangladesh, der de lever i overfylte flyktningleirer. De fleste kom i 2017 da militæret i Myanmar gjennomførte en brutal militæroperasjon mot den muslimske minoriteten.

  Fordrivelsen etterforskes som et mulig folkemord av FN.

 • NTB
  11:19

  Rapport: Helvetesild er mer utbredt enn tidligere antatt

  Folk i solnedgang på Operaen i Oslo. En av tre av Norges befolkning kommer til å få helvetesild en gang i løpet av livet. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

  En ny rapport viser at sykdommen helvetesild er mye mer utbredt enn tidligere. Så mye som én av tre nordmenn blir rammet i løpet av livet, og forekomsten øker.

  Det antas at i underkant av 20.000 pasienter i år vil få helvetesild og motta behandling i helsetjenesten, ifølge en pressemelding fra GSK (GalaxoSmithKline). Av disse vil om lag 2500 utvikle langvarige nervesmerter.

  Én av tre nordmenn rammes av sykdommen i løpet av livet.

  Rapporten er utviklet av Oslo Economics på vegne av GSK. Rapporten foreslår også at tidligere studier undervurderte forekomsten av helvetesilden.

  Helvetesild er en smertefull virussykdom som gir betennelse og utslett i huden. Alle som har hatt vannkopper, risikerer å få sykdommen i løpet av livet.

  – Dette viruset legger seg latent i kroppen og kan reaktivere tiår senere og aktivere helvetesild, sier Aud Nome Dueland, spesialist i nevrologi ved Sandvika Nevrosenter, til NTB.

 • Andreas Bakke Foss
  11:00

  Arfan Bhatti holdes i fengsel en uke til

  Arfan Bhatti på vei inn til retten i Pakistan forrige uke. Foto: Aftenposten

  Arfan Bhatti møtte tirsdag i et rettsmøte i Islamabad, Pakistan. Der ble det bestemt at han skal holdes i fengsel til neste tirsdag, 13. juni. Da vil han møte i retten på nytt.

  Få dager etter at Bhatti ble etterlyst internasjonalt, siktet for medvirkning til terror i Oslo etter masseskytingen i Oslo 25. juni, ble han tatt av en enhet i pakistansk politi. Han satt i arresten hos denne antiterror-enheten i over seks måneder uten å bli fremstilt for en dommer. I midten av april ble han formelt pågrepet og varetektsfengslet. Norge har begjært ham utlevert.

  Bhatti er én av fire siktede etter masseskytingen mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. To personer ble drept i angrepet. Over 20 ble skadet.

  Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror. Maksstraffen for denne siktelsen er 30 år. Norsk-iranske Zaniar Matapour (43), som politiet mener utførte angrepet, ble lagt i bakken av folk på stedet etter kort tid. Bhatti nekter straffskyld. Matapour har så langt ikke latt seg avhøre av politiet.

 • NTB
  10:46

  Tørken skaper bekymring blant svenske bønder

  Også i Sverige er det knusktørt i skog og mark, og bøndene er bekymret for den pågående tørken.

  Temperaturene kommer til å fortsette å stige de neste dagene, og verst ser det ut til å bli sør i Sverige.

  – Vi kommer til å få varmere vær som gjør dette verre. Det kommer langt ifra å bli den avlingen som vi fikk i fjor, det blir mer på nivå med sommeren 2018, sier rådgiver Lars Johansson i Jordbruksverket til Sveriges Radio.

  Vanja Wallenmyr, som er bonde i Falköping i Västergötland, er blant dem som er bekymret for mangelen på regn. Hun sier at det trengs vann innen kort tid.

  – Om en uke blir det alvorlig – svært alvorlig, sier hun.

 • Wasim Riaz
  10:43

  Trikkeførere fra Oslo kom på syvendeplass i EM

  Robert Samuelsen og Amalie Wanberg Nordli er fornøyd med en syvende plass i EM. Foto: Jan Tomas Espedal

  Årets trikkemesterskap gikk av stabelen lørdag 3. juni i Oradea i Romania. 25 lag fra 19 nasjoner deltok i mesterskapet.

  Laget fra Oslo havnet på syvende plass. Det var trikkeførere fra Wien som tok førsteplassen.

  Det er første gang at Oslo deltok i EM i trikkekjøring som ble arrangert for tiende gang.

  – Vi er veldig veldig fornøyde med å klare en syvende plass i debuten, sier lagleder Robert Samuelsen.

  Før reisen hadde førerne fra Oslo som mål å slå svenskene, men det var litt for ambisiøst. Laget fra Göteborg havnet på andre plass, mens Stockholm kapret fjerdeplassen.

  – Dessverre klarte vi ikke å slå svenskene. Det var en hard konkurranse. Vi får prøve på det neste år. Alt i alt har dette vært en fantastisk opplevelse.

  Trikkeførere fra Kyiv deltok også. Laget havnet på nest siste plass.

 • NTB
  10:30

  Sjåfør siktet for ruspåvirket kjøring etter russebil-ulykke

  Sjåføren av russebilen som var involvert i en ulykke ved E39 i Flekkefjord i mai, er siktet for kjøring i påvirket tilstand. Siktede har erkjent straffskyld.

  – Vi har mottatt analysen av blodprøven. På bakgrunn av dette ble siktelsen mot fører endret til å gjelde kjøring i påvirket tilstand, sier politifaglig etterforskningsleder Tove Glendrange ved Flekkefjord og Kvinesdal politistasjon.

  Fem gutter i alderen 17 til 19 år ble sendt til sykehus etter ulykken 1. mai. Russebilen kjørte av veien og havnet i vannet ved Fosselandsheia i Kvinesdal kommune, like i nærheten av grensen til Flekkefjord.

  Politiet har siden etterforsket ulykken for å få klarhet i hendelsesforløpet.

  De opplyser at siktede er avhørt, og at han har erkjent straffskyld for kjøring i påvirket tilstand og samtykket til førerkortbeslag.

  Tove Glendrange i politiet sier at blodprøven er tatt flere timer etter ulykken, og at den ikke gir et riktig bilde av påvirkningsgraden under kjøringen.

 • NTB
  10:27

  Person funnet bevisstløs i båt i Skjebergkilen – fraktet til sykehus

  En person som ble funnet bevisstløs i en fritidsbåt i Skjebergkilen tirsdag formiddag, er fraktet til sykehus. Personen er skadd.

  Meldingen om hendelsen kom fra en person på land som observerte vedkommende.

  – Det viste seg at det var to personer om bord i båten, sa redningsleder Oddgeir Andersen i Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til NTB ved 10.15-tiden.

  Klokka 10.48 opplyser HRS at et redningshelikopter har fraktet personen til sykehus. Tilstanden er ukjent.

  Øst politidistrikt skriver på Twitter ved 12-tiden at etterforskning viser at båten har kjørt inn i fjæresteinene ved Brudeskjæret i Skjebergkilen. Ifølge politiet var det én person i båten da dette skjedde. De opplyser at personen er skadd og får behandling på sykehus.

  Redningshelikopter og helseressurser vil ivareta de to personene.

 • NTB
  10:03

  Notodden: Siktelsen endres til drapsforsøk etter knivstikking

  En mann er siktet for drapsforsøk etter at en kvinne ble knivstukket i Notodden sentrum søndag kveld.

  – På bakgrunn av informasjon i saken har vi nå endret siktelsen fra grov kroppsskade til drapsforsøk, sier politiadvokat Tine Henriksen i en pressemelding.

  Både siktede og fornærmede er blitt avhørt. Den siktede mannen nekter straffskyld.

  Mannen vil bli begjært varetektsfengslet tirsdag 6. juni.

  – Politiet vil be om fire uker i varetekt med begrunnelse i både bevisforspillelsesfare og gjentagelsesfare, står det i pressemeldingen.

  Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokken 22 søndag 4. juni. Kvinnen ble ikke livstruende skadet, men behandles på sykehus for skadene hun fikk.