Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
Får teste hjerneimplantater på mennesker
26. mai 09:39NTBElon Musks Neuralink har fått grønt lys fra amerikanske myndigheter til å gjøre tester av hjerneimplantater på mennesker, opplyser selskapet. Foto: Benjamin Fanjoy / AP / NTBElon Musks hjerneimplantatselskap Neuralink har fått godkjennelse fra USAs legemiddeltilsyn FDA til sine første kliniske tester på mennesker.
FDA-godkjennelsen «er et viktig første steg som vil føre til at teknologien vår én dag, vil hjelpe mange mennesker», tvitrer Neuralink.
Selskapet har ikke greid videre ut om målene med studien. Det skriver at de ikke har begynt med rekruttering av deltagere, og at det snart vil komme mer informasjon.
Musk ser for seg at hjerneimplantater på sikt skal kunne kurere en rekke sykdommer og lidelser, blant dem fedme, autisme, depresjon og schizofreni, og i tillegg muliggjøre telepati og surfing på internett.
I fjor vakte det oppsikt da han sa at han var så trygg på at implantatene er sikre, at han vil være villig til å putte dem i hjernen på sine egne barn.
Siden 2019 har han minst fire ganger påstått at Neuralink etter hvert ville få gjennomføre studier på mennesker, men selskapet søkte ikke FDA om godkjenning før i starten av 2022.
- NTBi går22:35
Studie: Arktis kan være isfritt om sommeren i 2030
Dette arkivbildet fra september 2018 viser smeltende is i Kongsfjorden på Svalbard. Ny forskning viser at Arktis kan være isfritt om sommeren allerede på 2030-tallet. Arkivfoto: Are Føli / NTBArktis kan være isfritt om sommeren i 2030-årene – et tiår tidligere enn FN antar – selv om klimagassutslippene kuttes betraktelig, ifølge ny studie.
Forskerne bak studien baserer dette på satellittdata som har undersøkt nedgangen i sjøis rundt Nordpolen mellom 1979 og 2019 og sammenlignet dem med simulerte endringer.
Resultatene viste at uavhengig av mengden av klimagassutslipp, så vil den første sjøisfrie septemberen komme før 2050, og kanskje så tidlig som rundt 2030.
Studien er ledet av den sørkoreanske forskeren Min Seung Ki fra Pohang University of Science and Technology og ble tirsdag publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Nature Communications.
- Øystein Tronsli Drabløsi går21:19
Avis: Chris Christie melder seg på i presidentkampen
Chris Christie (i midten) vil utfordre storfavoritten Donald Trump for å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: Charles Krupa / AP / NTBTidligere New Jersey-guvernør Chris Christie tar opp kampen med tidligere president Donald Trump og visepresident Mike Pence. Nå vil også han bli republikanernes presidentkandidat i 2024.
Det skriver The Guardian. Avisen skriver at Christie leverte de nødvendige papirene tirsdag ettermiddag lokal tid.
De skriver videre at Christie kommer til å kunngjøre kandidaturet sitt tirsdag kveld amerikansk tid.
Christie prøvde seg også mot Trump i 2016, men tapte nominasjonskampen.
- NTBi går21:12
Sverige godkjenner første utlevering til Tyrkia
Svensk høyesterett har godkjent utlevering av en PKK-tilhenger til Tyrkia. Nå er de opp til statsminister Ulf Kristersson (bildet) og den svenske regjeringen om utleveringen skal skje. Foto: Ole Berg-Rusten / NTBSvensk høyesterett har godkjent den første utleveringen av en PKK-tilhenger fra Sverige til Tyrkia.
Det er nå opp til den svenske regjeringen om utleveringen skal skje.
Mannen som kan bli utlevert ble i 2014 dømt til fire år og sju måneders fengsel i Tyrkia for narkotikaforbrytelser. Etter at han ble prøveløslatt, flyttet mannen til Sverige. Tyrkias riksadvokat vil nå at 35-åringen skal sone resten av dommen i Tyrkia.
Ifølge mannen selv handler utleveringen om at han var politisk aktiv i det prokurdiske HDP-partiet og åpenlyst viste støtte til PKK på Facebook, noe riksadvokaten i Tyrkia avviser.
Beslutningen kommer rett før neste ukes Nato-møte mellom Tyrkia og Sverige.
- NTBi går20:33
Oslofjordtunnelen er åpen igjen
Oslofjordtunnelen åpnet igjen i 20-tiden etter at den ble stengt i begge retninger tirsdag ettermiddag fordi det begynte å lekke frostvæske fra et vogntog.
Vegtrafikksentralen opplyste først at det var røykutvikling fra vogntoget, men dette ble avkreftet da brannvesenet kom fram til stedet.
– Det har vært lekkasje av frostvæske, så det vi har sett, er kun damp, sa trafikkoperatør Barbro Evensen Venhagen til NTB.
- Øystein Tronsli Drabløsi går20:25
TV 2: Thon Hotels med forbud mot regnbueflagging
Det bekrefter konserntillitsvalgt Ann Kristin Sletvold til kanalen.
– Thon Hotels jobber for inkludering, mangfold og likestilling. Det er nedsatt en prosjektgruppe for å nettopp nå disse målene. Derfor er jeg ganske lamslått over å høre dette, sier Sletvold til TV 2.
Kanalen skriver at det skal ha gått ut beskjed fra Thon Hotels' ledelse om at det er forbudt å heise Pride-flagg på hotellene sine.
– Vi har ikke heist regnbueflagg på flaggstengene våre fordi vi ønsker å være nøytrale, og at inkludering og mangfold skal favne alle, skriver konserndirektør Morten Thorvaldsen til kanalen.
- NTBi går19:54
Fem nye medlemmer valgt til FNs sikkerhetsråd
FNs sikkerhetsråd, her fra et møte 30. mai. Foto: AP / NTBAlgerie, Guyana, Sierra Leone, Sør-Korea og Slovenia ble tirsdag valgt som nye medlemmer av FNs sikkerhetsråd for en toårsperiode.
Mens de fire første landene ble valgt enstemmig av FNs 193 medlemsland, fikk Slovenia den femte og siste plassen etter å ha vunnet over Belarus med 153 mot 38 stemmer.
De fem landene tar over for Albania, Brasil, Gabon, Ghana og De forente arabiske emirater, som går ut av Sikkerhetsrådet ved årsskiftet.
Sikkerhetsrådet består av 15 medlemmer. USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er faste medlemmer, mens de ti øvrige velges for en periode på to år.
1. januar i år tiltrådte Ecuador, Japan, Malta, Mosambik og Sveits. Norge satt i Sikkerhetsrådet fra 1. januar 2021 til 31. desember 2022.
- NTBi går19:12
Mann siktet for voldtekt på russetreff i 2015
En mann er siktet for voldtekt på et russetreff for åtte år siden etter at politiet har brukt en skjult DNA-prøve og kommunikasjonskontroll.
Mannen er fra bergensområdet. Han ble pågrepet i begynnelsen av mai og siktet for voldtekt i Halden i slutten av april 2015, skriver Bergensavisen.
Ifølge kvinnen, som var 19 år da voldtekten fant sted, ble hun dratt inn på et mobilt toalett og voldtatt av to menn i fellesskap.
Det ble også brukt vold, skriver avisen.
Mannen er avhørt av politiet. Dagen etter ble det planlagt å varetektsfengsle mannen, men politiet valgte likevel å løslate ham.
– Siktede erkjenner ikke straffskyld. Han har svart på alle politiets spørsmål og gitt en detaljert forklaring der den alvorlige anklagen mot ham er imøtegått og bestridt, sier forsvarer Erik Ulvesæther til BA.
- Maria T. Pettrémi går18:18
Alvorlig ulykke ved Holmestrand
Nødetater er på vei til stedet etter melding om trafikkulykke ved Holmestrand, melder politiet på Twitter.
En enslig MC-fører har kjørt av veien. Nødetater er på stedet.
– Redningshelikopter er i ferd med å lande på stedet. Det fremstår som en alvorlig trafikkulykke, opplyser politiet.
Veien er stengt på stedet.
- Maria T. Pettrémi går18:16
Rogaland: Jente flys til sykehus etter påkjørsel
Politiet i Sør-Vest fikk klokken 17.18 melding om trafikkuhell ved Tau i Rogaland.
– En jente skal ha blitt påkjørt, skriver politiet på Twitter.
Jenta flys nå til sykehus. Skadeomfanget er uklart, ifølge politiet.
- Maria T. Pettrémi går17:59
FNs sikkerhetsråd møtes etter demning-kollaps
FNs sikkerhetsråd samles til et hasteinnkalt møte klokka 22 norsk tid i kveld for å drøfte situasjonen rundt den ødelagte Kakhovka-demningen i Sør- Ukraina. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.
Både Ukraina og Russland har bedt om at Sikkerhetsrådet møtes om saken. Ukraina og Russland anklager hverandre for å stå bak ødeleggelsene av demningen.
Kakhovka-demningen sør i Ukraina brast natt til tirsdag, trolig som følge av en eksplosjon, og store områder på begge sider av Dnipro-elven oversvømmes av vann.
Ukrainske myndigheter sier 17.000 mennesker er i ferd med å bli evakuert fra flomrammede områder ved den ødelagte Kakhovka-demningen.
- Maria T. Pettrémi går17:18
Hovedredningssentralen evakuerer russisk statsborger
– Hovedredningssentralen Nord-Norge har iverksatt en medisinsk evakuering av en russisk statsborger fra et russisk fartøy nært Nordpolen.
Det skriver de på Twitter.
– Oppdraget er krevende i forhold til at fartøyet ligger helt i ytterkant av redningshelikopterets rekkevidde, skriver sentralen videre.
- NTBi går17:12
Oslofjordtunnelen stengt
Oslofjordtunnelen er i 17-tiden stengt i begge retninger etter problemer med et vogntog.
Det var først melding om at det var røykutvikling fra vogntoget, men det viste seg etterhvert at det var en damp og lekkasje av frostvæske.
Det er bestilt berging, og tunnelen vil åpne igjen så fort vogntoget er fjernet.
- Maria T. Pettrémi går17:04
Washington Post: USA visste om planlagt gassrør-angrep
Foto: Swedish Coast GuardI september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær Bornholm.
Nå skriver avisen Washington Post at Biden-administrasjonen fikk informasjon om et planlagt hemmelig angrep fra det ukrainske militæret – allerede tre måneder før lekkasjene på gassrørledningene.
Opplysningene skal ha kommet fram i graderte dokumenter som ble lekket av den amerikanske 21-åringen Jack Teixeira i april. Detaljer om planen skal ha blitt delt med CIA i juni 2022, skriver avisen.
Både Danmark, Sverige og Tyskland deltar i etterforskningen av hendelsene ved gassrørledningene. Tyske medier meldte i mars at etterforskere hadde undersøkt en båt som kan ha blitt brukt under aksjonen mot de to rørledningene. Båten skal ha vært leid av et ukrainsk selskap.
New York Times siterte også etterretningskilder i USA som hevdet at en proukrainsk gruppe uten tilknytning til ukrainske myndigheter kan ha stått bak sprengingen.
- Maria T. Pettrémi går16:36
Finland utviser ni ansatte ved den russiske ambassaden
Finland utviser ni ansatte ved den russiske ambassaden i Helsinki. Det melder nyhetsbyrået Reuters.
Finske myndigheter anklager de ni for å jobbe med etterretning, ifølge en uttalelse fra det finske presidentkontoret gjengitt av Reuters.
- Maria T. Pettrémi går16:31
Oslo: Trafikkulykke på E6 skaper mye kø
Det har vært en trafikkulykke på E6 utgående ved Helsfyr, melder politiet på Twitter.
Det skal ikke være snakk om personskade, men det er mye kø på stedet.
- NTBi går16:17
Sikkerhetsavstand opprettet etter konteinerbrann i Hokksund
Det er opprettet en sikkerhetsavstand på 100 meter etter melding om brann i en konteiner i Hokksund som inneholder litiumbatterier.
– Konteineren er frittstående, og per nå er det ingen spredningsfare, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.
Det er ingen opplysninger om personskade.
- NTBi går16:02
Brasiliansk bossanova-stjerne er død
Den brasilianske sangeren Astrud Gilberto poserer for fotografen under et besøk i New York i 1981. Foto: Dave Pickoff / AP / NTBAstrud Gilberto, som gjorde «The Girl from Ipanema» til en verdenshit, er død, 83 år gammel.
Familien bekreftet tirsdag dødsfallet via en av Gilbertos samarbeidspartnere, Paul Ricci.
– Hun var en viktig del av all brasiliansk musikk i verden, og hun forandret mange liv med sin energi, skriver Ricci i sosiale medier.
Det var en tilfeldighet at det var hun som i 1963 endte opp med å synge den kjente bossanova-sangen på en innspilling med jazzmusikeren Stan Getz i New York, skriver The Guardian.
Hun var med da ektemannen João Gilberto dro til USA for å spille inn platen med Getz og en annen kjent bossanova-artist, Antônio Carlos Jobim.
Produsenten ønsket en sanger som kunne engelsk for å nå frem til et amerikansk publikum, og ettersom Astrud Gilberto var den eneste som snakket engelsk, falt valget på henne.
- NTBi går15:22
Takako Ellefsen (83) får likevel opphold i Norge
83 år gamle Takako Ellefsen får likevel opphold i Norge. Utlendingsnemnda først mente at hun ikke oppfylte kravene for oppholdstillatelse.
– Hun har fått opphold, og de legger vekt på hennes tilknytning til Norge i tillegg til alderen hennes, sier Ellefsens advokat Alexander Nyheim Jenssen til Aftenbladet.
Tidligere besluttet Utlendingsnemnda at Ellefsen, som var gift med en nordmann i 46 år, måtte reise tilbake til Japan – hvor hun kommer fra opprinnelig. Dette skyldtes at ekteparet hadde bodd mange år i utlandet. I desember 2022 bestemte Utlendingsnemnda seg for å se på saken på nytt.
Nå får altså 83 år gamle Ellefsen likevel opphold i Norge. Ektemannen Karsten Ellefsen døde i 2009.
Ellefsen har ytret ønske om å bo hos sin datter i Stavanger og å bli begravet ved siden av sin ektemann når den tid kommer.
– Jeg er så veldig glad, jeg vil si takk for støtten jeg har fått. Tusen takk, sier Takako Ellefsen til Aftenbladet.
Også datteren til Ellefsen takker for støtten.
- NTBi går15:21
Sverige feirer nasjonaldag og 500-årsjubileum
Kong Carl Gustav og dronning Silvia i en åpen hestekortesje langs Kungsportsavenyen. Som følge av jubileumsåret skal paret besøke samtlige 21 fylker. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTBTirsdag feirer Sverige nasjonaldag og at det er 500 år siden Gustav Vasa ble konge. Også kong Carl Gustaf feirer. Han har sittet 50 år på tronen.
Den 6. juni 1523 ble Gustav Eriksson Vasa valgt til konge i Roggeborgen i Strängnäs noen mil vest for Stockholm.
Da han ble innsatt, okkuperte danskene Stockholm og slottet Tre Kronor. Gustav Vasas far var blitt halshugd på ordre fra den danske kongen tre år tidligere, i likhet med mange andre som ønsket å ta makten i Sverige.
Ved midtsommer inntok Gustav Vasa Stockholm slott, og frøet til en nasjonalstat ble født. Den nærmest eneveldige eneherskeren kontrollerte et land med om lag 600.000 innbyggere.
Men for Sveriges innbyggere hadde maktskiftet lite å si, ifølge professor emeritus Rolf Torstendahl på Uppsala universitet,
– Man har veldig lett for å overvurdere valget av Gustav Vasa. Dette med statsmaktens former er overvurdert sammenlignet med den sosiale utviklingen. Det at vi fikk en svensk konge i stedet for en dansk-svensk-norsk konge gjorde ytterst lite forskjell for folk, sier Torstendahl.
- Maria T. Pettrémi går15:07
Innfører restriksjoner på hagevanning i Oslo
Oslo kommune innfører restriksjoner på hagevanning med vannslange og spreder fra tirsdag kl. 15. Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.
Årsaken er utfordringer med kapasiteten på grunn av høyt vannforbruk de siste dagene, kombinert med at Skullerud vannbehandlingsanlegg er ute av drift.
Forbudet gjelder alle Oslos husstander inntil videre. Det innebærer vanning av gressplen med hageslange og spreder.
For å vanne planter og busker i hagen, kan man bruke vannkanne.
– Vi har mindre kapasitet enn vanlig og når vannforbruket i tillegg er veldig høyt, får vi utfordringer med å levere nok vann til hele byen. Gresset klarer seg uansett fint uten vann, sier Frode Hult, assisterende avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten.
Det er stor skogbrannfare på Østlandet nå.
Det er derfor viktig at vannkapasiteten er tilstrekkelig, slik at brannvesenet har tilgang på nok vann ved hendelser, skriver kommunen. En større vannlekkasje vil også kunne skape store leveringsproblemer.