Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Forkaster anke etter drapet på Sunniva Borgen

  26. mai 09:52
  Birgitte Iversen

  Gulating lagmannsrett har forkastet anken til den 30 år gamle mannen som er dømt til 17 års fengsel for å ha drept Sunniva Borgen i Åsane i Bergen i 2021.

  Mannen anket dommen fra Hordaland tingrett fordi han mente straffen var for streng. Den blir nå stående, opplyser statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Det var TV 2 som skrev om saken først.

  Til NTB sier mannens forsvarer John Christian Elden at han regner med at avgjørelsen blir anket videre.

  – Saken er vel egnet til prøving i Høyesterett, samtidig som det er rart at retten ikke drøfter eller forholder seg til dagens praksis fra Høyesterett. Jeg regner med den blir anket, skriver Elden.

  Mannen ble dømt for drap, vold mot politiet og skadeverk på avdødes leilighet. Dommen var ett år strengere enn påtalemyndighetens påstand.

  Familien til Borgen er tilfreds med at anken ble forkastet, melder NRK.

  – Familien er fortsatt sterkt preget over tapet av Sunniva og den brutale måten hun ble frarøvet livet på. De er tilfreds over at anken ble forkastet og at lagmannsretten, på samme måte som tingretten, fant at drapet ble utført under særdeles skjerpende omstendigheter, skriver familiens bistandsadvokat Beate Hamre til kanalen.

  Sunniva Borgen ble 12. september 2021 angrepet i sitt eget hjem i Bergen. Hun døde av skadene. Hordaland tingrett mente det var særlig skjerpende omstendigheter ved drapet og dømte Borgens ekskjæreste til 17 års fengsel.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  1 min

  Nasjonal test av nødvarsel: mobiler vil pipe og vibrere

  Regjeringen skal gjennomføre en test av et nytt varslingssystem 14. juni. Mobiler over hele Norge vil derfor pipe og vibrere.

  Oppdateres.

 • NTB
  5 min

  Tyskland stenger fire av fem russiske konsulater

  Den tyske regjeringen har bestemt seg for å stenge fire av i alt fem russiske konsulater på tysk jord.

  Beslutningen er en reaksjon på at russiske myndigheter har satt en øvre grense for antallet tyske diplomater og statsborgere i Russland.

  Den tyske regjeringen har gitt Russland formell beskjed om å stenge fire konsulater, opplyser en talsmann for utenriksdepartementet.

 • Stine Barstad
  19 min

  Klar for et bad i sola? Her er temperaturene

  Badetemperaturen har flere steder på Østlandet bikket 15 grader, og den neste uken er det meldt sol og varme.

  Lurer du på å dyppe tærne? Kartet fra Meteorologisk institutt viser dagens temperaturer.

 • NTB
  23 min

  Axios: Chris Christie ventes lansere presidentkandidatur

  Tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie kaster seg inn i nominasjonskampen for å bli å bli republikanernes neste president neste uke, ifølge Axios.

  Det er ikke første gang Christie utfordrer tidligere president Donald Trump om nominasjonen. Han forsøkte seg senest i 2016, men måtte den gang se seg slått. Trump vant både nominasjonskampen og presidentvalget den gangen.

  Republikaneren er en tidligere tilhenger av Trump, men vendte seg mot ham etter at Trump-tilhengere stormet kongressen 6. januar 2021 i protest mot at president Joe Biden hadde vunnet valget.

  Allerede har en rekke personligheter lansert seg som presidentkandidater for det republikanske partier, deriblant Trump selv, Florida-guvernør Ron DeSantis og Trumps tidligere FN-ambassadør Trump Nikki Haley.

  Hvem som til slutt skal ta opp kampen med demokratene om Det hvite hus besluttes under partiets samling i juli neste år.

 • NTB
  13:01

  Erdogan presenterer ny regjering i slutten av uka

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan presenterer sin nye regjering på fredag eller lørdag. Søndag ble han gjenvalgt som president for en tredje periode. Foto: Ali Unal / AP / NTB

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal presentere sin nye regjering på fredag eller lørdag. Søndag fikk han fornyet tillit fra velgerne.

  Erdogan, som har dominert tyrkisk politikk i over 20 år, fikk dermed fem nye år til å skrive seg inn i landets historiebøker.

  Det er fortsatt ukjent hvordan Erdogans nye regjering vil se ut, men flere kilder peker på at tidligere finansminister Mehmet Simsek kan bli bedt om å returnere til sin tidligere post. Han er også kandidat for jobben som visepresident, ifølge Reuters.

  Det er ventet at den tyrkiske økonomien blir Erdogans største utfordring i den nye presidentperioden. Det siste tiåret har den tyrkiske liren tapt over 90 prosent av sin verdi mot dollaren, og landet sliter i dag med skyhøy inflasjon – i oktober var inflasjonen på hele 85 prosent.

 • Johannes Hålien & Øystein Tronsli Drabløs
  12:32

  ESA skal granske statsstøtte til Vygruppen

  Eftas overvåkingsorgan (ESA) har besluttet å innlede en formell gransking av påstått statsstøtte gitt av norske myndigheter til Vygruppen AS og dets datterselskap.

  Bakgrunnen er at ESA har mottatt tre klager som hevder at utbetalinger utført av norske myndigheter til Vygruppen og dets datterselskap Vy Gjøvikbanen AS utgjør ulovlig statsstøtte.

  Beslutningen om å innlede sak betyr ikke at ESA har konkludert om overtredelse. Avgjørelsen innebærer kun at ESA vil gå videre med en dybdeundersøkelse.

  Det skriver Efta på sin nettside.

 • Johannes Hålien
  11:57

  Melkøya stenger produksjon etter gasslekkasje

  Politiet og brannvesenet rykket onsdag ut til Melkøya utenfor Hammerfest. Det meldes om en gasslekkasje av ukjent størrelse.

  Anlegget er nå evakuert, sier pressetalsperson i Equinor Kjetil Eide til Teknisk ukeblad.

  Rett før klokken 13.30 sier Equinor-talsperson Ellen Maria Skjelbæk til E24 at produksjonen er stoppet. De skal ha kontroll på alle inne på anlegget.

  Melkøya er tilholdssted for Equinor-anlegget Hammerfest LNG, som driver med mottak og prosessering av naturgass.

  – Det er ukjent omfang på lekkasjen pr. nå. Det er ingen umiddelbar fare for hverken brann eller eksplosjon, men det kan man ikke utelukke, sa politiets operasjonsleder på stedet til VG.

  Saken oppdateres.

 • Johannes Hålien
  11:54

  Utvidede luftromsrestriksjoner i Oslo

  I forbindelse med Natos utenriksministermøte innføres det luftromsrestriksjoner i Oslo.

  Restriksjonene gjelder all luftfart, inkludert droner og modellfly. Det er forbudt å fly i uten særskilt tillatelse.

  Restriksjonene gjelder frem til 1. juni klokken 23.59.

  Det melder politiet på Twitter.

 • Stine Barstad
  11:35

  Båtbrann i Oslo slukket

  Nødetatene har slukket brannen som oppsto i en båt utenfor Hovedøya i Oslo onsdag formiddag.

  Politiet meldte tidligere at en person hadde havnet i vannet, men vedkommende er nå oppe på land.

 • Stine Barstad
  11:25

  Bank ga kunde 5,9 millioner ved en tastefeil

  En Stavanger-mann fikk plutselig verdipapirer for 5,9 millioner kroner overført fra banken sin. Dagen etter solgte ham dem, og satte pengene på konto i samme bank. Saken endte i retten, skriver Stavanger Aftenblad.

  Det viste seg at pengene ble overført ved en glipp. 43-åringen ble tiltalt for grovt underslag.

  Mannen hevder han trodde det var pensjonen som var kommet inn på kontoen. Han hadde lest i avisen at alle skulle få tilgang til sin egen pensjonskonto akkurat denne dagen.

  Meddommerne mente dette var en plausibel forklaring. Fagdommeren var ikke i tvil om at mannen var skyldig i underslag. Men meddommerne sørget for full frifinnelse.

  Hva skjedde med pengene?

  De ble tilbakeført etter at mannen ble tiltalt for bedrageri.

 • NTB
  10:54

  Razzia mot mistenkte IS-tilhengere i Tyskland

  Sju mistenkte IS-tilhengere er pågrepet i en stor razzia mot ekstremistgruppen i flere tyske delstater, opplyser en statsadvokat.

  De pågrepne er mistenkt for å ha vært del av et finansieringsnettverk forbundet med ekstremistgruppen.

  – Ved å samle inn donasjoner og gi dem videre til IS spilte de en sentral rolle i det finansielle nettverket, heter det i en uttalelse fra tyske myndigheter onsdag.

  Mennene og kvinnene som er pågrepet i saken, er primært tyske statsborgere og er anklaget av Tysklands øverste påtalemyndighet for å ha støttet en terrororganisasjon. De skal møte i retten onsdag og torsdag, hvor det vil bli tatt stilling til om de skal varetektsfengsles.

  Onsdag formiddag gjennomførte politiet også ransakinger i en rekke delstater.

 • NTB
  10:21

  Chat-robot skrev tale for Danmarks statsminister

  Onsdag morgen var det skriveroboten ChatGPT som hadde skrevet innledningen til Danmarks statsminister Mette Fredriksens tale i Folketinget. Foto: Emil Nicolai Helms / AP / NTB

  ChatGPT har inntatt det danske Folketinget. Onsdag skrev tekstroboten innledningen til statsminister Mette Frederiksens tale.

  – Det jeg akkurat har lest opp, har jeg ikke skrevet selv. De har heller ikke noe annet menneske, sa Frederiksen da hun onsdag morgen talte til nasjonalforsamlingen i København på siste dag før de folkevalgte tar sommerferie.

  Det var nemlig skriveroboten ChatGPT som hadde skrevet innledningen til talen hennes.

  – Talen er skrevet av kunstig intelligens, og selv om ChatGPT kanskje ikke skriver prikkfritt, så er det både fascinerende og skremmende hva den får til, sa statsministeren.

  Frederiksen sa under innlegget at kunstig intelligens (KI) ikke lenger ligger i fremtiden, men er «en del av virkeligheten».

  – Den vil forandre hele samfunnet vårt i et omfang vi ennå ikke forstår, sa hun.

 • Stine Barstad
  09:57

  NRK felt i PFU etter klage fra Atle Antonsen

  Atle Antonsen fikk medhold i at NRK brøt god presseskikk i to sendinger som omtalte ham. Foto: Tor Stenersen

  Komiker Atle Antonsen fikk medhold da Pressens Faglige Utvalg vurderte hans klage mot NRK onsdag morgen.

  Det skriver Journalisten.

  Klagen gjaldt en sending i radioprogrammet Arena og en utgave av Nyhetsmorgen.

  Begge omtalte Sumaya Jirde Alis anmeldelse av Antonsen for hatefulle ytringer. Politianmeldelsen ble senere henlagt.

  PFU mener sendingene ble for ensidige, og at Antonsen skulle fått samtidig imøtegåelse av uttalelser i Nyhetsmorgen. De konkluderer med at NRK brøt god presseskikk i omtalen av saken.

  Antonsen mente blant annet på at det i Nyhetsmorgen ble slått fast at Jirde Ali ble utsatt for graverende rasistiske opplevelser. Han reagerte på det ble publisert utsagn som var usaklige, stigmatiserende og etterlot et inntrykk av at han var skyldig, selv om saken var henlagt.

 • NTB
  09:52

  Lurte til seg 1,3 millioner fra sparekonto til 90-åring

  En mann i 40-årene i Oslo tingrett er dømt for bedrageri mot en 90-åring etter å ha overført 1,3 millioner kroner fra fornærmedes sparekonto til egen konto.

  Domfelte oppsøkte den fornærmede mannen der han bodde høsten 2018, og tilbød seg å utføre diverse håndverkerarbeid.

  Mens arbeidet pågikk, ble det ved tre anledninger overført til sammen rundt 1,3 millioner kroner fra fornærmedes sparekonto uten at han var klar over det. Pengene gikk direkte til domfelte og ble deretter tatt ut i kontanter, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

  Mannen i 40-årene ble dømt til fengsel i ti måneder. I tillegg ble han dømt til å betale tilbake bedragerisummen til fornærmede.

  Straffen ble betydelig redusert på grunn av lang saksbehandlingstid hos politiet.

  Dommen er ikke rettskraftig.

 • NTB
  09:51

  Japan åpner for å forlenge livet til atomkraftverk

  Det ødelagte kraftverket ved Fukushima, der tre reaktorer smeltet ned etter en tsunami 2011. Arkivfoto: Hiro Komae / AP / NTB

  Japan har vedtatt en lov som tillater å forlenge driften ved atomkraft utover den normale driftstiden på 60 år.

  Landet har siden katastrofen i 2011 nølt med å sette i gang atomkraftsektoren, men den nye loven skaper forutsigbare rammer. De fleste at Japan reaktorer er i dag ute av drift.

  Den maksimale framtidige driftstid er i prinsippet 60 år, men reglene gir mulighet for å legge til perioder der reaktorene har vært nedstengt. Følgelig kan driftshorisonten strekke seg ut over 60 år.

  Den japanske regjeringen ønsker en stabil strømforsyning, og kullstoffrie el-ressurser skal fremmes, heter det i en melding fra økonomidepartementet.

  Det er uroen i de globale energimarkedene som har gjenåpnet debatten om atomkraft i Japan. Meningsmålinger viser også at den japanske offentlighet ser mindre kritisk på bruken av atomkraft.

 • NTB
  09:40

  Billig strøm betyr mindre støtte fra staten

  Mange har spart på strømmen i vinter, men i vår har prisene endelig falt, selv om været har vært litt kjølig. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

  Lave strømpriser i mai betyr sparte penger også for staten. I Midt-Norge og Nord-Norge blir ingen støtte utbetalt i det hele tatt.

  I mai var gjennomsnittsprisen for NO1 (Oslo) og NO5 (Bergen) rundt 79 øre pr. kilowattime, som gir en støttesats på rundt 9 øre pr. kWh.

  For NO2 (Kristiansand) var gjennomsnittsprisen på 81 øre pr. kWh, med en støttesats på 11 øre pr. kWh.

  I NO3 (Trondheim) og NO4 (Tromsø) var gjennomsnittsprisen under 70 øre pr. kWh. Det blir derfor ikke utbetalt strømstøtte for mai i disse prisområdene, opplyser NVE.

 • Stine Barstad
  09:34

  Kjørte på postbilen - rømte til skogs

  En person kjørte inn i en postbil bakfra i Son onsdag morgen.

  Personen løp fra stedet, inn i skogen. Politiet skriver på Twitter at de har mistanke om at vedkommende var beruset.

  Den mistenke ble senere funnet etter søk med politihund i skogen.

  Bilen den mistenkte mannen i 30-årene kjørte, var påsatt uriktige kjennemerker.

 • Stine Barstad
  09:25

  Teknisk feil forsinker Nav-utbetalinger

  På grunn av en teknisk feil kan enkelte oppleve forsinkelser i utbetalinger fra Nav. Det melder de selv på sine nettsider onsdag.

  Nav opplyser at de jobber med å få rettet feilen så fort som mulig.

  - Vi beklager ulempen dette medfører, skriver etaten i meldingen.

 • NTB
  09:02

  Kronen faller videre

  Euroen holder seg over 12 kroner før Norges Bank offentliggjør kronesalget i juni.

  Den norske kronen svekker seg mot både den amerikanske dollaren og euroen onsdag morgen, bare noen timer før Norges Bank offentliggjør valutatransaksjonene for juni, skriver Dagens Næringsliv.

  Én dollar koster onsdag formiddag 11,24 kroner, mens euroen ligger på 12,01. Ett britisk pund koster 13,91 kroner og 100 danske kroner er oppe i 161,13. For hundre svenske må du nå ut med 102,78 norske kroner.

  Oljeprisen har falt nesten 5 prosent så langt denne uken, og den ligger onsdag formiddag på 73,4 dollar per fat.

 • NTB
  08:21

  Sudans hær setter fredsforhandlinger på pause

  Et bilde fra Sudans hovedstad Khartoum 22. april. Onsdag sier en diplomatisk kilde at hæren i landet setter forhandlingene med opprørsstyrken RSF på pause. Arkivfoto: Marwan Ali / AP / NTB

  En diplomatkilde i Sudan sier hæren setter forhandlingene med opprørsstyrken RSF på pause.

  Hæren tok avgjørelsen om å trekke seg fra samtalene fordi de hevder RSF-militsen har brutt de inngåtte våpenhvilene gjentatte ganger, opplyser en sudansk tjenesteperson, som ikke ønsker å bli navngitt.

  I midten av april brøt det ut kamper mellom hæren og den paramilitære RSF-styrken i hovedstaden Khartoum og flere andre steder i det nordøst-afrikanske landet.

  USA og Saudi-Arabia har vært meklere i samtaler mellom partene i den saudiarabiske byen Jeddah.

  Mandag ble våpenhvilen i Sudan, som er brutt en rekke ganger, forlenget med fem dager.