Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
Nekter å si hva skattepakke til oljenæringen koster
26. mai 14:52NTBDet blir mer oljeutvinning på sokkelen i årene framover etter den gunstige skattepakken som ble innført under koronapandemien. Foto: NTBHvor stor ble egentlig regningen for den gunstige oljeskattepakken som ble innført under koronakrisen? Det vil ikke Finansdepartementet oppgi.
«Det er komplisert og lite meningsfylt å beregne provenyvirkningen av de midlertidige reglene» heter det i et svar departementet ga til SV fredag.
Proveny betyr inntekter som staten har.
SV hadde i utgangspunktet krevd å få vite hvor mye staten har tapt i inntekter på grunn av de svært gunstige skattereglene som ble midlertidig innført for oljenæringen under koronapandemien av den daværende Solberg-regjeringen, med bred støtte fra Ap, KrF, Venstre og Frp.
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er forundret:
– Dette var et overraskende svar fra Finansdepartementet, for dette klarte de å regne på i høst, sier hun til NTB.
– Oljeskattepakken har betydd og betyr store subsidier til oljeselskaper med rekordoverskudd. Vi vet ennå ikke sluttsummen på kostnadene for fellesskapet eller miljøet, men at regningen er for stor, er helt sikkert, sier hun.
Da SV stilte samme spørsmål til Finansdepartementet i fjor, svarte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at kostnaden ville beløpe seg til et sted mellom 11 og 58 milliarder kroner.
- NTB4 min
Riksrevisjonen: – Ikke gjort nok for å bedre fiskevelferd
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Gorm Kallestad / NTBMyndighetene har ikke iverksatt gode nok tiltak for å redusere utfordringene med sykdommer og dårlig fiskevelferd i havbruksnæringen, ifølge Riksrevisjonen.
– Dette fører til høy fiskedødelighet og økonomiske tap, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.
Riksrevisjonen har i sin nyeste rapport sett på fiskevelferden i havbruksnæringen. Konklusjonen er at Nærings- og fiskeridepartementet og underliggende etater ikke har gjort nok for å redusere de vedvarende utfordringene med sykdom og dårlig fiskevelferd.
Det er kritikkverdig, mener Riksrevisjonen. Dette er den nest mest alvorlige formen for kritikk Riksrevisjonen kan komme med. Det betyr at revisjonen har funnet betydelige svakheter, feil og mangler, som ofte vil kunne få moderate til store konsekvenser for enkeltmennesker eller samfunnet.
- NTB7 min
Birgitte Tengs' strømpebukse sendes til Nederland
Eksperter ved Rettsmedisinsk institutt i Nederland skal undersøke strømpebuksen til Birgitte Tengs.
– Vårt ønske er at saken er så godt opplyst som overhodet mulig når ankesaken starter, sier tiltaltes forsvarer Stian Kristensen til Stavanger Aftenblad.
En 52 år gammel mann ble i Haugaland og Sunnhordland tingrett 6. februar dømt til 17 års ubetinget fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995.
Påtalemyndigheten og den drapstiltalte mannens forsvarere er enige om at det skulle gjøres nye undersøkelser av Tengs' strømpebukse.
Ankeforhandlingene er berammet til å starte 4. september i Gulating lagmannsrett i Stavanger.
- NTB12:33
EU tilbyr brannmannskaper til Canada
Skogbrann herjer i store deler av Canada og fører til økt luftforurensing i USA. Nå har EU tilbudt seg å hjelpe med slukningsarbeidet. Foto: Communications Nova Scotia / The Canadian Press / AP / NTBEU-land har tilbudt seg å sende nesten 300 brannmannskaper til Canada for å hjelpe å slukke de voldsomme skogbrannene i landet.
– Canada har bedt om støtte fra EU, og vi svarer raskt. Frankrike, Portugal og Spania har tilbudt seg å hjelpe med over 280 brannmenn. Det kommer flere, skriver EU-kommisjonens sjef Ursula von der Leyen på Twitter torsdag.
Ødeleggende skogbranner har brent opp rundt 3,8 millioner hektar land i Canada og ført til at over 20.000 mennesker er blitt evakuert. Canadas statsminister Justin Trudeau har beskrevet årets skogbrannsesong som den verste noensinne.
- NTB11:46
EU tar rettslige skritt mot Polen
EU-kommisjonen sier de har tatt første steg i en juridisk prosess mot Polen etter innføringen av en lov som de mener kan begrense demokratiske friheter.
– Kommisjonen vurderer at den nye loven urimelig hindrer den demokratiske prosessen og kan begrense effektiviteten av folkevalgtes politiske rettigheter, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.
Den såkalte loven om «russisk innflytelse» kan ifølge kritikere brukes til å hindre opposisjonspolitikere fra å holde folkevalgte verv.
– Den nye loven har en svært bred og lite spesifikk definisjon av «russisk innflytelse» og «aktiviteter». Komiteen som loven etablerer for å regulere russisk innflytelse i Polen, kan innføre sanksjoner som hindrer en folkevalgt i å sitte i verv relatert til bruken av offentlige midler i opptil ti år, skriver EU-kommisjonen.
- Stine Barstad11:24
Verden slipper ut rekordmye klimagasser
Verdens utslipp av klimagasser er på et historisk høyt nivå og fører til en rekordsterk global oppvarming.
Det slår en ny studie laget av 50 internasjonale forskere fast. To klimaforskere ved Cicero senter for klimaforskning har bidratt til rapporten.
– Til tross for rekordstor utrulling av solkraft, vindkraft, elbiler, rekordmye klimapolitikk og løfter om å kutte utslippene til netto null, fortsetter klimagassutslippene å øke og vil trolig gjøre det igjen i 2023, sier seniorforsker Glen Peters ved Cicero.
Rapporten slår også fast at verden har tatt store jafs av karbonbudsjettet, altså mengden CO₂ man kan slippe ut i atmosfæren for å ha en rimelig sjanse til å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.
Dette budsjettet har ifølge forskerne blitt halvert de siste tre årene. Da hadde vi 500 milliarder tonn igjen. Nå har vi 250 milliarder. Med dagens utslippstempo vil budsjettet altså være spist opp i løpet av under fem år.
– Vi har ikke råd til å krysse fingrene og håpe at fremtiden vil ordne seg selv. Vår kollektive fremtid avhenger veldig av hva vi gjør akkurat nå, sier seniorforsker Robbie Andrew ved Cicero.
Rapporten kommer samme dag som det ble klart at Norge kuttet klimagassutslippene med 200.000 tonn i fjor. For å nå klimamålene for 2030, må Norge dermed kutte utslippene med 3,2 millioner tonn hvert år de neste åtte årene.
- NTB11:17
Aller Medias influenserbyrå legges ned
Aller Media legger ned sitt influenserbyrå kalt Aller Social Club. Foto: Stian Lysberg Solum / NTBAller Medias satsing på influensere, kalt Aller Social Club, legges ned etter kun et og et halvt år i drift. Selskapet inngår sluttavtale med sine ansatte.
– Vi har dessverre ikke klart å skape tilstrekkelig volum og den lønnsomheten vi ønsket, knyttet til dette segmentet i markedet, skriver daglig leder Hillevi Forsman i en e-post til Kampanje.
– Vi ser at influencere ligger for langt unna Aller Medias eksisterende virksomhetsområde, med publisistiske, redaktørstyrte kanaler.
Selskapet, som tidligere var i drift i mange år under navnet Adlink, hadde rundt ti ansatte og jobbet med å koble annonsører til sine egne influencere. Avviklingen skal innebærer en nedbemanning på fire ansatte.
- Tuva Hilton, NTB10:42
Flere barn knivstukket i Frankrike
Flere personer, inkludert barn, er knivstukket i en park i Annecy sørøst i Frankrike, melder den franske avisen Le Dauphine.
Ifølge øyenvitner ble barna angrepet av en mann rundt klokken 9.45 mens de lekte på en lekeplass nær en innsjø i byen, skriver avisen.
Den mistenkte er pågrepet av politiet. Han skal være en syrisk flyktning. Motivet er ikke kjent, skriver Reuters.
– Flere personer, inkludert barn, ble skadet av en person bevæpnet med en kniv på en plass i Annecy. Personen ble arrestert takket være politiets raske intervensjon, skriver Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin på Twitter.
Fire barn og én voksen skal være skadet i angrepet, melder Reuters. Tidligere var tallet åtte barn og én voksen, men er nå nedjustert.
Statsminister Élisabeth Borne er på vei til stedet, opplyser en talsperson for hennes kontor. En debatt i parlamentet i Paris ble avbrutt for å holde ett minutts stillhet for ofrene, ifølge TV-kanalen BFMTV.
Landets president, Emmanuel Macron, kommenterer hendelsen på Twitter:
– Et angrep av absolutt feighet i morges i en park i Annecy. Barna og en voksen svever mellom liv og død. Landet er i sjokk. Våre tanker er med dem, familiene deres og sikkerhetsstyrkene.
Ca. klokken tolv melder Reuters at to barn og én voksen er i livstruende tilstand. To andre barn har mindre skader.
- NTB10:37
Indisk idrettstopp etterforskes for seksuell trakassering
Den indiske idrettsministeren lover at man skal etterforske anklagene om seksuell trakassering mot brytepresident Brij Bhushan Sharan Singh.
Flere elitebrytere i landet har i flere måneder bedt om at Singh må straffes for seksuell trakassering. I alt er det seks kvinner og et barn som har anmeldt presidenten i det indiske bryteforbundet. Singh har hele tiden nektet for å ha gjort noe.
Bryterne har lenge protestert mot at ingen har grepet inn mot Singh, men onsdag uttalte idrettsminister Anurag Thakur at myndighetene skal ta affære.
Ifølge ministeren har politiet planer om å ta ut siktelse mot Singh innen 15. juni. Fram til da skal utøverne avstå fra sine protester. Singh er blitt avhørt i saken.
- May Synnøve Rogne10:34
Skal spille Harald og Sonja i ny serie
Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell Foto: Ihne PedersenViaplay er i gang med en stor produksjon som tar for seg kjærlighetshistorien til Kong Harald og Dronning Sonja. Norges konge og dronning kjempet i ni lange år for å få lov til å gifte seg med hverandre.
Det er Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell som skal spille det unge kronprinsparet. Anders Baasmo og Anneke von der Lippe spiller kong Olav og Sonjas mor Dagny Haraldsen, melder Viaplay i en pressemelding.
Serien har akkurat startet innspilling, og har forventet premiere i 2025.
- NTB09:49
Tyrkia bøtelegger opposisjonsvennlige medier
Fire TV-kanaler i Tyrkia har fått bøter av landets medietilsyn RTUK for kommentarer som ble ytret av programdeltagere foran valget i mai.
Den tyrkiske journalistforeningens leder kaller avgjørelsen «et uakseptabelt brudd på offentlighetens rett til å få informasjon og gjøre valg».
– Den nådeløse straffen mot ytringsfriheten har gjort RTUK til et instrument som regjeringen kan bruke for å stilne opposisjonen og kritikere, sier Nazmi Bilgin videre.
- Tuva Hilton09:40
Bil kjørte gjennom butikkvindu i Odda
En bil har kjørt gjennom vinduet på en Power-butikk i Odda. Det melder Vest politidistrikt på Twitter.
Det er ikke meldt om skadede personer. Fører er oppgående.
Kl. 09.52 opplyser politiet om at de er ferdige på stedet og oppretter sak.
– Fører er uskadet, bilen er kjørbar, minimale skader på både bil og butikk, skriver politiet.
- Tuva Hilton09:37
FHI: Lav overdødelighet i Norge under pandemien
Overdødeligheten i Norge under pandemien er lav i et internasjonalt perspektiv, skriver FHI i en ny rapport.
Norge har hatt en overdødelighet på 5,2 prosent for pandemiårene samlet, ifølge FHI. Dette er på nivå med de andre nordiske landene.
Overdødelighet beregnes ved å sammenligne forventet dødelighet med observert dødelighet.
«Beregninger av overdødelighet er viktig for å forstå hvordan covid-19-pandemien har påvirket dødeligheten i den norske befolkningen,» skriver FHI.
- NTB09:21
Unicef: 300 barn reddet fra barnehjem i Sudan – 71 døde
En Unicef-lastebil fotografert utenfor et barnehjem i Khartoum der over 70 barn døde mens kampene hindret evakuering. Unicef sier rundt 300 barn er reddet. Foto: Nazim Sirag / AP / NTBRundt 300 barn er reddet fra et barnehjem i Sudans hovedstad etter at kampene hindret dem i å komme seg vekk, opplyser Unicef. 71 barn på barnehjemmet er døde.
Dødsfallene skyldes sykdom og mangel på mat og understreker den høye prisen landets sivile betaler for kampene mellom regjeringshæren og den paramilitære gruppen RSF. Kampene har pågått siden midten av april.
En talsperson for FNs barneorganisasjon Unicef sier 300 barn fra barnehjem Al-Mayqoma i Khartoum er flyttet til et tryggere sted et annet sted i landet.
- NTB09:14
Kinas flyvåpen fløy nær Taiwan igjen
Taiwans luftvern ble satt i beredskap torsdag etter at 37 fly fra det kinesiske flyvåpenet ble identifisert i landets luftforsvarssone.
Det var rundt klokken 5 lokal tid at en rekke jager- og bombefly fløy inn i et luftrom som Taiwan overvåker. Det er ikke en del av Taiwans territorielle luftrom, men overvåkes for å gi luftvernet og flyvåpenet mer tid til å svare.
Kina anser Taiwan som sitt eget territorium og har jevnlig gjennomført slike inntrenginger de siste tre årene. Noen av flyene fløy sørøst for Taiwan og krysset inn i det vestlige Stillehavet for å gjennomføre øvelser, ifølge Taiwans forsvarsdepartement.
Taiwan sendte selv ut fly og skip for å overvåke den kinesiske aktiviteten.
- NTB09:12
Reuters: Eksplosjon i moské nord i Afghanistan
En eksplosjon har rammet en moské i den nordlige Badakhshan-provinsen i Afghanistan. Det skjedde under begravelsen til en høytstående embetsmann.
Det var begravelsen til Badakshans viseguvernør Nissar Ahmad Ahmadi. Han ble drept sammen med sin sjåfør i en bilbombe tirsdag.
IS har tatt på seg ansvaret for bilbomben, men det er ikke kjent hvem eller hva som står bak eksplosjonen i moskeen. Det er heller ikke kjent hvor mange døde eller sårede det er.
- NTB09:11
Kan bli totalforbud mot åpen ild på deler av Østlandet
Tørke på Østlandet fører til stor skogbrannfare i store deler av Sør-Norge. Nå vil brannsjefene i region øst diskutere et totalforbud mot åpen ild. Foto: Stian Lysberg Solum / NTBSkogbrannfaren på Østlandet er stor, og vil bare spre seg de neste dagene. Torsdag formiddag vil brannsjefene i region øst diskutere totalforbud mot åpen ild.
– Det er mørkerødt i hele regionen og ikke meldt om nedbør de neste dagene. Sannsynligvis vil det bli innført totalforbud som i første omgang vil vare frem til 29. juni, sier brannsjef Rune Larsen i Mosseregionen interkommunale brann og redning til VG.
Prognosene frem mot helgen tilsier at det mørkerøde farevarselet vil spre seg til store seler av Innlandet, så å si hele Viken, samt Agder, Vestfold og Telemark.
Dersom et totalforbud blir innført kan det komme til å omfatte all grilling med all fast brensel, også i hager.
- NTB09:08
Matapours forsvarer: – PST gjorde ingenting
Advokat Marius Dietrichson, som forsvarer terrorsiktede Zaniar Matapour, mener evalueringsrapporten etter Oslo-skytingen er mest en «intern politievaluering». Foto: Trond Reidar Teigen / NTBPolitiets sikkerhetstjeneste kunne trolig ha avverget masseskytingen i Oslo i fjor sommer, men gjorde ingenting, mener forsvareren til siktede Zaniar Matapour.
– Det er med avgrenset interesse jeg ser frem til det jeg oppfatter som en intern politievaluering. Jeg tror utvalgets medlemmer står alt for nær politiet til å gjøre en skikkelig vurdering av det. Dessuten vet vi det vi trenger: PST hadde all tilgjengelig informasjon til å avverge det. Likevel gjorde de ingenting, sier advokat Marius Dietrichson til NRK.
I dag kommer evalueringsrapporten som blant annet tar for seg hva politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjorde før, under og etter masseskytingen mot utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo. To menn ble drept og flere skadet.
- NTB09:02
Sju av ti fullfører bachelor- eller masterutdanning
Sju av ti fullfører påbegynt bachelor- eller masterutdanning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTBNye tall viser at sju av ti studenter fullfører påbegynt master- og bachelorutdanning.
Det er bachelorstudentene som oftest fullfører på normert tid. 36.550 studenter begynte for første gang i en bachelorutdanning i 2017. 54 prosent av disse fullførte utdanningen på normert tid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
71 prosent av bachelorstudentene fullførte utdanningen innen fem år, det vil si innen 2 år etter normert tid.
Blant studenter ved 1,5 og 2-årige masterutdanninger gjelder dette 68 prosent. Studenter ved 5-årige masterutdanninger har lavest andel som fullfører innen 2 år etter normert tid, med 66 prosent.
- NTB09:00
Ber Norden verne 30 prosent av naturen
30 prosent av naturen på land og til havs i hvert nordisk land bør vernes innen 2030, mener nordiske miljøorganisasjoner. Dette bildet er fra Sylte i Valldal i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTBFlere miljøorganisasjoner ber de nordiske landene forplikte seg til å verne 30 prosent av naturen på land og til havs i hvert av landene innen 2030.
I alt åtte nordiske miljøorganisasjoner oppfordrer de nordiske landene til å bli en spydspiss for naturmangfold. Nå ber de om at det blir gjennomført flere tiltak for å bevare 30 prosent av naturen på land og til havs i hvert nordisk land.
De peker på at det de siste månedene er inngått viktige internasjonale avtaler for å forhindre tapet av naturmangfold. Blant annet setter EUs strategi for biologisk mangfold mål om at 30 prosent av EUs land- og havområder skal vernes, mens 10 prosent skal ha streng beskyttelse innen 2030.
– Målene og retningen er på plass. Nå trengs det konsekvente og målrettede handlinger fra alle land. I dag etterlever ingen av de nordiske landene målet om at 30 prosent av naturen skal beskyttes, skriver Naturvernforbundet, som er en av organisasjonene, i en pressemelding.