Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Tysk politi gransker Roger Waters' nazikostyme

  26. mai 15:41
  Jan Gunnar Furuly
  Slik så Roger Waters ut på scenen under konserten i Tyskland. Foto: Tiktok

  Tysk politi har startet etterforskning av Pink Floyd-legenden Roger Waters etter at han 17. mai hadde på seg et nazikostyme på en konsert i Berlin.

  Ifølge Reuters blir Waters nå etterforsket for «folkehets» på grunnlag av opptredenen. Nazisymboler, flagg og uniformer er forbudt å bruke i Tyskland etter tysk lov.

  Kostymet Waters hadde på seg under konserten i Mercedes-Benz Arena inkluderte et hakekorslignende merke i kombinasjon med to hammere i kors.

  Samme type uniform og merker ble brukt i filmen Pink Floyd : The Wall fra 1982.

  - Kostymet Waters hadde på seg anses for å være egnet til å bryte med verdigheten til ofrene, og samtidig glorifisere og rettferdiggjøre volden og det vilkårlige styret til Nazi-regimet på en måte som forstyrrer det offentlige ro, sier en talsmann for politiet ifølge Reuters.

  Den britiske 79-åringen har ikke kommentert anklagene. Men en rekke brukere forsvarer ham i sosiale medier, og påpeker at bruken av uniformen skjer satirisk og at symbolene er kjent fra filmatiseringen av The Wall-albumet.

 • Anne Sofie Bergvall
  i går23:40

  Storbritannia vil diskutere internasjonal KI-sikkerhet

  Storbritannias statsminister Rishi Sunak vil invitere til et internasjonalt toppmøte om sikkerhet rundt kunstig intelligens (KI). Det melder Reuters.

  På møtet, som skal arrangeres i høst, vil deltagerne diskutere risikoene ved KI og hvordan disse kan reduseres gjennom internasjonale reguleringer.

 • NTB
  i går22:22

  Togbrann i tunell i Østerrike er slukket

  Det er foreløpig ikke meldt om personskader etter at det begynte å brenne i et passasjertog i en nesten 16 kilometer lange tunnel i Østerrike onsdag kveld.

  Ifølge Tiroler Tageszeitung ble brannen i Terfnertunnelen i Tyrol meldt klokka 20.45 og store brannmannskaper kom raskt til stedet.

  Toget som var på vei nordover mot Hamburg og Amsterdam, hadde rundt 200 passasjerer om bord, og brannmannskaper rykket straks inn i tunnelen for å starte evakuering.

  Utenfor tunnelåpningen ble det etablert skademottak, men det er foreløpig ikke meldt om personskader.

  Redningsledelsen meldte raskt at brannen var under kontroll, og etter drøyt to timer kom det også melding om at den var slukket.

  I 22.45-tiden onsdag ble det opplyst at 25 passasjerer var hentet ut, men at evakueringen er tidkrevende ettersom det må benyttes spesialutstyr for å hindre at det pustes inn røyk.

  Det er også satt inn utstyr for å lufte ut røyk fra tunnelen, ifølge Tiroler Tageszeitung.

  Terfnertunnelen har dobbeltspor og er godkjent for hastigheter opp mot 220 km/t.

  Ifølge den østerrikske kringkasteren ORF skal brannen ha startet da en kjøreledning falt ned på togsettet og utløste brann i biler som ble fraktet på en av vognene.

 • NTB
  i går22:05

  FN oppretter arkiv over forbrytelser begått av IS i Irak

  FN oppretter om kort tid et sentralt arkiv med millioner av digitaliserte dokumenter som beviser hvilke forbrytelser IS har begått i Irak.

  FNs organ for å granske IS-forbrytelser begått i Irak (Unitad) begynte sitt feltarbeid for fem år siden.

  Etterforskerne har samlet beviser for en rekke forbrytelser, blant annet drap, tortur, massevoldtekter, slaveri og folkemord.

  Sjefetterforsker Christian Ritscher understreker viktigheten av å stille dem som sto bak slike «avskyelige internasjonale forbrytelser», til ansvar og straffe dem «gjennom bevisbaserte rettssaker ved kompetente domstoler».

 • Anne Sofie Bergvall
  i går21:54

  USA og EU truer Kosovo med sanksjoner

  Utsendinger fra EU og USA krever at myndighetene i Kosovo skal roe ned spenningene med den serbiske befolkningen i Nord-Kosovo. Ellers ville det få «konsekvenser» fra sine vestlige allierte, melder Reuters.

  Utsendingene krevde også at myndighetene avsetter de albanske ordførerne i Nord-Kosovo og gir serberne mer selvstyre. Dette hvis de ønsker å bli medlem i Nato og EU.

  Konflikten mellom serberne og albanerne blusset opp i forbindelse med lokalvalget for noen uker tilbake. Serberne krevde mer autonomi, og boikottet valgene i protest. Med kun 3 prosents oppslutning ble albanske ordførere valgvinnerne. Det kontroversielle valget har ført til voldelige sammenstøt, der blant annet flere fredsbevarende Nato-soldater er blitt skadet.

 • Anne Sofie Bergvall
  i går21:43

  Neste uke blir det over 30 varmegrader

  Foto: Paal Audestad / Aftenposten

  Fra onsdag neste uke vil temperaturmåleren i Oslo viser 30 varmegrader. Både, onsdag, torsdag og fredag loves det temperaturer over dette, ifølge Meteorologisk institutts siste prognose.

  Også dagene frem til da blir varme og gode, der den kaldeste dagen blir morgendagen med 24 grader.

  Samtidig innebærer høye temperaturer og lite nedbør at det er stor fare for skogbrann på store deler av Sør- og Østlandet.

 • Anne Sofie Bergvall
  i går20:44

  TV2: Borgerlig flertall i 35 av de 50 største kommunene

  En ny måling fra TV2 viser at Arbeiderpartiet ligger an til å tape stort i storbyene.

  I dag styres 32 av de 50 største kommunene av Arbeiderpartiet. Men prognosen fra TV2 viser at det ville blitt borgerlig flertall i 35 av de 50 største norske kommunene om det var valg i morgen.

  Kun 7 ville fått rødgrønt flertall.

  I hovedstaden mangler Arbeiderpartiet ett mandat for å ha flertall.

 • Anne Sofie Bergvall
  i går20:34

  Hydrogen 12 ganger så farlig for klima som CO₂

  En ny studie fra klimaforskningsinstituttet Cicero viser at hydrogen som slippes ut i atmosfæren er langt mer oppvarmende enn CO₂.

  Når man forbrenner hydrogen, skapes det bare vanndamp og oksygen. Men det er hvis hydrogen slippes direkte ut i atmosfæren, at problemene oppstår. Da skaper den kjemiske reaksjoner sammen med andre drivhusgasser, som er 11,6 ganger mer skadelig for klimaet enn karbondioksid.

  – Studien viser tydelig hvor viktig det er å redusere hydrogenlekkasjer. Vi mangler storskala teknologi til å overvåke og oppdage disse lekkasjene, men her skjer det mye teknologiutvikling etter hvert som industrien modnes, sier prosjektleder Maria Sand.

 • Anne Sofie Bergvall
  i går20:27

  Belarus' president Lukasjenko benådet to opposisjonelle

  Den omstridte presidenten Alexander Lukasjenko benådet i dag studenten Sofia Sapega, melder AFP. Hun er partneren til den belarusiske dissidenten Roman Protasevitsj.

  De to ble arrestert i 2021, da flyet deres fra Hellas til Litauen ble beordret ned på bakken idet de fløy over belarusisk luftrom. Aksjonen vakte kraftige reaksjoner internasjonalt.

  Protasevitsj drev en opposisjonell mediekanal som ha brukte til å mobilisere demonstrasjoner i forbindelse med det omdiskuterte valget i 2020. Han benådet 22. mai, etter å ha mottatt en fengselsdom på åtte år.

 • NTB
  i går20:10

  Mike Pence langer ut mot Donald Trump

  Tidligere visepresident har kastet seg inn i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Han starter valgkampen sin med å kritisere sin tidligere sjef Donald Trump. Bildet er fra et folkemøte i Iowa 23. mai. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

  Onsdag sparket Mike Pence i gang sitt forsøk på å bli Republikanernes presidentkandidat på et folkemøte. Der kom han med uvanlig kraftfull kritikk av tidligere president Donald Trump og kongresstormingen 6. januar 2021.

  Ingen som setter seg selv over grunnloven, bør få bli president, sa han.

  Konservative verdier og abort var også temaer i Pences tale.

  Den ble holdt i en forstad til Des Moines i delstaten Iowa. Delstaten er den første som stemmer over hvem som skal være kandidater ved neste års presidentvalg. Det skal etter planen skje 22. januar.

  Nominasjonene avgjøres på partienes landsmøter i juli og august, mens presidentvalget holdes 5. november 2024.

 • NTB
  i går20:03

  Aud Blattmann er død

  Tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er død, 85 år gammel. Arkivfoto: NTB

  Aud Blattmann, tidligere stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet, er død 85 år gammel.

  - Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Aud Blattmann er gått bort, skriver partiet i en melding til Fædrelandsvennen.

  Blattmann sovnet inn mandag 5. juni, etter en tid med sykdom.

  Blattmann var den første kvinnen fra Vest-Agder som ble fast innvalgt på Stortinget. Der satt hun i fire perioder fra 1985 til 2001.

 • NTB
  i går19:00

  Mann til sykehus etter ulykke på riksvei 7

  En mann i 60-årene fra Telemark er fløyet til sykehus i luftambulanse etter en kollisjon mellom en personbil og en motorsykkel på riksvei 7 ved Ustaoset.

  Nødetatene fikk melding om ulykken klokken 18.19 onsdag kveld.

  Riksvei 7 var stengt i en periode, men halvannen time etter ulykken ble ett kjørefelt åpnet for trafikk.

  Ifølge politiet var det personbilen som kom over i motgående felt og traff motorsykkelen

  Innsatsleder Odd Halvard Seterdal i politiet sier til Hallingdølen at tre motorsykler kjørte i følge over fjellet da personbilen kom over i deres kjørefelt. En av motorsyklene ble truffet, og en annen havnet i grøfta.

  MC-føreren er innlagt på Ringerike sykehus, men skal ikke være alvorlig skadd, ifølge politiet.

  . Bilføreren, en eldre mann fra Oslo, har fått status som siktet i saken. Han har også fått førerkortet beslaglagt.

 • Anne Sofie Bergvall
  i går18:25

  FVN: Barn døde etter ulykke i barne­hage i Farsund

  Et barn omkom i det som trolig er en fallulykke i en barnehage i Farsund onsdag. Foto: Lister24 / NTB

  Et barn er omkommet etter en fallulykke i en barnehage i Farsund onsdag. Det melder Farsund kommune i en pressemelding onsdag kveld.

  – Det som har skjedd er bare ufattelig trist. Noe sånt skal aldri skje i en barnehage, sier en tydelig preget ordfører Arnt Abrahamsen til NTB kort tid etter at dødsfallet ble kjent.

  Nødetatene rykket ut til hendelsen, som fant sted like over klokken 13.

  Ifølge innsatsleder Arnt Helge Dragland ble det iverksatt hjerte- og lungeredning på stedet.

  Barnet ble fraktet i luftambulanse til sykehuset i Kristiansand. Luftambulansen lettet fra barnehagen cirka klokken 14.10.

  «Politiet har rutinemessig opprettet sak og gjør nødvendige undersøkelser på stedet. De opplyser at det ikke finnes informasjon i saken pr. nå som tilsier at det har skjedd noe straffbart,» skriver kommunen i pressemeldingen.

  Kommunen har satt kriseteamet i beredskap.

 • Anne Sofie Bergvall
  i går18:10

  Boligbrann i Førde - Nødetater på vei

  Det meldes om boligbrann i Hjartåsvegen i Førde. Det melder Politiet i Sør-Vest på Twitter.

  KL. 18.44 meldte politiet at brannen var slukket.

  Brannen skal ha startet i en ventilator.

  Det skal ikke ha vært noen i huset.

 • NTB
  i går17:52

  Retten: Taxikollisjonen i Bergen skyldes trolig menneskelig feil

  En drosje knuste natt til 13. mai med uteservering til Lille Bar i Bergen før ferden endte i en Narvesen-kiosk på Torgallmenningen. Foto: Vest politidistrikt/handout

  Hordaland tingrett mener det var en menneskelig feil som førte til at en taxi i Bergen i mai kjørte inn i flere utesteder før den krasjet på Torgallmenningen.

  Sjåføren, en mann i 40-årene, er siktet for uaktsom kjøring og har fått førerkortet midlertidig beslaglagt etter hendelsen natt til 13. mai.

  Mannen har forklart at bilen kjørte av seg selv mens han forsøkte å bremse, men at bremsene ikke fungerte.

  Politiet har innhentet kjøretøydata fra Tesla hvor det ikke er registrert aktivering av bremsepedal, samt at det er registrert endringer i gasspedalens vinkel.

 • Henning Carr Ekroll/Anne Sofie Bergvall
  i går16:44

  Lørenskog: Brann i bygning under kontroll

  Øst politidistrikt melder klokken 16.40 at det brenner i en bygning der flere personer er registrert i Lørenskog.

  Klokken 17.13 bekrefter operasjonsleder i Øst politidistrikt, Halvor Andersen, overfor VG at brannen er under kontroll.

  Tre personer har vært til helsesjekk på grunn av lettere røykinntak.

  Det brenner i taket på et større bygg på Skårersletta. Bygget huser, ifølge Dagbladet, både butikk og bedriftslokaler. Vegg i vegg med bygget ligger en større boligblokk. Denne evakueres nå, får VG opplyst.

  «Evakuering prioriteres. Ber folk holde seg innendørs – lukke vinduer og ikke være til hinder for brannvesenet på stedet», skriver politiet på Twitter.

  Til Dagbladet opplyser operasjonsleder i Øst politidistrikt, Halvor Andersen, at det ser ut til at brannen startet i et airconditionanlegg.

  – Det ser ut som at den har spredt seg inn til en leilighet nå, sier han.

 • NTB
  i går16:09

  Solid borgerlig flertall på ny måling

  Frp-leder Sylvi Listhaug og Høyre-leder Erna Solberg kan begge smile etter junimålingen til Opinion. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Alle de fire borgerlige partiene styrker seg på Opinions junimåling. Høyre og Frp har en samlet oppslutning på 46 prosent. Samtidig faller både Ap, Sp og Rødt.

  Borgerlig side med Høyre, Frp, KrF og Venstre er fullstendig overlegen på målingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Dagsavisen i juni.

  Ap måles til bare 17,6 prosent hele 8,7 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2021. Sp får 5,7 prosent. Ved valget for to år siden fikk partiet 14,5 prosent.

  Rødt faller fra 7 til 5 prosent, MDG er fortsatt under sperregrensen og både Venstre og Kristelig Folkeparti måles til 4,5 prosent.

  En test for Ap

  – Trenden går i feil retning for de rødgrønne. Samtidig er det tradisjon for at Ap gjør gode valgkamper og klarer å mobilisere velgerne. Det blir en test for partiet om de klarer det også i år, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, til FriFagbevegelse.

  Men han er ikke optimist på vegne av venstresiden:

  – Det ligger ikke an til noen klare endringer i dynamikken i nærmeste framtid, konkluderer han.

  Differansen mellom de borgerlige og de rødgrønne har økt med hele 5,6 prosentpoeng – fra 9,5 prosentpoeng i mai til 15,1 prosentpoeng i juni.

  Frp og Høyre mangler ett mandat

  Høyre og Frp får alene 84 mandater, ett mandat unna flertall sammen. Dagens to regjeringspartier mister 31 og ender på 45.

  Hele målingen (endring fra forrige måned i parentes):

  Ap 17,6 (-0,4), SV 8,2 (+0,2), Rødt 5 (-2,0), Sp 5,7 (-0,8), KrF 4,5 (+0,3), Venstre 4,5 (+0,3), MDG 3,8 (+0,1), Høyre 31,8 (+1,5), Frp 14,1 (+0,7), andre partier 4,9 (+0,2).

  Målingen er basert på 1000 telefonintervjuer og er gjennomført fra 30. mai til 5. juni. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.

 • NTB
  i går16:09

  Barn hentet av luftambulanse etter mulig fallulykke

  Et barn ble hentet av luftambulansen etter det som trolig er en fallulykke i en barnehage i Farsund onsdag. Foto: Lister24 / NTB

  Et barn er fløyet til sykehus etter en mulig fallulykke i en barnehage i Farsund. Skadeomfanget er ikke kjent.

  – Det er litt uklart eksakt hva som har skjedd, men det er trolig snakk om fall fra en stein, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder politidistrikt til Lister24.

  Skadeomfanget er ikke kjent, men ifølge innsatsleder Arnt Helge Dragland ble det iverksatt hjerte- og lungeredning på stedet.

  Nødetatene rykket ut til hendelsen, som fant sted like over klokken 13. Barnet ble fraktet i luftambulanse til sykehuset i Kristiansand. Luftambulansen lettet fra barnehagen cirka klokken 14.10.

  – De pårørende er varslet, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder-politiet til NTB.

  Kommunen har satt kriseteamet i beredskap.

  – Det viktigste nå er at barnet er ivaretatt av helsepersonell. Dernest er det viktig at pårørende, barn og ansatte i barnehagen blir ivaretatt. Det er selvfølgelig mange barn som er skremt av dette, sier beredskapskoordinator Anja Pettersen til avisen.

 • NTB
  i går15:55

  Vinner av pris nektes deltakelse på prisutdelingen

  Vinneren av årets Arthur Svensson-pris, Elizabeth Tang fra Hongkong, får ikke komme til Norge for å motta prisen.

  Tang er generalsekretær i International Domestic Worker Federation (IDWF), en global paraplyorganisasjon som organiserer fagforeninger for hushjelper.

  – Det er en trist realitet at myndighetene i Hongkong nekter Elizabeth Tang å komme til Norge og motta prisen og vi er bekymret for hennes situasjon. Prisen er et uttrykk for vår solidaritet med IDWF i hushjelperes kamp for bedre arbeidsvilkår, sier rådgiver i Industri og Energi, Espen Løken til NTB.

  Organisasjonen hun leder jobber for å beskytte og fremme rettighetene til over 75 millioner hushjelpere i private hjem verden over. Prisen er på 500.000 kroner.

  Siden 2010 har Arthur Svensson-prisen gått til personer og organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å fremme fagorganisering og faglige rettigheter i verden. Svensson var leder i Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund fra 1978 til 1995.

 • NTB
  i går15:52

  Rime gjenvalgt som president i Legeforeningen

  Anne-Karin Rime ble onsdag gjenvalgt som president i Legeforeningen under landsstyremøtet i Bodø.

  – Tusen takk for fornyet tillit. Det er en ære å få lede denne fantastiske foreningen videre, sier Anne-Karin Rime etter at gjenvalget er et faktum.

  Dette blir Rimes andre periode som president i foreningen.

  – Sammen med sentralstyret, tillitsvalgte og resten av medlemmene er jeg svært motivert til å fortsette å kjempe for Legeforeningens interesser og en bedre helsetjeneste, sier Rime i en pressemelding.

 • NTB
  i går15:52

  Gaupebestanden ligger over det nasjonale bestandsmålet

  Det er i vinter påvist 71 familiegrupper av gaupe i Norge. Gaupebestanden ligger dermed godt over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper. Denne gaupa er fotografert på Langedrag. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det er i vinter påvist 71 familiegrupper av gaupe i Norge, 13 flere enn i 2022 Det viser tall fra Rovdata.

  Gaupebestanden ligger dermed godt over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper som Stortinget har bestemt.

  En familiegruppe av gaupe består av en hunngaupe i følge med én eller flere unger.

  – Ut fra antall familiegrupper er det beregnet at bestanden består av i overkant av 400 gauper på landsbasis før kvotejakten og nye unger ble født i år, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

  Det er Rovdata som har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge.