Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Oslo: Brann i Østmarka definert som slukket

  01. juni 16:48
  NTB/Mina Madeleine Nystuen
  Folk anbefales å holde seg unna området. Det jobbes med å evakuere folk i nærheten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Brannen som utspilte seg i Østmarka i Oslo torsdag, er nå definert som slukket. Det skriver politiet i Oslo på Twitter rett før klokken 19.

  Etterslukking vil fortsette utover natten.

  Politiet ber turgåere holde seg unna områdene rundt Ulsrudvann og Nøklevann hvor slukningsarbeidet av skogbrannen foregår.

  Det er generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. Det vil si at det er forbudt med åpen ild i skog og utmark.

  Akkurat nå er det skogbrannfare på Østlandet og i Agder. Det gjelder også sørlige deler av Rogaland.

  Oslo 110-sentral tvitret at brannen skulle være på et område på mellom 300 og 400 kvadratmeter.

  – Brannen produserer store mengder røyk. Folk oppfordres på det sterkeste om å ikke oppsøke området, tvitret Oslo 110-sentralen.

  Politiet ber om at folk på vei ut på tur i området ikke kjører inn. Dette for å gi plass til ressursene.

  Parkeringsplassen er stengt ved Ulsrudvann og Østmarksætra. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NTB
  22 min

  Kaptein på norskeid cruiseskip dømt til fengsel

  Kapteinen på en turistbåt som var involvert i en ulykke i Budapest i Ungarn i 2019, og som kostet 27 personer livet, er dømt til fem år i fengsel.

  I mai 2019 sank sightseeingbåten Mermaid med 33 sørkoreanske turister og to ungarske besetningsmedlemmer om bord i løpet av sekunder etter å ha kollidert med det mye større elvecruisefartøyet Viking Sigyn.

  Kollisjonen skjedde på en travel strekning på Donau i hjertet av Budapest, og var Ungarns verste båtulykke på mer enn 50 år. De to besetningsmedlemmene og 25 av sørkoreanerne mistet livet. En sørkoreansk kvinne er fremdeles savnet, fire og et halvt år etter ulykken.

  Den 68 år gamle kapteinen på Viking Sigyn har blitt funnet skyldig i å ha satt elvetransporten i fare, noe som igjen førte til en dødelig masseulykke, ifølge dommeren i Budapest. Han ble imidlertid frikjent for å ha unnlatt å yte hjelp.

 • Birgitte Iversen
  09:20

  Oslo: Venstre sier nei til Frp og KrF

  Da var den gode stemningen over. De fire borgerlige partiene i Oslo samlet seg forrige uke til byrådssonderinger på Høyres Hus. Nå vil ikke Venstre gå videre med to av de tre partiene rundt bordet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

  Det melder Avisa Oslo.

  – Avstandene er for store, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke. Nå vil de forhandle om et mindretallsbyråd sammen med Høyre.

  Høyre, Venstre, Frp og KrF satt to dager i sonderinger forrige uke uten å komme til enighet. Planen var egentlig å gjenoppta sonderingene mandag, men det ble utsatt.

  Tirsdag morgen melder Venstre at de ikke vil gå videre med de to minste partiene på borgerlig side.

  Før helgen var Bjercke tydelig på at avstanden var stor både til Frp og KrF.

  – Vi går til valg på en grønnere og mer liberal by, og bare i det ligger det en avstand til Frp på det grønne og til KrF på det liberale, sa Bjercke til Aftenposten.

  De borgerlig partiene fikk flertall i Oslo-valget, men veien til et flertall er likevel krevende.

  Mens Høyre ønsker seg et bredest mulig borgerlig flertall, vil Venstre primært samarbeide med Høyre og eventuelt Miljøpartiet De Grønne.

  Frp-topp i Oslo Magnus Birkelund beklager Venstres beslutning.

  – Det er synd at Venstre trekker seg. Frp har vært tydelig på at vi ønsker å forhandle med alle de borgerlige partiene, etter at valget viste at velgerne i Oslo vil ha en ny politisk retning, skriver Birkelund i en SMS til Aftenposten.

 • NTB
  09:09

  Australsk strandby begrenser korttidsutleie

  Den australske strandbyen Byron Bay vil begrense muligheten for AirBnB-lignende utleie som et tiltak for å få bukt med den landsomfattende boligkrisen.

  Delstatsregjeringen i New South Wales har godkjent en forespørsel fra byrådet i Byron om å begrense korttidsutleie for enkelte boliger til 60 dager pr. år. Slik skal flere boliger bli tilgjengelige for langtidsopphold, er planen.

  Avgjørelsen kom noen dager etter at byen Melbourne innføres landets første skatt på AirBnB-lignende opphold. Den skal gå til finansiering av kommunale boliger.

  Australia står for tiden midt i en boligkrise da flere tiår med forstadsutbygging har ført til at mange byer mangler boliger, spesielt i nærheten av bykjernene.

 • NTB
  09:06

  Stor politiaksjon mot antatt menneskesmugling i Tyskland

  Over 350 tyske politifolk deltok tirsdag morgen i en stor politiaksjon mot migranter uten lovlig innreisetillatelse.

  Politiet aksjonerte mot en rekke adresser i ulike deler av landet, mange av dem nord og vest i landet, men også i Bayern i sør, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

  Flere bygninger ble gjennomsøkt, og politiet oppdaget mange migranter uten oppholdstillatelse, ifølge DPA. Det er utstedt arrestordre mot i alt fem personer.

  Politiaksjonen ble iverksatt av føderalt politi ved den internasjonale flyplassen i Frankfurt. De mistenker at en kriminell gjeng har tjent penger på å smugle utlendinger til Tyskland.

 • Birgitte Iversen
  08:39

  Til helgen blir det dyrere å snike i Oslo

  Nå vil det svi mer på pungen å bli tatt i sniking på t-banen i Oslo. Foto: Aasen, Birgitte / Aftenposten

  Søndag øker Vy og Ruter sine satser på snikegebyrene, skriver VG.

  Aftenposten omtalte saken i august.

  I dag må man betale 950 kroner hvis man blir tatt i sniking i kollektivtrafikken. Fra og med søndag må man ut med 1200 kroner.

  Dersom du ikke betaler på stedet, men gjennom faktura, øker gebyret fra 1150 til 1470.

  Gebyrsatsene har ikke økt siden 2015.

  Ruter taper over 300 millioner kroner årlig på grunn av passasjerer som unnlater å betale. Nesten én av ti passasjerer reiser gratis.

 • Birgitte Iversen
  08:29

  Danske skoler får skru opp varmen igjen

  Under energikrisen i Europa i fjor, innførte Danmark en makstemperatur på 19 grader i offentlige bygninger. Nå blir dette tiltaket avviklet.

  Makstemperaturen gjaldt for bygninger som for eksempel skoler, og var for å redusere kostnadene med oppvarming da strømprisene var skyhøye over hele Europa.

  Nå som instruksen blir tilbakekalt av regjeringen, betyr det at offentlige arbeidsplasser igjen får ha en temperatur på mellom 20 og 23 grader.

  – Heldigvis er både Danmark og Europa på et bedre sted enn i fjor. Energiprisene er lavere, og energilagrene er godt fylt, sier energiminister Lars Aagaard.

 • NTB
  08:25

  Finsk arbeidsledighet faller

  Arbeidsledigheten er på vei ned i Finland, ifølge nye tall. I august utgjorde den 6,7 prosent av arbeidsstyrken, mot 6,9 prosent i juli.

  Til sammenligning lå arbeidsledigheten i Sverige på 7,7 prosent i august, ifølge tall fra Statistiska centralbyrån (SCB).

  Sammenlignet med august for et år siden har antallet 15-74-åringer i det finske arbeidslivet økt med 45.000, ifølge tall fra Statistikcentralen.

  Blant kvinner har sysselsettingen økt med 49.000 personer på et år, mens det blant menn har sysselsettingen gått ned med 4000 personer.

 • NTB
  08:10

  SAS tapte 638 millioner svenske kroner i august

  Overskuddet fra mai til juni ble spist opp av august-resultatet på minus 638 millioner svenske kroner. Det totale underskuddet fra november 2022 til og med august 2023 på 4,41 milliarder svenske kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Til tross for ferietid og høysesong tapte SAS 638 millioner svenske kroner i august.

  Det melder Dagens Næringsliv.

  Flyselskapet hadde en omsetning på fire milliarder svenske kroner i måneden. I august i fjor hadde SAS et underskudd på 760 millioner kroner. Det totale underskuddet fra november 2022 til og med august 2023 på 4,41 milliarder svenske kroner, viser tallene.

  SAS har søkt om konkursbeskyttelse i USA, og i mai godkjente en domstol selskapets plan for kapitalinnhenting. Klokka 6 norsk tid og ved midnatt i New York gikk den endelige budfristen ut for potensielle investorer i kapitalinnhentingen.

  Selskapet håper å hente inn 9,5 milliarder svenske kroner. Utfallet av kapitalinnhentingen blir trolig klart denne eller neste uke, litt avhengig av hvor mange aksjonærer som vil gå inn og

 • NTB
  07:54

  Minst 20 drept i eksplosjon i Nagorno-Karabakh

  Minst 20 personer ble drept da et drivstofflager eksploderte i den omstridte Nagorno-Karabakh-regionen i Kaukasus, ifølge lokale myndigheter.

  290 personer ble skadet, og tilstanden er fortsatt kritisk for mange, ifølge myndighetene. Det har tidligere vært meldinger om mange skadede, men ikke om antallet døde.

  Separatistmyndighetene i Nagorno-Karabakh opplyste mandag kveld at eksplosjonen fant sted ved en vei mellom byene Stepanakert og Askeran. Drivstofflageret ligger ved en bensinstasjon.

  Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men har vært styrt av armenske separatister i over 30 år.

 • NTB
  07:53

  Mann pågrepet etter flere smell i Arendal

  En mann i 20-årene er pågrepet i Arendal etter flere meldinger om høye smell de siste dagene. Han erkjenner å ha laget hjemmelaget fyrverkeri.

  Nærmere 20 meldinger om høye smell førte til at væpnet politi og bombegruppen rykket ut til et boligområde i Arendal sent mandag kveld, skriver Agderposten.

  – Når det er snakk om høye smell så kan det være alt fra a til å. Vi vet ikke hva som venter oss og da er det grunnlag for å gi ordre om bevæpning, noe som ble gjort her, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal til avisen.

  Personen, en mann i 20-årene, ble pågrepet som følge av hendelsen. Han er siktet for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

 • NTB
  07:29

  Rekordlite sjøis i Antarktis

  Havisen rundt Antarktis hadde sannsynligvis et rekordlavt overflateareal da den var på sitt største denne vinteren, viser en foreløpig analyse av satellittdata.

  Den sørlige halvkule er på vei over i vårmånedene nå, og i løpet av vinteren nådde Antarktis' havis en maksimal størrelse på 16,96 millioner kvadratkilometer, noe som ble målt den 10. september.

  Havisen er vanligvis på sitt største i de kaldere vintermånedene, så avlesingen 10. september vil trolig forbli årets toppnivå.

  – Dette er det laveste nivået havisen har vært på sitt største fra 1979 til 2023 med stor margin, sier USAs nasjonale snø- og isdatasenter (NSIDC) i en uttalelse.

  Nivået var 1,03 millioner kvadratkilometer mindre enn det forrige registrerte bunnivået.

  Et område havis på størrelse med Argentina er borte fra Antarktis, skrev Aftenposten i august.

 • NTB
  07:15

  IEA: Rike land bør ha nullutslipp i 2045

  Det internasjonale energibyrået (IEA) mener det fortsatt er mulig å begrense global oppvarming til 1,5 grader, men kun dersom verden setter opp fornybartakten.

  Målet må være at rike land oppnår nullutslipp i 2045, mens Kina når det rundt 2050, heter det i en uttalelse fra IEA.

  I dag har Kina som mål å oppnå nullutslipp i 2060, mens de fleste vestlige land har 2050 som mål.

  Rekordstor vekst i solkraft og elektriske kjøretøyer gjør at 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen i 2016 fortsatt er innen rekkevidde, mener IEA. Samtidig sier de at vinduet er blitt langt trangere.

 • NTB
  06:56

  Staten anker nakenvisiteringsdom

  Staten anker dommen fra Borgarting lagmannsrett, der staten ble dømt for brudd på menneskerettighetene til tre tidligere innsatte i forbindelse med nakenvisitasjon, inn for Høyesterett. Foto: Marit Hommedal / NTB

  I 2022 ble staten dømt for menneskerettighetsbrudd etter at flere hundre innsatte ved Bergen fengsel over tid hadde blitt utsatt for omfattende nakenvisitering.

  I dommen fra Oslo tingrett ble Justisdepartementet ikke dømt til å betale erstatning til de tre tidligere innsatte som hadde gått til sak. Det endret Borgarting lagmannsrett på i en dom i august i år.

  Da fikk to av dem en erstatning på 100.000 kroner, mens den tredje ble tildelt 75.000 kroner.

  Staten har nå anket hele dommen fra lagmannsretten inn for Høyesterett.

  I anken skriver regjeringsadvokat Liv Inger Gjone Gabrielsen blant annet at saken har stor økonomisk betydning, fordi det er mer enn 200 tidligere innsatte som har varslet krav. Staten mener også at det ikke er grunnlag for å tilkjenne oppreisning og at oppreisningsnivået uansett er for høyt.

  De tidligere innsattes advokater, Maria Hessen Jacobsen og Olaf Halvorsen Rønning i Elden Advokatfirma, mener på sin side at anken bør nektes fremmet i sin helhet.

  – Våre klienter er selvsagt skuffet, men ikke overrasket. Det er krevende å stå i en slik prosess, sier advokatene.

 • Birgitte Iversen
  06:53

  Eksplosjon i boligblokk i Linköping

  Det meldes tirsdag morgen om en eksplosjon i Linköping, ifølge Aftonbladet.

  Redningstjenesten holder på å evakuere leiligheten, men vi har ingen informasjon om noen skadede, sier Torbjörn Lindqvist, vakthavende hos politiet.

  Bilder viser at en yttervegg på det som ser ut som en boligblokk har rast ut, og man kan se rett inn i flere leiligheter.

  Kommunen har satt opp en gymsal i området for beboerne.

  Eksplosjonen er hørt i området Ekholmen. Flere enheter har rykket ut. Et vitne sier til avisen at det var et høyt smell.

  Lindqvist sier den foreløpige etterforskningen gjelder fare for allmennheten og brudd på loven om brannfarlige og eksplosive varer, men at denne kategoriseringen kan komme til å endres.

  Mandag kveld ble det meldt om en kraftig eksplosjon i et boligbygg i Stockholm. Tre personer ble skadd i denne eksplosjonen. I bygget bor slektninger til en person som knyttes til en gjengkonflikt, ifølge Aftonbladet.

 • NTB
  06:41

  Norge vil i helseunion med EU

  Tirsdag reiser helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Brussel. Med seg har hun et klart ønske: Slipp Norge inn i EUs helseunion. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Med koronapandemien friskt i minne drar helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) tirsdag til Brussel med én ting for øye: Å få Norge med i EUs nye helseunion.

  – Norsk deltagelse i det europeiske helsesamarbeidet er veldig viktig for å redusere vår sårbarhet, både i og utenfor kriser. Dette er det viktigste grepet vi kan gjøre for å sikre en robust og forutsigbar norsk kriserespons og trygge den norske befolkningen, sier Kjerkol til NTB.

  I EU-hovedstaden skal hun møte EUs helsekommissær Stella Kyriakides. Kjerkols budskap er klart:

  – Vi ønsker en avtale med EU som sikrer vårt langsiktige engasjement i europeisk helsesamarbeid og tilgang til medisinske mottiltak, både i og utenfor kriser. Vi ønsker å være med på så like vilkår som EUs medlemsland som mulig, sier Kjerkol.

 • NTB
  06:26

  Stortinget vil ha skriftlig forklaring fra Solberg

  Stortingets kontrollkomité ønsker et skriftlig svar fra Erna Solberg om aksjesaken.Foto: Javad Parsa / NTB

  Ifølge NRK vil Stortinget i et brev be Høyre-leder Erna Solberg om å forklare seg skriftlig om aksjesaken rundt hennes ektemann Sindre Finnes.

  Det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål, ifølge Arbeiderpartiets Frode Jacobsen, som er første nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

  – Jeg forventer at Erna Solberg legger alle kort på bordet. Det er spørsmål knyttet til hennes habilitet og håndtering av ektemannens kjøp av aksjer som det er grunn til å stille spørsmål ved, og som vi håper å få et bedre svar på, sier han til NRK.

  Erna Solberg sa mandag at hun er positiv til at Stortinget og pressen får tilgang til mer informasjon om hennes habilitetsvurderinger.

 • NTB
  06:01

  Frykter at brunost forsvinner fra Gudbrandsdalen

  Tolv ordførere reagerer på at Tine vurderer å flytte resten av produksjonen av Gudbrandsdalsost ut fra Gudbrandsdalen. Foto: NTB

  Samtlige ordførere i kommunene i Gudbrandsdalen har signert under et opprop for å hindre at Tine flytter produksjonen av Gudbrandsdalsost ut av Gudbrandsdalen.

  Styret i Tine skal onsdag behandle en sak om omstilling av produksjonen, som kan føre til at Gudbrandsdalsosten ikke lenger skal produseres i Gudbrandsdalen, skriver Nationen.

  Den velkjente G35-osten produseres allerede for det meste utenfor dalen, men onsdag kan også meieriet i Lom og Skjåk miste produksjonen.

  «Gudbrandsdalsosten blir bare en brunost. Uten identitet, tradisjoner, verdi, historie og kultur, vil merkevaren Gudbrandsdalsost forvitre og miste sin troverdighet. For merkevaren har en viktig verdi, ikke bare for oss i Gudbrandsdalen, men også for Tine som konsern», skriver ordførerne blant annet i brevet.

 • NTB
  05:59

  Minst åtte døde etter styrtregn i Mexico

  Minst åtte mennesker har mistet livet og ytterligere tre er skadet etter at en elv i den mexicanske delstaten Jalisco flommet over på grunn av styrtregn.

  Tre personer er reddet fra styrtflom, mens ni er savnet, ifølge Jalisco-guvernør Enrique Alfaro.

  Også i nabolandet Guatemala har voldsomt regnvær krevd menneskeliv. Guatemalanske myndigheter meldte mandag at minst seks mistet livet da en elv flommet over på grunn av regnvær søndag. Ifølge AP er ytterligere tolv savnet, blant dem ti mindreårige.

  Før søndag hadde minst 29 mistet livet i flommer i Guatemala denne regnsesongen, ifølge offisielle tall.

 • NTB
  05:57

  Videospill-skuespillere kan gå ut i streik

  Hollywood-skuespillere som gjør stemmeskuespill og bevegelsesopptak til videospill, har bestemt seg for å gå ut i streik om tarifforhandlinger ikke lykkes.

  Dermed kan det være duket for en ny streik i Hollywood. 98 prosent av de relevante medlemmene i fagforeningen SAG-AFTRA stemte for å gå ut i streik om det ikke blir enighet gjennom forhandlinger.

  Manusforfatternes fagforening WGA kom søndag til enighet med Hollywood-studioene om en tariffavtale som trolig gjør slutt på fem måneder med streik. Skuespillerne i Hollywood er imidlertid fortsatt i streik, og forhandlingene med studioene har stoppet opp.

 • NTB
  05:56

  Person til sykehus etter voldshendelse i Arendal

  En person er sendt til sykehus i ambulanse etter en voldshendelse i Arendal natt til tirsdag.

  Hendelsen skjedde på Myrene i Arendal klokken 2.50, og politiet i Agder skriver på X at det så langt er veldig uklart hva som har skjedd og hvorfor.

  Personen som ble sendt i ambulanse, skal ikke være alvorlig skadet, men er kjørt til sykehus for sjekk og behandling.

  Politiet har innbragt en person som mistenkes for å ha stått bak handlingen.