Nyhetsstudio: Siste nytt

  • Festet innlegg

    Én milliard til forskning på kunstig intelligens

    07. september 10:07
    Torkjell Trædal
    Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, statsminister Jonas Gahr Støre og forskningsminister Sandra Borch. Foto: Martin Solhaug Standal, NTB

    Torsdag morgen la statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forskningsminister Sandra Borch (Sp) frem en ny satsing på kunstig intelligens og digital sikkerhet.

    Regjeringen gir minst én milliard til forskning på feltet. Pengene fordeles over fem år.

    Med satsingen skal det forskes på:

    • Konsekvensene av kunstig intelligens og digital teknologi for samfunnet.

    • Teknologien i seg selv.

    • Muligheter for innovasjon.

    – Gratulerer med dagen, sa forskningsminister Sandra Borch til et par hundre fremmøtte ved Universitetet i Oslo.

    Pengene vil først og fremst gå til Forskningsrådet. Der vil det opprettes programmer som forskere kan søke om midler fra.

    – Jeg gleder meg til å se forskningsresultatene, sa Borch.

  • NTB
    5 min

    Flyselskapene er bekymret for Avinor

    Avgiftene Norwegian og SAS må betale øker fordi antallet reisende over Avinors flyplasser er færre. Nå er flyselskapene bekymret. Foto: Gorm Kallestad / NTB

    Avinor sliter med økonomien etter koronapandemien og har varslet avgiftsøkninger som kan gjøre flybillettene blir 25 kroner dyrere.

    Tirsdag møter derfor sjefene for de tre største flyselskapene i Norge, Norwegian, SAS og Widerøe, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sammen med bransjeorganisasjonen NHO Luftfart. Der vil spørsmålet om rammebetingelsene Avinor er underlagt fra staten bli tatt opp.

    – Bransjen er bekymret for om Avinor er rigget for å håndtere sin virksomhet videre med de rammebetingelsene selskapet har nå, sier direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart til NTB.

    Avinor varslet om økte avgifter til flyselskapene da det la frem halvårsresultat 31. august. Flyselskapene frykter de økte avgiftene er signal om dypere problemer for Avinor, og at en avgiftsøkning i år vil følges av en ny neste år.

  • NTB
    06:01

    Sju kvinnelige advokater fra Norge inne på eksklusiv lederliste

    Sju kvinnelige, norske advokater er kåret til «women leaders» i The International Financial Law Reviews årlige rangering, skriver Advokatbladet.

    Tidsskriftet rangerer årlig rundt 5000 advokatvirksomheter og over 20.000 advokater. Blant annet er det en egen kategori for ledende kvinnelige advokater som utmerker seg.

    De utvalgte er: Tone Østensen (Wiersholm), Marianne Lind Sahl (Schjødt), Camilla Skøie Mørkve (Schjødt), Camilla Magnus (Selmer), Solveig Fagerheim Bugge (Thommessen), Ellen Teresa Heyerdahl (Thommessen) og Kristine Hasle (Wiersholm).

  • NTB
    06:00

    Flere peker på Søreide som ny Høyre-leder

    Dersom Erna Solberg går av som Høyre-leder, mener 23 prosent at Ine Eriksen Søreide er best skikket for jobben. Det viser en ny undersøkelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

    Dersom Erna Solberg går av som Høyre-leder, mener 23 prosent at Ine Eriksen Søreide er best skikket for jobben. Det viser en ny TV 2-måling.

    Halvparten av velgerne vil at Erna Solberg skal trekke seg som Høyre-leder. Det samme mener en tredjedel av Høyre-velgerne, viser en undersøkelse Kantar har gjort for TV 2.

    Dersom Solberg trekker seg, peker velgerne mot Ine Eriksen Søreide som ny Høyre-leder. 23 prosent av velgerne mener 47-åringen er best skikket til jobben. Blant Høyre-velgerne svarer 30 prosent Søreide.

    Søreide sitter på Stortinget for Høyre og var utenriksminister i Solberg-regjeringen frem til 2021.

    16 prosent av Høyre-velgerne mener at første nestleder Henrik Asheim (40) bør ta over, mens 7 prosent svarer Jan Tore Sanner (58).

    Svaralternativet som fikk klart flest stemmer, var «vet ikke», med 45 prosent. Dette svarer også 32 prosent av Høyre-velgerne.

  • NTB
    06:00

    USAs utenriksminister møtte Kinas visepresident

    Antony Blinken (til venstre) og Han Zheng i forbindelse med møtet mandag. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

    I en tid der forholdet er anstrengt mellom USA og Kina møttes USAs utenriksminister Antony Blinken og Kinas visepresident Han Zheng.

    Møtet fant sted mandag i New York i forbindelse med FNs hovedforsamling.

    Ifølge en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet ble de to enige om å holde kommunikasjonslinjene åpne, og de diskuterte Russlands invasjon av Ukraina, Nord-Korea og situasjonen i Taiwan-stredet.

    – Verden forventer at vi viser ansvar i forholdet mellom oss. USA er forpliktet til å gjøre akkurat det, sa Blinken i en kort kommentar på starten av møtet.

    – Verden trenger et stabilt og sunt forhold mellom Kina og USA, kommenterte Kinas visepresident.

  • NTB
    06:00

    Kirkevalget kostet 260 kroner pr. stemme

    Hver av de 272.000 stemmene som ble avgitt i årets kirkevalg, kostet Kirken 260 kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB

    Kirkepolitiker Arve Juritzen mener oppslutningen i årets kirkevalg er «spikeren i kisten» for dagens kirkevalgordning. Oppslutningen var på kun 8,99 prosent.

    Ifølge Dagen koster årets kirkevalg kirken 70,8 millioner kroner, som blant annet går til å lønne valgfunksjonærer, utgifter knyttet til kommunikasjon og støtte til listekandidater. Det betyr at hver stemme hadde en prislapp på 260 kroner ved årets kirkevalg, skriver avisen.

    Arve Juritzen, som er kandidat til Oslo bispedømmeråd, mener man ikke kan bruke 70 millioner på et valg som har 9 prosents oppslutning.

    – Dette bør være spikeren i kisten for denne valgordningen. Nå bygde vi den også ut med kirkepolitiske partier, som skulle gi en større oppslutning, men så viser valgresultatet at de ikke fungerer, sier Juritzen.

  • NTB
    05:59

    – Å rope på et skifte i Ap-ledelsen blir banalt

    Det er ikke bare Jonas Gahr Støres skyld at det går dårlig med Ap, mener statsviter Svein Erik Tuastad. På bildet er partisekretær Kjersti Stenseng (til vestre), nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre og partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB

    Enkelte Ap-ordførere krever at Jonas Gahr Støre må trekke seg etter Aps dårlige valgresultat på 21,7 prosent, skriver Dagsavisen.

    Men det er ikke bare Jonas Gahr Støres skyld at det går dårlig med Ap, mener statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

    – Å rope på et skifte i Arbeiderpartiets ledelse blir banalt, særlig fordi de nettopp har fornyet ledelsen sin, sier Tuastad.

    Tuastad trekker derimot frem flere andre årsaker til Aps svake valgresultat. Han peker på at alle regjeringskonstellasjoner i Skandinavia er blitt rammet av de dårlige tidene, med krig, dyrtid, inflasjon og høye renter, og at Ap som det største regjeringspartiet betaler prisen for dette med fall i oppslutning.

  • NTB
    05:59

    Vrakdeler fra kampfly funnet i USA

    Arkivfoto av et Lockheed Martin F-35 Lightning II tatt under et flyshow Frankrike tidligere i år. Det var et fly av denne typen som styrtet i USA søndag. Foto: Michel Euler / AP / NTB

    Vrakdeler fra F-35-flyet som styrtet i den amerikanske delstaten Sør-Carolina, er funnet. Flyets stealth-egenskaper skal ha gjort letingen vanskelig.

    Vrakdelene ble funnet i Williamsburg fylke, om lag to timers kjøring nordøst for flyets base. Innbyggerne er blitt bedt om å holde seg vekk fra området mens vraket sikres.

    Flyveren klarte å skyte seg ut og ble funnet i god behold etter hendelsen søndag ettermiddag.

  • NTB
    05:58

    Tyrkia behandler svensk Nato-medlemskap så snart som mulig

    Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (til høyre) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under Nato-toppmøtet i Vilnius. Mandag møttes de to igjen i New York. Foto: Javad Parsa / NTB

    Nato-sjef Jens Stoltenberg har møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i New York. Blant annet snakket de om det svenske Nato-medlemskapet.

    – Som avtalt i Vilnius vil den tyrkiske nasjonalforsamlingen ta opp Sveriges Nato-medlemskap så snart som mulig, skriver Stoltenberg på X/Twitter.

    Det mangler kun ratifisering fra Tyrkia og Ungarn for at Sverige kan bli Nato-medlem. Søndag kom lederen for nasjonalforsamlingen i Ungarn med uttalelser som øker usikkerheten om godkjenning av Sveriges Nato-søknad.

  • NTB
    05:58

    Ny skyting mot bolig ved Stockholm

    Ingen ble skadet da det ble avfyrt skudd mot døren til en leilighet i Larsberg utenfor Stockholm. Saken etterforskes som drapsforsøk.

    Dette er den tredje slike hendelsen på to dager i Stockholm og områdene rundt.

    Politiet ble varslet om saken klokken 23.51 mandag kveld. De har satt inn helikopter i letingen etter gjerningsmannen.

    – Det befinner seg personer i leiligheten, men ingen personskader oppstår. Politiet etterforsker saken som drapsforsøk og grovt brudd på våpenloven, opplyser politiet i en pressemelding.

    Ifølge nyhetsbyrået TT var det en voksen person og et barn i leiligheten. Pressetalsperson Daniel Wikdahl i politiet i Stockholm opplyser at meldingen gikk ut på at noen hadde tatt seg inn i en trappeoppgang og avfyrt flere skudd mot en dør.

    Tidligere mandag kveld ble det skutt mot en bolig i Handen, sør for Stockholm, hvor det også var en lignende skyteepisode natt til mandag. Det er ikke kjent om det er sammenheng mellom hendelsene.

  • NTB
    05:58

    Åsne Seierstad tildelt Ingrid Aunes minnepris

    Åsne Seierstad er den fjerde vinneren av Ingrid Aunes minnepris. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Åsne Seierstad tildeles Ingrid Aunes minnepris for sitt engasjement for internasjonale konflikter.

    – Når resten av verdenssamfunnet har flyttet blikket videre til neste konflikt, forteller Seierstad historiene som nekter oss å glemme, sier Marianne Marthinsen, styreleder i stiftelsen Ingrid Aunes minnefond, til Klassekampen.

    Hun sier Seierstad gjennom mange år tydelig har løftet frem hvordan vanlige folk rammes av krig, terror og konflikt.

    – Det er en stor ære. Ingrid Aune var opptatt av verden utenfor Norge, internasjonalt samarbeid og kvinner, sier Åsne Seierstad om å få prisen.

  • NTB
    i går23:30

    Ser på mulig indisk kobling til drap – utviser diplomat

    Statsminister Justin Trudeau sier han forrige uke tok opp bekymringene rundt drapet personlig med statsminister Narendra Modi da de to møttes i New Delhi. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

    Canada undersøker påstander om at indiske agenter har hatt noe å gjøre med drapet på en sikh-leder i landet. De har utvist en indisk diplomat.

    – Canada har uttrykt sine sterke bekymringer på øverste hold til den indiske etterretnings- og sikkerhetstjenesten, sa statsminister Justin Trudeau under en ekstraordinær orientering i nasjonalforsamlingen mandag.

    Indiske Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor sikh-tempelet i Surrey i provinsen British Columbia 18. juni i år. Nijjar var en sterk tilhenger av et uavhengig sikh-land omtalt som Khalistan. Bevegelsen som kjemper for Khalistan, er forbudt i India og ses på som en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

    Trudeau sier han forrige uke tok bekymringene opp selv med statsminister Narendra Modi.

    Den utviste diplomaten ledet Indias sikkerhetstjeneste i Canada.

    – Hvis påstandene viser seg å stemme, er det et alvorlig brudd på vår suverenitet og den mest grunnleggende regelen om hvordan land har med hverandre å gjøre, sier utenriksminister Mélanie Joly ifølge nyhetsbyrået AP.

    Den indiske ambassaden i Ottawa har ikke svart på henvendelser fra nyhetsbyrået om saken.

  • NTB
    i går23:05

    Håvard Werkland årets kokk – deltar i Bocuse d'Or Europa

    Håvard Werkland skal representere Norge i Bocuse d'Or Europa etter å ha blitt kåret til Årets kokk i Stavanger mandag kveld.

    Aleksander Vartdal fra Oslo ble nest best, mens Aron Espeland fra Bryne ble nummer tre.

    Fem lag deltok i kåringen. I årets utgave av konkurransen skulle kokkene bruke høyrygg, bogstek, margbein og meieriprodukter som en av hovedråvarene i konkurransen.

    Gydas jordepler, burgunderkål og historiske agurker var obligatoriske grønnsaker, og i tillegg skulle smaksprofilen i norsk akevitt innarbeides i et av garnityrene.

    Vinneren av Årets kokk blir kandidat til Bocuse d’Or Europa 2024, som neste år er på hjemmebane i Trondheim. I Trondheim vinnes billettene til Bocuse d’Or Verdensfinale i 2025 for alle europeiske land, ti av de 20 landene får gå videre fra Europafinalen.

  • NTB
    i går22:59

    Melding om skyting sør for Stockholm

    Mandag kveld fikk svensk politi igjen melding om en rekke skudd mot en bolig, denne gangen på et tettsted sør for Stockholm. Ingen er skadd.

    Talsperson Daniel Wikdahl hos politiet sier til TV 4 at det er skutt mot en dør. Både beboere i boligen og vitner i nærheten meldte fra til politiet.

    Ingen er så langt pågrepet, skriver Aftonbladet ved 22.30-tida. Avisa skriver at det er snakk om mange avfyrte skudd.

    Skytingen skjedde ved 22-tida på tettstedet Handen sør for Stockholm, hvor det også var en lignende skyteepisode mot et hus natt til mandag.

    5. august ble to menn i 20-årene skutt på tettstedet. Den ene av dem døde.

    Det var også i Haninge kommune at en 13 år gammel gutt ble funnet død i et skogsområde nylig, antatt drept i gjengkonflikten som herjer i Sverige i disse dager. Det har også vært andre skyteepisoder med dødelig utfall i samme kommune i høst.

  • Torgeir Strandberg
    i går22:12

    Har du sett F-35 flyet vårt?

    Etter at en amerikansk pilot med et uhell brukte katapultsetet og i forrykende fart forlot kabinen på et F-35-fly, har marinen bedt folk være på utkikk.

    F-35 flyet har såkalt «stealth»-egenskaper. Og de ser ut til å fungere svært godt: Marinen finner rett og slett ikke flyet, ifølge NBCNews.

    For selv etter at piloten var skutt ut, fortsatte jagerflyet på autopilot. Amerikanerne vet ikke om, eller hvor, flyet har kræsjet, men det flyr i hvert fall ikke fortsatt, ifølge marinen, som altså ber folk ta kontakt hvis de finner det.

    Den amerikanske marinen har blant verdens største flyvåpen. De har 127, eller hadde, F-35-fly. De har bestilt ytterligere 303 av varianten, som også Norge bruker.

    Den amerikanske marinen er sparsommelige med detaljer rundt hendelsen, men piloten slapp unna det hele med lettere skader.

  • NTB
    i går21:06

    Styrtregn på Øst- og Sørlandet – byger ut kvelden

    Paraplyer har vært et vanlig syn i Oslos gater fredag. Her to personer som går på Rådhusplassen. Foto: Annika Byrde / NTB

    Mandag har det vært en god del nedbør på Øst- og Sørlandet. Uværet vil trolig fortsette utover kvelden og natta.

    Spesielt på Sørlandet har regnet høljet ned. Lokale veier har blant annet slitt med mye vann på veiene.

    – Det har kommet en god del nedbør i Agder. Det har vært en blanding av regn og regnbyger med litt torden blandet inn, sier meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

    Nedbøren tar en liten pause før det kommer tilbake. Uværet vil også flytte seg oppover i landet mot Vestfold og Telemark.

    Regn, regn og mer regn

    Også Østlandet må belage seg på mer regn i nattetimene.

    – Vi har et farevarsel som er ute til klokken 11 tirsdag formiddag før det vil bli atskillig lettere. Så kommer det nok en ny runde med nedbør i morgen kveld.

  • NTB
    i går20:26

    Feil på sporveksel ved Oslo S er rettet

    Tidlig mandag kveld var det forsinkelser i togtrafikken på Oslo S på grunn av feil med en sporveksel. Feilen var rettet ved 20-tiden.

    – Det er forsinkelser pga. en feil med en sporveksel ved Oslo S. Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil ta, skrev Bane Nor på sine nettsider klokka 18.01.

    En rekke toglinjer ble påvirket av feilen.

    Klokka 20.12 rapporterte Bane Nor at feilen var rettet.

  • Abdirahman Hassan
    i går19:43

    Russell Brand avlyser forestillinger etter anklager

    Fem kvinner har anklaget den britiske komikeren og skuespilleren Russell Brand for seksuelle overgrep og voldtekt. Dette dreier seg om hendelser mellom 2003 og 2013.

    Mandag kveld skriver avisen New York Times at Brand har avlyst flere forestillinger som følge av anklagene.

    Brand avviser anklagene og mener at de er et resultat av hans kontroversielle meninger.

    Søndag skrev BBC, Brands tidligere arbeidsgiver, at de ville undersøke anklagene mot ham.

  • NTB
    i går19:28

    Vann i veiene etter styrtregn på Sørlandet

    Det har høljet med regn på Sørlandet mandag ettermiddag. Statens vegvesen oppfordrer folk til å ta det med ro.

    – Vi har fått mange telefoner om vann i veien. Det dreier seg mest om områder i Agder, sier trafikkoperatør Marita Bakkebø i Vegtrafikksentralen sør til NTB.

    Hun opplyser likevel at ingen veier er stengt som følge av regnet.

    Meteorologisk institutt sendte tidligere mandag ut gult farevarsel for styrtregn, lyn, flom og jordskred. Varslene gjelder for deler av Sør- og Østlandet.

    Bakkebø råder trafikanter til å holde seg rolige.

    – Når det er masse vann i veien, så kan det være skummelt å komme for fort i svingene. Ta det med ro, sier hun.

  • Abdirahman Hassan/NTB
    i går19:21

    Musikeren Roger Whittaker er død

    Den kenyansk-britiske sangeren Roger Whittaker døde forrige uke på et sykehus i Frankrike. Det bekrefter familien.

    Sangeren døde 13. september, omgitt av kona Natalie (81) og deres barn, melder tyske Bild.

    – Roger var en ikonisk kunstner, en fantastisk ektemann og far. Han rørte så mange hjerter med musikken sin gjennom hele livet og vil alltid leve videre i minnene våre, heter det i en uttalelse fra familien.

  • NTB
    i går19:18

    DN: Finnes jobber med Sveits-oversikt

    Sindre Finnes jobber med å lage en oversikt over aksjene han har eid i utlandet via en forvalter i Sveits.

    – Jeg skal forsøke å svare på spørsmålene så fort som mulig. Jeg tenker også å lage en redegjørelse om dette siden det er etterspurt fra flere medier, sier Finnes til Dagens Næringsliv.

    Avisen har tidligere omtalt at Finnes eide utenlandske aksjer, blant annet via en forvalter i Sveits. Disse aksjene var ikke med i oversikten som Høyre-leder Erna Solberg (H) la frem fredag av Finnes' aksjehandel.

    – Det er fordi aksjene hverken ble kjøpt eller solgt i tidsrommet Erna Solberg var statsminister, «som er tidsperioden han har lagt frem en oversikt over aksjehandler for», svarte Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen.