Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Signaliserer mulig riksrettssak mot Biden

  12. september 17:27
  Kjetil Hanssen / NTB
  Marjorie Taylor Greene. Foto: Kjetil Hanssen

  Republikanernes leder i Representantenes hus ventes å gi sin støtte til å starte en riksrettsprosess mot president Joe Biden, ifølge AP.

  Kevin McCarthy skal ha flere møter med medlemmer av forsamlingen bak lukkede dører denne uken, skriver det amerikanske nyhetsbyrået.

  Aftenposten møtte kongressmedlem Marjorie Taylor Greene i Washington tirsdag.

  – Vi har et fjell av bevis, sier Taylor Greene til Aftenposten og andre pressefolk.

  Hun ville likevel ikke gå inn på hvilke anklager Biden vil få mot seg i en riksrettssak. Hun understreker at dette foreløpig er en granskning, at den vil favne bredt og de så vil ta stilling til tiltalepunkter.

  MTG, som hun også kalles, nevner likevel situasjonen på USAs grense, retretten fra Afghanistan og Bidens sønn Hunter som aktuelle saker å granske.

  – Vi har en plik

 • NTB
  i går23:11

  Skoleelev i Stavanger har fått smittsom hjernehinnebetennelse

  En ungdomsskoleelev har fått påvist smittsom hjernehinnebetennelse i Stavanger. Kommunens smittevernoverlege oppfordrer nærkontakter til å ta antibiotika.

  – Onsdag har kommunen jobbet med smittesporing. Vi har vært i kontakt med den smittedes nærkontakter, varslet skolen og andre som har vært i kontakt med den smittede, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden i Stavanger kommune til Stavanger Aftenblad.

  Videre sier overlegen at nærkontakter kan ha bakterien i halsen og i sjeldne tilfeller utvikle sykdommen. Derfor anbefaler kommunen nærkontakter å ta en dose med antibiotika for å fjerne et eventuelt bærerskap av bakterien, noe som vil utrydde bakterien.

  Smittsom hjernehinnebetennelse skyldes bakterier som kalles meningokokker. Midtgarden oppfordrer helsepersonell og befolkningen om å være ekstra obs på symptomer som kan skyldes disse.

  – Symptomene er høy feber kombinert med sterk hodepine, oppkast og dårlig allmenntilstand, sier hun til avisen.

  Det er sjeldent at bakterien sprer seg videre, og som regel dukker det bare opp et tilfelle om gangen, ifølge overlegen.

 • Julie Grasmo Grønoset
  i går21:10

  Siktede i Jonas-saken erkjenner ikke straffskyld

  Den siktede erkjenner ikke straffskyld, opplyser Geir Jesinky til Aftenposten.

  Han er forsvarer til den 30 år gamle mannen som ble pågrepet tidlig onsdag morgen. Mannen er siktet for drap og medvirkning til drap.

  – Han samtykker til varetektsfengsling i to uker, slik at politiet kan etterforske om hans versjon er korrekt, sier advokaten.

  Jesinky opplyser han ikke har hatt kjennskap til Jonas Aaresth Henriksen tidligere.

  – Han våknet i dag sjokkert og ble pågrepet. Han stiller seg uforstående til siktelsen og sier han ikke har noe med drapet å gjøre, sier advokaten, sier Jesinky til NRK.

  Advokaten forteller videre han har alibi, blant annet naboer og andre som kan bekrefte at han var hjemme på dødstidspunktet.

  To personer er nå siktet for drapet på Jonas Aarseth Henriksen.

  Den andre siktede er en gammel kjenning, som han kun hadde kontakt med igjen nå nylig, skriver NRK.

 • NTB
  i går21:00

  VG: Aksjestopp også på Statsministerens kontor

  Statsministerens kontor (AMK) innfører et tilsvarende, midlertidig forbud mot handel med aksjer som Finansdepartementet har gjort.

  Dermed kan ingen ansatte ved SMK kjøpe eller selge aksjer før statsbudsjettet er lagt frem 6. oktober, skriver VG.

  Også reglene for statsråder og politisk ledelse i regjeringssystemet er skjerpet inn fra 30. august.

  – Regjeringspolitikere som har aksjer eller andre finansielle instrumenter må velge mellom salg, frys eller at en uavhengig forvalter tar hånd om porteføljen. Fram til fremleggelsen av statsbudsjettet for 2024, 6. oktober, kan de ikke selge aksjer, opplyser SMKs kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse til VG.

 • NTB
  i går20:30

  46.000 i Bærum anbefales å koke drikkevannet

  Vann- og avløp ber alle i områdene Eiksmarka, Østerås, Jar, Hosle, Haslum, Bekkestua og Nadderud i Bærum kommune om å koke drikkevannet.

  – Det gjelder vann som skal drikkes, men også vann som for eksempel skal brukes i kaffetrakter, til isbiter med eller til å pusse tenner, skriver Bærum kommune.

  Årsaken til kokeanbefaling er funn av lokal forurensning i en vannprøve i vann kommunen har mottatt fra Oslo.

  Anbefalingen gjelder fra og med 20. september.

  I Oslo er det 25.000 mennesker som har fått kokeanbefaling.

 • Ninni Bjørlo Lærum
  i går20:05

  Forsvarer for drapssiktet: – Han vil besvare alle spørsmål

  Den siktede 30-åringen er ennå i avhør, skriver hans forsvarer Geir Jesinsky i en SMS til Aftenposten onsdag kveld.

  – Min klient er fortsatt i avhør. Han ønsker besvare alle de spørsmål politiet har og samarbeidende slik at dette kan hjelpe etterforskningen, skriver Jesinsky.

  Han skriver at avhøret derfor vil ta tid, og at det vil fortsette etter en pause.

  Den 30 år gamle mannen ble pågrepet onsdag morgen. Fra før er en 28 år gammel mann siktet i saken. De skal ifølge NRK ha en tilknytning til hverandre.

 • NTB
  i går18:23

  Henriksen-drapet: Ransaket siktet samme dag som drapet

  Samme dag som Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet drept i Ådal i august, ransaket politiet boligen til en av mennene, en 28-åring, som nå er siktet.

  Ransakingen skjedde noen timer etter at Henriksen ble funnet 17. august i år etter en trusselhendelse i Rena sentrum, melder NRK.

  Politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt bekrefter dette overfor kanalen. Ifølge ham dreide det seg om noen fotgjengere som hadde reagert på en bil som kom borti dem i Rana sentrum, og at 28-åringen truet dem.

  – Fotgjengerne hadde reagert med et litt offensivt kroppsspråk mot bilen, og da hadde det oppstått en konfrontasjon mellom fotgjengerne og bilisten, sier Klauseie.

  Bilisten ble navngitt, og det ledet politiet til 28-åringen. NRK har fått opplysninger om at det skal ha blitt truet med våpen ved hendelsen i Rana, men det vil ikke politiet bekrefte.

  28-åringen ble pågrepet for drapet i forrige uke, og onsdag ble en ny person pågriper i saken. Politiet vil ikke utelukke enda flere pågripelser.

 • Ninni Bjørlo Lærum
  i går17:36

  Erna Solberg møter pressen torsdag

  Partileder i Høyre Erna Solberg møter pressen for å svare på spørsmål om ektemannens aksjehandel torsdag.

  Det får Aftenposten bekreftet.

  Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen bekrefter også dette overfor NTB:

  – Jeg kan bekrefte at Erna Solberg har avtalt å gjøre en rekke intervjuer torsdag, med de redaksjonene som har bedt om egne intervjuer med henne. Hensikten er kort og godt å svare på flest mulig av de spørsmålene som fortsatt gjenstår i saken om Sindre Finnes' aksjehandel.

  Solberg har vært ordknapp i uttalelser direkte til pressen siden pressekonferansen fredag forrige uke da det ble klart at hennes ektemann Sindre Finnes hadde gjort mer enn 3600 aksjehandler mens hun var statsminister.

  Dagbladet omtalte saken først.

 • NTB
  i går17:14

  Én person alvorlig skadet i kjedekollisjon på E18

  En person «fremstår som alvorlig skadet» etter en kjedekollisjon på E18 ved Undrumsdal i Tønsberg kommune.

  Fire biler var involvert i ulykken, som skjedde ved 16-tiden i nordgående retning. Det satt én person i hver av bilene, skriver Sørøst politidistrikt på X/Twitter.

  Alle fire var ved bevissthet da nødetatene kom frem til ulykkesstedet. Den av de fire som skal være alvorlig skadet, er kjørt til sykehus, de tre andre til legevakt.

  Ulykken skjedde mellom avkjøringen fra E18 og påkjøringen til E18 ved Undrumsdalskrysset, skriver politiet.

  Politiet melder at årsaken til ulykken har sammenheng med en innsnevring på grunn av arbeid på E18. Det skal ha oppstått full stans i trafikken, og bilene kjørte inn i hverandre.

 • NTB
  i går16:48

  Savnet mann funnet død i Tromsø

  Mannen i 40-årene som ble meldt savnet i Tromsø onsdag, var samme mann som ble funnet død i fjæra i Tromsøysundet senere på dagen.

  Politiet i Troms meldte dette på X/Twitter klokken 16.33.

  – Mannen er identifisert til å være den som var meldt savnet. Etter det politiet erfarer falt han på sjøen tidligere i uken fra kaiområdet ved Tromsøbrua, skriver de.

  Videre skriver politiet at det fremstår som en ulykke, men at saken vil bli etterforsket videre.

  Søket etter mannen startet ved 15-tiden i sjøen og havneområdet i Tromsdalen.

 • Julie Grasmo Grønoset
  i går16:37

  Melkebil har kjørt inn i fjellvegg

  En melkebil har kjørt inn i en fjellvegg i Bjørnafjorden i Vestland.

  Bilen har fått en del materielle skader. Sjåføren skal ikke være skadet.

  – Det lekker en del melk fra tanken, og en ny melkebil er på vei og tungberger. Politiet og brann rykker ut, skriver politiet på Twitter /X.

 • NTB
  i går16:28

  Aksjestopp i Finansdepartementet

  Hverken finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) eller ansatte i Finansdepertemente får handle med aksjer og obligasjoner før etter at statsbudsjettet er lagt frem. Foto: Lise Åserud / NTB

  Alle ansatte i Finansdepartementet, fra statsråden og nedover, har fått midlertidig totalt forbud mot kjøp og salg av aksjer, skriver VG.

  Forbudet mot handel med obligasjoner og aksjer gjelder frem til etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har lagt frem statsbudsjettet 6. oktober, skriver VG.

  – I departementets nye reviderte retningslinjer er det fastsatt et årlig handleforbud fra 1. august, og frem til statsbudsjettet blir offentlig ved fremleggelsen i Stortinget, opplyser kommunikasjonssjef Tor Borgersen i Finansdepartementet til VG.

  Årsaken til forbudet er at det i statsbudsjettet kan være forslag som vil kunne påvirke både børskursen til enkelte selskaper og norsk økonomi generelt.

 • NTB
  i går16:28

  Putin skal besøke Kina i oktober

  Russlands president Vladimir Putin møtte onsdag Kinas utenriksminister Wang Yi i Moskva. Foto: Kreml / AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin har takket ja til en invitasjon fra sin kinesiske motpart og skal på besøk til Kina i oktober.

  Det sier Putin etter å ha møtt Kinas utenriksminister Wang Yi i Moskva onsdag. Utenriksministeren er for tiden på et firedagers besøk i Russland. Det oppgis ingen konkret dato for det kommende Kina-besøket.

  Russland og Kina samarbeider om ideen om et stort Eurasia, sier Putin, som understreker at det såkalte Belte-vei-initiativet er en viktig del av dette. Prosjektet er en storstilt infrastrukturplan som skal utvide Kinas rolle i verdenshandelen og skaffe landet økt politisk innflytelse.

 • NTB
  i går16:28

  Boris Johnson advarer mot endring av klimamål

  Eks-statsminister Boris Johnson under et arrangement i Ukrainas hovedstad Kyiv tidligere denne måneden. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

  Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson advarer mot endringer i klimapolitikken, som den britiske regjeringen angivelig planlegger.

  Ett av de britiske målene er såkalt netto nullutslipp innen 2050. Ett av virkemidlene for å komme dit er å forby salg av nye bensin- og dieselbiler i 2030.

  Ifølge BBC vurderer statsminister Rishi Sunak å utsette dette forbudet. Eksstatsminister Boris Johnson advarer imidlertid mot å senke klimaambisjonene.

  – Det er avgjørende at vi gir bedriftene tillit til at regjeringen fortsatt er forpliktet til netto null og kan se veien fremover, sa Johnson onsdag, ifølge britiske medier.

 • Julie Grasmo Grønoset
  i går16:22

  25.000 i Oslo anbefales å koke drikkevannet

  Oslo kommune har sendt ut kokeanbefaling for områdene Bogstad, Voksen skog, Midtstuen, Vettakollen, Voksenåsen, Holmenkollen og Tryvann.

  I tillegg er det enkelte beboere i Bærum som er berørt, skriver Oslo kommune på sine nettsider.

  – Det på grunn av funn av bakterier i drikkevannet, sier kommunikasjonsrådgiver i vann- og avløpsetaten Simen Strand Jørgensen til Aftenposten.

  De anbefaler å koke drikkevannet før bruk fra 20. september klokken 16.00.

  Vannet kan gjøre mennesker syke, og kommunen ber derfor alle som befinner seg innenfor området om å koke vannet, skriver Oslo kommune.

  De neste dagene vil Vann- og avløpsetaten fortsette undersøkelsene og ta flere vannprøver fra området.

  – Det er fortsatt for tidlig til å si noe om når kokeanbefalingen vil bli opphevet. Det tidligste mulige tidspunktet er lørdag 23. september, dersom vannprøvene de neste dagene ikke viser tegn til forurensning, skriver de.

 • NTB
  i går15:38

  Sindre Finnes har ikke vært i kontakt med politiet

  Sindre Finnes' advokat sier onsdag at det ikke han vært noen kontakt med politiet eller Økokrim foreløpig. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

  Sindre Finnes har ikke vært i kontakt med Økokrim eller andre deler av politiet i forbindelse med aksjesaken, ifølge advokaten hans.

  Finnes' advokat Thomas Skjelbred sier dette til Bergens Tidende onsdag.

  Tidligere sa han at det etter hans syn ville vært en fordel om Økokrim åpner etterforskning av Finnes aksjehandler mens Erna Solberg var statsminister.

  Tirsdag kveld offentliggjorde Solberg og Høyre en tidslinje over hva de visste og ikke visste om aksjehandelssaken i ukene før og etter valget. Fra forrige uke ble det kjent at Finnes gjennomførte mer enn 3600 aksjehandler mens kona var statsminister, noe Solberg sier gjorde henne inhabil i flere saker.

  Skjelbred, som selv har bakgrunn fra Økokrim, mener at det ikke fremkommer noen ulovligheter i aksjesaken. Han avviser også at Finnes har hatt innsideinformasjon.

 • NTB
  i går15:31

  Lærer alvorlig skadet av elever

  En lærer ble alvorlig skadet etter å ha blitt utsatt for vold fra en eller flere elever. Læreren varslet selv Arbeidstilsynet om saken.

  Skolen på Romerike får kritikk fra Arbeidstilsynet, skriver Romerikes Blad.

  «Det er arbeidstager selv som melder ulykken på eget initiativ. Arbeidstilsynet legger med dette til grunn at virksomheten ikke har tilstrekkelige rutiner for å varsle Arbeidstilsynet om alvorlige arbeidsulykker på hurtigst mulig måte», skriver Arbeidstilsynet ifølge Romerikes Blad.

  Da hendelsen skjedde, gransket Arbeidstilsynet den aktuelle skolen på Romerike. Hensikten med tilsynet var blant annet å kontrollere og bidra til at skolen arbeider systematisk for å forebygge vold og trusler, skriver avisen.

  Rektor ved skolen bekrefter overfor Romerikes Blad at det var en alvorlig hendelse, men ønsker ikke å uttale seg om selve hendelsen.

  Arbeidstilsynet har nå pålagt skolen å få på plass rutiner, samt å kartlegge årsaker til det som skjedde.

 • NTB
  i går15:01

  Tidligere kommuneoverlege anmeldt for 200 overgrep

  Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta er nå anmeldt for 200 forhold etter at nye 107 kvinner har anmeldt ham for overgrep, melder TV 2.

  Etterforskningsleder Eivind Guldseth i Trøndelag politidistrikt bekrefter antallet anmeldelser.

  – Vi er nettopp ferdig med en aksjon som gikk ut på å ringe opp 159 personer og informere om at de er identifisert på beslaglagt video, sier Guldseth til TV 2.

  Av de 159 har 42 valgt å anmelde den tidligere legen. I tillegg har 65 andre kvinner anmeldt ham for overgrep. Fra før av var siktede anmeldt av 93 kvinner.

  Siktede har helt siden saken ble kjent i fjor, nektet straffskyld, og han har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

  Politiet har i etterforskningen mot den tidligere kommuneoverlegen beslaglagt 6000 timer med videomateriale. Kvinnelige pasienter skal ha blitt filmet mens de ble undersøkt på legekontoret.

 • Celina Therese Ekholt
  i går14:56

  Regjeringen dropper forslag om mindre offentlighet

  Regjeringen kommer onsdag ettermiddag til å varsle at den vil droppe de planlagte innstrammingene i offentlighetsloven.

  Det melder VG.

  Forslaget har vært på høring og ble nedstemt av flertallet av høringsinstansene.

  Fredag 31. mars – rett før påskeferien – sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut et forslag om endring av offentlighetsloven.

  Forslaget gikk ut på at det skulle være mulig å skjule journalføringen av organinterne dokumenter.

  Dette førte til sterke reaksjoner fra flere hold fordi det vil medføre at det blir vanskeligere å følge med på intern saksbehandling.

  Les mer om lovforslaget her:

  teaser
  13. april
  Regjeringen lovet mer åpenhet: – Tomme ord, mener Norsk Presseforbund
 • NTB
  i går14:51

  Over 30.000 griser avlivet i Italia for å hindre svinepest

  Nesten 34.000 griser på i alt tolv gårder i Lombardia-regionen i Nord-Italia er avlivet for å hindre at svinepest sprer seg.

  Afrikansk svinepest er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og tamgriser, men ikke mennesker eller andre dyr.

  Lombardia er den regionen i Italia som har flest tamgris. Rundt halvparten av landets 10 millioner griser hører hjemme her.

  Utbruddet ser ut til å være et tegn på at smittebølgen er i ferd med å bli verre. Sykdommen ble først oppdaget i Italia i 2022. De aller fleste smittetilfellene er oppdaget hos villsvin. Det er kun registrert noen få tilfeller blant tamgris.

 • NTB
  i går14:51

  Forsinkelser i togtrafikken – feil ved Oslo S

  Det er feil på en sporveksling ved Oslo S. Foto: Emilie Holtet / NTB

  Det er forsinkelser i togtrafikken i Stor-Oslo fordi det er feil på en sporveksel på Oslo S.

  – Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor.

  Feilen ble meldt klokken 14.37 onsdag ettermiddag og berører samtlige toglinjer som passerer gjennom Oslo S.