Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Styrtregn på Øst- og Sørlandet – byger ut kvelden

  i går 21:06
  NTB
  Paraplyer har vært et vanlig syn i Oslos gater fredag. Her to personer som går på Rådhusplassen. Foto: Annika Byrde / NTB

  Mandag har det vært en god del nedbør på Øst- og Sørlandet. Uværet vil trolig fortsette utover kvelden og natta.

  Spesielt på Sørlandet har regnet høljet ned. Lokale veier har blant annet slitt med mye vann på veiene.

  – Det har kommet en god del nedbør i Agder. Det har vært en blanding av regn og regnbyger med litt torden blandet inn, sier meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

  Nedbøren tar en liten pause før det kommer tilbake. Uværet vil også flytte seg oppover i landet mot Vestfold og Telemark.

  Regn, regn og mer regn

  Også Østlandet må belage seg på mer regn i nattetimene.

  – Vi har et farevarsel som er ute til klokken 11 tirsdag formiddag før det vil bli atskillig lettere. Så kommer det nok en ny runde med nedbør i morgen kveld.

 • NTB
  3 min

  Palestinere drept i israelske raid i Jenin og Gaza

  To palestinere ble drept i et israelsk raid mot den palestinske flyktningleiren Jenin på Vestbredden. På Gazastripen ble en palestiner drept i sammenstøt.

  Det palestinske helsedepartementet på den okkuperte Vestbredden opplyser at to palestinere ble drept og minst 20 skadd av israelske soldater i Jenin.

  Den israelske hæren (IDF) bekrefter at israelske soldater gjennomførte en aksjon i Jenin tirsdag kveld, uten å gå i detalj. Den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant sier israelske soldater var innblandet i «en nødvendig operasjon for å avverge terroraktiviteter».

  Jenins viseguvernør Kamal Abu al-Rub sier israelerne angrep et hus som ble brukt som skjulested av en ettersøkt palestiner.

 • NTB
  7 min

  Støre om Solbergs tidslinje: – Alle spørsmål må besvares

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Solberg og Høyre må svare på alle spørsmål for å bevare tilliten. Foto: Pontus Höök / NTB

  Høyre og Erna Solberg må svare på alle spørsmål, sier Jonas Gahr Støre tirsdag kveld etter at Erna Solberg la fram tidslinjen for saken om ektemannens aksjer.

  – Alle spørsmål må besvares, og det må gjøres på en troverdig måte, sier Støre (Ap) til norsk presse i New York, hvor han er på FNs hovedforsamling.

  Han omtaler det som en alvorlig sak.

  – Bare i løpet av dagen har det kommet en rekke nye spørsmål, knyttet både til lister og omfang, og det mener jeg Høyre og Erna Solberg må svare for ut, slik at saken blir opplyst.

  Tillit handler om at man kan svare godt ut på spørsmålene som stilles, sier statsministeren.

  – Og her er det mange spørsmål, sier han.

 • NTB
  21:39

  Stor politiaksjon etter alvorlig hendelse nord for Stockholm

  Politiet i Sverige er på jakt etter flere mistenkte gjerningspersoner etter en alvorlig hendelse i Sollentuna nord for Stockholm.

  Politiet ønsker ikke å fortelle hva som har skjedd, men omtaler det som et grovt lovbrudd. TV4 hevder å ha opplysninger om at det er knivstikking.

  Politiet fikk melding om hendelsen like etter klokka 19 tirsdag.

  – Vi jobber med å finne ut hvilke personer som kan ha vært involvert i denne hendelsen, sier pressetalsperson Daniel Wikdahl i politiet.

  Ingen er så langt pågrepet, men mange patruljer er i aksjon for å finne mistenkte gjerningspersoner.

 • Odd Inge Aas
  21:07

  Lysbakken: Minst ett ubesvart spørsmål i Høyres svar

  – Vi må være trygge på at valgets vinner delte informasjon som journalistene ba om så snart de fikk den. Om tidslinjen bekrefter dette må vi nå bruke tid på å vurdere, sier Audun Lysbakken, SVs representant i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

  Han mener det er minst ett ubesvart spørsmål i det Høyre har publisert i dag:

  – Var det ikke mulig å lage oversikten over aksjehandlene raskere, og hva gjorde Erna Solberg og Høyre for å få den levert så raskt som mulig? spør Lysbakken.

  – Det er ingen tvil om at hun har det politiske ansvaret for slik inhabilitet, selv om hun skulle være uten personlig skyld og vi alle har sympati med situasjonen hun står i.

 • NTB
  20:42

  Ap: Åpenbart at Solberg burde gjort mer for å skaffe seg oversikt

  Rigmor Aasrud (Ap) mener Erna Solberg kunne gjort mer for å skaffe seg oversikt over aksjehandelen til Sindre Finnes. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, mener Høyre-leder Erna Solberg burde gjort mer for å få oversikt over aksjehandelen til ektemannen.

  – Dette er en omfattende og alvorlig sak for Høyre og Erna Solberg. Tidslinjen viser ikke noe nytt, men det synes åpenbart at Solberg burde og kunne gjort mer for å skaffe seg oversikt over mannens aksjehandler. Høyres nestleder erkjente i dag tidlig at listen kunne vært laget raskere, skriver Aasrud i en epost til NTB.

  Hun sier videre at det stadig reises nye og alvorlige spørsmål i saken.

  – Det er viktig at de alle blir skikkelig besvart, både de fra offentligheten og selvfølgelig de som etter hvert vil komme fra kontrollkomiteen i Stortinget. I komiteen vil vi være opptatt av å få svar på alle relevante spørsmål om habilitet også fra Solbergs statsministerperiode, sier Aasrud.

 • NTB
  20:34

  Mann i 60-årene omkom etter trafikkulykke i Nore og Uvdal

  En mann i 60-årene er bekreftet omkommet etter en trafikkulykke i Nore og Uvdal tirsdag.

  De pårørende er varslet.

 • Odd Inge Aas
  20:23

  Frp: – Vi blir ikke mye klokere av dette

  Hans Andreas Limi Foto: Terje Pedersen / NTB

  Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi er ikke imponert over tidslinjen Høyre tirsdag kveld presenterte i aksjesaken om Erna Solberg og Sindre Finnes.

  – Tidslinjen til Høyre bringer få nye opplysninger. Vi blir ikke veldig mye klokere av dette og det er fortsatt flere ubesvarte spørsmål. Dette endrer ikke det substansielle i saken som er habilitetsbrudd. Det er uansett Erna Solberg som har ansvaret selv om hun er blitt lurt av Sindre Finnes. Frp mener fremdeles det er naturlig at Økokrim vurdere å etterforske denne saken slik vi også mente om saken til Anniken Huitfeldt, sier Limi.

 • Gunnar Kagge
  20:19

  Rødt: Fortsatt uklarheter etter Høyres tidslinje

  Marie Sneve Martinussen, leder i Rødt Foto: Olav Olsen / Aftenposten

  Rødts partileder Marie Sneve Martinussen sitter igjen med flere spørsmål etter at Høyre la frem tidslinjen over hvordan partiet behandlet Sindre Finnes' aksjekjøp. I en tekstmelding til Aftenposten skriver hun:

  «Jeg blir ikke mye klokere av denne lista. Kjernen i saken er at aksjehandelen og habilitet ikke ble tatt på alvor i hele Høyres regjeringsperiode, og denne tidslinja bekrefter at de heller ikke gjorde det i valgkampen, etter å ha være høye og mørke mot den sittende regjeringa. Konsekvensen av det ble - uavhengig av om det var noen rundt henne sin skyld - at Høyres leder villedet befolkningen rett før valget.»

  Hun fortsetter:

  «Rødt tok initiativ til, og fikk flertall for, at stortinget skal granske habilitetsspørsmål i Solberg-regjeringa. Nå må alle kort på bordet slik at Stortinget kan ta tilbake kontrollen og starte arbeidet med å gjenreise tilliten. Vi trenger et totalforbud mot aksjeandel for regjeringsmedlemmer og deres ektefeller, slik at det ikke kan reises tvil ved hvilke økonomiske interesser ministre har i politiske saker.»

 • Odd Inge Aas
  19:59

  Venstre-topp: – Utfordrende for troverdigheten og tilliten

  Grunde Almeland Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Venstres Grunde Almeland er saksordfører for habilitetssakene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

  Han skriver i en SMS til Aftenposten at «åpenhet er avgjørende for folkets tillit til politikerne generelt og Solberg og Høyre i denne saken spesielt. Det er utfordrende for troverdigheten og tilliten at historien på flere punkter må korrigeres, og at mediene stadig belyser nye forhold ved saken.»

  Han skriver videre at han forstår at folk fremdeles «setter spørsmålstegn ved denne konkrete saken og håndteringen av den. Det må Solberg og Høyre svare for selv».

  Han skriver også at kontrollkomiteen skal samles tidlig neste uke. Da vil de blant annet diskutere Solberg-saken og se på hvordan de best følger opp den saken videre.

 • Roya Shahibzadeh
  19:47

  Oslo: Elsparkesyklist kjørte på eldre kvinne

  Ambulanse og politi har rykket ut etter at en eldre kvinne ble påkjørt av en elsparkesyklist.

  – Kvinnen er bevisst, men blør fra hodet skriver politiet på X.

  Hun fraktes til legevakten for behandling.

  Elsparkesyklisten skal avhøres i saken.

 • Roya Shahibzadeh
  19:45

  USA: Ber Aserbajdsjan stoppe angrepene

  USA er dypt bekymret over Aserbajdsjans militære angrep i Nagorno-Karabakh, ifølge den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken.

  – Disse handlingene forverrer den alvorlige humanitære situasjonen i Nagorno-Karabakh, sier Blinken i en uttalelse.

 • Roya Shahibzadeh
  19:07

  Netflix bestiller oppfølger til den norske filmen «Troll»

  Ifølge nettstedet Variety har strømmetjenesten Netflix bestilt en oppfølger til den norske spenningsfilmen «Troll».

  Den første «Troll»-filmen hadde premiere på Netflix i desember 2022.

 • Kjetil Hanssen
  19:03

  Nato-sjefen i FN: Farlig for oss om Russland vinner

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte tirsdag norsk presse ved FN-bygningen. Her skal han intervjues på TV2. Foto: Kjetil Hanssen

  NEW YORK (Aftenposten): – Hvis Russland vinner, så er det ikke bare en tragedie for ukrainerne, men det er også farlig for oss, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

  Han er til stede på den såkalte høynivåuken på FNs hovedforsamling.

  Stoltenberg var godt fornøyd med at USAs president Joe Biden refset Russland i sin tale tirsdag. Biden spurte om noe land kan føle seg trygt hvis de andre medlemmene ser bort fra FN-charteret for å lefle med en angriper.

  – Svaret er nei. Vi må stå opp mot slik åpenlys aggresjon i dag for å avskrekke mulige angripere i morgen, sa Biden.

  Stoltenberg sa til norsk presse at en seier til Russland vil «sende en beskjed til president Putin, til president Xi, til andre autoritære ledere, at når de bruker militær makt, når de invaderer andre land, når de bryter FN-traktaten, så

 • NTB
  18:57

  En av ti japanere er over 80 år

  Japan har forsøkt å få opp fødselsraten, foreløpig uten hell. Landet har verdens eldste befolkning. Bildet viser en gruppe eldre som protesterer mot utslipp av radioaktivt vann fra Fukushima-kraftverket i august. Arkivfoto: Norihiro Haruta / AP / NTB

  For første gang er over 10 prosent av befolkningen i Japan over 80 år. Landet har verdens eldste befolkning.

  29,1 prosent av befolkningen er over 65, melder BBC. Det bor til sammen 125 millioner mennesker i landet.

  Japan har i mange år slitt med lave fødselstall, og befolkningstallet synker.

  Til sammenligning er 4,5 prosent av den norske befolkningen over 80. 16,2 prosent av nordmenn er over 67 år, ifølge SSB.

  Japan har også den største andelen eldre folk i arbeidsstyrken. 13 prosent av alle sysselsatte er over 65 år.

 • Roya Shahibzadeh
  18:14

  Politiet: Flere isolert etter ras i Flekkefjord

  Politiet i Agder melder at det gikk et steinras på Selandsvegen i nærhet av Egenes Camping i Flekkefjord.

  Flere personer er blitt isolert etter hendelsen, ifølge politiet.

  – Veien vil bli stengt inntil geolog har fått undersøkt stedet, skriver politiet i Agder på X.

  Saken oppdateres.

 • Roya Shahibzadeh
  16:41

  VG: Nytt DNA-treff i Orderud-saken

  Politiet har fått nytt DNA-treff på teipbiter, skriver VG.

  – Gjenopptakelseskommisjonen har gjennomført en omfattende gjennomgang av beslag i saken, og fått gjennomført nye DNA-undersøkelser av dette materialet. Resultatene er nå kommet, og det viser seg at Kristin Kirkemos DNA er funnet på noen tapebiter som var brukt til å feste en dynamittgubbe under bilen på Anne Orderud Paust, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til VG

  Kristin Kirkemos advokat, Vegard Aaløkken, vil ikke kommentere undersøkelsen.

  I mai 1999 ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Magnus Orderud drept.

  I 2002 ble Veronica Orderud, Per Kristian Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød dømt for medvirkning til overlagt drap.

 • NTB
  15:43

  Regjeringen vil begrense bruken av russiske biler

  Utenriksdepartementet skal utforme nye regler som skal begrense bruken av russiske biler i Norge.

  – Norge vil i likhet med Finland innføre begrensninger på innføring og bruk av russiskregistrerte biler til Norge. Vi ser nå på hvordan dette skal gjøres og vil komme raskt tilbake med treffsikre tiltak, skriver statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet til NRK.

  EU har laget en ny veileder som omhandler sanksjonene mot Russland. Dette har ført til at flere land, deriblant Finland og Polen, har skjerpet reglene for å passere grenser med russiske biler.

  Norge har fra før lagt ned forbud mot å kjøpe, importere eller overføre biler fra Russland, men tillatt midlertidig bruk av biler med russiske skilt.

 • NTB
  15:38

  Fem bortføringssiktede utlevert til Norge

  Alle de fem som er siktet for å ha bortført en mann fra Aker brygge i Oslo til Sverige, er nå utlevert til Norge.

  Den siste siktede mannen ankom Norge tirsdag, skriver NRK.

  De fire øvrige siktede er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Alle de fem siktede, fire menn og en kvinne, ble pågrepet i Sverige.

  En mann ble bortført fra en leilighet på Aker brygge i uke 35, og fraktet til Sverige. Det er en relasjon mellom noen av de siktede og den fornærmede.

 • NTB
  15:17

  Ungarn utsetter behandling av svensk Nato-medlemskap

  Sveriges utenriksminister Tobias Billström har fått et brev fra sin ungarske kollega der det advares om konsekvenser for Sveriges Nato-søknad. Arkivfoto: Hanna Johre / NTB

  Nasjonalforsamlingen i Ungarn kommer ikke til å behandle den svenske Nato-søknaden i neste uke. Dermed hales ratifiseringen ytterligere ut.

  Parlamentarikerne i Budapest trer sammen mandag 25. september til høstens første sesjonsuke. Agendaen ble spikret tirsdag denne uken. På ettermiddagen ble oversikten over kommende uke klar.

  Den svenske Nato-søknaden er ikke oppført, opplyser opposisjonspolitiker Ágnes Vadai.

  Utsettelsen er ikke spesielt uventet ettersom flere ledende ungarske politikere den siste tiden har kritisert Sverige.

  Ungarn og Tyrkia er de eneste Nato-landene der nasjonalforsamlingene ennå ikke har ratifisert Sveriges Nato-søknad.

 • NTB
  14:45

  Huitfeldt bekymret over Nagorno-Karabakh

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) følger nøye med på situasjonen i Nagorno-Karabakh. Foto: Annika Byrde / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kaller det «bekymringsfullt» at det er meldt om eksplosjoner i Stepanakert. Hun sier at verden ikke trenger flere kriger.

  – Situasjonen er uoversiktlig og uforutsigbar, sier Huitfeldt til NTB. Stepanakert er regionhovedstaden i Nagorno-Karabakh.

  Utenriksministeren sier hun var i kontakt med Armenias utenriksminister mandag og diskuterte den spente situasjonen i regionen. Den humanitære krisen i Nagorno-Karabakh var også et tema.

  – Bruk av militærmakt vil forverre situasjonen i regionen og ikke minst for befolkningen i Nagorno-Karabakh. Norge vil følge nøye med, og jeg vil også ha tett kontakt med mine kolleger her i New York om dette, sier hun.

  – Verden trenger ikke flere kriger nå.