Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Har du sett F-35 flyet vårt?

  Mandag 22:12
  Torgeir Strandberg

  Etter at en amerikansk pilot med et uhell brukte katapultsetet og i forrykende fart forlot kabinen på et F-35-fly, har marinen bedt folk være på utkikk.

  F-35 flyet har såkalt «stealth»-egenskaper. Og de ser ut til å fungere svært godt: Marinen finner rett og slett ikke flyet, ifølge NBCNews.

  For selv etter at piloten var skutt ut, fortsatte jagerflyet på autopilot. Amerikanerne vet ikke om, eller hvor, flyet har kræsjet, men det flyr i hvert fall ikke fortsatt, ifølge marinen, som altså ber folk ta kontakt hvis de finner det.

  Den amerikanske marinen har blant verdens største flyvåpen. De har 127, eller hadde, F-35-fly. De har bestilt ytterligere 303 av varianten, som også Norge bruker.

  Den amerikanske marinen er sparsommelige med detaljer rundt hendelsen, men piloten slapp unna det hele med lettere skader.

 • NTB
  1 min

  Tidligere kommuneoverlege anmeldt 200 overgrep

  Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta er nå anmeldt for 200 forhold, etter at 107 nye kvinner har anmeldt ham for overgrep, melder TV 2.

  Etterforskningsleder Eivind Guldseth i Trøndelag politidistrikt bekrefter antallet anmeldelser.

  – Vi er nettopp ferdig med en aksjon som gikk ut på å ringe opp 159 personer og informere om at de er identifisert på beslaglagt video, sier Guldseth til TV 2.

  Av de 159 har 42 valgt å anmelde den tidligere legen. I tillegg har 65 andre kvinner anmeldt ham for overgrep. Fra før av var siktede anmeldt av 93 kvinner.

  Siktede har helt siden saken ble kjent i fjor nektet straffskyld, og har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

  Politiet har i etterforskningen mot den tidligere kommuneoverlegen beslaglagt 6000 timer med videomateriale. Kvinnelige pasienter skal ha blitt filmet mens de ble undersøkt på legekontoret.

 • Celina Therese Ekholt
  7 min

  VG: Regjeringen dropper forslag om mindre offentlighet

  Regjeringen kommer onsdag ettermiddag til å varsle at den vil droppe de planlagte innstrammingene i offentlighetsloven.

  Det melder VG.

  Forslaget har vært på høring, og ble nedstemt av det større flertallet av høringsinstansene.

  Fredag 31. mars – rett før påskeferien – sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut et forslag om endring av offentlighetsloven.

  Forslaget gikk ut på at det skulle være mulig å skjule journalføringen av organinterne dokumenter.

  Dette førte til sterke reaksjoner fra flere hold, fordi det vil medføre at det blir vanskeligere å følge med på intern saksbehandling.

  Les mer om lovforslaget her:

  teaser
  13. april
  Regjeringen lovet mer åpenhet: – Tomme ord, mener Norsk Presseforbund
 • NTB
  11 min

  Over 30.000 griser avlivet i Italia for å hindre svinepest

  Nesten 34.000 griser på i alt tolv gårder i Lombardia-regionen i Nord-Italia er avlivet for å hindre at svinepest sprer seg.

  Afrikansk svinepest er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og tamgriser, men ikke mennesker eller andre dyr.

  Lombardia er den regionen i Italia som har flest tamgris. Rundt halvparten av landets 10 millioner griser hører hjemme her.

  Utbruddet ser ut til å være et tegn på at smittebølgen er i ferd med å bli verre. Sykdommen ble først oppdaget i Italia i 2022. De aller fleste smittetilfellene er oppdaget hos villsvin. Det er kun registrert noen få tilfeller blant tamgris.

 • NTB
  12 min

  Forsinkelser i togtrafikken – feil ved Oslo S

  Det er feil på en sporveksling ved Oslo S. Foto: Emilie Holtet / NTB

  Det er forsinkelser i togtrafikken i Stor-Oslo fordi det er feil på en sporveksel på Oslo S.

  – Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor.

  Feilen ble meldt klokka 14.37 onsdag ettermiddag og berører samtlige toglinjer som passerer gjennom Oslo S.

 • NTB
  13 min

  Over halvparten i politiet vurderer å slutte

  Det har blitt 255 politiårsverk færre i politidistriktene de siste par årene. Samtidig har misnøyen økt i etaten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Nesten seks av ti politiansatte har vurdert å slutte i politiet i løpet av de siste to årene. Lav lønn og større arbeidsbelastning er blant årsakene.

  57 prosent svarer «ja» på spørsmål om de har vurdert å slutte i politiet Dette tilsvarer nesten 1500 politiansatte. Samtidig sier nesten tre av fire sier arbeidsbelastningen er blitt høyere de siste årene. Det kommer frem i en undersøkelse Politiforum har gjennomført.

  – Som hovedverneombud synes jeg det er et sterkt signal når 72 prosent svarer at det er blitt økt arbeidsbelastning. Dette er en utvikling som absolutt gir grunn til bekymring, sier politiets hovedverneombud Audun Buseth.

  Siden Senterpartiet og Arbeiderpartiet overtok regjeringsmakten for to år siden er det blitt flere politiårsverk i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politiets utlendingsenhet (PU), men færre i distriktene.

 • NTB
  13:55

  India ber sine borgere i Canada være forsiktige

  India ber borgere i Canada være forsiktige i lys av påstander om at indiske agenter var involvert i drapet på en sikh-leder i Canada i sommer.

  Indiske Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor sikh-tempelet i Surrey i provinsen British Columbia 18. juni i år. Han var en sterk tilhenger av et uavhengig sikh-land, omtalt som Khalistan, nordvest i India.

  Canada undersøker påstander om at indiske agenter har hatt noe å gjøre med drapet. India kaller på sin side påstandene for absurde.

  Det indiske utenriksdepartementet har sendt ut oppdaterte reiseråd hvor indiske borgere, og særlig studenter, i Canada bes om å utvise forsiktighet på grunn av «økt anti-India-aktivitet og politisk hatkriminalitet».

  Les mer om saken her:

  teaser
  i dag 05:55
  Drapsanklager utløser krise mellom India og Canada
 • Celina Therese Ekholt
  13:45

  VG: Finnes vil ikke kommentere saken i mediene

  Advokat Thomas Skjelbred skriver onsdag til VG at Sindre Finnes ikke vil svare på spørsmål fra mediene med det første.

  – Finnes vil ikke i nærmeste fremtid besvare ytterligere spørsmål eller stille til noen intervjuer, og han ber om at privatlivets fred blir respektert, skriver Skjelbred til avisen.

  – Selv om mediene har mange detaljspørsmål i saken, er mitt råd til Finnes at de besvares til rett instans til rett tid, skriver han.

 • NTB
  13:28

  Iran vil ha strengere straff for kvinner som bryter klesregler

  Irans president Ebrahim Raisi, her fra FNs høynivåuke i New York tidligere denne uken. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

  Et nytt iransk lovforslag åpner for at kvinner som bryter landets strenge regler om påkledning, kan risikere opp mot ti års fengsel.

  Irans parlament vedtok onsdag lovforslaget, som fremdeles må få grønt lys i Vokterrådet. Dette rådet er underlagt landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei (84).

  Den nye loven innebærer at kvinner som ikke bruker hodeplagg eller andre passende klær «i samarbeid med utenlandske eller fiendtlige regjeringer, medier, grupper eller organisasjoner», risikerer fem til ti års fengsel.

  Siden fjorårets massedemonstrasjoner har iranske kvinner i stadig større grad ignorert landets strenge kleskrav for kvinner. Lovene i Iran er bygget på landets tolkning av sharia, som krever at kvinner dekker til håret med hijab og kler seg i løstsittende og lange klær.

  I forrige uke var det ett år siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt i Teheran.

  Dødsfallet utløste en massiv protestbølge som ble slått ned med hard hånd av regimet. Over 500 mennesker er drept, ifølge menneskerettighetsgrupper.

 • NTB
  13:06

  Miljøorganisasjoner: For dyrt å saksøke staten

  Miljøorganisasjonene som saksøker staten for gruveavfallsdumping i Førdefjorden, mener kostnadene er altfor høye. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Søksmålet mot staten for gruvedumping i Førdefjorden koster Naturvernforbundet og Natur og Ungdom millioner. Det er i strid med internasjonale avtaler, mener de.

  Det er et brudd på Århuskonvensjonen, som slår fast at befolkningen har rett til å få prøvd beslutninger som påvirker miljøet, uten at det blir uoverkommelig dyrt, skriver Naturvernforbundet i en pressemelding.

  – Dette er et demokratisk problem, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

  Miljøorganisasjonene er i gang med å saksøke staten for at de tillot dumping av gruveavfall i Førdefjorden. De mener at dumpingen er et brudd på en rekke norske og EØS-rettslige miljøkrav. Dette vil koste mer enn tre millioner kroner bare i advokatbistand og sakkyndig bistand, ifølge Naturvernforbundet, og det betyr at de må avvise mange andre

 • NTB
  13:04

  Aksla-drapet: Søker om prøveløslatelse

  Åstedet på turstien på Akslafjellet i Ålesund der Anja Weløy Aarseth ble funnet drept. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  En 33 år gammel mann fra Romsdal som i 2014 ble dømt til lovens strengeste straff for drapet på Anja Weløy Aarseth (21) i Ålesund, har søkt om prøveløslatelse.

  Ragnar Dan Danielsen har sonet minstetiden på ti år etter drapet på den 21 år gamle studenten fra Bergen.

  Anja Weløy Aarseth forsvant under en joggetur på byfjellet Aksla i Ålesund onsdag 28. august 2013. To dager senere ble hun funnet drept, og obduksjonen viste at hun ble kvalt.

  Danielsen ble i Sunnmøre tingrett 3. mars 2014 kjent skyldig i drap, voldtekt og ransforsøk og ble dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Han anket dommen, men lagmannsretten opprettholdt forvaringsdommen.

  Den snart 34 år gamle mannen erkjente under rettssaken både drapet og voldtekten.

  Tingretten slo i 2014 fast at Danielsen var tilregnelig, men

 • Celina Therese Ekholt
  12:40

  Solberg: Økokrim må vurdere saken på lik linje med andre saker

  Økokrim må vurdere aksjesaken mot Sindre Finnes på lik linje med andre saker, mener Høyre-leder Erna Solberg.

  Uttalelsen kommer til Dagens Næringsliv.

  Tidligere onsdag uttalte Finnes' advokat Thomas Skjelbred at det «vil være en fordel om Økokrim åpner etterforskning i saken».

  Mens Solberg var statsminister, gjennomførte ektemannen Finnes over 3000 aksjehandler. Det har medført store problemer de siste dagene for både Finnes og Solberg.

 • NTB
  12:05

  Finnes har skaffet seg PR-rådgiver

  Sindre Finnes har hyret PR-rådgiver for å håndtere trykket i forbindelse med aksjesaken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes har hyret PR- og kommunikasjonsrådgiver Geir Håkonsund for bistand til håndtering av aksjesaken.

  – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Sindre, sier Håkonsund til TV 2.

  Håkonsund har hjulpet Finnes med å utforme et samlet svar på spørsmål og påstander i mediene om hans skjulte aksjehandel da ektefellen Erna Solberg var statsminister perioden 2013 til 2021.

 • NTB
  12:04

  Nulltoleranse for tomme ord og vage løfter på FNs klimatoppmøte

  FN-sjef António Guterres vil ha slutt på at verdensledere kommer med tomme klimaløfter på den globale scenen. Foto: Richard Drew / AP / NTB

  FN-sjef António Guterres vil ha slutt på vage klimaløfter. Onsdag starter klimatoppmøtet i New York, hvor flere land – deriblant Norge – er nektet taletid.

  Guterres har sendt et tydelig signal til verdenslederne ved å nekte en rekke land taletid under klimatoppmøtet.

  FN-sjefen ønsker spesifikke tiltak av de som skal tale og ikke tomme løfter.

  Ifølge talerlisten får blant annet Danmark og Island holde innlegg. Men Norge er blant landene som ikke får taletid.

  Greenpeace Norge-leder Frode Pleym mener dette viser at Norge ikke har en troverdig plan for omstilling.

  – Dette er superpinlig for Norge! Forhåpentlig er det en skikkelig vekkerklokke for politikerne våre, sier Pleym til NRK.

  Det er knyttet spenning til hva ledere som blant annet Canadas statsminister Justin Trudeau og EU-president Ursula von der Leyen vil legge frem av konkrete klimatiltak.

  Blant de andre landene som får tildelt taletid er Brasil, Pakistan, Sør-Afrika.

 • NTB
  11:48

  Legger ned fergeruten mellom Sandefjord og Strömstad

  Fjord Line dropper fergeruten mellom Sandefjord og Strömstad ettersom ruten ikke støtter rederiets visjon og langsiktige strategi.

  – Dette er et strategisk grep for å konsentrere driften rundt seilingsrutene mellom Norge og Danmark, skriver Fjord Line i en pressemelding.

  Fjord Line har drevet fergeruten mellom Sandefjord i Norge og Strömstad i Sverige med skipet MS Oslofjord siden 2014.

  – Vi er nå i dialog med fagforeningene og tillitsvalgte og starter diskusjonsmøter med de av våre ansatte som dessverre vil bli berørt av situasjonen, sier administrerende direktør Brian Thorsted Hansen.

  Driften av MS Oslofjord i Fjord Lines regi vil bli avviklet, og skipet vurderes også avhendet.

 • Kurt Haugli
  11:46

  Sindre Finnes har engasjert PR-rådgiver

  Erna Solbergs mann har skaffet seg egen PR-rådgiver melder TV 2.

  Han har knyttet til seg PR- og kommunikasjonsrådgiver Geir Håkonsund.

  – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Sindre. Talsperson er Thomas Skjelbred i Elden Advokatfirma, sier Håkonsund til TV 2.

 • Celina Therese Ekholt
  10:55

  Armenske separatister lover å legge ned våpnene

  Armenske separatister har lovet å legge ned våpnene og oppløse sine styrker, ifølge Reuters. Vilkårene er foreslått av russiske fredsbevarende styrker, melder Interfax.

  Ifølge Interfax betyr våpenhvileavtalen at separatiststyrkene må oppløses og at de må trekke tilbake alle tunge våpen.

  Ifølge meldingen er det også avtalt et møte mellom armenske separatister i Nagorno-Karabakh og aserbajdsjanske myndigheter torsdag.

  Armenias viseutenriksminister uttaler torsdag at armenere i teorien kan leve under Aserbadsjan, men at dialog er avgjørende.

 • Celina Therese Ekholt
  10:35

  To personer til sykehus etter at minibuss kjørte av veien

  Onsdag formiddag kjørte en minibuss av veien på Tynset på riksvei 3.

  Bussen ble liggende på taket, og det var trolig seks personer inne i kjøretøyet.

  Det skriver politiet i Innlandet på Twitter i 10-tiden.

  Kort tid senere skriver politiet at to pasienter så langt er tatt med til Tynset sykehus og at skadegraden er ukjent.

 • NTB
  10:28

  Tass: Russiske soldater har evakuert over 2000 sivile fra Nagorno-Karabakh

  Barn i et tilfluktsrom i Stepanakert, den største byen i Nagorno-Karabakh, som siden tirsdag er blitt angrepet av aserbajdsjanske styrker. Foto: Siranush Sargsyan / AP / NTB

  Over 2000 sivile er siden tirsdag evakuert fra Nagorno-Karabakh, melder det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Tass.

  Evakueringen ble innledet etter at Aserbajdsjan gikk til et storstilt angrep på områder kontrollert av armenske separatister.

  Russiske soldater er utplassert i området for å overvåke en tidligere våpenhvile.

  Aserbajdsjan kaller angrepet for en antiterroroperasjon, og målet ser ut til å være å ta full kontroll over enklaven, som har vært kontrollert av armenske separatister siden 1994.

  Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger om området, den siste i 2020.

  Nagorno-Karabakh har folkerettslig vært en del av Aserbajdsjan siden Sovjetunionens sammenbrudd, men er i stor grad befolket av etniske armenere.

 • NTB
  10:26

  Oslo maraton-arrangøren beklager få medaljer

  Kristin Waaktaar Opland fra Bratsberg IL helt til topps blant kvinnene på maratondistansen. Foto: Daniel Tengs/tengsphoto/BMW Oslo Maraton / NTB

  Arrangørene av Oslo maraton hadde bestilt for få medaljer til årets arrangement og gikk tomme. Nå legger de seg flate og beklager overfor skuffede deltakere.

  Tirsdag gikk det ut epost til samtlige deltakere om medaljeglippen.

  «Dette var helt ufortjent til dere som ikke mottok medalje når dere kom i mål. Vi er kjempe lei oss og legger oss helt flate! Beklager på det sterkeste at dette har ødelagt opplevelsen for flere», skriver arrangøren.

  Til NTB forteller løpsleder Edwin Ingebrigtsen at det er snakk om noen hundre medaljer. Han forteller at reaksjonene har vært varierte.

  – Noen er veldig lei seg, mens andre gleder seg til å få den i posten, sier Ingebrigtsen.

  Årsaken til at antall medaljer ble for få oppgis å være at rekordmange var påmeldt til årets arrangement, samtidig som flere enn forventet gjennomførte.

  Totalt deltok 20.100 personer i årets utgave av Oslo maraton.

 • NTB
  10:22

  Solberg til TV 2: – Det er en alvorlig og vanskelig sak

  Høyre-leder Erna Solberg ga kun en kort kommentar om aksjesaken rundt ektemannen Sindre Finnes da hun ankom Oslo lufthavn Gardermoen onsdag formiddag.

  Solberg har vært i Bergen, skriver TV 2.

  – Det er en alvorlig og vanskelig sak, og jeg kommer ikke til å gi intervju, sier Solberg.

  De siste dagene har det vært mye oppmerksomhet rundt at Finnes gjennomførte over 3000 aksjehandler mens Solberg var statsminister. Finnes har innrømmet at han ikke var ærlig overfor ektefellen, og Solberg har innrømmet at hun har vært inhabil i noen saker som statsminister.