Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Melding om skyting sør for Stockholm

  Mandag 22:59
  NTB

  Mandag kveld fikk svensk politi igjen melding om en rekke skudd mot en bolig, denne gangen på et tettsted sør for Stockholm. Ingen er skadd.

  Talsperson Daniel Wikdahl hos politiet sier til TV 4 at det er skutt mot en dør. Både beboere i boligen og vitner i nærheten meldte fra til politiet.

  Ingen er så langt pågrepet, skriver Aftonbladet ved 22.30-tida. Avisa skriver at det er snakk om mange avfyrte skudd.

  Skytingen skjedde ved 22-tida på tettstedet Handen sør for Stockholm, hvor det også var en lignende skyteepisode mot et hus natt til mandag.

  5. august ble to menn i 20-årene skutt på tettstedet. Den ene av dem døde.

  Det var også i Haninge kommune at en 13 år gammel gutt ble funnet død i et skogsområde nylig, antatt drept i gjengkonflikten som herjer i Sverige i disse dager. Det har også vært andre skyteepisoder med dødelig utfall i samme kommune i høst.

 • NTB
  17:05

  Kirkeleder ønsker ny valgordning

  Kirkerådsleder Kristin Raaum mener det er behov for en ny valgordning etter at like under 9 prosent av de stemmeberettigede i kirkevalget avga stemme.

  – Altfor mange har brukt altfor mye tid på altfor få deltagere i kirkevalget. Det nyvalgte Kirke­møtet må finne en valgordning som svarer til valgdeltagelsen, skriver hun i et innlegg i Vårt Land.

  – Vi må se på en ny valgordning. Da er det viktig å se på alle elementer som kan sørge for at vi svarer opp lovpålagte krav om å være landsdekkende og demokratisk, samtidig som vi tar hensyn til oppslutningen i valget, skriver hun videre.

 • NTB
  17:02

  Sverige: Grønne partier raser mot budsjettforslag

  Ulf Kristerssons regjering vil kutte drivstoffavgiftene, noe som ifølge regjeringens beregninger kommer til å øke klimautslippene. Foto: Caisa Rasmussen / TT / NTB

  Regjeringen i Sverige vil kutte drivstoffavgiftene og erkjenner at det vil øke klimautslippene. Centern truer med mistillitsforslag mot klimaministeren.

  – Regjeringen skal gjøre et arbeid som minsker utslippene. Gjør man det stikk motsatte, er det lovbrudd. Da må vi bruke de kraftigste verktøyene vi har, sier Rickard Nordin fra Centerpartiet.

  I november skal regjeringen etter planen legge frem en klimahandlingsplan. Hvis ikke den legger opp til utslippsfall, truer Nordin med mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari.

  Reduserte drivstoffavgifter er en del av budsjettforslaget til den borgerlige svenske regjeringen, ledet av statsminister Ulf Kristersson.

  Regjeringens egne beregninger viser at avgiftskuttet vil føre til økte utslipp de neste årene. Og med dagens politikk ligger ikke Sverige an til å nå utslippsmålet for 2030 og heller ikke målet om såkalt netto nullutslipp i 2045.

 • NTB
  16:56

  Tre personer pågrepet etter alvorlig hendelse på Romerike

  To menn og en kvinne er pågrepet og siktet etter en alvorlig hendelse på Romerike natt til torsdag.

  Hendelsen fant sted i hjemmet til en mann i 30-årene på Nedre Romerike, skriver Romerikes Blad.

  Etter voldshandlingen i eneboligen hadde gjerningsmennene stukket av med fornærmedes bil.

  – En politipatrulje observerte noe senere den aktuelle bilen på vei mot Oslo. De fikk bistand av politiet i Oslo, hvor bilen til slutt ble stanset, og to menn som satt i kjøretøyet ble pågrepet, opplyser avsnittsleder for etterforskning i Lillestrøm, Per Morten Hvattum, til avisen.

  To menn i 20-årene er siktet for grovt ran etter hendelsen. I tillegg er en kvinne i 30-årene pågrepet i forbindelse med saken.

 • NTB
  16:54

  Russisk offiser skal være drept i Nagorno-Karabakh

  En av lederne for den fredsbevarende russiske styrken i Nagorno-Karabakh ble drept i aserbajdsjansk beskytning, melder Radio Free Europe.

  Ifølge kanalens nettsted ble oberst Ivan Kovgan drept onsdag. Før han ble utplassert i Nagorno-Karabakh, var Kovgan nestsjef for ubåtstyrkene i den russiske nordflåten.

  De russiske ubåtstyrkenes veteranforening i St. Petersburg opplyser til kanalen at Kovgan er blant de drepte. Også den uavhengige nyhetskanalen Nexta, som har sitt utspring i Belarus, melder at Kovgan er drept.

  Han ble for to måneder siden utnevnt til nestkommanderende i den russiske styrken som skulle bevare freden i utbryterregionen.

 • Tuva Hilton
  16:52

  Norske F-35 landet på motorvei i Finland

  To norske kampfly landet torsdag på motorveien i Tervo, Finland, skriver Forsvaret i en pressemelding.

  Dette er første gang denne typen kampfly har landet på en motorvei. Flyene er av typen Lockheed Martin F-35A.

  – Dette er en milepæl, ikke bare for Luftforsvaret, men også for Norden og Nato, sier generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret.

  – Kampfly er sårbare på bakken, så ved å kunne bruke småflyplasser – og nå også motorveier – øker vi overlevelsesevnen i krig. I tillegg er dette også en synliggjøring av den rivende utviklingen vi har iverksatt innen luftmilitært samarbeid i Norden, sier Folland.

 • NTB
  16:42

  Driftsproblemer for Telia

  Torsdag ettermiddag har enkelte av Telias kunder problemer med fastnettet.

  Det skriver selskapet på sine nettsider, melder VG.

  – Vi jobber med feilsøking og beklager ulempene, heter det fra selskapet.

  Det er ikke kjent hvor mange kunder som er rammet av feilene.

 • NTB
  16:41

  Fire år og tre måneder for overgrep og overgrepsmateriale

  En mann i 50-årene er dømt til fire år og tre måneders fengsel for besittelse av store mengder overgrepsmateriale, samt for overgrep mot en mindreårig jente.

  Jenta var under ti år gammel da hun ble utsatt for seksuelle overgrep, ifølge dommen fra Hordaland tingrett, melder Bergens Tidende.

  Dommerne mente overgrepsvideoene var graverende eksempler på grov utnyttelse av barn, og reagerte på at mannen hadde søkt etter dette, lastet det ned og oppbevart det.

  Mannen ble dømt til å betale 180.000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede kvinnen, som i dag er i 20-årene.

 • NTB
  16:36

  « «Den kurdiske reven» kan miste tyrkisk statsborgerskap

  Rawa Majid, også kjent som den kurdiske reven, risikerer å bli utlevert til Sverige dersom han mister sitt tyrkiske statsborgerskap. Foto: Svensk politi / TT / NTB

  Rawa Majid, også kjent som «Den kurdiske reven», risikerer å miste sitt tyrkiske statsborgerskap, melder SVT. Det kan åpne døren for en utlevering til Sverige.

  Den 37 år gamle gjenglederen har i årevis vært en velkjent skikkelse i kriminelle miljøer i Sverige. Han er etterlyst i Sverige for grov narkotikakriminalitet og drapsplanlegging, men bor for tiden i Tyrkia.

  Men en pågående rettsprosess om dokumentfalsk kan føre til at han mister det tyrkiske statsborgerskapet som hittil har beskyttet ham fra utlevering til Sverige, ifølge SVT.

  Gjenglederen er tiltalt i Tyrkia for dokumentfalsk, som skal ha funnet sted i forbindelse med at han ble tyrkisk statsborger. Majid fikk statsborgerskapet gjennom investeringer i landet.

 • NTB
  16:11

  Hus og biler truffet under sprengningsuhell i Ålesund

  Et hus og flere biler er blitt truffet av stein under et sprengningsuhell i Ålesund.

  Ingen personer er skadet i forbindelse med hendelsen, skriver politiet i Møre og Romsdal på X/Twitter.

  Politiet har en patrulje på stedet. De meldte om hendelsen klokken 15.42.

 • NTB
  16:08

  Venstre og KrF trekker seg fra forhandlingene i Bergen

  Venstre og Kristelig Folkeparti trekker seg fra forhandlingene om byrådet i Bergen.

  Det offentliggjorde partiene på en felles pressekonferanse torsdag, skriver Bergensavisen.

  Der forteller de at de er ute av byrådsforhandlingene med Høyre, som nå går i videre forhandlinger med motstanderne mot bybanen langs Bryggen: Bergenslisten, INp, Frp og Senterpartiet.

  – Det er forhandlinger som foregår uten oss. Vi er ikke en del av disse forhandlingene, sa Per Arne Larsen (V) ifølge Bergens Tidende.

  – Det å sette Bybanen i spill og skape omkamp er virkelig ikke det byen trenger, sa Joel Ystebø (KrF).

 • NTB
  15:59

  Fem bulgarere tiltalt for å ha drevet spionasje for Russland i Storbritannia

  Britiske myndigheter tiltalte torsdag fem bulgarere som er bosatt i landet for å ha spionert for Russland.

  Tre menn og to kvinner mellom 29 og 45 år er siktet i saken. Fire av dem bor i London-området, mens en av dem bor i Great Yarmouth i Øst-England.

  De tiltalte er anklaget for å ha samlet inn informasjon ment å være «direkte eller indirekte nyttig» for Russland i perioden mellom august 2020 og februar i år, ifølge påtalemyndigheten.

  Alle fem ble pågrepet tidligere i år av britisk terrorpoliti, mistenkt for brudd på spionlovgivningen.

  Tre av dem ble pågrepet og siktet for å ha hatt falske ID-papirer i februar. Det ble funnet til sammen 34 ulike identitetspapirer hos dem, blant annet fra Storbritannia, Bulgaria, Frankrike, Italia, Spania, Kroatia, Hellas, Slovenia og Tsjekkia.

 • NTB
  15:39

  Høyre vil forhandle om Bybanen i Bergen

  Høyres Christine Meyer snur på nytt i bybanesaken og vil forhandle med INp, Frp og Bergenslisten om tunnelalternativet for bybanen.

  Høyres kandidat til posten som byrådsleder skriver om forhandlingene på sin Facebook-side, melder Bergens Tidende og Bergensavisen.

  Her påpeker Meyer at hun har spurt Rune Bakervik (Ap) om han vil tre til side for et Høyre-byråd som ikke utreder en ny bybanetunnel. Dette skal han ha sagt nei til.

  «Derfor vil vi nå sondere mulighetene for et samarbeid med partiene som ønsker en utredning av et tunnelalternativ for bybanen», skriver Meyer.

 • NTB
  15:29

  Tre falt over omsorgsbolig i Ringerike – ingen skadet

  Seks boenheter er evakuert etter at et tre falt over en omsorgsbolig i Ringerike.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 15.10, skriver Sørøst politidistrikt på X / Twitter.

  Seks boenheter er evakuert som følge av hendelsen, men det er ikke meldt om personskade.

 • Arnhild Aass Kristiansen
  15:25

  Finnes: Ber om forståelse for stor menneskelig belastning

  Foto: Paal Audestad / Aftenposten

  Advokat Thomas Skjelbred i Elden Advokatfirma har torsdag sendt en ny uttalelse til mediene, på vegne av Sindre Finnes.

  – Jeg ber om forståelse for at den menneskelige belastningen er for stor. Finnes vil ikke i nærmeste fremtid stille til noen intervjuer, og han ber om at privatlivets fred blir respektert, heter det i uttalelsen.

  Han skriver videre at mediene har stadig flere detaljspørsmål.

  – I går ble det stilt spørsmål ved Finnes tidsbruk ved listene utarbeidet for Høyre. Flere medier påpeker i dag at listene ikke har nødvendig presisjon og etterrettelighet. Dette må ses i lys av det tidspresset og emosjonelle situasjonen Finnes befant seg i da disse ble utarbeidet, skriver han.

  Han sier videre at det ikke er forsvarlig for Finnes, eller ham selv, å fortløpende å svare ut detaljspørsmå

 • NTB
  15:11

  Rupert Murdoch går av som styreleder i Fox News

  Mediemogul Rupert Murdoch (92) går av som styreleder i Fox News og News Corp. og pensjoner seg, melder kanalen selv.

  – Tiden er inne for meg til å innta en ny rolle, sier han i en uttalelse til Fox News.

  Han går formelt av i november, og sønnen Lachlan kommer til å ta over etter ham som styreleder i begge selskapene.

  Han forsikrer om at han er ved god helse, og at han fortsatt skal holde et øye med bransjen.

  – I hele mitt yrkesaktive liv har jeg daglig vært engasjert i nyheter og ideer, og det kommer ikke til å forandre seg, uttaler han.

  Murdoch har bygget opp et av de største medieimperiene i verden.

 • NTB
  15:08

  Syklonen Nigel vil påvirke været i Norge

  En tropisk syklon som har fått navnet Nigel, vil påvirke været i Norge i neste uke.

  Syklonen er på vei østover i Atlanterhavet og vil blande seg med et lavtrykk de neste dagene.

  – Dette vil føre til vind og regn i Vest- og Midt-Norge, skriver Meteorologisk institutt på X / Twitter.

 • NTB
  15:07

  Marokkos konge vil hjelpe jordskjelvrammede

  En kvinne avbildet ved ruinene i den jordskjelvrammede byen Imi N'tala utenfor Marrakech. Foto: Mosa'ab Elshamy / AP / NTB

  Marokkos konge lover 120 milliarder dirham, tilsvarende over 354 milliarder norske kroner, til gjenoppbygging av områder rammet av jordskjelvkatastrofen.

  Et estimert totalbudsjett på 120 milliarder dirham skal brukes over en femårsperiode i de berørte regionene, for å hjelpe de rundt 4,2 millioner menneskene som er rammet av katastrofen, heter det i en uttalelse fra det kongelige hoff, melder det statlige nyhetsbyrået MAP.

  Finansieringen skal komme gjennom bevilgninger i Marokkos statsbudsjett, lokale bidrag og internasjonal støtte, ifølge uttalelsen.

 • NTB
  15:01

  Mann tiltalt for å ha knivstukket taxisjåfør i Bergen

  En mann i 30-årene må på begynnelsen av nyåret møte i Hordaland tingrett tiltalt for å ha knivstukket en taxisjåfør i Bergen.

  Hendelsen fant sted i begynnelsen av november i fjor, skriver Bergens Tidende.

  Taxisjåføren ble knivstukket i skulderen og sendt i ambulanse til Haukeland universitetssjukehus hvor legen måtte sy flere sting.

  Mannen er samtidig tiltalt for en rekke andre voldshendelser.

  – Han erkjenner ingenting. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier mannens forsvarer, Ole-Petter Grythe Hoff, til avisen.

 • NTB
  14:52

  Drapssiktet 30-åring varetektsfengsles i to uker

  Advokat Geir Jesinsky er forsvarer for mannen som ble pågrepet i forbindelse med Jonas Henriksen-saken onsdag 20. september. Foto: Emilie Holtet / NTB

  30-åringen som sammen med en annen er siktet for drapet på Jonas Aarseth Henriksen, blir varetektsfengslet i to uker.

  Det kommer frem i kjennelsen, skriver Dagbladet.

  Mannen hadde på forhånd samtykket til fengsling i to uker.

  – Han samtykker ikke fordi han er skyldig, men for at politiet skal få gjøre sin jobb uten at han kan påvirke noen, sa forsvarer Geir Jesinsky til NRK onsdag kveld.

  Hittil er to personer pågrepet og siktet for drapet på Jonas Aarseth Henriksen (30), som ble funnet drept nærheten av en hytte i Nes i Ådal i august i år. Politiet har sagt at de ikke utelukker flere pågripelser.

  30-åringen må i første omgang sitte varetektsfengslet frem til 5. oktober.

 • NTB
  14:34

  Landbruksministeren: Villsvin skal utryddes i Norge

  Halden februar 2023: Det første villsvinet i Norge er bedøvet og påsatt en GPS-sender av forskere fra NINA og Veterinærinstituttet. Flere står for tur. Målet er å få en bedre forståelse av hvor villsvinene lever og sprer seg i landet.Foto: Øivind Ringstad / NTB

  Landbruksminister Geir Pollestad lader geværet, verbalt, og slår fast at målet er å utrydde villsvin i Norge etter at afrikansk svinepest ble påvist i Sverige.

  – I Norge har vi til nå hatt den strategien at vi ønsker færrest mulig villsvin over et minst mulig område. Når afrikansk svinepest har kommet nærmere, har jeg foretatt en ny vurdering, og bestemt at det er skal være et nytt mål, nemlig å utrydde villsvin i Norge, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) til NTB.

  Afrikansk svinepest er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og tamgriser, men ikke mennesker eller andre dyr. 6. september ble de første tilfellene av sykdommen bekreftet i Sverige.