Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Håvard Werkland årets kokk – deltar i Bocuse d'Or Europa

  Mandag 23:05
  NTB

  Håvard Werkland skal representere Norge i Bocuse d'Or Europa etter å ha blitt kåret til Årets kokk i Stavanger mandag kveld.

  Aleksander Vartdal fra Oslo ble nest best, mens Aron Espeland fra Bryne ble nummer tre.

  Fem lag deltok i kåringen. I årets utgave av konkurransen skulle kokkene bruke høyrygg, bogstek, margbein og meieriprodukter som en av hovedråvarene i konkurransen.

  Gydas jordepler, burgunderkål og historiske agurker var obligatoriske grønnsaker, og i tillegg skulle smaksprofilen i norsk akevitt innarbeides i et av garnityrene.

  Vinneren av Årets kokk blir kandidat til Bocuse d’Or Europa 2024, som neste år er på hjemmebane i Trondheim. I Trondheim vinnes billettene til Bocuse d’Or Verdensfinale i 2025 for alle europeiske land, ti av de 20 landene får gå videre fra Europafinalen.

 • Torgeir Strandberg
  6 min

  Regjeringen vil gi flere rett til sjømannsfradrag

  Sjøfolk med tre ukers turnusordning på skip i kystfart bør få fradrag uavhengig av fartøyets utseilte distanse, mener regjeringen.

  Finansdepartementet foreslår nå at flere skal få rett på særskilt fradrag for sjøfolk, også kalt sjømannsfradraget, og være omfattet av tilskuddsordningen for sjøfolk.

  – Vi mener at sjøfolk i turnus på minst tre uker ombord, bør ha rett til sjømannsfradrag uavhengig av seilingslengden. Endringen gir bedre vilkår for norske sjøfolk og mer forutsigbarhet for nærskipsfarten. Det er viktig for lokalsamfunn langs hele kysten vår, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding fra departementet.

 • NTB
  19:58

  Pris til Defence for Children International Palestine

  Barn henter vann i krigsruinene i nabolaget Shejaia øst i Gaza by. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

  Årets Raftopris går til Defence for Children International – Palestine for deres langvarige arbeid for barn i de okkuperte palestinske områdene.

  Defence for Children International – Palestine (DCIP) har i over 30 år gransket og dokumentert alvorlige menneskerettsbrudd mot barn som lever i de israelskokkuperte palestinske områdene.

  Ved å gi Raftoprisen 2023 til DCIP ønsker Raftostiftelsen å sette søkelys på deres viktige arbeid for å fremme og forsvare barns rettigheter.

  – Med denne prisen oppfordrer vi internasjonale organisasjoner, inkludert FN, og land til å granske bruddene på barns rettigheter i de okkuperte områdene og i andre væpnede konflikter i hele verden, og å kreve at disse blir stanset, skriver stiftelsen i en pressemelding.

 • Tuva Hilton
  19:51

  Funn av død person i sjøen ved Kvernevik i Stavanger

  Politiet har funnet en død person i sjøen ved Kvernevik i Stavanger. Det skriver de i en pressemelding. Avdøde ble funnet av dykkere fra brannvesenet rett ved land.

  Det ble gjort søk i området etter at en mann i 30-årene ble meldt savnet 20. september.

  Det er ikke mistanke om at avdøde er utsatt for noe straffbart. Pårørende er varslet.

 • NTB
  18:51

  Seks russiske soldater ble drept i Nagorno-Karabakh

  Seks russiske fredsbevarende soldater ble drept i Aserbajdsjans offensiv mot Nagorno-Karabakh, erkjenner aserbajdsjanske myndigheter.

  Av disse ble fem drept av aserbajdsjanske styrker, ifølge påtalemyndigheten i Aserbajdsjan. Russerne ble angivelig forvekslet med etniske armenske separatister.

  I tillegg skal én russer ha blitt drept av separatistenes styrker.

  Aserbajdsjans president Ilham Alijev har allerede ringt president Vladimir Putin og beklaget tapet av russiske liv.

  Ifølge Radio Free Europe var oberst Ivan Kovgan, en av lederne for den russiske fredsbevarende styrken, blant dem som ble drept. Han skal tidligere ha vært nestsjef for ubåtstyrkene i den russiske nordflåten.

 • Tuva Hilton
  18:31

  Skadeverk og trusler om vold etter bilmøte på Galgeberg

  Det ble utført skadeverk og truet om vold etter at to biler møttes på en smal vei på Galgeberg i Oslo torsdag kveld, melder Oslo-politiet på X/Twitter. Hendelsen skal ha oppstått fordi begge bilene nektet å rygge.

  «Fleksnes rider igjen», skriver politiet på Twitter/X. Fleksnes var en svært populær NRK-serie fra 1972 til 2002. I en av de mest minneverdige episodene møter Fleksnes en annen bil på en trang bru, og begge sjåførene nekter å rygge.

 • NTB
  18:17

  Armenias statsminister kritisk til russiske styrker

  En bygning i byen Stepanakert i Nagorno-Karabakh med skader etter et artilleriangrep tirsdag. Bildet er publisert av separatistmyndighetene som hadde makten i deler av området inntil denne uken. Foto: AP / NTB

  Statsminister Nikol Pasjinjan i Armenia spør hvorfor russiske fredsbevarende styrker ikke klarte å hindre Aserbajdsjans offensiv mot Nagorno-Karabakh.

  – Vi advarte om dette. Hvorfor oppfylte de ikke sine fredsbevarende funksjoner, sa Pasjinjan i en TV-sendt tale torsdag.

  Han pekte på at russerne etter hvert klarte å forhandle frem en våpenhvileavtale.

  – Hvorfor klarte de ikke å forhandle frem en avtale for å hindre angrepet på Nagorno-Karabakh?

  Aserbajdsjans offensiv begynte tirsdag. Et døgn senere hadde aserbajdsjanske styrker tatt kontroll over hele den omstridte regionen Nagorno-Karabakh. De etnisk armenske separatistene som hadde styrt deler av regionen siden 1990-tallet, valgte å overgi seg.

  Offensiven ble igangsatt til tross for russiske fredsbevarende styrker som var stasjonert i Nagorno-Karabakh.

 • NTB
  17:52

  Kong Harald deltok på åpning av barneskole

  Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) foretok den offisielle snorklippingen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Torsdag sto kong Harald for den offisielle åpningen av det som er nå er Norges største barneskole på Fjellhamar i Lørenskog.

  Da kongen ankom skolen ble han tatt imot med blomster, før turen gikk inn i nye Fjellhamar arena hvor den offisielle åpningen fant sted.

  Til stede på åpningen var også kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), Lørenskogs ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) og statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland.

  Den nye skolen har plass til 1176 elever fordelt på seks parallelle klasser fra 1. til 7. trinn og en base med plass til cirka 20 elever med nedsatt funksjonsevne.

 • NTB
  17:05

  Kirkeleder ønsker ny valgordning

  Kirkerådsleder Kristin Raaum mener det er behov for en ny valgordning etter at like under 9 prosent av de stemmeberettigede i kirkevalget avga stemme.

  – Altfor mange har brukt altfor mye tid på altfor få deltagere i kirkevalget. Det nyvalgte Kirke­møtet må finne en valgordning som svarer til valgdeltagelsen, skriver hun i et innlegg i Vårt Land.

  – Vi må se på en ny valgordning. Da er det viktig å se på alle elementer som kan sørge for at vi svarer opp lovpålagte krav om å være landsdekkende og demokratisk, samtidig som vi tar hensyn til oppslutningen i valget, skriver hun videre.

 • NTB
  17:02

  Sverige: Grønne partier raser mot budsjettforslag

  Ulf Kristerssons regjering vil kutte drivstoffavgiftene, noe som ifølge regjeringens beregninger kommer til å øke klimautslippene. Foto: Caisa Rasmussen / TT / NTB

  Regjeringen i Sverige vil kutte drivstoffavgiftene og erkjenner at det vil øke klimautslippene. Centern truer med mistillitsforslag mot klimaministeren.

  – Regjeringen skal gjøre et arbeid som minsker utslippene. Gjør man det stikk motsatte, er det lovbrudd. Da må vi bruke de kraftigste verktøyene vi har, sier Rickard Nordin fra Centerpartiet.

  I november skal regjeringen etter planen legge frem en klimahandlingsplan. Hvis ikke den legger opp til utslippsfall, truer Nordin med mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari.

  Reduserte drivstoffavgifter er en del av budsjettforslaget til den borgerlige svenske regjeringen, ledet av statsminister Ulf Kristersson.

  Regjeringens egne beregninger viser at avgiftskuttet vil føre til økte utslipp de neste årene. Og med dagens politikk ligger ikke Sverige an til å nå utslippsmålet for 2030 og heller ikke målet om såkalt netto nullutslipp i 2045.

 • NTB
  16:56

  Tre personer pågrepet etter alvorlig hendelse på Romerike

  To menn og en kvinne er pågrepet og siktet etter en alvorlig hendelse på Romerike natt til torsdag.

  Hendelsen fant sted i hjemmet til en mann i 30-årene på Nedre Romerike, skriver Romerikes Blad.

  Etter voldshandlingen i eneboligen hadde gjerningsmennene stukket av med fornærmedes bil.

  – En politipatrulje observerte noe senere den aktuelle bilen på vei mot Oslo. De fikk bistand av politiet i Oslo, hvor bilen til slutt ble stanset, og to menn som satt i kjøretøyet ble pågrepet, opplyser avsnittsleder for etterforskning i Lillestrøm, Per Morten Hvattum, til avisen.

  To menn i 20-årene er siktet for grovt ran etter hendelsen. I tillegg er en kvinne i 30-årene pågrepet i forbindelse med saken.

 • NTB
  16:54

  Russisk offiser skal være drept i Nagorno-Karabakh

  En av lederne for den fredsbevarende russiske styrken i Nagorno-Karabakh ble drept i aserbajdsjansk beskytning, melder Radio Free Europe.

  Ifølge kanalens nettsted ble oberst Ivan Kovgan drept onsdag. Før han ble utplassert i Nagorno-Karabakh, var Kovgan nestsjef for ubåtstyrkene i den russiske nordflåten.

  De russiske ubåtstyrkenes veteranforening i St. Petersburg opplyser til kanalen at Kovgan er blant de drepte. Også den uavhengige nyhetskanalen Nexta, som har sitt utspring i Belarus, melder at Kovgan er drept.

  Han ble for to måneder siden utnevnt til nestkommanderende i den russiske styrken som skulle bevare freden i utbryterregionen.

 • Tuva Hilton
  16:52

  Norske F-35 landet på motorvei i Finland

  Norske F-35 kampfly landet på motorvei for første gang torsdag. Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret / NTB

  To norske kampfly landet torsdag på motorveien i Tervo, Finland, skriver Forsvaret i en pressemelding.

  Dette er første gang denne typen kampfly har landet på en motorvei. Flyene er av typen Lockheed Martin F-35A.

  – Dette er en milepæl, ikke bare for Luftforsvaret, men også for Norden og Nato, sier generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret.

  – Kampfly er sårbare på bakken, så ved å kunne bruke småflyplasser – og nå også motorveier – øker vi overlevelsesevnen i krig. I tillegg er dette også en synliggjøring av den rivende utviklingen vi har iverksatt innen luftmilitært samarbeid i Norden, sier Folland.

 • NTB
  16:42

  Driftsproblemer for Telia

  Torsdag ettermiddag har enkelte av Telias kunder problemer med fastnettet.

  Det skriver selskapet på sine nettsider, melder VG.

  – Vi jobber med feilsøking og beklager ulempene, heter det fra selskapet.

  Det er ikke kjent hvor mange kunder som er rammet av feilene.

 • NTB
  16:41

  Fire år og tre måneder for overgrep og overgrepsmateriale

  En mann i 50-årene er dømt til fire år og tre måneders fengsel for besittelse av store mengder overgrepsmateriale, samt for overgrep mot en mindreårig jente.

  Jenta var under ti år gammel da hun ble utsatt for seksuelle overgrep, ifølge dommen fra Hordaland tingrett, melder Bergens Tidende.

  Dommerne mente overgrepsvideoene var graverende eksempler på grov utnyttelse av barn, og reagerte på at mannen hadde søkt etter dette, lastet det ned og oppbevart det.

  Mannen ble dømt til å betale 180.000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede kvinnen, som i dag er i 20-årene.

 • NTB
  16:36

  « «Den kurdiske reven» kan miste tyrkisk statsborgerskap

  Rawa Majid, også kjent som den kurdiske reven, risikerer å bli utlevert til Sverige dersom han mister sitt tyrkiske statsborgerskap. Foto: Svensk politi / TT / NTB

  Rawa Majid, også kjent som «Den kurdiske reven», risikerer å miste sitt tyrkiske statsborgerskap, melder SVT. Det kan åpne døren for en utlevering til Sverige.

  Den 37 år gamle gjenglederen har i årevis vært en velkjent skikkelse i kriminelle miljøer i Sverige. Han er etterlyst i Sverige for grov narkotikakriminalitet og drapsplanlegging, men bor for tiden i Tyrkia.

  Men en pågående rettsprosess om dokumentfalsk kan føre til at han mister det tyrkiske statsborgerskapet som hittil har beskyttet ham fra utlevering til Sverige, ifølge SVT.

  Gjenglederen er tiltalt i Tyrkia for dokumentfalsk, som skal ha funnet sted i forbindelse med at han ble tyrkisk statsborger. Majid fikk statsborgerskapet gjennom investeringer i landet.

 • NTB
  16:11

  Hus og biler truffet under sprengningsuhell i Ålesund

  Et hus og flere biler er blitt truffet av stein under et sprengningsuhell i Ålesund.

  Ingen personer er skadet i forbindelse med hendelsen, skriver politiet i Møre og Romsdal på X/Twitter.

  Politiet har en patrulje på stedet. De meldte om hendelsen klokken 15.42.

 • NTB
  16:08

  Venstre og KrF trekker seg fra forhandlingene i Bergen

  Venstre og Kristelig Folkeparti trekker seg fra forhandlingene om byrådet i Bergen.

  Det offentliggjorde partiene på en felles pressekonferanse torsdag, skriver Bergensavisen.

  Der forteller de at de er ute av byrådsforhandlingene med Høyre, som nå går i videre forhandlinger med motstanderne mot bybanen langs Bryggen: Bergenslisten, INp, Frp og Senterpartiet.

  – Det er forhandlinger som foregår uten oss. Vi er ikke en del av disse forhandlingene, sa Per Arne Larsen (V) ifølge Bergens Tidende.

  – Det å sette Bybanen i spill og skape omkamp er virkelig ikke det byen trenger, sa Joel Ystebø (KrF).

 • NTB
  15:59

  Fem bulgarere tiltalt for å ha drevet spionasje for Russland i Storbritannia

  Britiske myndigheter tiltalte torsdag fem bulgarere som er bosatt i landet for å ha spionert for Russland.

  Tre menn og to kvinner mellom 29 og 45 år er siktet i saken. Fire av dem bor i London-området, mens en av dem bor i Great Yarmouth i Øst-England.

  De tiltalte er anklaget for å ha samlet inn informasjon ment å være «direkte eller indirekte nyttig» for Russland i perioden mellom august 2020 og februar i år, ifølge påtalemyndigheten.

  Alle fem ble pågrepet tidligere i år av britisk terrorpoliti, mistenkt for brudd på spionlovgivningen.

  Tre av dem ble pågrepet og siktet for å ha hatt falske ID-papirer i februar. Det ble funnet til sammen 34 ulike identitetspapirer hos dem, blant annet fra Storbritannia, Bulgaria, Frankrike, Italia, Spania, Kroatia, Hellas, Slovenia og Tsjekkia.

 • NTB
  15:39

  Høyre vil forhandle om Bybanen i Bergen

  Høyres Christine Meyer snur på nytt i bybanesaken og vil forhandle med INp, Frp og Bergenslisten om tunnelalternativet for bybanen.

  Høyres kandidat til posten som byrådsleder skriver om forhandlingene på sin Facebook-side, melder Bergens Tidende og Bergensavisen.

  Her påpeker Meyer at hun har spurt Rune Bakervik (Ap) om han vil tre til side for et Høyre-byråd som ikke utreder en ny bybanetunnel. Dette skal han ha sagt nei til.

  «Derfor vil vi nå sondere mulighetene for et samarbeid med partiene som ønsker en utredning av et tunnelalternativ for bybanen», skriver Meyer.

 • NTB
  15:29

  Tre falt over omsorgsbolig i Ringerike – ingen skadet

  Seks boenheter er evakuert etter at et tre falt over en omsorgsbolig i Ringerike.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 15.10, skriver Sørøst politidistrikt på X / Twitter.

  Seks boenheter er evakuert som følge av hendelsen, men det er ikke meldt om personskade.