Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Tyrkia behandler svensk Nato-medlemskap så snart som mulig

  Tirsdag 05:58
  NTB
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (til høyre) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under Nato-toppmøtet i Vilnius. Mandag møttes de to igjen i New York. Foto: Javad Parsa / NTB

  Nato-sjef Jens Stoltenberg har møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i New York. Blant annet snakket de om det svenske Nato-medlemskapet.

  – Som avtalt i Vilnius vil den tyrkiske nasjonalforsamlingen ta opp Sveriges Nato-medlemskap så snart som mulig, skriver Stoltenberg på X/Twitter.

  Det mangler kun ratifisering fra Tyrkia og Ungarn for at Sverige kan bli Nato-medlem. Søndag kom lederen for nasjonalforsamlingen i Ungarn med uttalelser som øker usikkerheten om godkjenning av Sveriges Nato-søknad.

 • Torgeir Strandberg
  19:34

  Mann fastklemt under traktor

  Politiet i Agder varsler om at de er på vei til en ulykke hvor en mann er klemt under en traktor.

  – En mann er fastklemt på stedet. Det er uviss årsak og skadeomfang pr. nå. Nødetater på vei, skriver de på Twitter / X.

  Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med utbedring av en skogsbilvei.

 • Torgeir Strandberg
  19:14

  Trumps favoritt-journalist misbrukt av Putin

  Tucker Carlson og Donald Trump hadde et nært forhold under hans presidentperiode. Foto: Seth Wenig / AP

  Reklamer med den tidligere Fox News-stjernen, Tucker Carlson, blir nå sendt på russisk statskontrollert TV, Rossija 24.

  Reklamene gjør det ikke klart om de vil sende programmene hans, som han publiserer på Twitter / X etter at han fikk sparken fra Fox News.

  Carlson selv sier han ikke har noen avtaler med Russisk TV og omtaler hendelsen som «absurd».

  – Dette var nytt for meg. Jeg har ingen idé hva dette er. Selvfølgelig skal jeg ikke ha et program på Russisk TV, det er absurd, skriver Carlson i en tekstmelding til Financial Times.

  Reklamene er klippet sammen fra Carlsons tidligere sendinger.

 • NTB
  18:55

  Godstog har kjørt på personbil i Tynset

  Skadeomfanget er ukjent, men de meldes å være bevisste og oppe og går.

  Operasjonsleder Haagen Løvseth i Innlandet politidistrikt opplyser til NTB at bilen har blitt dyttet rundt 30 meter bortover sporet.

  – Skadeomfanget er ukjent, men det meldes om at personene i bilen er oppegående og bevisste. Vi er ikke kjent med hva slags fart toget har hatt, sier Løvseth.

  Politiet har startet etterforskning på stedet.

  Rørosbanen mellom Alvdal og Tolga er stengt som følge av hendelsen, melder Bane Nor.

 • NTB
  18:15

  BA: Høyre vil danne byråd med Sp og Frp i Bergen

  Etter å ha snakket med alle partiene, Frp, Sp, Bergenslisten, INP og Pensjonistpartiet sier Christine Meyer (H) at de vil danne byråd med de etablerte av partiene, altså Sp og Frp.

  Det var Bergensavisen som først meldte om samarbeidet.

  – Samtalene har vært konstruktive, og vi vil lage en samarbeidsavtale med alle partiene, sier ny byrådsleder Christine Meyer.

  Meyer er blitt sterkt kritisert for å åpne for omkamp om traseen til Bybanen i sentrum, en sak som har gjort samarbeidsklimaet i byen svært vanskelig de siste årene.

 • Torgeir Strandberg
  18:12

  Skadet mann funnet på bakken i Trondheim

  Politiet sier de fikk melding om en skadet mann som lå på bakken på Byåsen i Trondheim.

  To mulig gjerningsmenn er pågrepet. Den skadede mannen tas hånd om av helse.

  – Per nå har vi ingen flere opplysninger, opplyser politiet.

 • NTB
  17:57

  NBC: USA vil forsyne Ukraina med langtrekkende raketter

  President Joe Biden tok imot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  USA vil forsyne Ukraina med langtrekkende artilleriraketter av typen ATACMS, melder NBC News.

  Ukraina har i lang tid ønsket seg de langtrekkende våpnene som kan avfyres fra HIMARS-vognene som landet allerede er utstyrt med. Så langt har imidlertid ikke USA villet sende dem.

  Ukraina har imidlertid fått langtrekkende krysserraketter av Storbritannia og Frankrike, som har sendt et antall Storm Shadow- og Scalp-systemer.

  Fredag melder NBC News at president Joe Biden har informert president Volodymyr Zelenskyj om at landet vil få tilgang til et antall ATACMS. Kanalen viser til tre embetsfolk og en kilde i Kongressen som bekrefter opplysningen.

  Biden og Zelenskyj hadde møte torsdag.

 • NTB
  16:32

  Et «større antall» PC-er er stjålet fra departement

  Det bekrefter fungerende ekspedisjonssjef i Administrasjonsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet, Knut Løkstad, til Dagbladet.

  – Saken er til behandling i rettsapparatet, og vi kan derfor ikke kommentere dette, sier han.

  Det er dermed ikke kjent når tyveriet skjedde, og hvor mange PC-er det gjelder, utover å være et «større antall». Saken er ikke tidligere kjent.

 • NTB
  16:27

  Streiken i bilbransjen i USA utvides

  Streiken i bilbransjen i USA utvides.

  Det opplyser fagforbundet UAW. Totalt 38 fabrikker i 20 delstater tas ut. Streiken går nå inn i sin andre uke. Produsentene Ford, GM og Stellantis er rammet av streiken.

  Ifølge fagforeningen er det spesielt steile fronter hos GM og Stellantis, mens partene hos Ford fortsatt prøver å jobbe frem en løsning.

  – Vi stenger ned til de to firmaene har tatt til fornuften og kommer tilbake til forhandlingsbordet, sier fagforeningsleder Shawn Fain til New York Times.

  Arbeiderne krever blant annet høyere lønn og kortere arbeidsuke. Bilprodusentene har de siste ti årene vært svært lønnsomme og lønnsnivået til toppsjefene har økt.

  Streikekassen til UAW er på hele ti milliarder kroner, og de har rundt 400.000 medlemmer. De streikende får snaue 5500 kroner utbetalt av fagforeningen i uken.

 • NTB
  15:42

  Amerikansk senator siktet i korrupsjonssak

  Lederen for utenrikskomiteen i Senatet, demokraten Bob Menendez, og hans hustru Nadine Arslanian er siktet for å ha mottatt store bestikkelser. Menendez, som representerer New Jersey, har vært innvalgt i Kongressen i over 30 år. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Den demokratiske senatoren Robert Menendez er sammen med sin kone siktet i en korrupsjonssak.

  New Jersey-senatoren er siktet for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med sitt forhold til tre forretningsmenn i delstaten, ifølge den føderale påtalemyndigheten. Menendez er leder for utenrikskomiteen i Senatet og således en fremstående demokrat.

  Under en ransaking i senatorens hjem ble det funnet gullbarrer til en verdi av 100.000 dollar og 450.000 dollar i bortgjemte kontanter.

  Menendez avviser i en uttalelse fredag anklagene, som han omtaler som en svertekampanje. Han sier han ikke vil la seg påvirke av «grunnløse beskyldninger» og vil fortsette med sitt viktige arbeid. Også hans kone avviser skyld i saken.

  Den nye siktelsen mot den nå 69 år gamle senatoren kommer nesten seks år etter at e

 • NTB
  15:23

  Nesten 100 fryktes omkommet etter skipsforlis i Myanmar

  Nesten 100 personer fryktes omkommet etter en alvorlig skipsulykke i den nordvestlige regionen Sagaing i Myanmar, ifølge foreløpige rapporter og øyenvitner.

  Skipet som forliste med over 100 mennesker om bord, var del av en større militær konvoi, melder den lokale avisen Irrawaddy, med henvisning til forsvaret og innbyggere i området.

  Så langt er bare sju personer funnet i live. De øvrige er meldt savnet eller trolig omkommet. Hendelsen skjedde torsdag.

  Skipet hadde mange soldater om bord og var en del av en konvoi som brakte mannskaper og forsyninger til et område der det pågår harde kamper. Det gikk på grunn i nærheten av landsbyen Mingin og kantret i den sterke strømmen.

 • Torgeir Strandberg, Helene Skjeggestad, NTB
  14:02

  Dette blir Norges Oscar-kandidat

  Margreth Olin og hennes far blir Oscar-kandidater. Foto: Privat / Aftenposten

  Dokumentarfilmen «Fedrelandet» er blitt valgt ut som Norges kandidat til den 96. Oscar-utdelingen i mars neste år.

  Margreth Olins film ble valgt ut av den norske Oscar-komiteen fremfor filmene «Ellos eatnu – La elven leve» og «A happy day». Det kunngjorde Norsk filminstitutt fredag ettermiddag.

  Filmen hadde verdenspremiere på CPH: Dox, vant pris på filmfestivalen i Krakow og har deltatt på filmfestivalene i Haugesund og Toronto. Den skal vises på flere festivaler i USA og Nordisk Panorama i Malmö.

  «Fedrelandet» er også regissert av Olin.

  Filmen er en dokumentar der Olins egen far, Jørgen Mykløen, figurerer som hovedrolle mens han tar med seerne på en omvisning i Oldedalen i Nordfjord.

  Alle internasjonale Oscar-bidrag skal vurderes av en internasjonal komité som etter hvert skal lage en kortlis

 • NTB
  13:59

  Sveitsisk studie: De økonomiske følgene av Ukraina-krigen vil bli verre

  De negative følgene av krigen i Ukraina vil øke i årene fremover, heter det i en rapport fra den sveitsiske sentralbanken. Bildet viser ukrainere som samler seg rundt utbrente og ødelagte russiske stridsvogner som er utstilt på Maidan-plassen i Kyiv. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

  Krigen i Ukraina har svekket den økonomiske veksten i Europa og presset opp inflasjonen. Det vil bli verre fremover, heter det i en sveitsisk rapport.

  De økonomiske utsiktene blir lagt frem av den sveitsiske sentralbanken.

  Siden Russlands invasjon i februar 2022 har Europa opplevd en bratt økning i energiprisene, uro i finansmarkedene og en markant krymping av økonomiene i Russland og Ukraina, heter det.

  Rapporten tar spesielt for seg følgene av krigen for Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Sveits. Dersom ikke invasjonen hadde funnet sted, ville økonomien i de fem landene vært mellom 0,1 og 0,7 prosentpoeng høyere i fjerde kvartal i fjor.

 • NTB
  13:46

  Falsk melding om høyt smell og rop ved vann i Rogaland – søk avsluttes

  Politiet har avsluttet søket i Boknabergvatnet i Rogaland etter å ha å vurdert nødmeldingen som usann.

  – Etter en samlet vurdering og etterretningsopplysninger opp mot melder velger nødetatene å avslutte søket. Det er grunn til å tro at mannen som meldte dette, snakker usant og har meldt dette inn som en uriktig melding. Han vurderes anmeldt for dette, skriver Sørvest politidistrikt på X/Twitter.

  Det var klokken 12.26 at politiet mottok melding om et høyt smell og rop fra vannet. Et redningshelikopter ble sendt til stedet, og dykkere ble sendt i vannet for å starte søk.

  Aftenposten skrev en melding om dette klokken 13.34 basert på Politiets melding.

 • NTB
  13:34

  Politiet: Melding om høyt smell og rop om hjelp

  Nødetatene har rykket ut til Boknabergvatnet i Bokn i Rogaland etter å ha mottatt melding om høyt smell og rop om hjelp.

  En dykkerbil har ankommet stedet, og dykkere har startet søk i vannet, skriver Sørvest politidistrikt på X / Twitter.

  I tillegg er et redningshelikopter på vei til stedet.

  Politiet mottok melding om hendelsen klokken 12.26.

 • Andreas Bakke Foss
  13:26

  Knivstikkingen ved UiO: Mistanken styrket mot student

  Én person ble lettere skadet og én person er alvorlig skadet under knivstikkingen 24. august ved UiO. Foto: Frederik Ringnes / NTB

  En 23 år gammel mannlig student ble fredag varetektsfengslet i fire nye uker, siktet for knivstikking i et bygg tilknyttet Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) på Majorstuen i august.

  Knivstikkingen skjedde 24. august. En 63 år gammel førsteamanuensis ble sendt til Ullevål sykehus alvorlig skadet etter knivstikk i mageregionen. En universitetslektor i 30-årene ble sendt til legevakten med lettere skader.

  Han er siktet for drapsforsøk og grov kroppsskade og ble fredag varetektsfengslet i fire nye uker. Han nekter straffskyld for drapsforsøk, men erkjenner straffskyld for kroppsskade.

  I kjennelsen skriver Oslo tingrett at det er særlige forhold som styrker mistanken mot siktede.

  De viser til at mannen har erkjent det faktiske hendelsesforløpet og erkjent straffskyld for å ha på

 • NTB
  13:18

  Oslo tingrett sier ja til Rwanda-utlevering

  Rwanda har begjært en mann utlevert fra Norge. De ønsker å stille ham for retten for et drap under folkemordet i 1994.

  Oslo tingrett konkluderte 19. september med mannen kan utleveres, men avgjørelsen kan ankes.

  Kripos pågrep mannen i oktober 2022. Etter pågripelsen har Kripos gjort en rekke undersøkelser for å avklare om vilkårene for utlevering er oppfylt.

  – Vi noterer at tingretten deler vår vurdering om at vilkårene for utlevering er oppfylt, sier politiadvokat Thea Elise Kjæraas i Kripos.

  I utleveringssaker er det domstolen som beslutter om utlevering lovlig kan skje. Men Justis- og beredskapsdepartementet har siste ord i saken.

  Fra april til juli 1994 ble mellom 800.000 og 1 million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi. Det er antatt at opp mot 200.000 personer deltok i folkemordet.

 • NTB
  12:36

  Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krym

  Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol, bekrefter den lokale russiske guvernøren.

  Hendelsen ble bekreftet av den russisk-innsatte guvernøren Mikhail Razvozjajev på meldingstjenesten Telegram tidlig fredag ettermiddag.

  Det er ikke meldt om hvorvidt noen er skadet. Guvernøren skriver at alle nødetatene har ankommet stedet.

  Også 13. september var det angrep fra Ukraina i Sevastopol. Da opplyste Ukraina om at de hadde gjort store ødeleggelser på to Russiske fartøy.

 • NTB
  12:34

  NRK: Dropper spionsiktelse mot 25-åring

  Politiet dropper spionsiktelse mot 25-årig student – endrer siktelse til økonomisk kriminalitet.

  Det bekrefter PST overfor NRK.

  Det var 8. september en malaysisk statsborger ble pågrepet og siktet for å drive etterretning mot Norge.

  På Twitter skriver PST at hypotesen om ulovlig etterretning er klart svekket. Samtidig skal hypotesen om økonomisk organisert kriminalitet være vesentlig styrket.

  Derfor overtar Økokrim etterforskningsansvaret.

  – Vi vil nå se på saken og vurdere å endre siktelsen fra ulovlig etterretningsvirksomhet til forsøk på en mengde grove bedragerier ved bruk av IMSI-catcher i Oslo og Bergen, sier påtaleansvarlig hos Økokrim, førstestatsadvokat Marianne Bender.

  «Saken er stor og omfattende, og trolig dreier det seg om organisert kriminalitet med forgreninger internasjonalt», skriver Økokrim videre i en pressemelding.

 • NTB
  12:05

  Vil tiltale Marine Le Pen for misbruk av EU-midler

  Den franske høyrepolitikeren Marine Le Pen og 24 andre bør tiltales for misbruk av EU-midler, opplyser fransk påtalemyndighet.

  Den omstridte politikeren var president Emmanuel Macrons fremste konkurrent under valget i april 2022. Hun leder partiet Nasjonal samling, som tidligere het Nasjonal front.

  I april i fjor anklaget korrupsjonsjegere i EU Le Pen for millionunderslag under hennes tid som EU-parlamentariker.

 • Magnus Lysberg
  11:35

  Mortensrud-gjeng arrestert for narkotika, våpen og penger

  Fem unge gutter og menn er arrestert i Oslo Sør. Det melder politiet i en pressemelding i dag.

  Tre av dem er allerede fengslet. Det er to 18-åringer og en 19 år gammel mann. To av dem «kan knyttes til et kriminelt miljø med tilknytning til Mortensrud», ifølge fengslingskjennelsene fra Oslo tingrett.

  Saken mot 19-åringen og en av 18-åringene handler om «skytevåpen, større mengde narkotika og store pengebeløp», ifølge kjennelsen.

  19-åringens forsvarer sier han stiller seg uforstående til tiltalen. De to andre forsvarerne ønsker ikke å kommentere saken.

  19-åringen er tidligere dømt for heleri av 174 000 kroner. Han hadde samlet inn pengene i nærområdet på Mortensrud, står det i dommen.

  Politiet har tidligere beskrevet store problemer i området. «Det eksisterer i dag minst ett kriminelt nettverk på Mortensrud», skriver Oslo-politiet i et brev som Aftenposten har omtalt tidligere.

  Nettverket driver med narkotika, vold, trusler og bedragerier, skriver politiet. Det er sannsynlig at nettverket «forsøker å få territoriell kontroll over blant annet den lokale narkotikaomsetningen», heter det i brevet.