Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Vrakdeler fra kampfly funnet i USA

  19. september 05:59
  NTB
  Arkivfoto av et Lockheed Martin F-35 Lightning II tatt under et flyshow Frankrike tidligere i år. Det var et fly av denne typen som styrtet i USA søndag. Foto: Michel Euler / AP / NTB

  Vrakdeler fra F-35-flyet som styrtet i den amerikanske delstaten Sør-Carolina, er funnet. Flyets stealth-egenskaper skal ha gjort letingen vanskelig.

  Vrakdelene ble funnet i Williamsburg fylke, om lag to timers kjøring nordøst for flyets base. Innbyggerne er blitt bedt om å holde seg vekk fra området mens vraket sikres.

  Flyveren klarte å skyte seg ut og ble funnet i god behold etter hendelsen søndag ettermiddag.

 • Birgitte Iversen
  13 min

  Mann pågrepet og siktet for drap i Porsgrunn.

  En mann i slutten av 30-årene ble søndag pågrepet. Han er siktet for drap etter at en kvinne i slutten av 20-årene døde av brannskader 12. september 2022.

  Hendelsen skjedde natt til 9. september 2022 på en adresse i Porsgrunn. Nødetatene kom til stedet, og hun ble fraktet til sykehus, men døde av skadene 12. september på Haukeland sykehus i Bergen.

  – Politiet iverksatte etterforskning samme natt som hendelsen skjedde, og saken ble innledningsvis etterforsket som mistenkelig dødsfall, men vi mener nå at det er grunnlag for å sikte en person for drap, sier politiadvokat Tine Henriksen i Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

  Ifølge politiet var avdøde og den siktede mannen i et forhold.

  Politiet har tidligere opplyst at kvinnen trolig ble dynket med brennbar væske og tent på, ifølge NTB.

  Siktede ble avhørt søndag kveld og nekter straffskyld. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling, trolig tirsdag 26. september i Telemark tingrett i Skien.

  Politiet mener at det kan være personer som fortsatt sitter med opplysninger som kan være med på å belyse saken ytterligere, og de har derfor etablert et tipsnummer i saken på telefon 476 96 200.

 • NTB
  19 min

  Svært få lever av nettsalg

  Flere innkvarterer seg hos private mennesker når de er på ferie. Privatpersoner kan legge ut bolig og hytte på det sosiale reisenettstedet Airbnb. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB

  141.000 personer i Norge solgte varer eller tjenester gjennom en digital plattform i 2022. For 97 prosent var inntekten kun en liten ekstrajobb eller hobby.

  – Digitalt plattformarbeid var for det aller meste sporadisk. Det er bare noen veldig få personer som hadde det som sin hovedinntektskilde, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Rundt 4000 personer hadde digitalt plattformarbeid som hovedinntektskilden sin.

  Antallet tilsvarer om lag 1,5 promille av sysselsettingen, som er omtrent som nivået i EU.

  Den største gruppen av dem som hadde tjent penger på nett, hadde gjort det gjennom korttidsutleie av bolig eller fritidseiendom, som Airbnb og Finn.no.

 • NTB
  09:48

  Fortsatt togproblemer på Østlandet

  Et tog står stille på Høvik stasjon i Bærum mandag morgen. Foto: Ørn E. Borgen

  Det er forsinkelser og innstillinger i togtrafikken mellom Lysaker og Sandvika i Bærum. Samtidig er det forsinkelser og innstillinger mellom Oslo S og Ski.

  – Det er forsinkelser og innstillinger på grunn av signalfeil mellom Lysaker og Sandvika. Vi jobber med å rette feilen, men dette tar tid, skriver Bane Nor på sine nettsider litt før klokken 9 mandag.

  Toglinjene som påvirker av problemene, er L1 mellom Spikkestad og Lillestrøm, L2 mellom Stabekk og Ski og flytoget mellom Stabekk og Oslo lufthavn.

  Det er også fortsatt innstillinger og forsinkelser etter at det oppsto en signalfeil mellom Oslo S og Ski natt til mandag.

  Linjene R22 Oslo S – Rakkestad, R21 Oslo S – Moss og RE20 Oslo S – Halden – (Göteborg) påvirkes av problemene.

 • NTB
  07:07

  Fosterforeldre får klagerett

  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er glad for at fosterforeldre nå får klagerett. Foto: Heiko Junge / NTB

  Nå får fosterforeldre mulighet til å klage på rammevilkårene til fosterhjemsoppdrag. Det inkluderer blant annet økonomisk godtgjørelse og omfang av avlastning.

  – Dette er viktig og noe mange fosterforeldre har kjempet for lenge, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

  Hun mener klageretten vil bidra til mer forutsigbarhet for fosterforeldre samt gi bedre vilkår til de som påtar seg fosterhjemsoppdrag.

  Toppe tror endringen kan bidra til å løse rekrutteringsproblemer i fosterhjemsordningen. I dag er det stor mangel på fosterhjem.

 • NTB
  06:50

  Kø etter trafikkulykke på E6 i Ullensaker

  Tre biler har vært involvert i en trafikkulykke på E6 mellom Kløfta og Lindeberg i Ullensaker. Vegtrafikksentralen melder om kø.

  – Venstre felt stengt på grunn av trafikkuhell med tre biler involvert. Kø og forsinkelser, skriver Vegtrafikksentralen Øst på X/Twitter.

  Nødetater er på vei, skriver Øst politidistrikt.

  Til Dagbladet opplyser politiet at ingen ble skadd i ulykken, men at køen står tett.

  – Det ser udramatisk ut, og det ser ut til at alle involverte har kommet seg ut, sier operasjonsleder Svein Walle til avisen.

  Det meldes også om køproblemer andre steder på E6 rundt Oslo mandag morgen. Ved Nordbytunnelen i Viken er venstre felt stengt som følge av fare for kø inn mot Nøstvettunnelen, som er stengt mot Oslo grunnet veiarbeid.

  – Kø og forsinkelser må forventes, skriver Vegtrafikksentralen Øst.

 • NTB
  06:20

  Tass: Mer enn 2900 har forlatt Nagorno-Karabakh

  Minst 2900 mennesker hadde mandag morgen tatt seg inn i Armenia fra Nagorno-Karabakh, melder det russiske statlige nyhetsbyrået Tass. Aserbajdsjan tok i forrige uke kontroll over regionen som i mer enn 30 år har vært kontrollert av armenske separatister. Foto: AP / NTB

  Mer enn 2900 personer har tatt seg inn i Armenia fra Nagorno-Karabakh siden Aserbajdsjan tok kontrollen over regionen, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

  Tass siterer en uttalelse fra den armenske regjeringen. Det etnisk-armenske lederskap i utbryterenklaven sa mandag at alle som ønsker å dra til Armenia, skal få mulighet til å reise.

  Det provisoriske styret i Nagorno-Karabakh sier det er tett trafikk og kork på flere veier som fører inn i Armenia. De lokale myndighetene vil gi folk drivstoff, slik at alle som vil forlate enklaven, vil få anledning til det.

  Fra Armenias hovedstad Jerevan ble det mandag meldt om store demonstrasjoner og protester mot at regjeringen synes å oppgi Nagorno-Karabakh. Minst 142 mennesker er blitt anholdt.

  Aserbajdsjan tok etter en lynoffensiv forrige uke tilbake kontrollen over utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra armenske separatister. Reuters meldte søndag kveld at svært mange etniske armenere i Nagorno-Karabakh forlot regionen.

  Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men har vært ledet av armenske separatister i over 30 år.

 • NTB
  06:20

  Undersøker om medisin hindrer langcovid

  Legemiddelet Paxlovid reduserer risikoen for alvorlig koronasykdom hos de med høy risiko for å bli alvorlig syke. Medisinen har blitt brukt i en akuttfase, men nå skal forskere undersøke om den også er effektiv mot langcovid. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Opptil 30 prosent av de som får covid-19, har plager lenge etter de var syke. Nå skal forskere kartlegge om en medisin kan hindre langcovid.

  Forskerne ved Universitetet i Bergen ønsker å finne ut om medisinen Paxlovid – som er blitt brukt i akuttfasen av koronasykdommen – også kan virke mot såkalt langcovid, skriver Bergens Tidende.

  Medisinen gis i dag til skrøpelige eldre og mennesker med risikodiagnoser når de får covid-19, og det er allerede godt dokumentert at den forhindrer at folk blir alvorlig syke av korona.

  En vanlig definisjon på langcovid er symptomer tre måneder etter sykdommen. De vanligste symptomene er tung pust, hjernetåke og trøtthet.

  – I det siste er det også kommet rapporter fra utlandet om økt forekomst av diabetes, blodpropp og demens etter covid-19, sier professor Nina Langeland ved Universitetet i Bergen og overlege på Haukeland universitetssjukehus.

  Studien trenger 2000 frivillige som må være mellom 18 og 65 år og akutt syk med covid-19. Det må ikke være mer enn fem dager siden de først merket sykdommen, og de må teste positivt på en koronatest.

 • NTB
  05:59

  Signalfeil rettet på Østfoldbanen

  Bane Nor meldte tidligere mandag morgen om at en signalfeil mellom Oslo S og Ski kan føre til forsinkelser og innstillinger i togtrafikken mandag morgen. Rett over klokken 08 varslet Bane Nor at feilen nå var rettet, men at reisende fortsatt må regne med forsinkelser og innstillinger.

  Disse toglinjene kan påvirkes av signalfeilen:

  • Oslo S - Rakkestad, Østfoldbanens østre linje R22

  • Oslo S- Moss, Østfoldbanens vestre linje R21

  • Oslo S – Halden – (Göteborg), vestre linje RE20.

 • NTB
  05:56

  Jussprofessor ber Erna Solberg frigi dokumenter

  Høyre-leder Erna Solberg bør frigi dokumenter fra Statsministerens kontor som omhandler habilitetsvurderingene av Solberg mens hun var statsminister. Det mener jussprofessor Christoffer C. Eriksen. Foto: Emilie Holtet / NTB

  Flere dokumenter som kan gi flere opplysninger om Erna Solbergs habilitet i forbindelse med aksjehandlene til ektemannen Sindre Finnes, holdes fortsatt tilbake av Statsministerens kontor.

  Jussprofessor Christoffer C. Eriksen ved Universitetet i Oslo ber nå Solberg om å samtykke til at alle dokumenter i saken blir lagt fram, skriver Klassekampen.

  Både Klassekampen og flere andre medier har bedt om innsyn i alle dokumenter om saken fra Statsministerens kontor (SMK), men Solberg har foreløpig ikke gitt sitt ja, skriver avisen.

  I en epost opplyser SMK at de hemmelige dokumentene inneholder møtereferater, interne notat og korrespondanse knyttet til habilitetsvurderinger av Solberg. SMK mener at dokumentene er interne og at hensynet til å ivareta en åpen og fri dialog i den interne saksbehandlingen veier tyngre enn hensynet til offentlighet.

  Professor Eriksen mener det er problematisk at offentligheten ikke får tilgang til disse dokumentene.

  – Det truer tilliten til hele det politiske styringssystemet dersom disse dokumentene ikke blir offentliggjort, mener han.

 • NTB
  05:54

  - Siciliansk mafialeder er død

  Mafialeder Matteo Messina Denaro, som ble pågrepet i januar etter å ha vært på rømmen siden 1993, er død, melder det italienske nyhetsbyrået Ansa.

  61-åringen hadde tykktarmskreft. Han døde på sykehus sentralt i Italia, ifølge Ansa.

  Denaro ble pågrepet i januar på en legeklinikk i Palermo der han fikk behandling for kreften under dekknavn. Han hadde kallenavnet Diabolik og var den mest ettersøkte personen i Italia. Han ble ansett som den mektigste skikkelsen i Cosa Nostra-mafiaen, som holder til på Sicilia.

  Denaro ble dømt til livstid i fengsel in absentia i 2020 for medvirkning til to drap på politifolk, medvirking til et bestialsk drap på en tyster, samt medvirkning til tre bombeangrep i Firenze, Milano og Roma i 1993.

  Ifølge politiet var han fortsatt i stand til å gi ordrer til mafiaen vest på Sicilia så sent som i september 2022. Han var den siste av tre beryktede mafiabosser som hadde vært på rømmen i mange tiår, ifølge politiet.

 • NTB
  05:53

  Trolig slutt på Hollywood-streik

  Etter nesten fem måneder er streiken trolig over for manusforfatterne i Hollywood. For skuespillerne fortsetter streiken. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

  Fagforeningen WGA og Hollywood-studioene er blitt enige om en tentativ avtale som gjør slutt på nesten fem måneder med streik for manusforfattere, melder WGA.

  Etter fem lange dager med forhandlinger har partene blitt enige om en tre år lang kontrakt.

  Den siste uken har toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal vært direkte involvert i forhandlingene.

  Detaljene er ukjente, men WGA beskriver avtalen som «eksepsjonell», og skriver at den innebærer betydelig bedrede vilkår for medlemmene.

  Avtalen må godkjennes av styret og medlemmene i WGA før streiken offisielt er slutt.

  Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

  Det er ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp.

 • NTB
  05:50

  Tog sperret spor på Gjøvikbanen

  Et tog som sperret sporet ved Eina førte til forsinkelser på Gjøvikbanen mellom Oslo S og Gjøvik mandag morgen. Toget er nå fjernet.

  Bane Nor melder at trafikken nå går som normalt etter at toget er fjernet fra stedet.

 • NTB
  i går23:29

  Kraftig økning i barne- og ungdomskriminalitet i Oslo

  Det siste året har antall anmeldelser med mistenkte eller siktede mellom 10 og 17 år i Oslo steget med 47 prosent.

  I august 2023 ble det registrert 279 anmeldelser der en mistenkt eller siktet var mellom 10 og 17 år. I samme periode i fjor var det 190 slike anmeldelser, skriver Avisa Oslo.

  Snittet for august over de tre siste årene før pandemien (2017–2019) ligger på 179 anmeldelser. Årets tall er dermed langt over gjennomsnittet.

  Spesielt vold og vinningslovbrudd er kriminalitetstyper som har gått opp.

  Antall voldsanmeldelser har gått opp med 74 prosent, mens anmeldelser som gjelder vinningslovbrudd har gått opp med 46 prosent.

  Anmeldelser for bæring av kniv eller andre våpen og hensynsløs atferd og personforfølgelse har gått opp henholdsvis 123 prosent og 159 prosent.

 • NTB
  i går23:28

  Kreml-kritiker satt i Sibir-fengsel

  Den britisk-russiske Kreml kritikeren Vladimir Kara-Murza er overført til et høysikkerhetsfengsel i Sibir, ifølge advokaten hans. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB

  Den fengslede Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza har blitt overført til et høysikkerhetsfengsel i Sibir og satt i en straffecelle, ifølge hans advokat.

  Kara-Murza ankom den såkalte straffekolonien IK-6 som ligger i byen Omsko i Sibir torsdag, skrev advokaten hans, Vadim Prokhorov, i et Facebook-innlegg.

  Ifølge ham tok overføringen fra fengselet i Moskva i underkant av tre uker. Slike overføringer mellom fengsler i Russland pleier ofte å ta lang tid og gjøres gjerne med tog. Under overføringene hender det at de innsatte ikke får ha kontakt med andre innsatte eller informasjon om hvor de er.

  Den russisk-britiske journalisten Kara-Murza er dømt for bedrageri, for å ha spredt «falsk» informasjon om Russlands militære engasjement og for tilslutning til en «uønsket organisasjon». Han soner en dom på 25 års fengsel.

 • NTB
  i går23:14

  Togtrafikken på Dovrebanen går som normalt igjen

  En signalfeil mellom Brumunddal og Moelv førte til forsinkelser i togtrafikken på Dovrebanen søndag kveld. Feilen er nå rettet.

  – Trafikken går som normalt, skriver Bane Nor på sine nettsider.

  Toglinjene som var påvirket av forsinkelsene, var Oslo S-Trondheim S og Drammen-Lillehammer.

 • NTB
  i går22:52

  MDG utelukker ikke regjeringssamarbeid med Ap

  MDG-leder Arild Hermstad vil ikke lukke døren for et eventuelt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. Foto: Emilie Holtet / NTB

  MDG-leder Arild Hermstad er skeptisk, men vil ikke lukke døren for et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

  – MDG er et blokkuavhengig parti som kan samarbeide til begge sider i politikken. Det viktigste for oss er å ta vare på klima og natur, løfte de mest sårbare i samfunnet og skape det grønne næringslivet vi skal leve av etter oljen, sier partileder Hermstad til Dagsavisen.

  Han har imidlertid liten tro på at en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet, med Senterpartiet på laget, vil friste MDG nok til å ville inngå et samarbeid etter neste stortingsvalg.

  – Jeg ser knapt noen initiativer som tyder på at regjeringen har tenkt å gjennomføre miljøpolitikken som de var tydelig på at de ville gjennomføre før valget, sier han.

  Hermstad mener MDG er et tydelig opposisjonsparti til dagens regjering og peker på vedvarende oljeproduksjon og grå næringspolitikk som faktorer. Han ser i stedet for seg en blokk bestående av SV og Venstre som et mer attraktivt regjeringssamarbeid, enten det skulle ledes av Arbeiderpartiet eller Høyre.

 • NTB
  i går22:50

  Scholz krever etterforskning av visum-skandalen i Polen

  Tysklands statsminister Olaf Scholz mener visum-skandalen i Polen bør etterforskes. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

  Tysklands statsminister Olaf Scholz krever en etterforskning av visumskandalen, der polske diplomater skal ha gitt visum i bytte mot bestikkelser.

  Scholz vil at anklager om at polske myndigheter skal ha visst om og sett gjennom fingrene med det som skjedde, skal etterforskes, skriver Financial Times.

  Videre truer den tyske statsminister med å gjenopprette grensekontrollen for å hindre at papirløse flyktninger fra Polen strømmer inn i Tyskland. Scholz anklager polske myndigheter for å «vifte gjennom» flyktninger til Tyskland istedenfor å behandle asylsøknadene i Polen.

  Saken er blitt rullet opp de siste ukene og går ut på at 250.000 Schengen-visum skal ha blitt solgt via polske konsulater til migranter fra Asia og Afrika siden 2021, i bytte mot bestikkelser på opp til flere titalls tusen kroner hver.

  Den polske regjeringen har erkjent at hundrevis av visum ble solgt, men hevder at antallet var langt lavere enn det som er blitt anslått. Søndag anklaget regjeringen Scholz for å blande seg inn i polske anliggender i forkant av det kommende valget 15. oktober.

 • NTB
  i går22:48

  AfD lyktes ikke med å få ordfører i Thüringen

  Til tross for at ytre-høyrepartiet AfDs kandidat lå best an etter første valgomgang, klarte ikke partiet å sikre seg ordførermakt i Nordhausen i Thüringen.

  AfDs kandidat Jörg Prophet var favoritt i forkant av valget i den tyske byen med omkring 42.000 innbyggere. Da stemmene søndag ble telt opp, viste imidlertid resultatene at sittende ordfører Kai Buchmann hadde fått 54,9 prosent av stemmene mens Prophet vant 45,1.

  Buchmann er partipolitisk uavhengig. Valgdeltagelsen var på 59,3 prosent, noe høyere enn i første runde, da den var 56,4 prosent.

  Det var knyttet spenning til valget siden AfD har hatt medvind i lokalvalg i Øst-Tyskland den siste tiden. Siden slutten av juni har partiet vunnet et valg i Sonneberg i Thüringen og også fått ordføreren i Raguhn-Jessnitz, en by med rundt 9000 innbyggere.

 • NTB
  i går20:42

  Frankrike trekker tilbake styrker og ambassadør i Niger

  Frankrikes president Emmanuel Macron henter hjem styrkene og ambassadøren etter kuppet i Niger. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB

  Frankrike trekker tilbake styrkene og ambassadøren etter kuppet i Niger, opplyser president Emmanuel Macron søndag. Det skal skje innen året er omme.

  – I løpet av de neste timene skal ambassadøren vår og andre diplomater reise hjem til Frankrike, sa Macron i et TV-sendt intervju søndag kveld.

  Videre sa han at det militære samarbeidet er over, og at franske styrker skal trekke seg tilbake i løpet av de neste ukene og månedene. Innen året er omme skal alle være ute av Niger, sa presidenten.

  Bakteppet er kuppet i Niger der en rekke generaler avsatte president Mohamed Bazoum og tok makten i det vestafrikanske landet.

 • NTB
  i går20:13

  Kristin Harila gir seg med klatring

  Kristin Harila gir seg med klatring. Foto: Sandro Gromen-Hayes (Field Productions) / NTB

  Fjellklatrer Kristin Harila legger klatringen på hyllen bare uker etter at hun satte ny rekord i å raskest bestige alle 14 fjell i verden over 8000 meter.

  Harila, som kommer fra Vadsø i Finnmark, tok rekorden i juli da hun nådde toppen av K2, verdens nest høyeste fjell. Til sammen brukte hun bare 92 dager på å bestige alle de 14 fjellene.

  Nå er hun imidlertid ferdig med klatring.

  – Nei, egentlig er jeg nok ferdig med klatring nå, sier hun til Kronstadposten.

  Nå skal Harila holde foredrag, gi ut bok og lage film. Hun jobber også med tre andre prosjekter.