Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  – Å rope på et skifte i Ap-ledelsen blir banalt

  19. september 05:59
  NTB
  Det er ikke bare Jonas Gahr Støres skyld at det går dårlig med Ap, mener statsviter Svein Erik Tuastad. På bildet er partisekretær Kjersti Stenseng (til vestre), nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre og partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB

  Enkelte Ap-ordførere krever at Jonas Gahr Støre må trekke seg etter Aps dårlige valgresultat på 21,7 prosent, skriver Dagsavisen.

  Men det er ikke bare Jonas Gahr Støres skyld at det går dårlig med Ap, mener statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

  – Å rope på et skifte i Arbeiderpartiets ledelse blir banalt, særlig fordi de nettopp har fornyet ledelsen sin, sier Tuastad.

  Tuastad trekker derimot frem flere andre årsaker til Aps svake valgresultat. Han peker på at alle regjeringskonstellasjoner i Skandinavia er blitt rammet av de dårlige tidene, med krig, dyrtid, inflasjon og høye renter, og at Ap som det største regjeringspartiet betaler prisen for dette med fall i oppslutning.

 • NTB
  i går23:29

  Kraftig økning i barne- og ungdomskriminalitet i Oslo

  Det siste året har antall anmeldelser med mistenkte eller siktede mellom 10 og 17 år i Oslo steget med 47 prosent.

  I august 2023 ble det registrert 279 anmeldelser der en mistenkt eller siktet var mellom 10 og 17 år. I samme periode i fjor var det 190 slike anmeldelser, skriver Avisa Oslo.

  Snittet for august over de tre siste årene før pandemien (2017–2019) ligger på 179 anmeldelser. Årets tall er dermed langt over gjennomsnittet.

  Spesielt vold og vinningslovbrudd er kriminalitetstyper som har gått opp.

  Antall voldsanmeldelser har gått opp med 74 prosent, mens anmeldelser som gjelder vinningslovbrudd har gått opp med 46 prosent.

  Anmeldelser for bæring av kniv eller andre våpen og hensynsløs atferd og personforfølgelse har gått opp henholdsvis 123 prosent og 159 prosent.

 • NTB
  i går23:28

  Kreml-kritiker satt i Sibir-fengsel

  Den britisk-russiske Kreml kritikeren Vladimir Kara-Murza er overført til et høysikkerhetsfengsel i Sibir, ifølge advokaten hans. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB

  Den fengslede Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza har blitt overført til et høysikkerhetsfengsel i Sibir og satt i en straffecelle, ifølge hans advokat.

  Kara-Murza ankom den såkalte straffekolonien IK-6 som ligger i byen Omsko i Sibir torsdag, skrev advokaten hans, Vadim Prokhorov, i et Facebook-innlegg.

  Ifølge ham tok overføringen fra fengselet i Moskva i underkant av tre uker. Slike overføringer mellom fengsler i Russland pleier ofte å ta lang tid og gjøres gjerne med tog. Under overføringene hender det at de innsatte ikke får ha kontakt med andre innsatte eller informasjon om hvor de er.

  Den russisk-britiske journalisten Kara-Murza er dømt for bedrageri, for å ha spredt «falsk» informasjon om Russlands militære engasjement og for tilslutning til en «uønsket organisasjon». Han soner en dom på 25 års fengsel.

 • NTB
  i går23:14

  Togtrafikken på Dovrebanen går som normalt igjen

  En signalfeil mellom Brumunddal og Moelv førte til forsinkelser i togtrafikken på Dovrebanen søndag kveld. Feilen er nå rettet.

  – Trafikken går som normalt, skriver Bane Nor på sine nettsider.

  Toglinjene som var påvirket av forsinkelsene, var Oslo S-Trondheim S og Drammen-Lillehammer.

 • NTB
  i går22:52

  MDG utelukker ikke regjeringssamarbeid med Ap

  MDG-leder Arild Hermstad vil ikke lukke døren for et eventuelt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. Foto: Emilie Holtet / NTB

  MDG-leder Arild Hermstad er skeptisk, men vil ikke lukke døren for et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

  – MDG er et blokkuavhengig parti som kan samarbeide til begge sider i politikken. Det viktigste for oss er å ta vare på klima og natur, løfte de mest sårbare i samfunnet og skape det grønne næringslivet vi skal leve av etter oljen, sier partileder Hermstad til Dagsavisen.

  Han har imidlertid liten tro på at en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet, med Senterpartiet på laget, vil friste MDG nok til å ville inngå et samarbeid etter neste stortingsvalg.

  – Jeg ser knapt noen initiativer som tyder på at regjeringen har tenkt å gjennomføre miljøpolitikken som de var tydelig på at de ville gjennomføre før valget, sier han.

  Hermstad mener MDG er et tydelig opposisjonsparti til dagens regjering og peker på vedvarende oljeproduksjon og grå næringspolitikk som faktorer. Han ser i stedet for seg en blokk bestående av SV og Venstre som et mer attraktivt regjeringssamarbeid, enten det skulle ledes av Arbeiderpartiet eller Høyre.

 • NTB
  i går22:50

  Scholz krever etterforskning av visum-skandalen i Polen

  Tysklands statsminister Olaf Scholz mener visum-skandalen i Polen bør etterforskes. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

  Tysklands statsminister Olaf Scholz krever en etterforskning av visumskandalen, der polske diplomater skal ha gitt visum i bytte mot bestikkelser.

  Scholz vil at anklager om at polske myndigheter skal ha visst om og sett gjennom fingrene med det som skjedde, skal etterforskes, skriver Financial Times.

  Videre truer den tyske statsminister med å gjenopprette grensekontrollen for å hindre at papirløse flyktninger fra Polen strømmer inn i Tyskland. Scholz anklager polske myndigheter for å «vifte gjennom» flyktninger til Tyskland istedenfor å behandle asylsøknadene i Polen.

  Saken er blitt rullet opp de siste ukene og går ut på at 250.000 Schengen-visum skal ha blitt solgt via polske konsulater til migranter fra Asia og Afrika siden 2021, i bytte mot bestikkelser på opp til flere titalls tusen kroner hver.

  Den polske regjeringen har erkjent at hundrevis av visum ble solgt, men hevder at antallet var langt lavere enn det som er blitt anslått. Søndag anklaget regjeringen Scholz for å blande seg inn i polske anliggender i forkant av det kommende valget 15. oktober.

 • NTB
  i går22:48

  AfD lyktes ikke med å få ordfører i Thüringen

  Til tross for at ytre-høyrepartiet AfDs kandidat lå best an etter første valgomgang, klarte ikke partiet å sikre seg ordførermakt i Nordhausen i Thüringen.

  AfDs kandidat Jörg Prophet var favoritt i forkant av valget i den tyske byen med omkring 42.000 innbyggere. Da stemmene søndag ble telt opp, viste imidlertid resultatene at sittende ordfører Kai Buchmann hadde fått 54,9 prosent av stemmene mens Prophet vant 45,1.

  Buchmann er partipolitisk uavhengig. Valgdeltagelsen var på 59,3 prosent, noe høyere enn i første runde, da den var 56,4 prosent.

  Det var knyttet spenning til valget siden AfD har hatt medvind i lokalvalg i Øst-Tyskland den siste tiden. Siden slutten av juni har partiet vunnet et valg i Sonneberg i Thüringen og også fått ordføreren i Raguhn-Jessnitz, en by med rundt 9000 innbyggere.

 • NTB
  i går20:42

  Frankrike trekker tilbake styrker og ambassadør i Niger

  Frankrikes president Emmanuel Macron henter hjem styrkene og ambassadøren etter kuppet i Niger. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB

  Frankrike trekker tilbake styrkene og ambassadøren etter kuppet i Niger, opplyser president Emmanuel Macron søndag. Det skal skje innen året er omme.

  – I løpet av de neste timene skal ambassadøren vår og andre diplomater reise hjem til Frankrike, sa Macron i et TV-sendt intervju søndag kveld.

  Videre sa han at det militære samarbeidet er over, og at franske styrker skal trekke seg tilbake i løpet av de neste ukene og månedene. Innen året er omme skal alle være ute av Niger, sa presidenten.

  Bakteppet er kuppet i Niger der en rekke generaler avsatte president Mohamed Bazoum og tok makten i det vestafrikanske landet.

 • NTB
  i går20:13

  Kristin Harila gir seg med klatring

  Kristin Harila gir seg med klatring. Foto: Sandro Gromen-Hayes (Field Productions) / NTB

  Fjellklatrer Kristin Harila legger klatringen på hyllen bare uker etter at hun satte ny rekord i å raskest bestige alle 14 fjell i verden over 8000 meter.

  Harila, som kommer fra Vadsø i Finnmark, tok rekorden i juli da hun nådde toppen av K2, verdens nest høyeste fjell. Til sammen brukte hun bare 92 dager på å bestige alle de 14 fjellene.

  Nå er hun imidlertid ferdig med klatring.

  – Nei, egentlig er jeg nok ferdig med klatring nå, sier hun til Kronstadposten.

  Nå skal Harila holde foredrag, gi ut bok og lage film. Hun jobber også med tre andre prosjekter.

 • NTB
  i går19:56

  Nye DNA-spor klare i Tengs-saken

  Tiltaltes forsvarer Stian Kristensen og Stian Bråstein vil ikke gå inn på hva som kommer frem i de nye DNA-analysene av strømpebuksen til Birgitte Tengs, som skal legges frem for lagmannsretten neste uke. Foto: Annika Byrde / NTB

  Resultatene fra nye DNA-prøver i Tengs-saken viser spor etter den tiltalte Johny Vassbakk. Men også biologisk materiale fra andre menn.

  Svarene på nye undersøkelser av et område på strømpebuksen til Birgitte Tengs kom i forrige uke og er klare for å bli lagt frem i retten, skriver TV 2 søndag.

  Mandag begynner en hel ukes gjennomgang av DNA-sporene i ankebehandlingen av den 28 år gamle saken.

 • Per Magnus Riseng
  i går19:37

  Politiet rykker ut til masseslagsmål

  «Politiet er på vei med flere ressurser mot Stovner», skriver Oslo-politiet på X/Twitter.

  Det skal være snakk om et slagsmål med rundt 20 personer.

 • Per Magnus Riseng
  i går19:30

  AFP: Kampene ved et kloster i Kosovo er over, ifølge regjeringen

  Kampene i Kosovo mellom politiet og en gruppe væpnede menn, er nå over.

  Det melder nyhetsbyrået AFP, som siterer den kosoviske regjeringen.

  Fire personer ble drept, deriblant én politibetjent, i kampene mellom væpnede menn og politi nord i Kosovo søndag, ifølge politiet.

  Politiet i Kosovo sier at tre av de rundt 30 væpnede mennene mistet livet i søndagens kamper i Bajske, ikke langt fra grensen til Serbia.

  Munker og pilegrimer ble sperret inne i det serbisk-ortodokse klosteret på stedet mens kampene pågikk.

  Etniske albanere utgjør det store flertallet av de 1,8 millioner innbyggerne i Kosovo, en tidligere provins i Serbia. Men rundt 50.000 serbere utgjør flertallet i nord.

  Angrepene søndag skjedde litt over en uke etter at samtaler på toppnivå mellom Serbia og Kosovo brøt sammen i Brussel. Møtene ble holdt i regi av EU.

 • Per Magnus Riseng / NTB
  i går19:08

  NRK: Wagner-avhopper sluppet fri

  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev er nå løslatt av norsk politi, skriver NRK.

  Han ble pågrepet i Sør-Varanger fredag kveld, ifølge avisen Barents Observer, idet han forsøkte å krysse grensen til Russland.

  Andrej Medvedevs forsvarer Brynjulf Risnes bekreftet overfor NTB at det var hans klient som var pågrepet, men at det hele dreide seg om en misforståelse. Ifølge Risnes hadde ikke Medvedev tenkt seg over grensa, men i forbindelse med et internasjonalt dokumentarprosjekt skulle han finne ut hvor han kom over grensa.

  Medvedev kom til Norge natt til fredag 13. januar. Han ble pågrepet i Pasvik i Finnmark, mistenkt for å ha tatt seg ulovlig over den norsk-russiske grensen. 26-åringen fortalte til norske myndigheter at han hadde hoppet av fra den beryktede, russiske private leiesoldatgruppen Wagner.

 • NTB
  i går18:36

  Flere kilometer med kø på E6 mot Oslo

  Reparasjoner i Nøstvettunnelen fører til lange køer på E6 inn mot Oslo.

  Tunnelen skal repareres etter at en lastebil kjørte inn i tunnelveggen tidligere i sommer.

  – Løpet inn mot Oslo er stengt, forteller trafikkoperatør Mette Brunes i Vegtrafikksentralen øst til VG.

  Avisen skriver at køen i 18-tiden søndag var på rundt en mil. Ifølge Brunes rekker den helt ned til Ås.

  Nøstvettunnelen ble stengt torsdag kveld og åpnes ikke igjen før tirsdag morgen. Venstre felt i Nordbytunnelen er også stengt.

  Det var på forhånd ventet at stengingen av tunnelen ville føre til problemer. Statens vegvesen har derfor oppfordret reisende til å ta kollektivtransport om mulig.

  – Vi venter kø, spesielt på dagtid, og oppfordrer de som kan reise kollektivt, om å velge tog eller buss mens arbeidet pågår, slik at de som må kjøre E6, kommer fram, sier Kai Gundersen i Statens vegvesen til Dagbladet.

  Omkjøring er skiltet på stedet.

 • NTB
  i går18:31

  Fire drept i kampene i Kosovo

  Fire personer mistet livet, deriblant en politibetjent, i kampene nord i Kosovo søndag, ifølge politiet. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB

  Fire personer er drept, deriblant én politibetjent, i kampene mellom væpnede menn og politi nord i Kosovo søndag, ifølge politiet.

  Politiet i Kosovo sier at tre av de rundt 30 væpnede mennene mistet livet i søndagens kamper i Bajske, ikke langt fra grensen til Serbia.

  Munker og pilegrimer ble sperret inne i det serbisk-ortodokse klosteret på stedet mens kampene pågikk.

  Etniske albanere utgjør det store flertallet av de 1,8 millioner innbyggerne i Kosovo, en tidligere provins i Serbia. Men rundt 50.000 serbere utgjør flertallet i nord.

  Angrepene søndag skjer litt over en uke etter at samtaler på toppnivå mellom Serbia og Kosovo brøt sammen i Brussel. Møtene ble holdt i regi av EU.

 • NTB
  i går18:22

  Ekstraordinært årsmøte i Nortura etter mistillitssak

  Etter at styreleder Trine Vaag trakk seg som styreleder i Nortura, skal det holdes ekstraordinært årsmøte med valg av nytt styre 3. oktober.

  Fjorten årsmøteutsendinger krevde et ekstraordinært årsmøte og valg av nytt styre i Nortura etter at Trine Hasvang Vaag overraskende trakk seg som styreleder i august, skriver Nationen søndag.

  Vaag fremmet et mistillitsforslag mot konsernsjef Anne Marit Panengstuen, men ble nedstemt i styret. Under det ekstraordinære årsmøtet vil det også bli lagt fram en rapport fra Norturas kontrollkomité om Trine Vaags avgang av komiteens leder Ole Martin Fjeldberg.

  Den 20. september skrev Nationen at valgkomiteen vil foreslå gjenvalg av hele det sittende styret når årsmøtet holdes. Jan Erik Fløtre var nestleder i styret under Vaag, men overtok etter at Vaag trakk seg. Han foreslås nå som ny leder for styret.

 • NTB
  i går17:33

  Bil havnet i sjøen i Austevoll – mann i 80-årene døde

  En mann i 80-årene er bekreftet omkommet etter at en bil havnet i sjøen i Austevoll søndag formiddag. Pårørende er varslet.

  Mannen var sammen med sin kone, men bare mannen var i bilen. Kona i 70-årene er tatt hånd om av helsepersonell, og et kommunalt kriseteam er varslet.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 14.33. Både ambulanse og luftambulanse rykket ut. Ved ankomst hadde mannen blitt hentet opp av sjøen av en tilfeldig person som ankom stedet etter hendelsen.

  Politiet opplyser at den havnet på cirka to meters dyp og ble hentet opp igjen av sjøen.

 • NTB
  i går16:57

  To mindreårige gutter siktet etter mulig voldtekt i Alta

  Politiet har løslatt begge de mindreårige guttene som er siktet etter at en kvinne skal ha blitt forsøkt voldtatt i Alta natt til søndag.

  Politiet opplyste natt til søndag at de var blitt varslet om at en kvinne i 20-årene hadde fått bank. Etter å ha kommet i kontakt med kvinnen og fått hennes beskrivelse av hendelsen, startet politiet etterforskning av en mulig voldtekt.

  Søndag morgen ble en gutt pågrepet i saken. Etter å ha lett etter den antatte andre gjerningspersonen hele søndag formiddag, meldte politiet i Finnmark ved 13.30-tiden søndag ettermiddag at ytterligere en person er pågrepet. Også dette er en mindreårig gutt.

 • NTB
  i går16:42

  Norge verdensledende på ekstremt premature fødsler

  Flere ekstremt premature barn overlever i dag enn før. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  83 prosent av ekstremt premature barn som fødes i Norge, overlever. For 40 år siden var det nesten ingen, ifølge Oslo universitetssykehus.

  Årlig fødes omtrent 200 barn før svangerskapsuke 28 i Norge. Disse kalles ekstremt premature barn og har økt risiko for død rundt og etter fødsel.

  – Det har skjedd en betydelig utvikling, også de siste årene, sier seksjonsleder Arild Erland Rønnestad ved nyfødtintensiv avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han er også leder for Norsk nyfødtmedisinsk kvalitetsregister.

  Ifølge ham er de norske tallene blant de beste i verden.

  – De siste ti årene har fagmiljøene fått aksept for en proaktiv holdning til behandling av ekstremt premature, og vi jobber kontinuerlig med å optimalisere kvaliteten i hele behandlingskjeden, sier Rønnestad.

 • NTB
  i går16:28

  Politiet advarer etter dødsfallet i Halden

  Natt til lørdag ble tre bevisstløse personer funnet i Halden, én av dem død. Hendelsen ble raskt knyttet til rus.

  Nå advarer politiet om at farlige medikamenter kan være i omløp.

  – Hypotesen om overdose etter inntak av tabletter er likevel styrket. Av den grunn ønsker vi å advare mot inntak av tabletter som fremstår som ikke lovlig fremstilt, innført og/eller distribuert, sier politiet i en pressemelding.

 • NTB
  i går16:27

  Helseministeren vil gi enklere tilgang til prøvesvar

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vil effektivisere helsetjenesten ved å gjøre eksisterende prøvesvar og undersøkelser lettere tilgjengelig for leger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil gjøre det lettere for leger å få tilgang til nordmenns eksisterende prøvesvar og undersøkelser.

  Forslaget vil gjøre svar fra laboratorier og røntgenlaben lettere tilgjengelig for landets leger. Dette vil effektivisere helsetjenesten, mener Kjerkol.

  – Kort fortalt bedrer vi flyten i vår felles helsetjeneste. Det er etterlengtet. Med pasientens prøvesvar vil helsepersonell kunne slå opp svar på prøver og undersøkelser når de har en pasient hos seg, sier hun til NRK.

  Kanalen har tidligere skrevet om at flere MR- og CT-bilder tas om igjen fordi det krever mye ekstraarbeid å hente opp gamle undersøkelser og prøvesvar.

  Kjerkol mener forslaget vil bidra til å løse slike problemer.

  – Pasientens prøvesvar gjør helsetjenesten bedre og mer effektiv. Det er bra for både pasient og helsepersonell. Det er denne typen løsninger vi skal få på plass flere av fremover, sier Kjerkol.