Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  USAs utenriksminister møtte Kinas visepresident

  19. september 06:00
  NTB
  Antony Blinken (til venstre) og Han Zheng i forbindelse med møtet mandag. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

  I en tid der forholdet er anstrengt mellom USA og Kina møttes USAs utenriksminister Antony Blinken og Kinas visepresident Han Zheng.

  Møtet fant sted mandag i New York i forbindelse med FNs hovedforsamling.

  Ifølge en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet ble de to enige om å holde kommunikasjonslinjene åpne, og de diskuterte Russlands invasjon av Ukraina, Nord-Korea og situasjonen i Taiwan-stredet.

  – Verden forventer at vi viser ansvar i forholdet mellom oss. USA er forpliktet til å gjøre akkurat det, sa Blinken i en kort kommentar på starten av møtet.

  – Verden trenger et stabilt og sunt forhold mellom Kina og USA, kommenterte Kinas visepresident.

 • NTB
  6 min

  Halden-dødsfallet: To menn fortsatt på sykehus – er ikke livstruende skadet

  To av mennene som ble funnet bevisstløse i en leilighet i Halden lørdag, er fortsatt på sykehus. De er ikke livstruende skadet, skriver Dagbladet.

  Tre menn ble lørdag funnet bevisstløse i en leilighet i Halden sentrum. Én av de tre mennene ble bekreftet død på stedet, mens de to andre ble sendt til sykehus, der de fortsatt er. En fjerde person som var til stede i leiligheten, en kvinne, var bevisst.

  Politiet mistenker fortsatt at det er snakk om en narkotikarelatert overdose.

 • NTB
  12 min

  Erdogan hyller Aserbajdsjans militære etter Karabakh-operasjon

  Erdogan er i Aserbajdsjan mandag, hvor han markerer byggestart for en gassrørledning. Foto: Foto: Tyrkias presidentkontor / AP / NTB

  President Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia er stolte over Aserbajdsjans militæroperasjon i Nagorno-Karabakh. Han håper det kan sikre stabilitet i regionen.

  Erdogan hyller også landets militære for å vise «sensitivitet» overfor sivilbefolkningen.

  Aserbajdsjan tok etter en lynoffensiv forrige uke tilbake kontrollen over utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra armenske separatister.

  Mandag møtte Erdogan Aserbajdsjans president Ilham Alijev.

 • Reuters
  19 min

  Aserbajdsjan: Eksplosjon på bensinstasjon såret flere mennesker

  Flere personer ble skadet i en eksplosjon på en bensinstasjon i hovedstaden i Aserbajdsjans utbryterregion Nagorno-Karabakh mandag, ifølge nyhetsbyrået Sputnik Armenia.

  Eksplosjonen skal ha blitt utløst mandag. Flere opplysninger om hendelsen er foreløpig ikke kjent.

  Nyhetsbyrået Sputnik, som omtaler hendelsen, blir i Vesten ofte oppfattet som en propagandakanal for russiske myndigheter.

 • Øyvind Nordli
  17:22

  Ulykke på E18 – eldre mann skadet

  Nødetatene er på plass ved E18, utgang Bellevuedumpa i Asker etter melding om trafikkulykke klokken 17 mandag.

  Det skriver OPS Politiet Oslo på Twitter/X.

  Tre biler skal være involvert. Det skal ha skjedd påkjørsel bakfra der én person er kjørt til sykehus med uavklart skadeomfang.

  Ambulanse, brann og politi er nå på stedet. Bergingsbil er rekvirert.

  Klokken 17.49 ble bilene berget og alle felt åpnet igjen.

 • NTB
  17:12

  Markant nedgang på Oslo Børs

  Oslo Børs fikk en tung start på uka. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

  Uka på Oslo Børs startet med at hovedindeksen falt med 1,24 prosent til 1.283,59 poeng.

  Mandagens mest omsatte aksje var Equinor, som falt med 0,4 prosent. Like bak havnet Aker BP, som falt med 1,8 prosent. DNB falt med 0,8 prosent.

  Vår Energi var blant de få selskapene i omsetningstoppen hvor pila pekte andre veien, og selskapet steg med 0,6 prosent. Andre selskaper som fikk en god dag, var Norsk Hydro (+0,3 prosent), Kahoot (+0,3) og BW LPG (+0,4).

 • NTB
  16:43

  Solberg til VG: Åpner for innsyn i SMK-dokumenter

  Høyre-leder Erna Solberg er positiv til at Stortinget og pressen får tilgang til mer informasjon om hennes habilitetsvurderinger.

  – Statsministerens kontor har gitt innsyn i en rekke dokumenter i denne saken. Det er de som har avgjort, og også i fortsettelsen de som må avgjøre, hva de gir innsyn i og ikke. Vi sitter ikke lenger på Statsministerens kontor og har ikke myndighet til å instruere embetsverket, men jeg er positiv til at Statsministerens kontor ser på hvordan de kan gi mer informasjon om min habilitet i ulike sammenhenger, skriver Solberg til VG.

 • NTB
  16:22

  Bjørn Olav Jahr takket Viggo Kristiansen og fetteren til Birgitte Tengs

  Journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr (54) hilser på Viggo Kristiansen. Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr sier det betyr mye at Viggo Kristiansen var til stede da han mandag fikk overrakt Fritt Ords Honnørpris.

  Jahr (54) er tildelt prisen for sitt arbeid med og utgivelsen av til sammen tre bøker om drapet på Birgitte Tengs i 1995 og drapene i Baneheia i 2000.

  Jahr takket Tengs fetter og Viggo Kristiansen, som var til stede under seremonien, da han holdt sin takketale.

  – For motet deres, for at de aldri lot uretten knekke dem og for at de begge har vist meg tillit, sa han.

 • NTB
  16:06

  Nordea setter opp boliglånsrenten, melder E24

  Nordea øker rentene på lån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng etter Norges Banks økning av styringsrenten 21. september.

  Les saken her.

 • NTB
  15:51

  Kosovo ber Serbia utlevere seks menn

  Kosovos innenriksminister Xhelal Svecla hevder at seks menn mistenkt for angrepene i Nord-Kosovo, har krysset grensen til Serbia. Han krever at de blir utlevert.

  – Informasjon vi har fått så langt, viser at seks terrorister blir behandlet på et sykehus i Novi Pazar. Vi ber Serbia om å umiddelbart overlevere dem til kosoviske myndigheter slik at de kan stå til ansvar for det de har gjort, sa Svecla til journalister mandag.

 • NTB
  15:43

  Ap åpner for samtaler med Høyre i Bergen

  Byrådsleder i Bergen, Rune Bakervik (Ap). Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

  Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) i Bergen åpner nå for samtaler med Høyres Christine Meyer for å få Bybanen over Bryggen.

  – Om Christine Meyer vil ha samtaler med oss for å få laget en avtale, så er vi her, sier Bakervik til Bergens Tidende.

  Siden kommunevalget for to uker siden har Bybanen i Bergen skapt hodebry for byens politikere og blitt et sentralt tema for hvem som skal lede byen de neste fire årene.

  Mandag fortsatte Meyer og Høyre forhandlingene om byrådsmakt med partiene som ønsker en ny utredning av bybanetunnel gjennom sentrum.

 • NTB
  15:26

  Fem tenåringer tiltalt for rystende drap i Sverige

  Fire brødre og en jente er tiltalt for drap på en 26 år gammel taxisjåfør, skriver svenske medier. Offeret ble funnet hengt i en skog i vår.

  De tiltalte er fire brødre i alderen 15 til 18 år og ei jente på 16 år. De fem ble pågrepet i april.

  – De har planlagt og gjennomført dette sammen, sier aktor Lina Elfwig.

  Alle fem nekter straffskyld etter tiltalen. Saken har fått stor oppmerksomhet i Sverige og blir omtalt som «taxidrapet». Offeret ble funnet i en skog i Hjälstaviken nordvest for Stockholm.

 • NTB
  15:16

  Norge fordømmer angrep på politi i Kosovo

  - Nå må spenningsnivået reduseres og den politiske dialogen gjenopptas, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt om situasjonen i Kosovo. Foto: Annika Byrde / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer angrepene mot politi nord i Kosovo søndag. Fire personer, deriblant én politimann, ble drept i sammenstøtene.

  – Nå må spenningsnivået reduseres og den politiske dialogen gjenopptas, sier Huitfeldt i en uttalelse til Dagbladet.

  Kampene fant sted ved et kloster i nærheten av Bajske, ikke langt fra grensen til Serbia. Statsminister Albin Kurti hevder at serbiskstøttede kriminelle sto bak angrepet, noe serbiske myndigheter avviser.

 • NTB
  15:00

  Klimaaktivister demonstrerte med kjempeblekksprut

  Klimaaktivister har plassert en stor rosa blekksprut utenfor Arbeiderpartiets landsstyremøte i Samfunnssalen i Oslo. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / PO

  I forbindelse med Arbeiderpartiets landsstyremøte hadde Greenpeace montert en fem meter høy blekksprut på Arbeidersamfunnets Plass i Oslo.

  Det hele skal ha vært en protest mot at regjeringen i sin mineralstrategi åpner for gruvedrift på havbunnen.

  I høst skal Stortinget behandle saken. Greenpeace krever at Arbeiderpartiets landsstyre snur i saken og stopper åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen.

 • NTB
  14:36

  Kong Carl Gustav om raset: – Takk og lov for at ingen omkom

  Kong Carl Gustav sammen med infrastrukturminister Andreas Carlson (venstre) og lederen for länsstyrelsen i Västra Götalands län, Sten Tolgfors. Foto: Foto: Adam Ihse / TT / NTB

  Kong Carl Gustav tok rasområdet nord for Göteborg i nærmere øyesyn mandag. – Takk og lov for at ingen omkom, sier han.

  – Når noe så dramatisk skjer, ville jeg ta meg hit og se hva som har skjedd, sier han.

  Et stort jordskred førte til at E6 raste ut og åpnet et flere hundre meter bredt hull nord for Göteborg. Raset gikk natt til lørdag.

  – Det er enormt heldig at det ikke skjedde på en annen plass, som i et tettbebygd området, men det er jo ille nok. Takk og lov for at ingen omkom, sa svenskekongen.

 • NTB
  14:14

  7 prosent økning i inntektene til inkassoselskapene

  Tallet på inkassosaker er økende, viser tall fra Finanstilsynet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Den samlede inntekten til inkassoselskapene ved utgangen av første halvår 2023 var på 1,8 milliarder kroner, en økning på 7 prosent.

  Inkassogjelden til inndrivelse ved utgangen av første halvår var 121,4 milliarder kroner – en økning med litt over 4 prosent.

  – Inkassogjelden som knytter seg til boliglån, økte med over 15 prosent i samme periode, og inkassogjeld mot næringsdrivende økte med nesten 14 prosent, skriver Finanstilsynet i sin halvårsrapport over innrapporterte inkassotall.

 • NTB
  13:54

  Drapssak i Bergen henlagt – siktede en av de døde

  Drapsalarmen gikk etter at to personer som ble funnet livstruende skadet i Bergen i julen i fjor, døde kort tid etter. Nå er saken henlagt fordi siktede var en av de to som døde. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Politiet har kommet til at mannen i 30-årene tok sitt eget liv etter å ha knivstukket ekskjæresten. Nå er drapssaken henlagt.

  – Saken ble henlagt av Riksadvokaten den 5. september fordi siktede er død. I de undersøkelsene som er gjort, er det ingenting som tilsier at noen andre har vært involvert i handlingen, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland til Bergensavisen.

  En kvinne i 20-årene og ekskjæresten ble funnet kritisk skadet på Lønborg i Ytre Sandviken i Bergen i julen i fjor, og døde samme kveld.

  Drap og selvdrap var politiets hovedteori allerede da. Nå er det også utelukket at noen andre var involvert.

 • NTB
  13:51

  Zelenskyj: Abrams-stridsvogner er kommet

  Abrams-stridsvogner fra USA er på plass i Ukraina, melder landets president Volodymyr Zelenskyj.

  – Gode nyheter fra minister Umerov. Abrams er allerede i Ukraina og blir forberedt til å forsterke brigadene våre. Jeg er takknemlig for de allierte for at de innfrir forpliktelsene, skriver Zelenskyj i sosiale medier.

 • NTB
  13:50

  FN-rapport: Russiske medier kan oppfordre til folkemord

  En FN-rapport om menneskerettighetsbrudd i Ukraina advarer om at retorikk i enkelte russiske medier kan utgjøre en oppfordring til folkemord.

  Leder for etterforskningen er den tidligere høyesterettsdommeren Erik Møse.

  I sin første fullstendige rapport i mars fastslo etterforskerne at russiske myndigheter hadde begått «et bredt omfang av krigsforbrytelser».

  Møse sa den gang at kommisjonen var klar over anklager om folkemord, inkludert tvangsoverføring av ukrainske barn til områder under russisk kontroll, og lovte å undersøke påstandene nærmere.

  I sin oppdatering mandag sa han at kommisjonen fortsatt undersøker påstandene om bortføring.

 • NTB
  13:28

  Aftonbladet: Brannalarm i Riksdagen

  Nødetatene er varslet om en brann i parlamentsbygningen i Stockholm. Redningsmannskaper er på stedet, skriver Aftonbladet. Det skal dreie seg om varmgang i en heismotor.

  Store områder av øya som Riksdagen holder til på, er sperret av, og det er også stor pågang på Norrbro.

  Brannmannskapene skal ha tatt i bruk droner.

 • NTB
  13:26

  Mann siktet for drap etter at kvinne ble funnet forbrent i Porsgrunn i fjor

  Politiadvokat Tine Henriksen. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

  En mann i slutten av 30-årene ble søndag pågrepet. Han er siktet for drap etter at en kvinne i slutten av 20-årene døde av brannskader 12. september 2022.

  Hendelsen skjedde natt til 9. september 2022 på en adresse i Porsgrunn. Nødetatene kom til stedet, og kvinnen ble fraktet til sykehus, men døde av skadene 12. september på Haukeland sykehus i Bergen.