Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Flere peker på Søreide som ny Høyre-leder

  19. september 06:00
  NTB
  Dersom Erna Solberg går av som Høyre-leder, mener 23 prosent at Ine Eriksen Søreide er best skikket for jobben. Det viser en ny undersøkelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Dersom Erna Solberg går av som Høyre-leder, mener 23 prosent at Ine Eriksen Søreide er best skikket for jobben. Det viser en ny TV 2-måling.

  Halvparten av velgerne vil at Erna Solberg skal trekke seg som Høyre-leder. Det samme mener en tredjedel av Høyre-velgerne, viser en undersøkelse Kantar har gjort for TV 2.

  Dersom Solberg trekker seg, peker velgerne mot Ine Eriksen Søreide som ny Høyre-leder. 23 prosent av velgerne mener 47-åringen er best skikket til jobben. Blant Høyre-velgerne svarer 30 prosent Søreide.

  Søreide sitter på Stortinget for Høyre og var utenriksminister i Solberg-regjeringen frem til 2021.

  16 prosent av Høyre-velgerne mener at første nestleder Henrik Asheim (40) bør ta over, mens 7 prosent svarer Jan Tore Sanner (58).

  Svaralternativet som fikk klart flest stemmer, var «vet ikke», med 45 prosent. Dette svarer også 32 prosent av Høyre-velgerne.

 • NTB
  8 min

  Ekstraordinært årsmøte i Nortura etter mistillitssak

  Etter at styreleder Trine Vaag trakk seg som styreleder i Nortura, skal det holdes ekstraordinært årsmøte med valg av nytt styre 3. oktober.

  Fjorten årsmøteutsendinger krevde et ekstraordinært årsmøte og valg av nytt styre i Nortura etter at Trine Hasvang Vaag overraskende trakk seg som styreleder i august, skriver Nationen søndag.

  Vaag fremmet et mistillitsforslag mot konsernsjef Anne Marit Panengstuen, men ble nedstemt i styret. Under det ekstraordinære årsmøtet vil det også bli lagt fram en rapport fra Norturas kontrollkomité om Trine Vaags avgang av komiteens leder Ole Martin Fjeldberg.

  Den 20. september skrev Nationen at valgkomiteen vil foreslå gjenvalg av hele det sittende styret når årsmøtet holdes. Jan Erik Fløtre var nestleder i styret under Vaag, men overtok etter at Vaag trakk seg. Han foreslås nå som ny leder for styret.

 • NTB
  17:33

  Bil havnet i sjøen i Austevoll – mann i 80-årene døde

  En mann i 80-årene er bekreftet omkommet etter at en bil havnet i sjøen i Austevoll søndag formiddag. Pårørende er varslet.

  Mannen var sammen med sin kone, men bare mannen var i bilen. Kona i 70-årene er tatt hånd om av helsepersonell, og et kommunalt kriseteam er varslet.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 14.33. Både ambulanse og luftambulanse rykket ut. Ved ankomst hadde mannen blitt hentet opp av sjøen av en tilfeldig person som ankom stedet etter hendelsen.

  Politiet opplyser at den havnet på cirka to meters dyp og ble hentet opp igjen av sjøen.

 • NTB
  16:57

  To mindreårige gutter siktet etter mulig voldtekt i Alta

  Politiet har løslatt begge de mindreårige guttene som er siktet etter at en kvinne skal ha blitt forsøkt voldtatt i Alta natt til søndag.

  Politiet opplyste natt til søndag at de var blitt varslet om at en kvinne i 20-årene hadde fått bank. Etter å ha kommet i kontakt med kvinnen og fått hennes beskrivelse av hendelsen, startet politiet etterforskning av en mulig voldtekt.

  Søndag morgen ble en gutt pågrepet i saken. Etter å ha lett etter den antatte andre gjerningspersonen hele søndag formiddag, meldte politiet i Finnmark ved 13.30-tiden søndag ettermiddag at ytterligere en person er pågrepet. Også dette er en mindreårig gutt.

 • NTB
  16:42

  Norge verdensledende på ekstremt premature fødsler

  Flere ekstremt premature barn overlever i dag enn før. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  83 prosent av ekstremt premature barn som fødes i Norge, overlever. For 40 år siden var det nesten ingen, ifølge Oslo universitetssykehus.

  Årlig fødes omtrent 200 barn før svangerskapsuke 28 i Norge. Disse kalles ekstremt premature barn og har økt risiko for død rundt og etter fødsel.

  – Det har skjedd en betydelig utvikling, også de siste årene, sier seksjonsleder Arild Erland Rønnestad ved nyfødtintensiv avdeling ved Oslo universitetssykehus. Han er også leder for Norsk nyfødtmedisinsk kvalitetsregister.

  Ifølge ham er de norske tallene blant de beste i verden.

  – De siste ti årene har fagmiljøene fått aksept for en proaktiv holdning til behandling av ekstremt premature, og vi jobber kontinuerlig med å optimalisere kvaliteten i hele behandlingskjeden, sier Rønnestad.

 • NTB
  16:28

  Politiet advarer etter dødsfallet i Halden

  Natt til lørdag ble tre bevisstløse personer funnet i Halden, én av dem død. Hendelsen ble raskt knyttet til rus.

  Nå advarer politiet om at farlige medikamenter kan være i omløp.

  – Hypotesen om overdose etter inntak av tabletter er likevel styrket. Av den grunn ønsker vi å advare mot inntak av tabletter som fremstår som ikke lovlig fremstilt, innført og/eller distribuert, sier politiet i en pressemelding.

 • NTB
  16:27

  Helseministeren vil gi enklere tilgang til prøvesvar

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vil effektivisere helsetjenesten ved å gjøre eksisterende prøvesvar og undersøkelser lettere tilgjengelig for leger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil gjøre det lettere for leger å få tilgang til nordmenns eksisterende prøvesvar og undersøkelser.

  Forslaget vil gjøre svar fra laboratorier og røntgenlaben lettere tilgjengelig for landets leger. Dette vil effektivisere helsetjenesten, mener Kjerkol.

  – Kort fortalt bedrer vi flyten i vår felles helsetjeneste. Det er etterlengtet. Med pasientens prøvesvar vil helsepersonell kunne slå opp svar på prøver og undersøkelser når de har en pasient hos seg, sier hun til NRK.

  Kanalen har tidligere skrevet om at flere MR- og CT-bilder tas om igjen fordi det krever mye ekstraarbeid å hente opp gamle undersøkelser og prøvesvar.

  Kjerkol mener forslaget vil bidra til å løse slike problemer.

  – Pasientens prøvesvar gjør helsetjenesten bedre og mer effektiv. Det er bra for både pasient og helsepersonell. Det er denne typen løsninger vi skal få på plass flere av fremover, sier Kjerkol.

 • NTB
  16:07

  Minst 16 omkom i brann i kullgruve i Kina

  Minst 16 personer mistet livet i en brann i en kullgruve nær byen Panzhou sørvest i Kina, opplyser kinesiske myndigheter.

  Brannen startet rundt klokken 8 lokal tid søndag morgen og ble slukket på ettermiddagen.

 • NTB
  15:44

  Store demonstrasjoner i Madrid

  Rundt 40.000 møtte opp i Madrid for å demonstrere mot statsminister Pedro Sánchez. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

  Rundt 40.000 mennesker samlet seg i Madrid søndag. De demonstrerte mot statsminister Pedro Sánchez' planer om å gi katalanske separatister amnesti.

  Folk fra hele landet som støtter opposisjonspartiet, det konservative Partido Popular (PP), strømmet til Madrid for å vifte med spanske flagg og demonstrere mot Sánchez' planer.

  Sánchez, som ble nummer to i valget i juli, kan forbli statsminister dersom han får støtten til en tidligere katalansk opposisjonsleder, Carles Puigdemont.

 • NTB
  14:46

  Blåbærsaft sørget for utrykning fra politiet

  Etter melding om bloddrypp i en oppgang på Bislett tok politiet høyde for en alvorlig hendelse. Det viste seg å være blåbærsaft. Foto: Politiet i Oslo / NTB

  Politiet rykket ut til mistanke om en alvorlig hendelse på Bislett i Oslo etter melding om bloddrypp i en oppgang. Sporene viste seg å være blåbærsaft.

  Det var ved 11-tiden søndag at politiet ankom bygården på Bislett. Politiet visste ikke hva sporene stammet fra, men etter å ha vært i kontakt med en beboer i oppgangen, viste det seg at det var snakk om blåbærsaft.

  – Oppdraget på Bislett fikk heldigvis en fin slutt, skriver operasjonsleder Guro Sandnes i en melding til pressen.

  Hun roser samtidig melderne for å ha reagert riktig og kontaktet politiet.

  – Ut fra meldingen og sporene på stedet tok vi høyde for at dette kunne være alvorlig. Vi måtte undersøke om noen var alvorlig skadd.

  Det var sporene på stedet som ledet fram til leiligheten hvor blåbærsaftens eier bor.

  Saftens eier kunne deretter berolige både politiet og melderen.

 • Abdirahman Hassan
  12:45

  Kamper pågår i Nord-Kosovo

  Søndag morgen ble en politimann drept og en annen såret i et væpnet angrep på en politipatrulje nord i Kosovo Foto: Bojan Slavkovic/AP/NTB

  Kamper pågår nå mellom væpnede menn og politi nord i Kosovo. Det melder AFP, som siterer Kosovos statsminister Albin Kurti.

  Hendelsen finner sted nord i Kosovo, ikke langt fra grensen til Serbia.

  – Det er minst 30 personer, blant dem militære, som er omringet av våre politistyrker, fortsatte Kurti, som ber personene overgi seg.

  Søndag morgen ble en politimann drept og en annen såret i et væpnet angrep på en patrulje nord i Kosovo, ifølge kosoviske myndigheter.

  Statsministeren har fordømt angrepet og kalt det en terrorhandling. Han hevdet samtidig at serbiske myndigheter hadde en finger med i angrepet. Serbia har så langt ikke kommentert beskyldningen.

  Forholdet mellom Serbia og Kosovo har vært svært anspent etter at regjeringen i sistnevnte i mai valgte å sette inn etnisk albanske ordførere i fire kommuner med serbisk majoritet.

 • Helle Aarnes
  12:13

  Kokeanbefaling for områder i Oslo opphører

  Kokeanbefaling for områdene Røa, Bogstad, Voksen skog, Midtstuen, Vettakollen, Voksenåsen, Holmenkollen og Tryvann opphører, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

  – Vannet er nå trygt å drikke, skriver pressekontakt i Vann- og avløpsetaten, Simen Strand Jørgensen.

  Det var onsdag at det ble sendt ut anbefaling om å koke vannet for beboerne i området. Om lag 25.000 innbyggere var rammet av kokeanbefalingen i området.

  Årsaken til kokeanbefalingen var funn av forurensing i vannprøver fra området. Enkelte områder i Bærum ble også berørt av kokeanbefalingen, ettersom Bærum kommune fikk tilførsel av drikkevann fra Oslo.

  – Etter flere undersøkelser og vannprøver fra området har vi ikke gjort ytterligere funn av forurensing i drikkevannet. Med bakgrunn i dette opphører kokeanbefalingen, skriver kommunen.

  I Bærum ble anbefalingen om å koke vannet opphevet fredag.

 • NTB
  12:12

  Ski stasjon stengt etter signalfeil

  Flere tog på Østfoldbanen stopper ikke på Ski stasjon søndag ettermiddag. Det skyldes en signalfeil.

  Det opplyser Bane Nord på sine nettsider. En ny oppdatering er ventet klokken 13.30.

  Toglinjene som påvirkes, er:

  * Oslo S – Rakkestad, Østfoldbanen østre linje R22

  * Stabekk – Ski, Østfoldbanen L2

  * Oslo S – Moss, Østfoldbanen vestre linje R21

  * Oslo S – Halden – (Göteborg), Østfoldbanen vestre linje RE20

 • Helle Aarnes
  11:47

  16 gravstøtter skal være veltet på Steinkjer

  Politiet i Trøndelag har rykket ut til Steinkjer kapell etter å ha fått beskjed om hærverk på gravplassen. 16 gravstøtter og kors skal være veltet. Det opplyser politiet på X/Twitter.

 • NTB
  11:46

  Mann drept av okse under festival i Spania

  En mann har død av skadene han fikk etter å ha blitt spiddet av en okse under en festival øst i Spania.

  Hendelsen skjedde under en okseløp-festivalen i byen Pobla de Farnals i Valencia-regionen lørdag.

  – Han ble fraktet til sykehus, men døde senere av skadene, opplyser en spansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters søndag.

  En annen mann ble spiddet i beinet av den samme oksen, men han er ikke livstruende skadd.

  Ifølge dyrevernsgruppene AnimaNaturalis og CAS International blir det hvert år arrangert okseløp i over 1800 spanske byer og landsbyer. Arrangementene har i lang tid fått kraftig kritikk, men er fortsatt populære.

 • NTB
  11:32

  Rørosbanen stengt mellom Elverum og Rena

  Rørosbanen er søndag formiddag stengt mellom Elverum og Rena etter at en stikkrenne, som leder vann under jernbaneskinnene, har gått tett.

  Bane Nor skrev først på sine nettsider at dette skyldtes et ras. Pressevakt Olav Nordli opplyser imidlertid til NTB at det er snakk om et rør under jernbanen som har gått tett. Dette skaper overvann på jernbanesporet.

  – Det må graves opp og byttes ut før trafikken kan fortsette, forklarer Nordli.

  En ny oppdatering er ventet klokka 16 i ettermiddag.

  Tog som kan påvirkes av hendelsen, er R60 Hamar – Trondheim S.

 • NTB
  11:32

  Redd Ullevål-aksjonister på tiltalebenken i tingretten

  Leder Lene Haug fra aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus blir eskortert ut av politiet fra fløy E3 på Rikshospitalet 15. mai. Foto: Annika Byrde / NTB

  Fem personer fra gruppen Redd Ullevål sykehus nektet å vedta forelegget etter en aksjon ved Rikshospitalet. Nå må de møte på tiltalebenken i tingretten.

  De fem, fire kvinner (55, 75, 76 og 82 år) og en mann (71) fulgte ikke pålegget de fikk om å forlate byggeplassen da de 15. mai forsøkte å stanse rivearbeidene på fløyen E3 på Rikshospitalet.

  – Vi anser oss ikke skyldige etter tiltalen, vi handlet etter nødrett, og det er ikke straffbart. Vi forsøkte bare å stoppe det ulovlige arbeidet som pågikk på to steder samtidig på Rikshospitalet, sier leder Lene Haug i Redd Ullevål sykehus i en e-post til pressen. - At vi blir arrestert, bøtelagt og nå er tiltalt i en straffesak, men ingen gjør noe for å stoppe lovbruddene til OUS (Oslo universitetssykehus), er helt surrealistisk, sier de tiltalte.

  Re

 • NTB
  11:28

  Gult farevarsel for Vestlandet

  Det er ventet store mengder nedbør på Vestlandet mandag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

  Det neste døgnet kan det være lurt å ta på både sydvest, regnfrakk og gummistøvler på Vestlandet. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for landsdelen.

  Mandag ventes det mye regn i Vestland fylke og i nordlige deler av Rogaland, der det lokalt kan komme 60–80 mm i løpet av 24 timer, skriver Meteorologisk institutt på X/Twitter.

  – Det blir vått. Regnet begynner allerede i kveld, men vil ta seg opp i løpet av natten, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland til NTB.

  Nedbøren er rester etter syklonen Nigel, som har beveget seg over Atlanterhavet.

  – Den er på langt nær så sterk som den var, men det er fortsatt litt futt i den, sier meteorologen.

  Nedbøren kan føre til overvann på veier i Bergen og Stavanger.

  – Det kan absolutt lønne seg å beregne litt ekstra tid om man skal på jobb.

 • NTB
  11:26

  Britisk avis: Ingen toppolitikere møtte Zelenskyj i Polen

  President Volodymyr Zelenskyj og Ukraina har fått et anstrengt forhold til Polen den siste tiden som følge av kornkonflikten. Foto: Javad Parsa / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte ingen toppolitikere under mellomlanding i Polen på vei hjem fra USA og Canada lørdag.

  Det melder The Guardian, som siterer lederen for den polske presidentens kontor for internasjonal politikk på onet.pl.

  Avisen kaller dette nok et tegn på det anstrengte forholdet mellom landene på grunn av kornkonflikten.

  EU-kommisjonen besluttet nylig å ikke videreføre forbudet mot ukrainsk kornimport som gjaldt en rekke land. Det skulle beskytte bøndene i landene mot priskollaps.

  Polen, Slovakia og Ungarn bestemte seg da for selv å innføre restriktive tiltak. Dette førte til ordkrig mellom Zelenskyj og Polens statsminister.

  Zelenskyj skriver på Telegram søndag at han i USA møtte gründere og finansmenn, deriblant mangemilliardæren Michael Bloomberg. Samtalene dreide seg om investeringsmuligheter i Ukraina.

 • Helle Aarnes
  11:13

  15-åring og 16-åring tatt for ran på Oslo vest

  Ett ran og tre ransforsøk. Helikopterjakt og dronesøk: Alt skjedde på én hektisk nattetime på Oslo vest. En 15-åring og en 16-åring er tatt. To andre gutter er på rømmen.

  Søndag morgen sitter de to guttene fra nattens ransbonanza i et villaområde på Holmen til Smestad hos politiet. De har i natt hatt samtaler med barnevernsvakta og fått hver sin forsvarer. Klokken 10 søndag hadde de ikke avgitt forklaring til politiet.

  - Vi kjenner de to guttene litt. De vil trolig slippe ut i løpet av dagen. De er for unge for varetektsfengsling, sier politiadvokat Geir Wangensten-Øye i Oslo politidistrikt.

  Politiet satte inn både helikopter og drone i jakten på de fire maskerte ungguttene. Meldingene om ran og ransforsøkene kom mellom 01.15 og 02.15. To av de fire ble etter hvert tatt av politiet på Smestad

 • NTB
  10:58

  Brannvesenet varsler om stor øvelse i Oslo

  Søndag formiddag vil brannvesenet i Oslo holde en større øvelse på Grønlikaia i Oslo. Vaktkommandør Rober Gudmundsen sier at det ikke er noe å bekymre seg for.

  – Det er snakk om en øvelse med bil i vannet. Mange brannbiler kommer til å være til stede, så det kan sikkert misforstås, sier vaktkommandøren til NTB.

  Øvelsen varer fra 10 til 13 og vil være lett synlig.

  – Blant annet vil alle som bor på Sørenga, komme til å se den, sier operasjonslederen.