Nyhetsstudio: Siste nytt

  • Festet innlegg

    Sju kvinnelige advokater fra Norge inne på eksklusiv lederliste

    19. september 06:01
    NTB

    Sju kvinnelige, norske advokater er kåret til «women leaders» i The International Financial Law Reviews årlige rangering, skriver Advokatbladet.

    Tidsskriftet rangerer årlig rundt 5000 advokatvirksomheter og over 20.000 advokater. Blant annet er det en egen kategori for ledende kvinnelige advokater som utmerker seg.

    De utvalgte er: Tone Østensen (Wiersholm), Marianne Lind Sahl (Schjødt), Camilla Skøie Mørkve (Schjødt), Camilla Magnus (Selmer), Solveig Fagerheim Bugge (Thommessen), Ellen Teresa Heyerdahl (Thommessen) og Kristine Hasle (Wiersholm).

  • NTB
    4 min

    Norge donerer 76 militære kjøretøyer til Nord-Makedonia.

    Det melder TV2.

    Norge donerer 40 lastebiler og 36 feltvogner til Nord-Makedonia.

    - Det var en glede å fortelle at vi donerer kjøretøy til vår gode alliansepartner Nord-Makedonia i dag, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Det var under et møte med forsvarsminister Slavjanka Petrovska i Nord-Makedonia at overleverte Gram nyheten om donasjonen fra Norge. Det ifølge en pressemelding fra Forsvarsdepartementet. Nord-Makedonia har vært medlem av NATO siden 2020. Forsvarsminister Gram forteller at Nord-Makedonia har donert betydelig med militært utstyr til Ukraina. Norge bidrar med støtte til Nord-Makedonia, slik at landet kan gjenanskaffe materiell og utstyr for å opprettholde forsvarsevnen.

  • NTB
    6 min

    Flere amerikanere gir klimaendringer skylda for ekstremvær

    Årets sommer var den varmeste noen gang registrert på den nordlige halvkule. Flere amerikanere enn før gir klimaendringer skylden. Foto: John Locher / AP / NTB

    Flere amerikanere enn tidligere mener klimaendringer er årsak til ekstremvær, og flere oppgir å ha følt ekstremvær på kroppen, ifølge en undersøkelse.

    En undersøkelse fra Aps analysebyrå viser at ni av ti amerikanere sier de har opplevd minst ett tilfelle av ekstremvær de siste fem årene.

    64 prosent sier de både har opplevd ekstremvær og at klimaendringer er en del av årsaken til ekstremværet. I april var det tilsvarende andelen 54 prosent.

    Sommeren 2023 var den varmeste noen gang registrert på den nordlige halvkule. Millioner av amerikanere ble berørt av en voldsom skogbrannsesong.

    Av dem som oppga å ha opplevd ekstremvær, mente 93 prosent av demokrater at klimaendringer var en årsak til ekstremværet. For republikanere er den tilsvarende andelen 48 prosent.

    1146 personer deltok i undersøkelsen, og feilmarginen er på 3,9 prosent.

  • NTB
    16 min

    Åtte tjenestemenn skal pågripes i Libya etter flomkatastrofen

    Til tross for advarsler fra eksperter ble ikke demningene over Derna vedlikeholdt. 11. september brast demningene og ødela store deler av byen Derna. Mer enn 11.000 mennesker mistet livet. Foto: Jamal Alkomaty/AP/NTB

    Libyas statsadvokat har beordret pågripelsen av åtte personer ansvarlig for forvaltning av vannressurser og demninger, etter den ødeleggende flommen i landet.

    Tjenestemennene er mistenkt for «dårlig ledelse» og uaktsomhet, heter det i en uttalelse fra påtalemyndighetens kontor.

    De åtte jobber for tiden på kontorer som har ansvar for vannressurser og forvaltning av demninger i landet, eller har tidligere gjort det.

    Kystbyen Derna i østlige Libya ble for rundt to uker siden rammet av en flodbølge som ble utløst da ekstremværet Daniel fikk to demninger til å briste. Nesten en firedel av byens bygninger ble ødelagt av flommen, og tusenvis av mennesker mistet livet.

    FN har sagt de er bekymret for at to andre demninger i det nordafrikanske landet, Jaza og Qattara, også kan briste.

  • Stine Barstad
    19 min

    Borettslag kan få inntil 10 millioner til energisparing

    Enova lanserer tre nye støtteordninger til energisparing i borettslag, sameier og yrkesbygg.

    Ordningene er regjeringens svar på Stortingets marsjordre fra i fjor høst om å innføre krisetiltak for å redusere strømforbruket.

    Gjennom de nye ordningene kan borettslag og sameier søke støtte til oppgraderinger som bedrer byggets energitilstand.

    For å kunne søke må man ha en plan for å forbedre energitilstanden med 20 % eller mer.

    Selskaper kan søke om tilsvarende støtte til yrkesbygg. I tillegg kan de søke støtte til å gjennomføre en energikartlegging av bygget.

    Støtten fra Enova kan dekke inntil 30 prosent av kostnadene til oppgraderingen. For boligselskaper er maksbeløpet satt til 10 millioner kroner. Yrkesbygg kan få maksimalt 400.000 kroner.

    Enova skriver i en pressemelding at det vil være konkurranse om støttemidlene.

  • NTB
    10:31

    Vulkanutbrudd i Indonesia

    Et vulkan øst i Indonesia har våknet til liv og slynget aske halvannen kilometer opp i været. Landets myndigheter ber folk beskytte seg mot nedfall.

    Utbruddet i Mount Ibu varte i Nord-Maluku-provinsen varte i 96 sekunder, ifølge landets geologiske institutt.

    På grudd av nedfall av aske må folk i nærheten beskytte seg med masker og briller. Instituttet oppfordret folk til å holde seg minst to kilometer unna vulkanen.

    Mount Ibu er en av 130 aktive vulkaner i Indonesia.

  • NTB
    10:29

    Lego gir opp å lage oljefrie byggeklosser

    Danske Lego gir opp forsøket på å lage klosser av gjenvunnet plast. Foto: Erik Johansen / NTB

    Lego gir opp forsøket på å produsere klosser uten oljebasert plast. Årsaken er at det nye materialet som ble tatt i bruk, førte til høyere utslipp av klimagass.

    Det skriver Financial Times.

    Lego ønsket å lage klosser av gjenvunnet polyetylentereftalat, men materialet trengte flere ingredienser for å holde samme standard, og dermed mye energi for å behandle det.

    Tidligere har selskapet lovet at de oljebaserte brikkene skal byttes ut med brikker av bærekraftige materialer innen 2030.

    Selskapet sier de fortsatt vil jobbe for å finne et mer bærekraftig plastmateriale til legoklossene.

  • Birgitte Iversen
    10:06

    Mann pågrepet og siktet for drap i Porsgrunn.

    En mann i slutten av 30-årene ble søndag pågrepet. Han er siktet for drap etter at en kvinne i slutten av 20-årene døde av brannskader 12. september 2022.

    Hendelsen skjedde natt til 9. september 2022 på en adresse i Porsgrunn. Nødetatene kom til stedet, og hun ble fraktet til sykehus, men døde av skadene 12. september på Haukeland sykehus i Bergen.

    – Politiet iverksatte etterforskning samme natt som hendelsen skjedde, og saken ble innledningsvis etterforsket som mistenkelig dødsfall, men vi mener nå at det er grunnlag for å sikte en person for drap, sier politiadvokat Tine Henriksen i Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

    Ifølge politiet var avdøde og den siktede mannen i et forhold.

    Politiet har tidligere opplyst at kvinnen trolig ble dynket med brennbar væske og tent på, ifølge NTB.

    Siktede ble avhørt søndag kveld og nekter straffskyld. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling, trolig tirsdag 26. september i Telemark tingrett i Skien.

    Politiet mener at det kan være personer som fortsatt sitter med opplysninger som kan være med på å belyse saken ytterligere, og de har derfor etablert et tipsnummer i saken på telefon 476 96 200.

  • NTB
    10:01

    Svært få lever av nettsalg

    Flere innkvarterer seg hos private mennesker når de er på ferie. Privatpersoner kan legge ut bolig og hytte på det sosiale reisenettstedet Airbnb. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB

    141.000 personer i Norge solgte varer eller tjenester gjennom en digital plattform i 2022. For 97 prosent var inntekten kun en liten ekstrajobb eller hobby.

    – Digitalt plattformarbeid var for det aller meste sporadisk. Det er bare noen veldig få personer som hadde det som sin hovedinntektskilde, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Rundt 4000 personer hadde digitalt plattformarbeid som hovedinntektskilden sin.

    Antallet tilsvarer om lag 1,5 promille av sysselsettingen, som er omtrent som nivået i EU.

    Den største gruppen av dem som hadde tjent penger på nett, hadde gjort det gjennom korttidsutleie av bolig eller fritidseiendom, som Airbnb og Finn.no.

  • NTB
    09:48

    Fortsatt togproblemer på Østlandet

    Et tog står stille på Høvik stasjon i Bærum mandag morgen. Foto: Ørn E. Borgen

    Det er forsinkelser og innstillinger i togtrafikken mellom Lysaker og Sandvika i Bærum. Samtidig er det forsinkelser og innstillinger mellom Oslo S og Ski.

    – Det er forsinkelser og innstillinger på grunn av signalfeil mellom Lysaker og Sandvika. Vi jobber med å rette feilen, men dette tar tid, skriver Bane Nor på sine nettsider litt før klokken 9 mandag.

    Toglinjene som påvirker av problemene, er L1 mellom Spikkestad og Lillestrøm, L2 mellom Stabekk og Ski og flytoget mellom Stabekk og Oslo lufthavn.

    Det er også fortsatt innstillinger og forsinkelser etter at det oppsto en signalfeil mellom Oslo S og Ski natt til mandag.

    Linjene R22 Oslo S – Rakkestad, R21 Oslo S – Moss og RE20 Oslo S – Halden – (Göteborg) påvirkes av problemene.

  • NTB
    07:07

    Fosterforeldre får klagerett

    Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er glad for at fosterforeldre nå får klagerett. Foto: Heiko Junge / NTB

    Nå får fosterforeldre mulighet til å klage på rammevilkårene til fosterhjemsoppdrag. Det inkluderer blant annet økonomisk godtgjørelse og omfang av avlastning.

    – Dette er viktig og noe mange fosterforeldre har kjempet for lenge, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

    Hun mener klageretten vil bidra til mer forutsigbarhet for fosterforeldre samt gi bedre vilkår til de som påtar seg fosterhjemsoppdrag.

    Toppe tror endringen kan bidra til å løse rekrutteringsproblemer i fosterhjemsordningen. I dag er det stor mangel på fosterhjem.

  • NTB
    06:50

    Kø etter trafikkulykke på E6 i Ullensaker

    Tre biler har vært involvert i en trafikkulykke på E6 mellom Kløfta og Lindeberg i Ullensaker. Vegtrafikksentralen melder om kø.

    – Venstre felt stengt på grunn av trafikkuhell med tre biler involvert. Kø og forsinkelser, skriver Vegtrafikksentralen Øst på X/Twitter.

    Nødetater er på vei, skriver Øst politidistrikt.

    Til Dagbladet opplyser politiet at ingen ble skadd i ulykken, men at køen står tett.

    – Det ser udramatisk ut, og det ser ut til at alle involverte har kommet seg ut, sier operasjonsleder Svein Walle til avisen.

    Det meldes også om køproblemer andre steder på E6 rundt Oslo mandag morgen. Ved Nordbytunnelen i Viken er venstre felt stengt som følge av fare for kø inn mot Nøstvettunnelen, som er stengt mot Oslo grunnet veiarbeid.

    – Kø og forsinkelser må forventes, skriver Vegtrafikksentralen Øst.

  • NTB
    06:20

    Armenia opplyser at nærmere 5000 personer har forlatt Nagorno-Karabakh

    Minst 2900 mennesker hadde mandag morgen tatt seg inn i Armenia fra Nagorno-Karabakh, melder det russiske statlige nyhetsbyrået Tass. Aserbajdsjan tok i forrige uke kontroll over regionen som i mer enn 30 år har vært kontrollert av armenske separatister. Foto: AP / NTB

    Armenske myndigheter opplyser at rundt 5000 personer har tatt seg inn i Armenia fra Nagorno-Karabakh siden Aserbajdsjan tok kontrollen over regionen.

    Det etnisk-armenske lederskap i utbryterenklaven sa mandag at alle som ønsker å dra til Armenia, skal få mulighet til å reise. Tallet var i morgentimene mandag 4850 og økende.

    Det provisoriske styret i Nagorno-Karabakh sier det er tett trafikk og kork på flere veier som fører inn i Armenia. De lokale myndighetene vil gi folk drivstoff, slik at alle som vil forlate enklaven, vil få anledning til det.

    Fra Armenias hovedstad Jerevan ble det mandag meldt om store demonstrasjoner og protester mot at regjeringen synes å oppgi Nagorno-Karabakh. Minst 142 mennesker er blitt anholdt.

    Aserbajdsjan tok etter en lynoffensiv forrige uke tilbake kontrollen over utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra armenske separatister. Reuters meldte søndag kveld at svært mange etniske armenere i Nagorno-Karabakh forlot regionen.

    Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men har vært ledet av armenske separatister i over 30 år.

  • NTB
    06:20

    Undersøker om medisin hindrer langcovid

    Legemiddelet Paxlovid reduserer risikoen for alvorlig koronasykdom hos de med høy risiko for å bli alvorlig syke. Medisinen har blitt brukt i en akuttfase, men nå skal forskere undersøke om den også er effektiv mot langcovid. Foto: Terje Pedersen / NTB

    Opptil 30 prosent av de som får covid-19, har plager lenge etter de var syke. Nå skal forskere kartlegge om en medisin kan hindre langcovid.

    Forskerne ved Universitetet i Bergen ønsker å finne ut om medisinen Paxlovid – som er blitt brukt i akuttfasen av koronasykdommen – også kan virke mot såkalt langcovid, skriver Bergens Tidende.

    Medisinen gis i dag til skrøpelige eldre og mennesker med risikodiagnoser når de får covid-19, og det er allerede godt dokumentert at den forhindrer at folk blir alvorlig syke av korona.

    En vanlig definisjon på langcovid er symptomer tre måneder etter sykdommen. De vanligste symptomene er tung pust, hjernetåke og trøtthet.

    – I det siste er det også kommet rapporter fra utlandet om økt forekomst av diabetes, blodpropp og demens etter covid-19, sier professor Nina Langeland ved Universitetet i Bergen og overlege på Haukeland universitetssjukehus.

    Studien trenger 2000 frivillige som må være mellom 18 og 65 år og akutt syk med covid-19. Det må ikke være mer enn fem dager siden de først merket sykdommen, og de må teste positivt på en koronatest.

  • NTB
    05:59

    Signalfeil rettet på Østfoldbanen

    Bane Nor meldte tidligere mandag morgen om at en signalfeil mellom Oslo S og Ski kan føre til forsinkelser og innstillinger i togtrafikken mandag morgen. Rett over klokken 08 varslet Bane Nor at feilen nå var rettet, men at reisende fortsatt må regne med forsinkelser og innstillinger.

    Disse toglinjene kan påvirkes av signalfeilen:

    • Oslo S - Rakkestad, Østfoldbanens østre linje R22

    • Oslo S- Moss, Østfoldbanens vestre linje R21

    • Oslo S – Halden – (Göteborg), vestre linje RE20.

  • NTB
    05:56

    Jussprofessor ber Erna Solberg frigi dokumenter

    Høyre-leder Erna Solberg bør frigi dokumenter fra Statsministerens kontor som omhandler habilitetsvurderingene av Solberg mens hun var statsminister. Det mener jussprofessor Christoffer C. Eriksen. Foto: Emilie Holtet / NTB

    Flere dokumenter som kan gi flere opplysninger om Erna Solbergs habilitet i forbindelse med aksjehandlene til ektemannen Sindre Finnes, holdes fortsatt tilbake av Statsministerens kontor.

    Jussprofessor Christoffer C. Eriksen ved Universitetet i Oslo ber nå Solberg om å samtykke til at alle dokumenter i saken blir lagt fram, skriver Klassekampen.

    Både Klassekampen og flere andre medier har bedt om innsyn i alle dokumenter om saken fra Statsministerens kontor (SMK), men Solberg har foreløpig ikke gitt sitt ja, skriver avisen.

    I en epost opplyser SMK at de hemmelige dokumentene inneholder møtereferater, interne notat og korrespondanse knyttet til habilitetsvurderinger av Solberg. SMK mener at dokumentene er interne og at hensynet til å ivareta en åpen og fri dialog i den interne saksbehandlingen veier tyngre enn hensynet til offentlighet.

    Professor Eriksen mener det er problematisk at offentligheten ikke får tilgang til disse dokumentene.

    – Det truer tilliten til hele det politiske styringssystemet dersom disse dokumentene ikke blir offentliggjort, mener han.

  • NTB
    05:54

    - Siciliansk mafialeder er død

    Mafialeder Matteo Messina Denaro, som ble pågrepet i januar etter å ha vært på rømmen siden 1993, er død, melder det italienske nyhetsbyrået Ansa.

    61-åringen hadde tykktarmskreft. Han døde på sykehus sentralt i Italia, ifølge Ansa.

    Denaro ble pågrepet i januar på en legeklinikk i Palermo der han fikk behandling for kreften under dekknavn. Han hadde kallenavnet Diabolik og var den mest ettersøkte personen i Italia. Han ble ansett som den mektigste skikkelsen i Cosa Nostra-mafiaen, som holder til på Sicilia.

    Denaro ble dømt til livstid i fengsel in absentia i 2020 for medvirkning til to drap på politifolk, medvirking til et bestialsk drap på en tyster, samt medvirkning til tre bombeangrep i Firenze, Milano og Roma i 1993.

    Ifølge politiet var han fortsatt i stand til å gi ordrer til mafiaen vest på Sicilia så sent som i september 2022. Han var den siste av tre beryktede mafiabosser som hadde vært på rømmen i mange tiår, ifølge politiet.

  • NTB
    05:53

    Trolig slutt på Hollywood-streik

    Etter nesten fem måneder er streiken trolig over for manusforfatterne i Hollywood. For skuespillerne fortsetter streiken. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

    Fagforeningen WGA og Hollywood-studioene er blitt enige om en tentativ avtale som gjør slutt på nesten fem måneder med streik for manusforfattere, melder WGA.

    Etter fem lange dager med forhandlinger har partene blitt enige om en tre år lang kontrakt.

    Den siste uken har toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal vært direkte involvert i forhandlingene.

    Detaljene er ukjente, men WGA beskriver avtalen som «eksepsjonell», og skriver at den innebærer betydelig bedrede vilkår for medlemmene.

    Avtalen må godkjennes av styret og medlemmene i WGA før streiken offisielt er slutt.

    Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

    Det er ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp.

  • NTB
    05:50

    Tog sperret spor på Gjøvikbanen

    Et tog som sperret sporet ved Eina førte til forsinkelser på Gjøvikbanen mellom Oslo S og Gjøvik mandag morgen. Toget er nå fjernet.

    Bane Nor melder at trafikken nå går som normalt etter at toget er fjernet fra stedet.

  • NTB
    i går23:29

    Kraftig økning i barne- og ungdomskriminalitet i Oslo

    Det siste året har antall anmeldelser med mistenkte eller siktede mellom 10 og 17 år i Oslo steget med 47 prosent.

    I august 2023 ble det registrert 279 anmeldelser der en mistenkt eller siktet var mellom 10 og 17 år. I samme periode i fjor var det 190 slike anmeldelser, skriver Avisa Oslo.

    Snittet for august over de tre siste årene før pandemien (2017–2019) ligger på 179 anmeldelser. Årets tall er dermed langt over gjennomsnittet.

    Spesielt vold og vinningslovbrudd er kriminalitetstyper som har gått opp.

    Antall voldsanmeldelser har gått opp med 74 prosent, mens anmeldelser som gjelder vinningslovbrudd har gått opp med 46 prosent.

    Anmeldelser for bæring av kniv eller andre våpen og hensynsløs atferd og personforfølgelse har gått opp henholdsvis 123 prosent og 159 prosent.

  • NTB
    i går23:28

    Kreml-kritiker satt i Sibir-fengsel

    Den britisk-russiske Kreml kritikeren Vladimir Kara-Murza er overført til et høysikkerhetsfengsel i Sibir, ifølge advokaten hans. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB

    Den fengslede Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza har blitt overført til et høysikkerhetsfengsel i Sibir og satt i en straffecelle, ifølge hans advokat.

    Kara-Murza ankom den såkalte straffekolonien IK-6 som ligger i byen Omsko i Sibir torsdag, skrev advokaten hans, Vadim Prokhorov, i et Facebook-innlegg.

    Ifølge ham tok overføringen fra fengselet i Moskva i underkant av tre uker. Slike overføringer mellom fengsler i Russland pleier ofte å ta lang tid og gjøres gjerne med tog. Under overføringene hender det at de innsatte ikke får ha kontakt med andre innsatte eller informasjon om hvor de er.

    Den russisk-britiske journalisten Kara-Murza er dømt for bedrageri, for å ha spredt «falsk» informasjon om Russlands militære engasjement og for tilslutning til en «uønsket organisasjon». Han soner en dom på 25 års fengsel.