– Dokumenter avdekker Israels steilhet

Det er Israel - og ikke palestinerne - som har vært den steile part i fredsforhandlingene de siste årene, mener NUPI-direktør Jan Egeland.

Palestinernes president Mahmoud Abbas anklages for å ha gått altfor langt i sine innrømmelser overfor Israel, uten å ha fått noe igjen for det, viser lekkede dokumenter fra fredsforhandlingene.

Den arabiske TV-stasjonen Al Jazeera og den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til 1600 konfidensielle dokumenter fra PLOs forhandlingssekretariat (NSU).

Dokumentene viser at Israel fikk tilbud om å beholde store deler av Øst-Jerusalem, som de okkuperte i 1967, men det var ikke nok for Israel.

For mange palestinere vil det bekrefte deres verste antakelser: At lederskapet er villig til å forhandle bort sentrale rettigheter som man tidligere har stått fast på.
Direktør Nils A. Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter i Oslo
Nils A. Butenschøn FOTO: UNIVERSITETET I OSLO

På israelsk side blir avsløringene møtt med en skuldertrekning, mens de på palestinsk side skaper politiske bølger.Forhandlingsleder Saeb Erekat raser og hevder at dokumentene gir et uriktig bilde, mens president Mahmoud Abbas forsøker å legge saken død.

– Vi har ikke noe å skjule, sier Abbas.

– Undergraver legitimitet

– For mange palestinere vil det bekrefte deres verste antakelser: At lederskapet er villig til å forhandle bort sentrale rettigheter som man tidligere har stått fast på, sier direktør Nils A. Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter i Oslo.

Ifølge ett dokument skal de palestinske forhandlerne ha åpnet for å la Israel beholde alle bosetningene rundt Øst-Jerusalem, med unntak av én.

De skal også ha åpnet for å la Israel beholde den jødiske delen av Jerusalems gamleby som ble okkupert i 1967, og ha antydet vilje til å oppgi det arabiske Sheikh Jarrah-området i Øst-Jerusalem.

Palestinerne skal også ha åpnet for et formalisert samarbeid med Israel om kontroll over Jerusalems muslimske, jødiske og kristne helligdommer. Men Israel sa nei.

– Steile

Jan Egeland FOTO: SCANPIX

– Lekkasjene viser at det er israelerne som har vært den steile parten, sier direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Han var selv en sentral figur under Oslo-prosessen på begynnelsen av 1990-tallet, og han kjenner de palestinske forhandlerne godt. Israelske ledere gambler med at tiden jobber for dem, mener han.

– Jo mer de koloniserer, jo mer vil de få av okkupert land i den endelige avtalen, sier Egeland.

Butenschøn mener at dokumentene også viser desperasjonen til det palestinske lederskapet.

– Dette viser dilemmaet som palestinerne befinner seg i. De har ikke noe strategisk valg som vil gi noe resultat. Om de velger væpnet motstandskamp, har de ingen sjanse, og hvis de velger diplomati, kommer de ingen vei, sier han.

Svekker Abbas og Fatah

Både Egeland og Butenschøn tror avsløringene vil bidra til å svekke de Fatah-dominerte selvstyremyndighetene på Vestbredden og gi Hamas ny vind i seilene.

– Lekkasjene vil umiddelbart styrke dem som har vært imot forhandlingene. Men mye avhenger av om man klarer å komme med en troverdig forklaring på hva som har skjedd, sier Egeland.

– Det vil nok ytterligere undergrave lederskapets legitimitet, mener Butenschøn.

Hamas er nådeløs i sin kritikk av Abbas.

– Dokumentene avslører de palestinske myndighetenes stygge ansikt og nivået på samarbeid med okkupantene, sier bevegelsens talsmann i Gaza, Sami Abu Zuhri.