Norge

Frykter atomkatastrofe

Japanske Kanako Mizushima (29) og kjæresten Per Gunnar Paulsen (24) vet ikke når de kan reise tilbake.

Kanako Mizushima (29) og kjæresten Per Gunnar Paulsen (24) ser en klar forskjell i katastrofescenariet vestlige medier tegner - og nyhetene som rapporteres i Japan. - Myndighetene er redde for kaos, mener paret. (FOTO: TARALD REINHOLT AAS)

 • Tarald Reinholdt Aas

På en TV-skjerm på Brinken i Kristiansand følger Per Gunnar Paulsen (24) og kjæresten Kanako Mizushima (29) med på nyhetene fra Japan. Til daglig bor de i Osaka, der han studerer og hun jobber i butikk. Dagen før jordskjelvet rammet nordøstlige deler av landet, reiste de i Norge for å feire bryllupet til Per Gunnars søster.

— Mamma vekket oss fredag morgen. Hun fortalte det hadde gått et stort jordskjelv i Japan - men hun kjente ikke stedene, slik vi gjorde, sier 24-åringen fra Kristiansand.

De satte seg straks foran datamaskinen, og ble slått av de voldsomme bildene. Men paret fastslo raskt at områdene som var rammet lå langt fra Osaka. Alle de kjente hadde unngått katastrofen, selv om rystelsene var absolutt merkbare.

Redd for atomkatastrofe

29-årige Kanako sier det som flere medier har fastslått — hjemlandet hennes er vant med jordskjelv, og til og med tsunamier til en viss grad. Selv minnes hun Kobe-jordskjelvet i 1995, der familien kastet seg i dekning under et bord, og så vidt unngikk å bli skadet av veltende møbler.

— Det er situasjonen på atomkraftverkene som er ny - den vet vi ikke noe om, sier hun til fvn.no, mens kjæresten oversetter.

- Regjeringen i Japan gir ikke nok informasjon om hva som kan skje. Det mente også foreldrene mine, da jeg ringte hjem.

- Hvorfor sier de ikke alt?

— Det gjør de for å unngå kaos. Selv har jeg lyst til å vite det verste som kan skje, sier Kanako.

Begge merker en klar forskjell på scenariene som skildres på norske og utenlandske medier, og TV-kanalene i Japan.

— De sier ikke like mye om kaoset der, det handler mer om hjelpearbeid, og om tall, sier Paulsen.

Skal tilbake

Lørdag reiste Per Gunnar Paulsen og Kanako Mizushima i bryllup som planlagt. Til en viss grad slappet de av. Men også fra festlokalet på Ljosland måtte de sjekke nyhetsbildet i Japan.

— Det er rart: Hadde jeg ikke blitt bedt i bryllupet, var planen min å reise til regionen der jordskjelvet rammet. Det er et av de få stedene i landet jeg ikke har vært, sier han.

Foreløpig akter begge å benytte returbilettene til Osaka - hun på lørdag, han torsdag om over en uke.

— Kanako må tilbake. Hun har jobben å tenke på. Jeg har fått med meg at UD fraråder nordmenn å reise til Japan, men jeg har intensjonen om å dra.

Likevel: «Alt» kan skje på en uke, mener paret. De bekymrer seg for hvordan Osaka kommer til å være ved ankomst, og om vinden kan ha tatt med seg radioaktivitet fra Fukushima-kraftverket til nye deler av landet.

 1. Les også

  Japan fra luften - før og etter

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I natt: Minst tre omkom og 200 skadet i jordskjelv i Japan

 2. FOTBALL

  Dro fra jordskjelvmarerittet til stillehavsøy

 3. A-MAGASINET

  Hun er 21 år og vil jobbe med tegnefilmer. Nå må hun redde den japanske økonomien.

 4. VERDEN

  Seks døde etter at Japan ble rammet av tyfon

 5. FOTBALL

  Aarøy tilbake i Japan

 6. VERDEN

  Dødstallet fortsetter å stige etter flomkatastrofen i Japan