Norge

60 watts-pæren forbys

Først ble alle matte glødepærer forbudt, nå er det slutten også for den klare 60 W-pæren.
 • Jeanette Sjøberg
  Jeanette Sjøberg
 1. september i år er det slutt på å få kjøpe glødepærer med 60 watt og mer.

1.september i år innføres det forbud mot produksjon og import av glødepærer på 60 W og oppover. Dette er neste skritt på veien før det innføres totalforbud på alle glødepærer neste år.

Dette er en EU-besluttet prosess for å redusere Europas energibruk med 20 prosent innen 2020.

Først forsvant 100 watts-glødepærene fra hyllene i forfjor, i fjor omfattet forbudet 75 watts pærer, og etter 1. september er det altså 60 watts-glødepæren som blir forbudt.

Butikkene kan selge ut restene av varelageret sitt, men kan ikke ta inn nye slike pærer etter at forbudet trer i kraft.

— Sparer 485 kroner

Byttet til for eksempel sparepærer skal være hensiktsmessig både for å spare energi i forhold til miljøet, og redusere strømregningen.

Enova gir følgende priseksempel på 60 W glødelampe og 11 W sparepære:

Sparepære:

Innkjøp: kr 25

Bruk: 11 W x 10.000 timer x 1 kr/kWh = kr 110

Totalt: kr 135

Lyspære:

Innkjøp: kr 20 (sparepærens levetid krever 4 vanlige lyspærer)

Bruk: 60 W x 10.000 timer x 1 kr/kWh = kr 600

Totalt: kr 620

Du sparer kr 485 med sparepære.

Les mer om energieffektiv belysning hos Enova.

Den tradisjonelle glødelampen (t.h.) erstattes av mer energieffektive pærer. Her fra Osram-fabrikken i Frankrike. FOTO: VINCENT KESSLER/REUTERS

Andre alternativer

Ifølge Lyskultur – norsk kunnskapssenter for lys, er det større sprik i kvalitet, pris og lystype for de alternative lyskildene hallogenlamper, sparepærer og LED (lysdioder).

— Det enkleste alternativet til glødepære er halogenpærer, som oppfører seg likt som en glødepære. De er 30 prosent mer energieffektive, og gir litt hvitere lys, sier fagsjef Erlend Lillelien i Lyskultur.

Halogenpærerene er imidlertid ikke så energieffektive, og har vesentlig kortere levetid enn sparepærer. Men har du dimming, er hallogenpærer det enkleste alternativet.

Sparepæren kan direkte erstatte glødepæren, da den har stor og liten skrusokkel, men ikke alle sparepærer kan dimmes. Den bruker kun en femtedel så mye energi som en glødelampe.

— I forbindelse med utfasingen av glødelamper de siste årene har produsentene lagt seg i selen for å gjøre sparepærene vesentlig bedre. Flere har fått fasong så de likner glødelamper, og de gir et varmere lys enn tidligere. Men det finnes veldig mange varianter av sparepærer, så ikke kjøp det billigste du finner av ukjent merke - du får akkurat det du betaler for, sier Lillelien.

Tro på LED

Han mener den lyskilden som vil ha best potensiale for energisparing og kvalitet fremover er LED - lysdioder. Lysdioder er små elektroniske komponenter som lyser når det sendes strøm gjennom dem.

Også her kan energibesparelsen være opp mot 80 prosent av en glødepære, og for vanlige forbrukere vil de kunne ha en levetid på ca. 25.000 timer, tilsvarende 10 glødelamper.

De er imidlertid vesentlig dyrere enn for eksempel sparepærer.

— Vi vil se stor utvikling på LED-området i tiden fremover, både i forhold til bedre kvalitet og lavere priser. Det er mange LED-pærer til salgs pr. i dag, men det er kun utviklet én pære, fra Phillips, som gir samme effekt som en 60 watts glødelampe, og den er akkurat på vei inn i markedet, men den er dessverre meget dyr, sier Lillelien.

Han påpeker også at mange LED-pærer vil gi et ganske annet lysbilde enn de vanlige glødelamper, da de ofte kaster lyset i én retning, og fyller ikke lyset rundt i en lampeskjerm som glødelampen.

Det er stor variasjon blant sparepærer både i pris og kvalitet. - Man får det man betaler for, mener Lyskultur. FOTO: JON ENOCH/AP

Et tysk firma mener forbudet er et "tap for lyskulturen", og har klart å omgå forbudet på en kreativ måte. Les mer om dette her.

Inneholder kvikksølv

Tidligere har Aftenposten.no skrevet om kvikksølvfaren ved sparepærer.

I følge Klima— og forurensningsdirektoratet (Klif) er kvikksølv blant de farligste stoffene for miljø og menneskers helse.

I motsetning til glødepærer kan sparepærer inneholde små mengder kvikksølv, og hvis pærene knuses, kan det være helseskadelig å puste inn kvikksølvdampen som da frigjøres.

Klif advarer derfor mot at pærene kastes rett i søppelet.

- Minimal helserisiko

Folkehelseinstituttet mener kvikksølvet i sparepærer utgjør en minimal helserisiko hvis de knuses, men anbefaler likevel følgende hvis det skulle skje:

 1. Les også

  Unngå kvikksølvdamp fra knuste sparepærer

 2. Les også

  Butikkene tømmes for glødepærer

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Han kjøpte biler, dyre klokker og en leilighet i Spania. Nå vil påtalemyndigheten inndra formuen.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5