Norge

Skal spille sammen

Satyricon og Therese Johaug. Ole Edvard Antonsen og Alexander Dale Oen. Den Norske Opera og ishockeylandslaget. Sammen skal de sørge for fremtidige norske topprestasjoner.

Disse skal gjøre hverandre gode. Øverst fra venstre: Ole Edvard Anotnsen, Mats Zuccarello Aasen, Den norske Opera, Alexander Dale Oen, Therese Johaug og Satyricon. Foto: SCANPIX

 • Espen Hansen

Mens Aftenposten minnes noen stolte øyeblikk i tusenårets første ti år , ba vi toppidrettssjef Jarle Aambø titte inn i krystallkulen. Noe av det aller første han så, var dansere, musikere og toppidrettsutøvere i jakt på en nasjonal prestasjonskultur.

– Vi er i ferd med å sprenge de vanlige rammene som forbindes med toppidrett. Vi har nylig formalisert et samarbeid med Den Norske Opera, forteller Aambø.

Black Metal-bandet Satyricon og trompetsolisten Ole Edvard Antonsen inngår også i Olympiatoppens utvidede prestasjonsgruppe. Aambø ser for seg en enda sterkere representasjon fra kultur, næringsliv og forskning. Alt for at Norge skal få flere stolte øyeblikk å glede seg over, å samle seg om. Og slett ikke bare innom idrett.

Olympiatoppen trykket tidlig sjakkgeniet Magnus Carlsen til sitt bryst og ga ham en ekstrapris på den siste Idrettsgallaen. Aambø var leder for juryen:

Jarle Aambø Foto: Roald, Berit

– Vi definerte ikke hvorvidt sjakk er en idrett eller ikke. Men det han gjorde var sterkt knyttet til prestasjon. Den unge utøveren gjorde noe helt eksepsjonelt i sjakk som mange har et forhold til fra bl.a. internasjonal storpolitikk. – Ser du noe lignende som kommer med samme styrke i de neste ti årene?

– Ikke akkurat i samme genren. Men jeg tror de nye idrettene som snowboard og skicross, samt X Games-konseptet og kampsportenes Combat Games, kommer til å styrke sin posisjon.

– På bekostning av OL?

– Net, jeg tror OL vil stå sterkt også i fremtiden.

– Hvilke idretter bør Norge satse på?

– Vi skal ikke lage noen begrensninger, men heller være offensive. Vi må legge forholdene til rette slik at vi kan ta vare på de talentene vi har uansett idrett.

Hvordan skal dere få råd til det?

– Vi må få en forståelse av at det vi holder på med angår store deler av det norske samfunnet. I løpet av ti år bør budsjettet vårt (kun Olympiatoppen red.anm.) dobles til rundt 250 millioner kroner. Næringslivet må i enda større grad være med på finansieringen, og flere departementer må på banen. Både utdanning-, helse— og ikke minst næringsdepartementet. Det vi holder på med er Innovasjon Norge i praksis, understreker Aambø, som ser at flere idretter der Norge har tradisjoner sliter tungt økonomisk og står i fare for å sakke etter konkurrentene. Som eksempler trekker han bl.a. frem roing, padling og bryting.

– Den norske modellen utfordres nå stadig mer slik som vi nylig har sett i sponsorbråket rundt Red Bull. Blir det en enda større utfordring fremover?

– Jeg ser for meg at det kan bli heftige diskusjoner, men jeg har tro på gode kombinasjonsløsninger som tar vare på både lag og enkeltutøver. Dessuten føler jeg meg ganske sikker på at hver enkelt har en grunnliggende lojalitet og ikke glemmer hvor de kommer fra.

– Er det noen idretter som du ønsker flere medaljer i enn andre?

– Egentlig ikke, men jeg er veldig fascinert av utøvere som behersker komplekse grener. 10-kamp for å nevne noe.

– Hva er så toppidrettssjefens høydepunkt fra det tiåret vi snart forlater?

– Vanskelig valg, men det må bli Kjetil André Aamodts gull i Torino. Det har ikke så mye å gjøre med min alpinbakgrunn, men mer fordi det var så overraskende, og at vi trengte det veldig.

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Aambø ferdig i Olympiatoppen

 2. SPORT
  Publisert:

  Ville utsette Aambø-avgang til etter OL

 3. MENINGER
  Publisert:

  Snille onkel Jarle svikter norsk toppidrett

 4. SPORT
  Publisert:

  Toppidrettssjefen varsler ungdomssatsing mot Rio

 5. MENINGER
  Publisert:

  Dopingsakene kan koste Aambø jobben

 6. SPORT
  Publisert:

  Olympiske herreleker