Norge

Tidligere politimester: - På tide å stille spørsmål ved 22. juli-konklusjonene

– 22. juli-rapporten ble en opplest og vedtatt sannhet, men det er mye der jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Anstein Gjengedal.

Anstein Gjengedal er tidligere politimester i Oslo.
  • Øystein Aldridge
  • Gunnar Kagge
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen var svært kritisk til politiets innsats for å redde ungdommer på Utøya. Men forsker Helge Renå mener politiledelsen ikke uten videre bør legge konklusjonene i rapporten til grunn når de nå skal endre Politi-Norge.

Han tar et oppgjør med sentrale deler avrapportens kritikk mot politiets aksjon for stoppe Anders Behing Breiviks drapstokt på Utøya.

«Kommisjonen leverte et grundig stykke arbeid med sin rapport, men det er ikke ensbetydende med at kommisjonsrapporten er fasiten på hva som fungerte og ikke 22/7», skriver Renå i en kronikk på nettsidene til Politiforum.Anstein Gjengedal var politimester i Oslo politidistrikt frem til 2012. Oslo-politiet var blant dem som fikk hard kritikk av Gjørv-kommisjonen.

  • 22. juli-rapporten filleristet Politi-Norge: Nå kommer kritikken av koklusjonene

Gjengedal synes det er på tide at det stilles spørsmål til innholdet i rapporten og betydningen den har fått.

– I tiden etter at rapporten ble lagt frem, ble man oppfattet som for lite ydmyk hvis man ikke la den til grunn for hva som hadde skjedd. Gjørv-rapporten ble en opplest og vedtatt sannhet, men det er mye der jeg ikke kjenner meg igjen i, særlig når det gjelder holdninger og kultur i politiet. Jeg synes rapporten er for bastant, sier Gjengedal.

Han sier seg enig i deler av kritikken som kom, blant annet det som gjelder båtsituasjonen og kommunikasjonen mellom politidistrikter.

– Men jeg synes det er feil å fordømme hele Politi-Norge på bakgrunn av enkelthendelser den dagen, sier Gjengedal.

Rapporten er ikke fasit

Prosjektleder Erik Eriksen jobber med organisasjonen av det nye politidistriktet i Oslo-regionen. Han var raskt ute på Twitter da forskningsarbeidet ble kjent. "Endelig begynner forskere å ettergå konklusjonene til 22/7-kommisjonen", skrev han.

– Det betyr ikke at vi er ensidig negative til rapporten. Den er meget god på mange områder, sier han til Aftenposten.

– Men den må ikke oppfattes som en fasit når vi arbeider med organiseringen av det nye politidistriktet.

– Men det er sunt at det kommer andre synspunkt. Bakgrunnen for twittermeldingen min er at rapporten i liten grad vurderer politiets innsats i sanntid, men ser på oss i etterpåklokskapens klare lys.

Han mener også at det ble for mye fokus på individer i stedet for på systemet.– Vi mener også at systemkritikken kunne rammet flere enn politiet, sier han.

Mer om 22. juli og Gjørv-kommisjonens rapport:

Les også

  1. 22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

  2. Raymond Johansen kritisk til Gjørv-kommisjonen

Les mer om

  1. 22. juli
  2. Utøya