Norge

Bråthen varsler reaksjoner

Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen varsler reaksjoner etter at Bjørn Einar Romøren satte utfor som førstemann i Holmenkollen.

Clas Brede Bråthen (t.v.) synes ikke noe om at Bjørn Einar Romøren var først ut i nye Holmenkollen.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Så vel Romøren selv, som ansvarlige ledere i Kollenhopp, kan antakeligvis vente seg straff fra forbundet.

– Verken hopperen eller de ansvarlige lederne kan fraskrive seg ansvar her. Dette er den største investeringen i hoppmiljøet noensinne, og da kan vi ikke ha elementer i miljøet som ikke forstår eller bryr seg om konsekvensene, sier Bråthen til NTB.

Hoppsjefen trodde onsdagen skulle bli en gledesdag med åpningen av Holmenkollen. Han våknet opp til et av de største mediekjør hopperne har opplevd.

Leserne raser: «Hoppledelsen har greid å søle til hele prestisjen med å la andre sette utfor bakken først.» Bli med på debatten her!

– Jeg har vært med i mange år, gjennom OL-gull og internt mytteri, men jeg har aldri opplevd et så brennende engasjement for hoppsporten, som jeg gjør nå, sier Bråthen.

Sikkerheten først

At det skulle være prøvehoppere i Kollen før Sagens svev, er Kollenhopp, Oslo kommune og Bråthen enig i.

– Hver og en får se det som de vil, men hvis det var en markering at Romøren hoppet først, eller en bevisst handling, så gjør det det hele komplett illojalt, sier sportssjefen.

Oslo kommune, som tar regningen for storprosjektet, er overrasket og skuffet over at en så profilert idrettsmann som Romøren ble valgt.

– Det var vår forståelse at dette (testhoppingen) skulle utføres av mindre profilerte hoppere, sier ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland.

– Dette er en ny bakke. Alt som er nytt, blir testet først. Når man tester, må det være trygt og det må være en hopper med erfaring, sier Roar Gaustad, styreleder i Kollenhopp, til NTB.

Gaustad understreker at det ikke var Kollenhopp som sto for prøvehoppingen, eller valgte hvem som skulle først utfor.

Mange elementer

Det voldsomme engasjementet som spredte seg onsdag, er først og fremst godt for hoppsporten, mener Bråthen.

– Det handler på en måte om likestilling og jenters kamp, det handler om demokratiske prosesser som mange mener er blitt ignorert, det handler om en enorm investering, om Norges desidert viktigste idrettsbygg og om nasjonalsporten. Så jeg er ikke overrasket over engasjementet, sier Clas Brede Bråthen.

– Jeg er glad for at folk er engasjert, men lei meg for at folk tror vi har slike holdninger i sporten, legger han til.

Hva slags reaksjoner de involverte kan vente seg, er uvisst. Forbundet skal undersøke saken den nærmeste tiden. En reaksjon ventes å komme raskt.

– Vi skal ikke grave hodet ned i sanden og håpe dette bare forsvinner. For det gjør det ikke, sier Bråthen til NTB.

En hopper i svev ned unnarennet under prøvehopping i den nye Holmenkollbakken tirsdag kveld. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Les også