«Vi har fått utlevert ni døde, men listen over savnede er lengre»

Flere er savnet, hevder IHH, en av organisasjonene bak hjelpekonvoien på vei mot Gaza.

Israelske myndigheter hevder at spesialsoldatene ble angrepet av aktivistene.
  • Elisabeth Rodum

Les også :

Ni mennesker ble drept da israelske spesialsoldater bordet skipene som var i ferd med å bryte den israelske blokaden av Gazastripen mandag. En amerikaner av tyrkisk opprinnelse og åtte tyrkere er blant de drepte, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Men det råder fortsatt uklarhet og uenighet rundt hendelsesforløpet. Den tyrkiske organisasjonen IHH, en av de seks organisasjonene som står bak den internasjonale hjelpekonvoien som var på vei mot Gaza med nødhjelpsforsyninger, hevder at flere enn ni er savnet etter aksjonen.

— Vi har fått utlevert ni døde, men har en mye lengre liste over savnede, sier Bulent Yildirim, som leder organisasjonen IHH, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- De ni drepte ble skutt

Det var åtte tyrkiske borgere og én amerikaner med tyrkisk opprinnelse som ble drept på skipene på vei til Gazastripen. Det melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia torsdag.

Alle de ni drepte aktivistene ble skutt, opplyser rettsmedisinske eksperter.

Nasjonaliteten til ofrene ble fastslått etter undersøkelser på et rettsmedisinsk institutt i Istanbul torsdag.

19-åring blant de døde

En av de døde var 19 år gamle Furkan Dogan, en tyrkisk statsborger med amerikansk pass. Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia ble han rammet av skudd i hodet og i brystet.

Israelske myndigheter la kort tid etter aksjonen ansvaret for hendelsen på den tyrkiske organisasjonen IHH.

— Gaza-aktivistene stormet mot noen av spesialsoldatene og rev til seg våpnene deres, men kastet dem over bord uten å bruke dem, sier Yildrim, som var om bord på et av skipene.

Free Gaza Movement er en av de andre organisasjonene bak hjelpekonvoien med nødhjelpsutstyr. Organisasjonen hevder at det ikke ble ytt motstand da israelske spesialsoldater bordet flere av skipene i 02-tiden natt til mandag.

Nordmenn hjemme

De tre nordmennene som siden mandag har sittet arrestert i Israel etter at konvoien med hjelpeforsyninger til Gaza ble bordet, kom torsdag formiddag til Gardermoen.

— Det var skremmende å bli overfalt av tungt væpnede soldater. De pekte på oss med geværer, vi ble bundet og holdt innesperret. Skipet ble omgjort til et fengsel. Mennene måtte sitte på kne og var bundet på hendene hele dagen, mens vi kvinner fikk sitte og slapp å være bundet etter relativt kort tid, sier Randi Kjøs.

Sammen med Espen Goffeng og Nidal Hejazi kom hun i dag fra Istanbul til Gardermoen, etter å ha sittet i fengsel i Israel for å ha vært ombord i hjelpekonvoien for Gaza.

USA nekter å fordømme Israel

Mens en lang rekke andre land har fordømt Israels bording av konvoien i internasjonalt farvann mandag, har USA vært mer forsiktig i sine uttalelser. Amerikanske myndigheter har nøyd seg med å kreve en gransking av hendelsen og å beklage at ni mennesker ble drept.

— Israel har en ubetinget rett til å ta hånd om sine sikkerhetsinteresser, sa USAs visepresident Joe Biden i et intervju med TV-stasjonen PBS onsdag.