Norge

Utøver grov vold mens venn filmer, erkjenner skyld

En 19 år gammel syrisk flyktning som ble utsatt for grov vold av en jevnaldrende i Namsos, sier han tror volden var rasistisk motivert. Hovedbeviset mot voldsutøveren er en mobilvideo kameraten hans tok av episoden.

  • Ntb

Voldsvideoen viser hvordan den unge gjerningsmannen har nakkegrep på sitt offer og tvinger ham dypt på kne. Så slår han offerets hode hardt i bakken.

Før gjerningsmannen setter seg inn i en ventende bil, hvor også mannen som filmer det hele sitter, tar han tak i offeret og slenger ham bortover asfalten.

Etter å ha blitt konfrontert med videobeviset i avhør torsdag kveld, la mannen, som er i slutten av tenårene alle kortene på bordet. Han er foreløpig siktet for legemsfornærmelse.

— Han erkjenner de faktiske forhold og straffskyld for dem, sier lensmann Erling Lundstadsveen i Overhalla.

- Slo fordi jeg er utlending

— Da de kom bort til meg sa jeg at jeg ikke ønsket noe bråk. Men de snakket fort og jeg forsto ikke hva de sa. De hørte ikke på meg. De ropte mot meg mange ganger, sier 19-åringen til Namdalsavisa fredag.

Han hevder at to gjerningsmenn utøvde volden mot ham, samtidig som personene også skal ha slått vennene hans. Så langt er to personer siktet for voldshendelsen, som skal ha skjedd 5. juli. Politiet er usikre på motivet. Det er ikke den fornærmede 19-åringen.

— De slo meg fordi jeg er utlending. De slo meg fordi jeg ikke var fra Namsos, og er mørk i huden. Jeg hadde aldri sett de guttene før og jeg hadde ikke gjort dem noe som helst, sier han.

Undersøker rasisme

Politiet undersøker om voldsutøvelsen var rasistisk motivert. Både gjerningsmann og offeret har forklart seg om en konfrontasjon forut for episoden som ble filmet.

Gjerningsmannen er ikke kjent for politiet fra før, og lensmannen kjenner ikke til noe spesielt rasistisk miljø «i Namsos eller omegn».

Knytter videoen til saken

Politiet var ikke kjent med videoopptaket før torsdag, ifølge Trønder-Avisa.

Da var det blitt spredt på Facebook og kommet advokatfirmaet Christensen, Ertsaas, Kjøren og Smalås i hende. Firmaet sendte det til politiet.

Episoden ble satt i sammenheng med en voldsepisode 5. juli som allerede var anmeldt av offeret i saken. To personer, blant dem gjerningsmannen som nå erkjenner skyld, ble siktet i saken.

Etter avhøret torsdag er gjerningsmannen på ny løslatt. Siktelsen mot den andre mannen, som også er i slutten av tenårene, kan bli frafalt, i og med at det fellende beviset så tydelig utpeker én gjerningsmann.