Riksarkivet rister støv av sitt rykte som kjedelig og traust, befolket av seriøse særinger kledd i grå lagerfrakk og hvite bomullshansker. Denne sommeren inviterer de til en kikk inn i billedarkivene som forteller om norsk sommerantrukket mote.

Et par ganger i uken gjennom hele juli vil det på Riksarkivets Facebookside og på Instagram komme foto merket #arkivmote.

Miss Oslo viste drakt - og veskemote for våren ogsommeren 1955 på Akershusstranden.
Riksarkivet

Let og del!Synes du ditt eget eller venners sommerantrekk anno juli 2015 fortjener å finne sin plass under #arkivmote, ønskes du velkommen av arkivar Runhild Seim som vil reposte noen av dem på Riksarkivets Instagramkonto.

Også sommerantrekk fra gamle fotoalbum kan postes med samme hashtag (#).

— Vi tar gjerne imot opplysninger om menneskene på bildene vi legger ut, vi vet lite om dem, sier hun

Halssmykket til modellen som gikk på cat-walken i Villa Otium i 1965 er like moderne sommeren 2015.
Riksarkivet

Moten går i loop— Vi vil gjerne vise frem spennet i våre arkiver. Mange tror arkiver bare er fylt med kjedelige papirer, men vi har hele spennet fra det knusktørt papir til sprelske og morsomme bilder, sier Seim. - Når vi henter frem disse bildene kan vi se hvordan moten endres og gjentar seg. Den går i loop, i sirkel.

Klar for Sørlandsferie sommeren 1955. 60 år senere er både scooter og antrekk stadig moderne.
Riksarkivet

Hvem kunne ane at snøresandaler var en viktig del av motebildet sommeren 1955? Og at dagens populære Vespa-scooter var en smart og moteriktig måte for unge kvinner å transportere seg selv på for 60 år siden?De to viktigste kildene til sommerens arkivsatsing på Facebook, Flickr, Instagram og Tumbler er billedarkivet etter billedbladet NÅ og Teko Landsforening , som samler arkivene etter blant annet norske tekstil-, konfeksjon-, sko— og lærfabrikker. Her er foto fra bedriftenes egne reklamekampanjer og forsider til ulike ukeblader.

Reportasjebilder vekker følelser

— Fotoarkivet etter billedbladet NÅ er en gullgruve, her finner vi bilder fra sport og fritid, arbeidsliv, dagligliv og i denne sammenheng noen fantastiske billedserier fra motereportasjer sier Seim.

— Mange trekker på smilebåndet av disse bildene, andre får klump i halsen.

Sol og badeliv på Huk i Oslo sommeren med den ypperste bademote sommeren 1955. Dyna fyr i bakgrunnen.
Riksarkivet

Hun viser særlig til omfattende reportasjer fra motevisninger i Speilsalen på Grand Hotel, Den mauriske sal på Bristol Hotel og i Villa Otium, den amerikanske ambassadørboligen i Oslo. Nesten like interessant som å kikke på moten, er det å studere det inviterte publikum, velhavende fruer med halvfulle sherryglass på salongbordet.

Fruene og frøknene, som var på den første motevisningen til William Duborgh Jensen i 1958, lot seg begeistre av tidens unge smak.
Riksarkivet

Fra NÅ byr hun også på en motereportasje fra Norges første kjendisdesigner, William Duborgh Jensen . I 1958 hadde han sin første visning i stuen hjemme hos sine foreldre. Dette ble starten på en 30 år lang karrière som mote— og kostymedesigner.

William Duborgh Jensen og modellene hans på visningen i 1958 som la grunnlaget for en 30 år lang karriere som mote- og kostymedesigner.
Riksarkivet

I Riksarkivets blogg, Dokumentene forteller , er det et intervjumed den 80 år gamle designeren hvor han minnes sine egne modeller og datidens stil.

#Arkivmote

Bildene under er smakebiter på det du kan finne på Riksarkivets facebook— og instagramsider. De fleste er hentet fra billedbladet NÅ:

PA-0797_944_1.jpg
Riksarkivet

Oslomannequinen Karin Placht kledd i drakt foran Det kongelige slott, med en uaffisert gardist i bakgrunnen.

PA-0797_111_1.jpg
Riksarkivet

Tenåringsmote fra 1952. En ung pike studerer utvalget i Steen og Strøms Teenage-avdeling.

PA-0797_791_10.jpg
Riksarkivet

Bilde av gutten med badmintonracket og tidsriktig antrekk fra Øgland med turnsko, knestrømper, kortbukse og skjorte har trolig vært med i en annonse for barnemote.

PA-1530_002.jpg
Riksarkivet

Kontaktkopi fra Teko-arkivet viser fotografier som skal velges ut til en reklame for norske badedrakter som egnet seg for vannski og surfing for et halvt århundre siden.

PA-0797_271_32.jpg
Riksarkivet

En moteklasse på en skole i Oslo jobber intenst over skisseblokkene i 1952. Er det noen kjenner jentene fra reportasjen, eller vet hvilken skole det var?

PA-0797_Ud_3719_002_027.jpg
Riksarkivet

Selskapsantrekk for sommeren 1965 ble presentert på et stort moteshow I Villa Otium, den amerikanske ambassadens residens i Oslo.

PA-1530_004.jpg
Riksarkivet

Kvinnen i Butterflystolen, designet av argentineren Jorge Ferrari-Hardoy i 1940, har trolig på seg norsk sommerlig antrekk. Bildet er fra arkivet til bransjeorganisasjonen Teko Landsforening.

Modellene som viste sommermote på Frogner om våren samlet på terrassen i den amerikanske ambassadørens residens. Reportasje i billedbladet NÅ. (Kilde: Riksarkivet)
NN

Lårkort og magetopper er ikke nytt under solen. Modellene som viste sommermote på Frogner , var samlet på terrassen i den amerikanske ambassadørens residens.

Flere godbiter

I bloggen Dokumentene forteller finnes andre flotte dokumentarer i både tekst og bilder. Er du interessert i bryllupstradisjoner kan kanskje billedreportasjen fra et bondebryllup i Hardanger i 1954 friste, eller hva med de hysteriske tilstandene da The Rolling Stones besøkte Oslo sankthansaften for 40 år siden.