Norge

Solberg: Har du barnebøker du kan gi til en flyktningfamilie?

Alle nordmenn kan bidra til hverdagsintegrering. Dette var et kjernepunkt i statsminister Erna Solbergs nyttårstale.

tac763c3_doc6nt425piuvblhifzkds-PHqopSeO_D.jpg Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

 • Sveinung Berg Bentzrød
  Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Erna Solberg trakk i talen 1. nyttårsdag spesielt frem 17 år gamle Ali Al-Jabri fra Stovner, som skrev i Aftenposten at integrering ikke trenger å være vanskelig.

 • Innlegget førte til et møte mellom Al-Jabri og Solberg, som du kan lese om her:
Les også

- Integrering ikke like vanskelig som de fleste skal ha det til

«Han og andre unge besøker eldre, til gjensidig glede og nytte. Besøksordningen er et forbilde for unge fra hele landet. Ali Al-Jabri inviterer folk på besøk for å se hvordan integrering fungerer i praksis,» beskrev Solberg.

Aftenpostden mener:

Les også

Både riktig og viktig at statsministeren brukte store deler av talen på det som preger vårt lands nasjonale samtale.

— Vi skal være trygge på vår måte å leve på

Hun åpnet sin tale med å beskrive en verden i 2015 som så annerledes ut for mange andre enn for oss nordmenn. Men med krig og endringer som når også vårt land.

«Vi har sett nordmenn som reiser ut, blir fremmedkrigere og deltar i brutale krigshandlinger. Vi har tatt imot asylsøkere fra de samme konfliktene. Vi har sett terror i Paris, Beirut, København og andre byer. Norske statsborgere i utlandet har mistet livet. Derfor er det viktig for oss å løfte beredskap og bekjempe terror.Vi skal være trygge på at vår måte å leve på, vårt demokrati, ikke er truet», sa hun.

- Vi returnerer de som ikke skal ha opphold, raskere

Om tilstrømningen til Norge sa hun:

«Mange av de som har kommet, trenger beskyttelse. Men mange kommer også fra trygge kår. Derfor har vi strammet inn lover og regler. Nå kommer det færre, og vi returnerer de som ikke skal ha opphold, raskere. Nyankomne må være villige til å følge våre lover og regler. Til å lære seg norsk, arbeide og delta i samfunnet.»

«Integrering er aldri problemfritt. Men det er heller ikke håpløst. I Norge har vi ingen ghettoer. Ingen steder hvor unge bare opplever håpløshet», sa Solberg.

Hverdagsintegrering der alle kan bidra

«Skal våre verdier vinne, må vi også få til det vi kan kalle "hverdagsintegrering". Her kan vi alle bidra», sa Solberg og pekte ut flere former for bidrag, som å melde seg som verge eller være fosterforeldre for et barn eller som arbeidsgiver innkalle personer med utenlandsk navn til jobbintervju.

Solberg benyttet også anledningen til å takke kongeparet for innsats gjennom 25 år, og si noe fortrøstningsfullt til et norsk samfunn der mange nå mister jobben.

 • Her kan du lese Erna Solbergs nyttårstale:
 • Innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhauge (Frp) har vært i vinden i de to ukene hun har hatt jobben.
  Her beskriver hun hvordan hun vil returnere flyktninger straks det måtte bli trygt i landet de forlot:

Les også

 1. - Innstramningene vil motivere flere innvandrere til å bli mer integrert