Norge

Når huset ditt blir smartere enn deg selv

I dette huset styres alt av strøm og ventilasjon kun via et nettbrett eller en mobiltelefon. Det spiller heller ingen rolle om familien er hjemme eller ikke. Trond Thorbjørnsen retter blikket mot sin Apple Watch som han bærer på armen.

Trond Thorbjørnsen foran den nøkkelfrie inngangsdøren til boligen rett utenfor sentrum av Stavanger. Foto: Arve Henriksen

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Via et ringesignal har armbåndsuret nettopp gitt beskjed om at noen står utenfor den nøkkelfrie utgangsdøren.

— Teknologien blir bare bedre og bedre, sier familiefaren, forretningsutvikler i Fou & Innovasjon i Lyse AS og selverklært duppeditt-nerd.

Foto: Illustrasjon: Svein Eide

Huset fra 2002 ser ved første øyekast ut som et hvilket som helst hjem, men det er langt fra tilfelle. En liten beskjeden boks i sikringsskapet har endret hverdagen til familien på fem. Via denne, eller rettere sagt, via små nettbrett på veggen i stua og gang, eller mobiltelefon, kan familien styre lys, varme, alarm, ventilasjon og ytterdør akkurat som de selv vil, og hvor enn de er.

 • Det er flere enn Lyse som satser på smarthus: Samsungs smarte hjem — kommer snart til Norge
 • Det handler først og fremst om en forenkling av hverdagen. Det ligger mye komfort i muligheten for å styre ting på en enkel måte. Denne bokser gir deg en universell fjernkontroll over hele huset som er enkel å bruke. Hadde det ikke vært så enkelt, hadde det heller ikke vært så smart, sier Thorbjørnsen.

Stavangerhjem vokser seg smartere

Boksen er en liten, men kraftig datamaskin som er koblet til Internett. Enheten kan trådløst styre boligens alarmsystemer, lys- og varmekilder. I Stavanger tar nå stadig flere boligentreprenører i bruk «Smartly»-teknologien for å tilby smarte hjem.

Her kan du fått et lite innblikk i hvordan teknologi kan endre fremtidens byer:

Les også

Så smarte blir byene i 2030

— Teknologien har gått i retning av ting blir enkelt å bruke. Tidligere var dette noe som ble skreddersydd hvert eneste hus, nå er ting i ferd med å bli standardisert. For ti år siden trengte du kanskje 200 timer med programmering, i mitt hus var det to timer med programmering, så var alt i drift, sier Trond Torbjørnsen.

På nettbrettet eller via mobilen har han en enkel oversikt over hele huset. I det sistemann forlater huset på morgenkvisten går huset i dvalemodus, programmert inn på forhånd.

Har han glemt å slå av lyset i underetasjen da han dro på jobb er det bare å fikse opp mobilen og logge seg inn på systemet. Derfra kan han fjernstyre hele huset.

Lyst til å lese mer om klima? Her kan du følge Aftenpostens dekning av klimatoppmøtet i Paris:

Les også

De viktigste lederne i verden møtes i Paris for å snakke om klimaet

Familien elsker det

— Ved at huset styrer seg selv slipper vi å tenke på alt mulig. Glemmer vi å slå av lyset så er ikke den noen krise. Familien elsker det, ikke minst at de slipper å bruke nøkler. Nøkkelen til minstemann forsvant allerede på første skoledag, det problemet er ikke der lenger, sier han.

Hver dag laster huset automatisk ned ferske data fra kraftbørsen NordPool, som forteller om hvilke tider av det kommende døgnet at strømmen er som dyrest.

— Det gjør at jeg kan velge å styre unna de dyreste periodene gjennom døgnet, ved å sette huset i sparemodus på de tidene strømmen er dyrest. Strømforbruket i vår familie har gått ned over 20 prosent etter at vi tok i bruk dette systemet, vi har også full oversikt over hvilke rom som bruker mest strøm til enhver tid, sier han.

Med små barn i huset er det ofte stor aktivitet med lekekamerater som melder seg. Da slipper mor og far å løpe til døren hver gang det åpner.

Kina er iferd med å bli et foregangsland i klimaspørsmålet. Men fortsatt sliter hovedstaden med enorme forurensingsproblemet:

Les også

Beijing: Forurensningen 17 ganger over grensen for det helsefarlige

Velg den du vil besøke

Når noen ringer på døren blir de møtt av et lysende display, hvor gjesten får valget hvem de vil ha tak i. Når niåringen i huset er målet, piper det i hans mobiltelefon.

— Da kan han via mobilen se hvem som står utenfor og låse opp kun ved et tastetrykk, sier faren.

Siden påske i år har dør- og vindusfabrikken NorDan levert rundt 150 SmartDører. Dette er nøkkelløse ytterdører med innebygget SmartPanel, ferdigprodusert på fabrikken.

— Det er mange fordeler med en nøkkelfri dør, ikke minst med tanke på sikkerhet og trygghet. Den har en innbygd alarm. I tillegg kan du sitte på jobben selv om elektrikeren eller vaskehjelpen skulle komme. Da slipper du dette med å legge ut nøkkel under dørmatten. Når vedkommende ringer på, kan du via mobilen se hvem som ringer på, og låse opp døren uten å måtte bruke tid på å reise hjem, sier Alv Kåre Rasmussen, prosjektleder for NorDan Smart.

Interessert i klimaløsninger i byggebransjen?

Les også

- Fremtidens hus

Han understreker at det heller ikke er grunn til bekymring selv om strømmen skulle gå.

— Det er to ulike former for backup. Døren har et innvendig batteri, som automatisk kobles inn hvis strømmen går. Hvis også dette skulle vært flatt, har døren et nivolts batteripunkt på utsikten, sier Rasmussen.

LYSE2_doc6mzpcu6rhh24scajjuc.jpg Foto: Arve Henriksen

Via nettbrettet på veggen kan familien Thorbjørnsen ha full oversikt over strømforbruker i hvert eneste rom i huset. Foto: Arve Henriksen

Hver dag får Trond Thorbjørnsen data fra kraftbørsen NordPool, som forteller om hvilke tider av det kommende døgnet at strømmen er som dyrest. Da kan han forhåndsprogrammere strømbruken etter dette. Foto: Arve Henriksen

Alt styres via dette nettbrettet, som henger på veggen i stuen og i yttergang. Foto: Arve Henriksen

Relevante artikler

 1. MOTOR

  Feil elbil-lader kan påføre deg tusener i tap

 2. DIGITAL

  Ikke gå i nettbrettfellen: Slik velger du riktig nettbrett til minstemann

 3. KULTUR

  Med denne boksen vil Apple styre hjemmet ditt

 4. BOLIG

  Selvforsynt med strøm: – Han måtte overbevise meg. Men det var ikke så vanskelig.

 5. SPREK

  Nå skal Olav (17 måneder) og andre småbarn læres opp i skjermvett

 6. BOLIG

  Magnus og familien bor i Norges smarteste hus - men det synes ikke