Norge

Syrisk far som risikerer å bli sendt til Russland, frykter for sin autistiske datter (5)

KIRKENES (Aftenposten): Ajmad Ibrahim (41) og familien risikerer å bli tvangsutsendt til Russland. I kveld arrangerte lokalbefolkningen støttemarkering.

Ajmad Ibrahim er en av mange asylsøkere som har kommet fra Russland, og som nå lever i usikkerhet.
  • Steffen Pedersen Øberg

I Kirkenes' skumring onsdag formiddag står Ajmad Ibrahim (41) med skuldrene trukket opp og frem slik man gjerne gjør om man er ute når gradene kryper ned mot 30 minus.

I denne kulden stikker det i hver eneste millimeter med hud som ikke er pakket inn under flere lag med ull.

Aftenposten-reporter Steffen Pedersen Øberg er i Kirkenes.

Det kan bli enda kaldere på andre siden av grensen mot Russland, hvor 13 personer ble sendt med buss tirsdag kveld.Ajmads kone og datter sitter inne på grunn av kulden, men journalister slipper onsdag ikke inn på ankomstsenteret i Finnmark. Asylsøkerne skjermes for de siste dagenes store medietrykk, ifølge UDI.

— Alle er livredde

Bakgrunnen er de kontroversielle utsendelsene av asylsøkere, som selv FNs høykommissær for flyktninger har kritisert.

Rundt 50 personer sitter igjen i Kirkenes. Så langt er ingen sendt ut onsdag.

- Alle er livredde, forteller Ajmad lavt.

— Ingen vet noen ting om hva som kommer til å skje.

Familien hans mistet alt etter at krigen brøt ut i Syria, forteller han. Datteren Letsa (5) er fortsatt fryktelig redd for alle høye lyder.

Unicef har sendt klage:

Les også

FNs barnefond føler seg misbrukt av Listhaug

Støttemarkering i kveld

I kveld var det en lokal støttemarkering for flyktningene utenfor mottaket i Kirkenes. Rundt 60-70 mennesker hadde møtte opp og det ble holdt flere appeller.

Edel Holmgren tenner lys i hjerteform i solidaritet med asylsøkere i Ankomstsenter Finnmark som blir returnert til Russland uten å få sin sak vurdert.

— Jeg takker for den store lokale støtten. Jeg kan ikke tro at vi i det hjertevarme Norge i 2016 mener vi ikke har råd til å behandle disse menneskenes asylsøknader på en ordentlig måte, sa SV-politiker Silja Arvola i sin tale.

Fakkeltoget ble avsluttet med at alle deltagerne gikk frem til porten til senteret. Da de fremmøtte snudde seg mot ankomstsenteret for å synge, hadde en del av flyktningene kommet ut i den bitende kulden. Flere var tydelig rørt og måtte tørke tårer.

— Takk, takk, takk, ropte en av asylsøkerne på engelsk.

— Dette vil jeg aldri glemme. Nå har jeg tro på landet igjen! la han til.

Asylsøkerne på Finnmark ankomstsenter fikk fakler av lokalbefolkningen i kulda.

Datter skulle egentlig undersøkes neste måned

Tidligere på dagen fortalte Ajmad Aftenposten at datteren har fått diagnosen barneautisme. Hun skulle egentlig til undersøkelse på Tromsø universitetssykehus neste måned. Men etter at de for tre dager siden ble fraktet til Kirkenes, vet ikke familien hva som vil skje med henne fremover.

— De kom inn på rommene våre uten forvarsel, sier Ajmad.

— De informerte oss om rettighetene våre, ga oss beskjed om at vi skulle til Kirkenes, og at vi skulle få mer informasjon når vi kom frem.

Men ifølge Ajmad har denne informasjonen aldri kommet. Nå frykter familien for hva slags behandlingstilbud datteren vil få i Russland.

- Hva gjør du hvis de forteller deg at du må om bord på bussen?

Ajmad blir stille.

— Jeg vil gjøre absolutt alt jeg kan for barnet mitt, sier han.

Det er ikke alltid enighet er enighet:

Les også

Venstre vil ha omkamp om asylinstruks

Foreløpig rolig ved ankomstsenteret

Et stort presseoppbud var til stede da bussen tirsdag kveld kjørte ut av Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes, som til da hadde huset rundt 70 flyktninger.

Frem til markeringen på kvelden var det rolig i den gamle heimevernsleiren i Finnmark, onsdag. Det kom ingen buss, og det ble heller ingen flere utsendelser.

Ruth Pedersen, som er rådgiver for Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), sier at hun oppfatter det som om folk er litt på vent.

— De jobber intensivt med sine advokater.

Pedersen sier at det ikke er noen busser på området som skaper uro.

— Det vi vet er at politiet kommer til å fortsette med sitt transporteringsprosjekt, inntil de får kontraordre på det. Det er på politisk nivå dette skjer nå, sier Pedersen.

Ankomstsenteret i Kirkenes.

Leder for Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, politioverbetjent Tor Espen Haga, sa til VG tirsdag kveld at asylsøkerne som fortsatt er på ankomstsenteret, vil følge vanlig saksbehandling.

– Får de et vedtak som gjør at de skal sendes til Russland, sendes de til Russland. Får de et vedtak som sier at de har rett til opphold i Norge, får de bli i Norge.

Han vil ikke kommentere om det sitter flyktninger igjen på mottaket som har fått avslag på sine asylsøknader.

Gjør dette stikk i strid med hva FNs høykommissær for flyktninger mener:

Les også

13 asylsøkere transportert ut av Norge til Russland

En buss med avviste asylsøkere forlot leiren tirsdag og kjørte over grensen til Russland.

Norge har fått kritikk fra FN

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har tidligere kritisert returene til Russland og tirsdag kveld ble innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug hasteinnkalt til Stortinget for å svare på spørsmål om situasjonen. I et intervju med VG blir statsråden spurt om hvorfor hun sier at Russland er trygt for asylsøkere. Det får aldri avisen svar på.

Der sa hun at det ikke blir aktuelt å stanse utsendelsene til Russland.

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig sendte mandag et hastebrev til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg der de ber om at den planlagte utsendingen av asylsøkere til Russland stanses. De nådde ikke frem fordi domstolen krevde papirer advokatene ikke rekker å sende inn på så kort varsel.

NRK skriver også onsdag at UDI legger ned tusenvis av mottaksplasser, fordi asylstrømmen har minket kraftig de siste månedene.

Internrevisjonen: Ap virker livredde for velgerflukt til Frp

Les også

Jeg tror de fleste vil ha løsninger, men at de færreste har behov for å være kjipe mot mennesker på flukt

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa